Beléše, béleše, beleše

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jenofefa
1315 příspěvků 20.07.09 11:19
Beléše, béleše, beleše

Slyšela jsem tento výraz, který má snad znamenat vdolky z kynutého těsta pečené na sucho na tálech. Hledala jsem na internetu a informace jsou různé. S předpisem a obrázky jsem našla tyto **Béleše **, jinde jsou ale smažené v oleji. Jak jsem našla jinde, údajně se jedná o místní krajový název z Břeclavska - Podluží.
Vzhledem k tomu, že zde jsou jsou labužníci z celé republiky i zahraničí, ráda bych se dopátrala toho, co se pod tímto názvem kde skrývá.
Moje babička pekla vdolky (vykrajované z kynutého těsta normální konzistence) na vymaštěném plechu, natírala je švestkovými povidly a sypala tvarohem (nebo perníkem), případně je plnila nádivkou z dušeného hlávkového zelí na cibulce ochuceného cukrem, skořicí, solí a pepřem, pak to byly zelníky. Jak je znáte, případně děláte vy?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
mrtvola
1394 příspěvků 20.07.09 21:09
Babička mojí kamrádky

jim říkala „báleše“ a pekla je z chudého kynutého těsta na tálech sporáku a pak je natírala rozpuštěným sádlem. Když jsme byli děti, moc nám chutnaly. Kamarádčina babička pocházela z jižní Moravy.
My jsme doma vždycky dělali vdolky smažené na pánvi a já, pokud je jednou za tři čtyři roky dělám, smažím je taky. Potom mažu povidly nebo rozvařenými jablky a sypu tvarohem.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.07.09 22:02
že existuje název Beléše, béleše, beleše,

jsem se dozvěděla nedávno.
Moje jihočeská babička, která pochází z Žatecka, je dělala zrovinka tak na sucho a říkala jim prostě vdolky. Když už neměla kuchyňská kamna na dřevo, ale elektrický sporák, pekla je rovnou na plotýnkách. Jen záměrně zbylé vdolky potřela sádlem a posypala celým mákem se solí a upekla v troubě. Ovšem těžko říct, odkud ten postup vzala. Jestli její matka či babičky pocházely z Moravy, se jí ani táty už nezeptám.

 
anickav
2904 příspěvků 21.07.09 07:42
U nás

existujú tiež BÁLEŠE, kysnuté sladké okrúhle placky pečené na sucho na sporáku…Potom maslom potierané, plus napr. slivkový lekvár a mak.

 
anickav
2904 příspěvků 21.07.09 07:48
Vyhľadávač mi našiel aj béleše - beneše,

kysnutá placka, rozcapkaná naplnená lekvárom, uzavretá, zas rozcapkaná a na sucho pečená na platni…potom maslo a posypať…

 
Alis
2617 příspěvků 21.07.09 13:16
Přibližně takové béleše...

… neboli Vdolky dělávala moje babička, na sucho, na plotně, později v troubě. Manželova babička podle vyprávění dělávala skoro stejné.
Nahoru povidla nebo borůvkobý džem, pribiňáček, teklo nám to se sestrou mezi prsty a byla to balada

 
karminek
757 příspěvků 22.07.09 09:23
alis

babička to dělávala zrovna tak

 
Jenofefa
1315 příspěvků 22.07.09 13:11
Děkuji

za vaše zkušenosti - asi když zůstanu u babiččiných jihočeských vdolků, tak nic nezkazím. Pro mne byl název neznámý, a proto jsem začala pátrat. Název a hustota těsta se zřejmě budou místně lišit.

 
lydia
1227 příspěvků 23.07.09 13:09
Jeno,

beleše nebo podobně jsme doma neříkali, ale myslím tu byla už jednou diskuze. U nás doma dělala jak babička, tak maminka (ta se to naučila od babičky) vdolky a jak píše mrtvolka z chudého kynutého těsta. Z toho lepšího se dělaly koblihy. Vdolky se pekly v málo tuku na pánvi. Jedli jsme je buď s malinovou pěnou - byl to myslím ušlehaný sníh s cukrem a ovocem, nebo k bramborovému guláši nebo k zeleninové polévce uvařené z čerstvé zeleniny ze zahrádky včetně hrášku. Nebo jenom tak, bez ničeho. Vdolky se dělaly tak, že se těsto trochu vytáhlo a palcem se udělala taková zmolinka, ta zůstala po upečení světlá. Já jsem ještě nedělala, ale třeba si na ně taky troufnu. Dlouho jsem měla z kynutého těsta respekt, ale asi z lenosti, dokud maminka vdolky pekla, nebo vařila kynuté knedlíky . Teď už musím dělat sama a jde to.

 
vykec
1 příspěvek 08.09.09 19:34
Jó béleše, ty já mám rád.

Zřejmě jiný kraj jiný mrav. Já se hlásím k Hané a béleše znám od nejútlejšího mládí a dnes mám téměř 70 let. Dělala je babička, maminka, teta a naučila se je i manželka. K jejich zhotovení je podstatná forma do které se lije řídké těsto (1/2 l mléka. 3 lžice cukru, 3 lžice tuku - rozpuštěné máslo, margarin. 3 vajíčka, mouka tak aby vzniklo těsto trochu hustší než na amolety ale dobře se lilo, špetka soli). Formu máme po praprababičce (snad 150 let). Je to hliněný pekáč velikosti plechu kde jsou vytvořeny různé formičky (ryba, rohlíček, bábovka a pod. - celkem 14 různých tvarů). Těsto se leje do rozpáleného vymaštěného pekáče. do poloviny formičky - vyskočí. Manželka dělala pokusy i s jinými formičkami (plechové, smaltované, teflonové), ale není to to pravé ořechové. Ta vypálená a vypečená hliněná forma je rozhodující. Děcka béleše milovaly a protože široko daleko to nikdo nepekl, tak byly IN.

 
danabi
13 příspěvků 28.09.09 15:16
...

A skuste si pozriet toto: Jedlo, ktoré vás dostane na odvykačku

http://archiv.station.zoznam.sk/…n/clanok.asp?…

  • pise moja uuplne najoblubenejsia autorka literarnych i receptovych textov :)
 
anickav
2904 příspěvků 20.02.10 14:04
barbora

pozri sem…

 
a-l-e-x
1 příspěvek 17.02.13 17:01
Beleše

Beleše nejsou totéž co vdolky…vdolky jsou kulaté, na pánev se vykrajují pomocí sklenice, nebo se odděluje těsto pomocí lžíce (podle konzistence těsta) a většinou se připravují s povidly a se šlehačkou. Kdežto beleše jsou z jiného těsta a je to něco jako langoše na sladko a menší, odděluje se část těsta a pomocí rukou se roztahuje do stran na placky, které se pak smaží v oleji…dříve se jedli jen s cukrem, postupem času se zavařeninami, marmeládami nebo tvarohem. (Vše co vím od prababičky) :)

 
Frantiska
927 příspěvků 20.02.13 15:07

Ja znám báleše z kynuteho bramboroveho testa pecene na sucho na plotne

 
marelica55
1 příspěvek 24.10.13 09:32

Hezký podzimní den, jsem tu poprvé a zrovna přemýšlím, že udělám zítra beleše a proto přidávám trochu málo k tomuto tématu. Jsem z Jižní Moravy, beleše u nás doma všichni milují, mám takovou zkušenost. Jednoduché kynuté těsto bez tuku, s přidáním vařených brambor, pečené na plotně, ihned po upečení potřu rozpuštěným sádlem, vložím pod nahřátý hrnec a skládám na sebe, až jsou všechny upečené, jeden po druhém potřu povidly a posypu mletým mákem s cukrem, pokapu lehce sádlem…mňam

 
birkana
1667 příspěvků 24.10.13 13:08

Vdolek, dolek, tak tomu říkala babička. Kvůli tomu důlku, jak zmiňuje @lydia :think: Ten ďolík je nutný, aby náplň nevytékala :lol:


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz