babi ještě z jiného soudku

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
spuntik
20 příspěvků 25.02.04 15:46
babi ještě z jiného soudku

Nedávno jsem u známých jedla řízky. Byly strašně dobrý. Ta strouhanka byla tmavě hnědá a jakoby se „odlepovala“ od řízku pod ní. Byla tam jakoby vzduchová bublina a ten řízek byl hrozně tenoučkej. Když jsem to zkoušela doma, nikdy se mi řízky tak nepovedly. Trojobal byl po usmažení vždycky světle hnědý a řízky vypadaly strašně hutně, a nikdy jsem nedocílila toho, aby při pečení se trojobal jakoby oddělil od řízku a vznikla tak vlastně kůrčička, můj trojobal se nikdy nepovedl tak celistvý a tmavý. Nevíš, čím by to mohlo být? Děkuju předem za odpověd. Spuntik


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Uživatel je onlineEja
3729 příspěvků 26.02.04 12:59
Spuntiku,

Babi na to bude mít určitě ještě nějaké jiné úžasné fígle, ale já obaluji řízky až když mám rozpálenou dostatečně vysokou vrstvu oleje v pánvi, abych je tam mohla rovnou vkládat, vajíčka jen trochu rozmíchám, v mouce i strouhance obaluji jen zlehka,a obaluji pomocí vidličky, abych trojobal rukama na řízek moc nepřiplácla. Smažím chviličku zprudka a pak ztlumím na malý plamen, po otočení zase chvíli přidám plyn. Hotové řízky jsou zlatohnědé a trojobal se od masa " odfoukne". Uvidíme, co nám poradí Babi.

 
spuntik
20 příspěvků 26.02.04 16:31
...

ahoj Ejo,
díky moc za radu! Chtěla bych se ještě zeptat, jak vysoká vrstva oleje to má být. Děkuju Spuntik

 
babi
6360 příspěvků 26.02.04 19:17
něco stejně a něco jinak...

Eja je výborná kuchařka, takže ani nevím, mám-li popsat svůj postup

Osobně nafouklé řízky připravuji takto, což je hodně podobné tomu, jak je připravuje Eja: Rozpálím pánev a pak do ni naleji minimálně 1.5-2 cm oleje (používám olej s vinných semínek, který vydrží vysoké teploty a nepřidá řízkům nechtěnou chuť. Tim, že napřed rozpálím pánev, tak se k ni nic nepřilepí/trik, který používám kdykoliv. Někdy přidám ořech másla pro chuť). Řízky vyklepu na dost tence, několikrát nakrojím jejich okraje, aby se řízky nezkroutily a uprostřed udělám dva malé zářezy, kterými uniká pára. Obaluji pomocí rukou, jedna suchá a jedna mokrá. Mouku dobře oklepu a vejce našlehám s trošínkou vody (zdá se mě, že trojobal je pak lehčí). Strouhanku dlaní trochu k řízkům přitisknu a potom oklepu přebytek. Obrácenou vařečkou si zkontroluji teplotu oleje tak, že ji přitisknu ke dnu pánve a když je kolem ni dělají bublinky, tak je olej dostatečně horký na smažení. Vložím řízky do horkého oleje (mám-li víc řízků, tak je smažím postupně, pánev nesmí být přeplněná a také olej se nesmí zchladit) a protože mám řízky tenké, nemusí se smažit dlouho (vyschly by) a ihned se nafouknou. Jsou-li sřízky silnější, tak jako Eja, snížím trochu teplotu a řízky dosmažím. To, že se trojobal oddělí od masa je díky vlhkosti masa a proto je důležité mít maso čerstvé a neoschlé. Vzhledem k tomu, že se řízky smaží naprudko, nevsákne se do nich příliš tuku. Rozložím je na papírové ubrousky a nechám okapat. Zbylý olej pak přecedím sítkem vyloženým filtrem a dám do lednice.

Myslím si, že Tvoje řízky byly jednoduše smažené příliš pomalu a na malém množství tuku

 
spuntik
20 příspěvků 26.02.04 21:36
...

nemám slov holky, moc Vám děkuju. Hned, jak budu mít příležitost, tak se na ty řízky vrhnu . Tohle je uplně nejlepší server, proč jsem ho nenašla dřív? Spuntik

 
salgo
146 příspěvků 16.03.04 07:50
Super!

Už jsem neveřila, že se mi někdy podaří tyhlety řízky. Teňoučké, křupavé, nadýchané. Cestou z práce kupuju maso a vyzkouším. Díky za inspiraci!!!!!!!!!!­!!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz