bazalka v květináči

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 08.03.05 11:56
bazalka v květináči

Pokouším se již několikátým rokem pěstovat přes zimu bazalku a dobromysl doma v květináčku a vždycky je, chudáky rostliny, umořím. Nemáte někdo nějaký tip, jak na to, aby prospívaly? Děkuji předem *


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eleeen
1127 příspěvků 08.03.05 12:22
...

Nevím, čím to je, ale jsem na tom skoro stejně. Zjistila jsem ale, že nejhezčí, nejsilnější a největší rostlinky mám právě na jaře a obávám se, že to bude částečně také záležitost denního světla. Jinak je asi zbytečné tady psát, že má mít dost hlíny, seje se do řádku, ale ne moc hustě, pro většinu rostlin v květináči platí zalévání zespodu. Alespoň podle mě. Slyšela jsem, že když se květiny zalévají shora, obrací se jim kořínky nahoru a rostou špatně, což prý má vliv na celkovou stavbu rostliny. Prý jí zalévání shora neprospívá.

 
jantar
170 příspěvků 09.03.05 21:47
bazalka

úplně nejlepší - bazalku přez léto vypěstovat venku
napodzim dát dovnitř - - když má zdřevnatelej stonek a vydrží uvnitř i dva roky.....

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.03.05 08:30
s bazalkou bude problém

je to jednoročná bylina a ten nižší popis zazimovania je skôr výnimkou
ale však je jednoduché si predpestovať dnu prie:,–(y (už sa pomaly aj dajú vysádzať do jogurtových kelímkov) a v apríli -máji (dubnu-květnu) ich dať do poriadneho kvetináča, alebo na záhon.

A kto má radšej čerstvú, ako sušenú, nech si naseká lístky nadrobno, vloží do mikrotenu, utlačí na dne a zroluje valček premeru cca 1-1,5 cm. Zamraziť. Vydrží až do čerstvej v kvalite skoro ako priamo zo stonky.

 
DanaJ
1136 příspěvků 10.03.05 10:29
Zmrazit

Já mrazím do ledu, né na sucho. Při používání jí dávám o trošičku víc než čerstvé, protože mi přijde, že malinko ztratí na aromatičnosti.

K tomu pěstování. Koukala sem na bazalku v krámě a myslím si, že nemá dostatečné množství silic, jako bazalka vypěstovaná v létě na sluníčku. Na sluníčku je taková lepkavá a hodně voňavá..mňam.. Z toho bych odhadovala, že ta bazalka vypěstovaná v zimě bude méně aromatická než ta zamražená.

Pěstuji na zahrádce bazalku drobnolistou. Myslím, že je lepší a to z praktického hlediska - při používání ji omeji a rovnou otrhám do připravovaného jídla. Ta s velkými listy se musí ještě roztrhat nebo nakrájet. Chuť velkoliskté mi přijde mdlejší.

Pak ještě existuje bazalka s listy vínově zabarvenými, ta bych řekla, že je chuťově stejná. Rozdíl bych viděla jen v tom, že zelená mi přijde křehčí. Jediný problém, který jsem zaregistrovala u vínové, je v tom, že roste pomaleji. Pak také jeden klad a ten je v barvě. Když máte hodně zelené jídlo a nebo ji přidáváte do salátu, tak to má šmrnc. Jde jen o estetiku, ale jíme přeci jen i očima.

Já pěstuji na záhoně průměrně 5 kousků drobnolisté zelené bazalky. A stačí mi to na celé léto a ještě do mražáku. Pro 3 osoby. Teď jsem se odstěhovala od rodičů a bydlím s přítelem a budu opět pěstovat 5 trsíků, protože spotřeba bazalky roste a ta sušená, to je …

Doporučuji také bazalku neustále zaštipovat, aby nevykvetla. Jde o to, že jak ta potvůrka vykvete má asi pocit, že splnila smysl života a „umře“.

 
DanaJ
1136 příspěvků 18.05.05 17:41
Zalévání

…teorie otáčení kořínků?… o tom jsem ještě nikdy neslyšela.

Rostlinky, které se výslovně nesmějí zalévat horem do květináčku, ty horem nezalévám, ale ty ostatní klidně. A ještě se mi nestalo, že by měli otočené kořínky. To se možná děje jen v případě když se zalévá málo a kořínky se táhnou za vláhou.

Je dobré nalít do květináčku co se vejde, počkat tak hodinku a když neproteče nic do misky, tak ještě zalít a čekat a nebo když tam něco zbude, tak vylít…neplatí u samozavlažovacích misek s knoty…aby kořínky nezahnívali.

 
Manana
1515 příspěvků 18.05.05 23:47
bazalka

S dobromyslí nevím, ale bazalku ta moje pěstuje v květináči na mikrovlnce, já ji občas opařím tím horkým foukáním z mikrovlnky (tedy ne tu mojí, ale tu bazalku), než si uvědomím, že na mikrovlnce něco stojí, ona pak kus uštípne, dá do vody do sklenice, pak vylezou kořínky, ona to dá do země v dalším květináči a tak to klonuje bez přestávky celý rok, až to musí rozdávat kamarádkám, protože bysme se do bytu nevešli.

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 19.05.05 08:27
Pesto

…kdyz uz jsme u te bazalky… Mate nekdo zkusenosti s dlouhodobym uchovanim domaciho pesta? Napr. da se nejak konzervovat - neztrati to chut? Asi nejjednodussi by to bylo zmrazit.

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 25.05.05 13:04
Haloooo, haloooo

…fakt nikdo nevite co s tim pestem???

 
ajta
590 příspěvků 25.05.05 13:38
halóóóó, halóóóó...

Ahojda Dendo, nějak jsem Tvůj dotaz na uchovávání pesta přehlédla…
Pesto se dá v pohodě zamrazit, ale pokud do něj přidáváš i parmezán, tak bez něj… Sýr se pak přidá až po rozmrazení příslušného množství pesta…
Tvrdí se, že na podzim zmrazené pesto vydrží až do jara, ale já ho nikdy neměla tolik, abych si to ověřila…

Přeji hezký den

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 25.05.05 13:44
Ajtičko - zlatíčko...

dekujuuuu. Mam vyseto spoustu bazalky, tak vymyslim jak uchovam milovany pesto abych o nej neprisla
Krasny prosluneny den, D.

 
ajta
590 příspěvků 25.05.05 14:09
Dendo,

pokud čekáš, že budeš bazalkou přímo zavalena, tak se zkus mrknout třeba sem , je tam asi 60 různých recepisů na pesto (v angličtině)… je fakt, že jsou to pesta nejen z bazalky…

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 25.05.05 15:12
Ajti,

Wow, tak to je super. Puvodne jsem mela v planu zkusit to ze slunecnicovych seminek… ale uz me laka i to tomatovy, atd. Mnam mnam, diky.

 
alouch
56 příspěvků 27.05.05 08:11
bazalka v truhlíku

Přidávám své několikaleté zkušenosti s pěstováním bazalky: sazenice kupuju na trhu, jsou většinou v kelímcích 2-3. Tři tyto „skupinky“ za:,–(ím do samozavlažovacího truhlíku na balkon. Podle potřeby otrhávám lístky a jíme je na rajčatech s balkánem. Když začíná jít do květu, ostříhám celé rostlinky nad prvním větvením, lístky dám do mixéru s česneken, solí a olejem a rozmixovanou kaši zmrazím v krabičce od margarinu. Nezmrzne to „na kost“, dá se dobře odkrajovat. Bazalka znova obrazí, vždycky mám dvě sklizně, v příhodných rocích i třetí.

 
di
2451 příspěvků 13.06.05 22:57
Bazalku v květináči

pěstuju už kolikátý rok - na balkóně, vždycky s výborným výsledkem. Mám dotaz pro spolupěstující - taky Vám letos tak blbě „jde“? Asi moc zima, nebo co (na noc ji domů nenosím).

 
alouch
56 příspěvků 14.06.05 07:59
bazalka - pro di

Taky mám letos potíže, dala jsem ji na balkon asi brzo a dvě rostlinky mi chcíply. Naštěstí ten trhovec ji ještě měl, tak jsem je dovy:,–(ila a už rostou hezky.

 
DanaJ
1136 příspěvků 15.06.05 10:23
Pěstování pro di...

Bazalku jsem vy:,–(ila do truhlíků a dala jí po zmrzlích na balkon. Hned jsem jí zaštípla a roste náramně.

Mno, moc neroste, protože jí furt ožírám.

Mám vypěstovanou ze semínek doma. Jestli to nebude tedy tím. Možná mají prodejci letos nekvalitní :,-(bu.

Ještě k té bazalce přes zimu. Je to jednoletka. Je pravděpodobné, že zhyne v zimě za oknem. Nekteří dobří mučiči ji dokážou mučit i několik let, ale to je podle mne náhoda.

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 15.06.05 10:29
???

Jeeee, ona se ma zastipovat???

Me taky moc neroste - a ani neni poradne co ozirat

 
di
2451 příspěvků 05.07.05 01:08
Pochlubte se, jak Vám to roste...

Mě po oteplení moc hezky, bazalek mám asi 20, už mají tak 25cm a velikánské lístky (pilně oďobávám a vařím s nimi, na zimu z toho bude pesto), k tomu jeden pěkný rozmarýn, dva druhy máty a trs dobromysli.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 05.07.05 14:48
Di,

já tu veřejně přiznávám, že bazalku jsem vzdala! Ale petržel mám prémiovou!

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.07.05 15:38
Moje byliny...

…jsou pořád malinký, protože je pořád ožírám.

PS: Spíš rostou do šířky než do výšky. Bazalka má tak 5cm od země. Teď jí dávám trochu oddech.

Žebříček rostění: nejlíp mi roste oregáno, pak bazalka, tymián, máta, petrželka a nakonec líbeček - tomu se moc nechce (vyhnal do květu a teď se fláká - sem mu tu kyťuli uřízla a snědla).
A šnytlík ten roste průměrně. Asi měsíc sem ho neřezala, aby zesílil a on zesílil. Určitě se na něj dneska vrhnu (dávám mu ještě tak 2 hodinky, aby si to užil a pak je můj).

Další bylinky nemám. Balkon mi na víc nestačí, protože tam mám dva truhlíky pálivých papriček. Už mám jeden z kozích rohů tak 6cm velikej. Mňam mňam už se těším až ho sníme.

 
misapoho
135 příspěvků 08.07.05 09:10
...

Mne roste nejrychleji taky oregano, je to neskutecnej plevel, hlavne ho nenechavejte vykvest, protoze ho pak budete mit uplne vsude :o( Pak mi taky neskutecne roste salvej. Dala jsem si ji na bylinkovej zahonek prvni rok a jelikoz ji az tak casto nepouzivam, je z ni uplne neskutecny krovi. Pak taky hodne roste tymian, ten vydrzi i pod snehem. V dalsim poradi snitlik, rozmaryna, kopr, libecek (ten ted taky kvete a asi lepsi nebude :o(), petrzel (ta mi letos skoro vubec nevyrostla, bazalka (tu mi vytrvale zerou slimaci, hajzlove), no a majoranka patrne uplne chcipla, pac ji nemuzu v tom plevelinci najit :-(]

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 08.07.05 10:46
Jablečník

po přečtení předchozího příspěvku musím reagovat, že já mám jako plevel bylinku jménem Jablečník - minulý rok jsem vy:,–(ila a letos ji vytrhávám po celé zahradě. Problém je, že nevím co s ním… Na co se asi hodí?
Stejně tak překvapivě se mi po vysetí minulý rok objevila letos rebarbora a libeček. Ty rostliny jsou váženě záhada

 
ajta
590 příspěvků 10.07.05 11:42
lucianko...

…jablečník je léčivka, ze které se používá nať při onemocnění dýchacích cest a žlučníkových chorobách…
zkus mrknout na TYTO stránky, třeba zjistíš, na co a jak jablečník využiješ, když už ti tak „hezky“ roste…


Reklama

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz