Ako nahradit sodu bikarbonu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gaburiatko
739 příspěvků 19.01.12 09:49
Ako nahradit sodu bikarbonu

Vedeli by ste mi prosim poradit, ako nahradit v kolacoch sodu bikarbonu. Strasne mi vadi. Citim ju v kazdom kolaci okrem vianocnych medovnickov. V akom mnozstve by sa dala nahradit kypriacim praskom ? Napr. ak mam v kolaciku 2 ČL sódy bikarbóny, koľko by som mala dať kypr. prášku. A prečo sa vlastne v niektorých kolacoch uprednostnuje sóda oproti kyp.prasku ?

Reakce:
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 11:08

:think: Zajímavé…peču léta letoucí a ještě nikdy jsem sodu bicarbonu k pečení nepoužila..
Vždycky jen prdopeč. (Ale medovník jsem ještě sama nedělala, tam bych ji dala taky :-D
Takže já osobně bych sodu nahrazovala prdopečem. Obvyklé množství je jeden sáček. Nebo půl při menší velikosti koláče.
Ale určitě někdo poradí lépe a odborněji :-)
:mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 11:39
soda versus prdopec

Gabu, kdyz toho prdopece das moc, take je citit. Ja nepecu casto, ale na bezne davky 2 lzicky staci. Podivala jsem se na net, jsou ruzne diskuze a dohady. Treba tady si pocti.
 http://www.varimezdrave.cz/…iva-a-drozdi

 
meisje
580 příspěvků 19.01.12 15:26

Zkus nahradit vinnym kamenem.

 
meisje
580 příspěvků 19.01.12 15:29

Jeste dodam,ze ja pouzivam vsechny tri jak vinny kamen, tak Prdopec a i sodu a sodu pouzivam v naprosto stejnem mnozstvi jako Prdopec ci vinny kamen.

 
gaburiatko
739 příspěvků 19.01.12 15:57
Vdaka

Vsetkym dakujem za prispevky. Ten vinny kamen pouzivam aj ja namiesto prasku do peciva, lebo neobsahuje fosfaty. Kupujem v DMke. Tak teda skusim tie kolace, co sa pecu so sodou, upiect s vinnym kamenom. Mnozstvo dam take, ako na jeden plech kolacu a je. Dam vediet, ci to funguje :)

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.12 19:18

kdysi jsem někde četla, že hlavní rozdíl v použítí prášku do pečiva a sody bicarbony je v tom, že prášek do pečiva raguje bez rozdílu teploty ihned při styku s tekutinou, zatímco soda bicarbona reaguje až po zahřátí, tj. až během pečení.
V DM vinný kámen kupuji také a choť, který nesnáší sladké s práškem do pečiva či droždím, sladké pečivo s vinným kamenem snáší dobře.
Nejraději má ovšem jablečný štrůdl, tam nedávám ani kypřidlo ani cukr. :mrgreen:

 
gaburiatko
739 příspěvků 19.01.12 19:51
Iva

Aha, tak fajn, zasa vieme o nieco viac :) Dakujem.

 
trpaslik
6 příspěvků 21.01.12 02:27

Prasok do pecenia je mozne pouzit kdekolvek, pretoze uz sam obsahuje „aktivator“. Soda bicarbona tento aktivator neobsahuje a preto je vhodne ju pouzit iba ak nejaka ina prisada obsahuje tento aktivator (velmi nizky obsah kyselin). Dostatocne mnozstvo „aktivatoru“ obsahuje napr hnedy (prirodny) cukor a aj med. Preto do medovnickov moze ist aj soda. Je to laicky vysvetlene, dufam, ze neurazim odbornikov.

 
gaburiatko
739 příspěvků 22.01.12 07:34
Trpaslik

Dakujem za prispevok :)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz