Zvěrochutě: Rak

21.09.10


Menu ve znamení Raka (
22. června22. července)

je znamením ženskosti, křehkosti, zranitelnosti. Určitá uzavřenost se promítá i do kulinářského snažení. Raci vaří rádi. Zvláště pak pro objekt své lásky. Neprospívá jim společnost a hlučné večírky. Z cest přinášejí neobvyklé recepty, které sice žárlivě střeží, ale partnery jimi rádi překvapují a dávají jim tak najevo svoji oddanost. Raci si rádi pohrají se zajímavým řešením stolu, na kterém dominují květiny a svíčky, barevně ladící s celým prostředím. Při slavnostních příležitostech nechybí drahý porcelán a broušené sklo na kvalitní nápoje.

 

KLÍČOVÉ SLOVO:
Cítím.

KLADNÉ VLASTNOSTI:
Citlivost, oddanost, starostlivost, soucit, vnímavost, představivost, spořivost, silná fantazie, mateřský instinkt, smysl pro domov.

ZÁPORNÉ VLASTNOSTI:
Přecitlivělost, nesmělost, náladovost, lehká zranitelnost, vztahovačnost, sentimentalita, ustaranost, předsudky a pověrčivost, jízlivost, má rád lichocení..

(V individuálním horoskopu mohou ostatní planety a jejich vzájemné aspekty vlastnosti zesílit nebo zeslabit.)

 

Astrologickým symbolem tohoto znamení je rak,

pod jehož krunýřem se skrývá citlivý, jemný a lehce zranitelný člověk. Tito lidé jsou konzervativní ve svých názorech, zdrženliví, ale houževnatě vytrvalí. Jsou ctižádostiví, přejí si, aby se o nich mluvilo, přitom se však tváří velmi nenápadně, jako by jim vůbec nezáleželo na tom, vystupovat do popředí.

§ Jejich velkým problémem je snížená přizpůsobivost na skutečnost. Kdykoliv mají na obzoru důležité rozhodnutí nebo nějakou nepříjemnou věc či problém, řešení odkládají na neurčito. Někdy to zachází tak daleko, že si vůči nepříznivému okolnímu světu vytvářejí vlastní ochranu, stahují se do svého světa snů a fantazie.

§ Raci mají sklon dlouho a hluboce přemýšlet nad chybami, kterých se dopustili. Měli by si uvědomit, že důsledky předchozích ztrát lze odbourat pouze v případě, když je dokáží odbourat ve svém vlastním nitru. Většina Raků má velké sklony k pohodlnosti, která se může změnit až v naprostou lenost.

§ Lidé narození v tomto znamení jsou vnímaví a těší se všeobecné důvěře. Je pro ně velmi důležité, aby byli sympatičtí lidem z okolí, ačkoliv oni sympatie k ostatním velmi často mění. Snadno podléhají svým neustálým změnám nálad, někdy jsou opatrní a nedůvěřiví, potom zase bezstarostně veselí. Raci se bojí odmítnutí více než všechna ostatní znamení. Jsou velmi podezíraví a nedůvěřiví a jen málokdy odhalí své vnitřní „já“.

§ Rak je znamení, které může být úspěšné v mnoha povoláních, třeba i gastronomii. Potřebuje ovšem záruku svobodného jednání, protože se jen nerad podřizuje. Raději pracuje sám, neboť mívá problém sladit se s kolektivem.

§ Podle starých Egypťanů je Rak symbolem nebeské síly duše, která touží po domově. Raci milují svůj domov a rodinu, a proto se výborně hodí pro rodinný život. Matky mají silně vyvinutý mateřský pud a pociťují potřebu starat se o někoho a pomáhat mu.

 

Rak a jeho zdraví

§ Raci se těší docela dobrému zdraví, které je podmíněno důkladným odpočinkem a spánkem. Za nejcitlivější se u Raků považuje žaludek, dvanácterník a především v pozdějším věku může nastat situace, že každé psychické vzrušení či malá dietetická chyba způsobí nepříjemné zažívací potíže. U Raků se velmi často vyskytují žaludeční vředy.

§ Pokud Raci nepodlehnou melancholii a chmurným náladám (tolik typickým pro toto znamení) a udrží klid a optimismus, mohou se těšit velmi dobrému zdraví a zpravidla se dožívají vysokého věku.


…a sklon k obezitě

§ Vrozený apetit Raků často zanechá viditelné stopy na jejich postavě, a také problémy se žaludkem a žlučníkem na sebe nenechají dlouho čekat. Lidé narození pod tímto znamením velmi snadno podléhají reklamě, která nabízí nejrůznější „zázraky“ na hubnutí. Ač jsou spořiví, přesto pevně věří, že to, za co draze zaplatí, je vždy kvalitní a zaručeně se nemine účinkem. Není tedy divu, že jako zbraň si proti své obezitě vybírají reklamou vychvalované redukční koktejly, čaje, pilulky, výtažky z rostlin, odtučňovací pásy apod. Měli by si ale uvědomit tvrdou realitu, že cílem reklamy je především zisk z prodeje a že bez úpravy stravovacích zvyklostí (pestrý jídelníček se sníženým obsahem tuků a cukrů) a zvýšeného pohybu se jim zhubnout a dlouhodobě udržet svoji váhu nikdy nepodaří.


…a vztah k jídlu

§ Raci jsou vyzbrojeni skvělou chutí k jídlu a nečiní jim problém spořádat pořádnou porci pečeného kuřete nebo půlku bábovky. Na rozdíl od znamení Berana jsou v jídle pomalí a dokáží si ho náležitě vychutnat. Jejich zlozvykem je, že stále nakukují do chladničky, jestli se tam nenajde něco na zub. Dá se o nich říct, že nejí z hladu, ale z rozkoše.

§ V gastronomickém horoskopu patří mezi opravdové gurmány a je pro ně typické, že s oblibou sbírají recepty na nová jídla a kupují kuchařské knihy. Rádi cestují, a jsou-li v zahraničí, snaží se ochutnat co nejvíce specialit, shánějí se po nových druzích koření a zajímavých receptech. Za nejoblíbenější úpravu masa a zeleniny považují grilování. Vzhledem k vrozené citlivosti trávicího traktu by jejich strava měla být tak lehká, nepříliš kořeněná a přednost by měli dávat drůbeži, rybám, zelenině a ovoci.

§ Jídlu, a zejména domácí stravě, přikládají lidé narození v tomto znamení nesmírnou důležitost. Když mohou připravovat jídlo pro své nejbližší, jsou nejšťastnější. Různé rodinné oslavy a svátky jsou pro Raky jako stvořené. Jsou skvělými hostiteli a často pořádají pohoštění i pro své přátele, kdy může vyniknout jejich kuchařský talent a umění vytvořit báječnou přátelskou atmosféru. Protože Raci bývají obdařeni dobrou pamětí a intuicí, ví vždy velmi dobře, jaký pokrm pro každého hosta připravit. Dokonce se říká, že kdo se nenají u Raka, nenají se nikde.

§ Volné chvíle tráví Raci ve svém domově, jemuž věnují tu největší pozornost. Žena v tomto znamení bývá vynikající hospodyňkou a nápaditou kuchařkou. Ale pozor, nerada slyší kritiku na své gastronomické výtvory. Kromě bohatého výběru jídel si zakládá i na zajímavém řešení stolu, na kterém dominují květiny a svíčky. Při slavnostních příležitostech nechybí drahý porcelán a broušené sklo.


…a vztah k alkoholu

§ Zrozenci Raka jsou citliví lidé, kteří se ve společnosti chovají ostýchavě a nejistě. Alkohol jim pomáhá uvolňovat zábrany a zbořit společenské bariéry. Znamení Raka ovládá celý zažívací trakt, který je citlivější než u ostatních znamení, proto je jim po nekvalitním alkoholu špatně. Pokud je jim alkohol nabízen, volit by měli značkovou whisky nebo brandy či kvalitní víno.

§ S postupujícím věkem se vzhledem ke svým potížím konzumaci těžkých pokrmů a alkoholu vyhýbají. Dobře ale ví, že sklenička piva po tučném jídle může pomoci lehčímu trávení a tak působí vlastně jako lék. Raci jsou domácí typy, proto si pivo vychutnají zejména doma v papučích při sledování televize.


…a návštěva v restauraci

§ Ideálem Raků je sice jejich domov, ale přesto většina z nich velmi ráda navštěvuje restaurace. Nejlépe jim je v restauraci ve starobylém stylu nebo na pobřeží moře či na lodi. Dokáží být příjemnými společníky a jako své spolustolovníky si vybírají rodinné příslušníky nebo své nejbližší přátele. K dobré stravě a poklidné rozmluvě potřebují příjemnou atmosféru, z příliš hlučného prostředí ihned odcházejí.

§ Jídelní lístek důkladně prostudují, ale většinou si jídlo objednávají jako poslední, neboť se nemohou rozhodnout, na co vlastně mají největší chuť. Při placení účtu jim jejich vrozená spořivost nedovolí dávat velkorysé spropitné.


…a osobnosti světové a české gastronomie

§ MICHAEL DOBROMIL KLÍMA (aftic) (23. června 1928)

Mike Klíma, narozený v Československu, v současnosti žijící ve Spojených státech, prošel svět křížem krážem a všude sbíral kulinářské poznatky. Kuchařskou profesí prošel v podobě učně, vedoucího velkých provozů i profesora americké univerzity. Jako jeden z prvních odborníků na výpočetní techniku v pohostinském průmyslu, napsal vůbec první program pro psaní receptur a pro výpočet spotřeby surovin na počítačích. V té době se stal členem Foodservice Consultants Society International, jedné z předních asociací konzultantů v pohostinství.

V roce 1972 byl přijat za člena dvou významných kuchařských organizací Chef de Cuisine Association of Chicago a American Culinary Federation. Byl také dlouholetým členem Catering Executives Association. Mimo mnohých titulů a uznání, za účast při mezinárodních kuchařských soutěží, získal v Americe titul Certified Executive Chef. Po návratu do České republiky v roce 1990 mu bylo uděleno čestné členství v České a Slovenské asociaci kuchařů a cukrářů.

Je autorem Čínské kuchařky, Nové mexické kuchyně a Nové italské kuchyně. O jeho dalších plánech, zkušenostech a perličkách z jeho života se dočtete na jeho profilu na tomto serveru.

§ MARIE ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ (13. července 1896)

Stála u kolébky vědy o výživě. Své názory na výživu propagovala ve své první knize Moderní kuchařka, která vyšla v roce 1930. Její nejobsáhlejší prací je Česká strava lidová, která vyšla po válce a byla velmi kladně hodnocena nejen naší odbornou kritikou, ale i obšírným referátem v etnografickém sborníku Akademie věd bývalého Sovětského svazu. Až do vysokého věku pracovala jako ve Společnosti pro racionální výživu, publikovala v časopise Výživa lidu a v řadě českých deníků a časopisů.


…a pokrmy „à la"

§ Paul Peter RUBENS (28. června 1577)

Slavný vlámský barokní malíř. V jeho dílně vznikaly obrazy živých a šťavnatých barev, hýřící kompozičními nápady, ať šlo o obrazy náboženské, historické, mytologické či bitevní a lovecké scény.

Vývar à la Rubens

Drůbeží vývar obarvený rajčatovým protlakem podávaný s vložkou dušených chmelíčkových hlaviček.

Rubensova polévka

Základní smetanová polévka, vázaná rýžovou a cibulkovou kašovinou, s vložkou na nudličky nakrájené dušené pečárky (žampiónů). Podává se se strouhaným parmezánem.

Zastřená vejce à la Rubens

Zastřená vejce upravená na chřestovém salátu a přelitá rosolem, obarveným rajčatovým protlakem.

Kotlety à la Rubens

Telecí kotlety, obalené ve vejcích, sekaných lanýžích a strouhané housce, smažené na oleji a upravené na prolisovaných dušených lanýžích, podlité omáčkou Madeira (základní omáčka demi-glace, tj. španělská omáčka*, zjemněná červeným vínem, povařená s větší dávkou vína madeira) a obložené plátky pečeného telecího brzlíku.

* silný hovězí vývar, zahuštěný hnědou máslovou zásmažkou, se vaří asi hodinu, (pěna a tuk se sbírá), přidá se na slanině osmažená karotka, cibule, tymián a bobkový list a znovu se vaří asi dvě hodiny; omáčka se pak nechá nejméně deset hodin rozležet, procedí se a znovu se vaří asi hodinu v troubě společně s rajčatovým protlakem. Po vychladnutí se znovu procedí přes ubrousek

Kuře à la Rubens

Na másle opečené kuře, dušené na cibuli s karotkou, kolníkem (tuřínem) a celerem, přelité silným drůbežím vývarem a obložené nakrájenou opečenou šunkou.

Rubensova omáčka

Teplá omáčka z rybího vývaru a osmažené kořenové zeleniny, okořeněná utřenými sardelkami, zjemněná vínem madeira a račím máslem.


§
REMBRANDT van RIJN (15. července 1606)

Slavný holandský malíř a grafik.

Rembrandtova polévka

Telecí vývar, lehce vázaný kašovinou z hrášku, s vložkou na kostičky nakrájeného telecího masa.

Zaječí hřbet à la Rembrandt

Slaninou protažený naložený a pečený hřbet, ozdobený plátky dušených lanýžů, podávaný se základní bílou omáčkou (omáčka z máslové zásmažky, telecího vývaru a pečárek, povařená a procezená přes ubrousek), ochucenou šťávou, zbylou po pečení.


§
Georgie SANDOVÁ (1. července 1804)

Francouzská romantická spisovatelka Aurore Dupinová, provdaná baronka Dudevantová, je známá pod svým mužským pseudonymem George Sand, jímž podepisovala svá díla (Historie mého života).

Polévka Georgie Sandové [žorž sandové]

Rybí vývar s vložkou knedlíčků z rybího masa, ochucených račím máslem, sekaných dušených smržů a vařeného mlíčí.

Mořský jazyk à la George Sandová

Mořský jazyk vařený v bílém víně a rybím vývaru. Střed je vyplněný řadou knedlíčků z rybí nádivky. Po obou stranách knedlíčků jsou rozloženy račí ocásky, přelité normandskou omáčkou (základní rybí omáčka, povařená s vývarem z mořského jazyka a ústřic, zjemněná citrónovou šťávou, smetanou a žloutky), smíchanou s račí omáčkou (základní holandská omáčka**, zjemněná račím máslem***).

** omáčka ze žloutků a rybího nebo hovězího vývaru, vařená za stálého míchání v kotlíku nad párou a procezená přes ubrousek

*** na másle dušené, rozdrcené a prolisované račí krunýře (stejná váha másla i krunýřů a 30 g soli)


§
Giuseppe GARIBALDI (4. července 1807)

Politik a revolucionář, bojovník za národní osvobození a za sjednocení Itálie revoluční cestou.

Vývar à la Garibaldi

Drůbeží vývar s vložkou červené a zelené vaječné sedliny (přídavek rajčatového a špenátového protlaku).

Garibaldiho tournedos

Řezy ze svíčkové, pečené na roštu, upravené na plátcích černého chleba, ozdobené na másle dušenými artyčokovými spodečky, plněnými zelenými olivami.

Krocaní stehna Garibaldi

Krocaní stehna plněná telecí fáší s telecím jazykem a lanýži, dušená na másle, upravená na zapečených makarónech, obložená dušenou rýží; podávána s rajčatovou omáčkou.

Garibaldiho omáčka

Základní španělská omáčka, okořeněná hořčicí a kořením kari, s vložkou na kostičky nakrájených sardelek, kapar a na nudličky nakrájeným česnekem.


§
Josef JUNGMANN (16. července 1773)

Čelný představitel českého literárního obrození, významný překladatel.

Jungmannova polévka

Hovězí vývar s vložkou hrášku, spařených chřestových hlaviček, karotky, vaječné sedliny a vařené rýže.


§
Jan NERUDA (9. července 1834)

Český básník a prozaik, kterého v našem národě zná snad každý člověk jako autora řady básnických sbírek, realistické prózy i duchaplných fejetonů. Jeho pero zveršovalo z velkou chutí i dva kuchařské recepty.

Nerudovy brambory

Plátky vařených brambor, promíchané s dušenými hříbky a přelité českou cibulovou omáčkou (omáčka z hovězího vývaru, máslové zásmažky, okořeněná muškátovým květem a osmaženou cibulí, s vložkou osmažené cibule).

Nerudův salát

Salát z nakrájeného hlávkového salátu, okurek a vařené červené řepy, přelitý octovou omáčkou vinaigrette [vinegret] (směs sekaného kopru, estragonu, šalotky, pažitky, oleje a vinného octa, osolená a opepřená), ozdobený plátky natvrdo vařených vajec.



Na čem si pochutnají
Raci

studené předkrmy

§ plněná rajčata

§ tuňákový salát Milano

§ zeleninový salát s krevetkami

polévky

§ hovězí vývar se smetanovými nočky

§ polévka s kuřecím masem a rýží

§ staročeská luštěninová polévka

§ kmínová polévka s vejcem


teplé předkrmy

§ balkánské omelety


ryby a plody moře

§ kapr Marengo

§ krevetky na athénský způsob


drůbež
í maso

§ kuřecí směs po italsku


hovězí maso

§ labužnická balenka


telecí maso

§ telecí řízky smažené s mandlemi


vepřové maso

§ vepřová žebírka s jablečným křenem


bezmasé pokrmy

§ špagety s pikantní omáčkou


pochoutky na grilu a ohni

§ barbecue marináda na gril

§ blesková marináda na gril

§ marináda na vepřové maso na gril

§ omáčka barbecue na gril

§ banány na grilu

§ grilovaná šunka s višňovou omáčkou na toastu

§ biftek Delmonico

§ svíčková na grilu s nivou

§ pikantní mleté hovězí řízky na grilu s anglickou omáčkou

§ plněné telecí nebo vepřové kotlety na grilu

§ vepřový bůček na grilu

§ vepřové maso na šalvěji na grilu

§ vepřové kotlety Všehochuť v popelu nebo na grilu

§ vepřové kotlety s pomerančovou šťávou a brandy na grilu

§ grilovaná krkovička

§ kuře s bylinkami

§ kuřecí prsíčka v anglickém županu na grilu

§ kuřecí Cordon Bleu na grilu

§ kuře na grilu

§ kuře s petrželkou na grilu

§ kuře na rožni barbecue

§ špíz podle Raka

§ králík na grilu

§ myslivecký špíz

§ čerkeský šašlik

§ pečené brambory s kysanou smetanou

§ rajčata pečená v popelu

§ opilé meruňky v ohni

§ opilé ovoce v ohni


přílohy a doplňky

§ různě upravené brambory

§ houskový knedlík

§ bramborový knedlík

§ těstoviny

§ mrkev na česneku

§ pečený chléb

§ pečivo


moučníky

§ bleskové jablkové knedlíky

§ smažené jehněčí ocásky

§ meruňkový koláč s jahodami

§ mirabelkový koláč

§ třešňový koláč

§ tvarohový koláč s višněmi v karamelu

§ meruňky a maliny s bílou čepicí

§ schovaný meruňkový koláč

§ nebeské koláčky


zmrzliny

§ mlsání pro Raky

§ mražené meruňky s tvarohem

§ rybízový šerbet


zákusky

§ mandlový plněný srnčí hřbet

§ šarlota s malinami

§ šarlota s meruňkovým džemem

§ jahodová šarlota

§ medové knoflíky

§ sezamky


víno

§ Račanská frankovka

§ Slovenský tokaj 4putnový


káva

§ káva medového úsměvu


alkoholické nápoje

§ originální malinovice


nealkoholické nápoje

§ domácí lift


míchané nápoje

§ nápoj luny

§ slovácký jahodový julep


chuťovky k pivu a vínu

§ křehké račí krunýřky (plněné košíčky)

§ sýrový koláč

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz