Pokud jste ještě nikdy neochutnali slezskou specialitu bigos, tak vám paní Magdaléna Kozubková z Orlové u Ostravy ukáže, jak si ho uvařit doma.
Potřebujeme:
500 g hlávkového zelí
500 g kyselého zelí
1 dcl bílého vína
400 g vepřového plecka
20 dkg anglické slaniny
30 dkg uzených klobásků
20 dkg sušených švestek
1 velký rajský protlak
1 hrst sušených hub
bobkový list
sůl, pepř
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a spaříme na cedníku. Vložíme ho do hrnce, podlijeme vodou, osolíme a dusíme do poloměkka. Přidáme kyselé zelí, zalijeme vínem a dále dusíme.
Osmažíme cibuli, anglickou slaninu, nakrájené houby a plecko na kostičky. Přidáme nakrájené sušené švestky a vše posolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Následně dodáme rajčatový protlak a povaříme. Nakonec nalijeme maso na zelí a dusíme doměkka. Zahustíme zásmažkou. Podáváme s chlebem.