A teď mi, kolegyně a kolegové, povězte...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 04.02.06 13:30
A teď mi, kolegyně a kolegové, povězte...

…jaký máte názor na takové ty černé vnitřky brambor, které na mě (a asi i na Vás) v poslední době čím dál tím častěji z oněch brambor „vyskakují“. Je to počínající hniloba nebo jen jakési zabarvení, způsobené nevhodným hnojením či skladováním? Nedávno se mi stalo, že jsem vyhodil celý dvoukilový pytlík.

Dík, Ivo.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Pink
109 příspěvků 05.02.06 15:51
Jsou to ...

Nejdřív mě napadla sprostá slova. Něco v tom smyslu, že si asi prodejci myslí, že jsme prasata, když nám nabízejí takové zboží. Bohužel my je v tom asi utvrzujeme, když je kupujeme. Sehnat slušnější brambory je opravdu dost náročné. Je mi jasné, že brambory, které si vypěstuju já na zahrádce jsou kvalitnější než ty strojově sklizené, ale to co nabízí někteří prodejci to je děs-tedy hnůj. Bohužel dokud budou mít odbyt pro své shnilé brambory, otlačená jablka, scvrklou mrkev, shnilou cibuli, nahnilé papriky..... nic se nezmění. Dneska stačí na cokoliv prdnout ceduli akce - a lidi se můžou potrhat. Ach jo.
Jinak v Chefgurmanu 2/06 píší, že skvrny nejsou nebezpečné, že jsou zapřičiněné manipulací s bramborami, skladováním a že je máme pouze vykrojit. Bohužel už se tam nemůžeme dočíst o původci - plíseň, hniloba nebo co to tedy je?

 
marmelada
1643 příspěvků 06.02.06 17:30
Černé vnitřky brambor

No, takové brambory vyhazuji. Těch chorob brambor je spousta a jestli se chceš pokochat, tak pár je jich tady , ale databáze není kompletní, můžeš případně přispět se svou trochou do mlýna.

 
danda  06.02.06 18:53
A teď mi, .....

Nemám zkušenosti s černými ani žádnými jinými černotami :-)), protože používám v kuchyni pouze odrůdu ,, Americké strstnáče přezimující ". Jsou vynikající, varný typ, chuťově se dají přirovnat ke Keřkovským rohlíčkům. Doporučuji !

 
Ivo
1045 příspěvků 06.02.06 20:10
I já se snažím...

…tu čerň z brambor vykrájet, ale začíná mě znepokojovat poměr odpadu na použitelnou část brambor. A přitom, ten poslední pytlík vypadal úchvatně (dokud jsem na něj nena:,–(il škrabku…hihi).

Dando, i když zde je poměrně velká prodejní síla, nemám možnost si takto vybírat odrůdy brambor (anebo o té možnosti nevím)…bylo by to prima. Jsem rád, že si mohu alespoň vybrat mezi A, B nebo C (a to nee pokaždé).

Marme, na ten odkaz se mi jaksi nevede se dostat…zkusím později.

Pinko, patřím mezi ty, kteří se dívají s patřičným despektem na spoluobčany, sjíždějící regály se shnilým zbožím jen proto, že jim někdo blbne hlavu desetiprocentní slevou.....:-)))

 
Scarlet02
577 příspěvků 06.02.06 20:58
Ivo,

já myslím, že je to plíseň (nebo dajaká čudná choroba). Já kupuji brambory od známého, který je sbírá ručně a máme je taky uvnitř černé. Celé je vyhazuji, neokrajuji je.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 07.02.06 07:57
Dando,

kde kupuješ tyto brambory??? Já jsem letos na vánošní bramborový salát koupila keřkovské rohlíčky a máme trošku problém. Jiné brambory už nám totiž nechutnají a ještě ta ošklivá černota do toho
Pekný den. J.

 
marmelada
1643 příspěvků 07.02.06 11:09
Strstnáče - Dando

Taky se ptám, kdeže je kupuješ. Když jsem četla ten název vybavil se mi angrešt potažmo srstka, ale to nebude ono. Kdybych nevěděla, že bydlíš ve stejné republice, ani bych se neptala, ale mám opravdu spíš zkušenost s jiným nebo žádným označením brambor. Tak dík za tip.

 
nudlicka
1 příspěvek 21.11.06 20:53
...

Ty černé vnitřky brambor je začínající hniloba.Abude to asi pořád horší.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 24.11.06 14:04
Černá hniloba.

Moje známá šéfka obchodů se zeleninou říká, že černá hniloba je důsledek přehnojení brambor dusičnany.

 
karminek
757 příspěvků 24.11.06 14:46
brambory

V práci se nám to objevuje taky často.Je to možná i tím že jak si myslím k nám vozí většinou póvl(nebo ho nechávají z našich polí) a kvalitní odrůdy vozej pryč.Ještě nikde jsem neviděl víc druhů brambor vedle sebe abych si mohl vybrat.Spoléhají ne to že lidi budou držet huby.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz