@Monulie, v úvodu jsi
Býkovy vlastnosti vystihla na 100% . A já to musím vědět, neb jsem také
narozena v Býku; jako kdybys psala o mně
Souhlasím, že v cukrařině se nedodržení receptu nevyplácí.
Moje kamarádka je typický Býk. Chodí všude včas, zásadně přechází silnici přes přechod a miluje excelové tabulky. Jakmile ale dojde na vaření, stane se z ní pankáč. Pokud do receptu patří dvě cibule, zaručeně tam dá buď jednu, nebo tři.
A není sama. Spousta lidí si bere recept k ruce a chvíli po začátku se objevují první pochybnosti.
„Tolik cukru? Dám půlku…“ „Sakra, došla bazalka! A tak tam po vzoru ‚když nemáte citron, tak tam dejte limetu‘ dám tymián.“
Nakonec se z toho vyklube trochu jiné jídlo. A ještě se divíme, že výsledek nic moc. Není divu. Je to, jako bychom si vzali mapu, ale pak se stejně dali jiným směrem. Nakonec k tomu hradu dojdeme delší cestou, mineme ho a nebo jsme šli blbě na úplně opačnou stranu.
Proč nejsme schopní držet se receptů? Nejspíš je to prokletím receptů – jsou totiž návodem, chudinky malé… A víte přece, co dělají hlavně chlapi s návody. Nepotřebují je! Vaření podle receptů je jen pro amatéry.
Pamatuju si živě jeden díl z reality show Zdeňka Pohlreicha Na nože! Budoucí kuchařské hvězdy měli dodržet přesný recept na svíčkovou – zvítězí ten, kdo ji připraví naprosto stejně. Machýrci se odchýlili velmi brzy. Někteří se ani nenamáhali zapisovat a udělali svíčkovou podle sebe. Protože ta jejich je samozřejmě lepší! Iveta Fabešová, jediná žena v posledních kolech, ale spolkla ego a udělala ji přesně podle receptu. A vyhrála.
Možná že ta ochota držet se receptů nabízí vysvětlení, proč jsou dezerty spíš doménou žen. Pečení je totiž ještě větší alchymie než vaření. Na sporáku leccos zachráníte, ale neposlechnout recept u složitějšího dezertu? Díky za váš čas a vyhozených několik stovek oknem… Tady se vymstí každá nepozornost. Pokud jste zavřeli dvířka trouby a na stole na vás nevinně kouká neotevřený kypřicí prášek, můžete si poblahopřát. Výsledný banánový chlebíček, který se měl pyšnit kyprostí a nadýchaností, pak připomíná svou strukturou spíše slisované houbičky na nádobí.
Ještě že recepty existují… Je to jistota a výchozí bod. Je to průvodce, který poradí, když se ztrácíte. Uzdu fantazie ale popustí každý a je to jen dobře. Možná je to jedna z posledních kreativních činností, do které se pouští i ti méně manuálně zruční, upejpavci a úzkoprsaři. A když se to nepovede, máte o dobrou historku navíc. Naštěstí s přibývajícími kuchařskými zkušenostmi ubývá chyb. A k tomu cíli se prostě naučíme dojít i bez mapy…
@Monulie, v úvodu jsi
Býkovy vlastnosti vystihla na 100% . A já to musím vědět, neb jsem také
narozena v Býku; jako kdybys psala o mně
Souhlasím, že v cukrařině se nedodržení receptu nevyplácí.
@Monulie konečně také
od někoho slyším to, co i mě občas zaráží . Fascinují mě některé hodnotící
komentáře, jako např. buchta byla fantastická ale místo hladké mouky jsem
dala polohrubou v množství 300g místo 400, místo másla olej, kryst.cukr
jsem nahradila moučkovým v polovičním množství…takže buchta sice
možná byla fantastická ale úplně nějaká jiná
Samozřejmě drobným změnám se občas také nebráním ale naprosto
překopané recepty bych, být dotyčnými, vystavila raději jako nové, pod
jiným názvem
Příspěvek upraven 05.07.15 v 09:48