Vařit indická jídla doma není zdaleka tak složité, jak si mnozí
myslí. A není to ani drahé. Spousta surovin je již v Čechách běžně
dostupná, navíc u mnoha jídel si vystačíte se správným kořením a
basmati rýží. Vše ostatní se běžně používá i v české kuchyni.
Kam pro koření a rýži
Suroviny pro indická jídla pořídíte už i v hypermarketech a
vybraných supermarketech. Základ ale tvoří kvalitní koření. Já ho
pořizuji kromě Tesca také ve specializovaných eshopech nebo kamenných
prodejnách.
První nákup
Neobejdete se bez masala koření. Existuje několik typů
masaly. Můžete si je namíchat sami, ale pro začátečníky doporučuji
pořídit již hotovou směs. (například kari masala nebo garam masala).
Pro začátek budete potřebovat také kurkumu, kari koření, koriandr,
kardamon a římský kmín. Indové přidávají téměř do všech jídel také
česnek a zázvor. U receptů narazíte často na kokosové mléko, mandle,
cayenský pepř i hořčičné semínka.
Zítra mě čeká příprava indického menu pro kamarády, tak mi držte
palce. Pokud se povede, přidám i recepty .
Jen bych sidovolil přidat semena řeckého sena (pískavice) a zázvor
s česnekem je používán velmi často ve formě pasty.
Jinak kdo by si chtěl doma nasimulovat tandoor bez kupování pánve,
posouží do rozpáleného hronce dát tu napařovací srandu na knedle. Mám to
ozkoušeno z vaření máslového kuřete