Vídeňské laskominy

21.09.10 | autor Pampeliska191

Servírka je u vás dřív, než si stihnete pročíst lístek. Můžete dostat malinké expreso, třeba i s mlékem zvlášť. Za chvíli je na stole alpakový tácek s okrajem jako z krajky, na něm krajkový ubrousek, v šálku káva, pididžbáneček mléka a samozřejmě sklenici vody. Neboť ve Vídni ještě nezapomněli, že podat vodu ke kávě je nezbytnost.

Taky si můžete vybrat dort Esterházy, z nabídky místní cukrárny, která se na letáčcích pyšní tím, že je nejlepší ve městě. Těžko říct, stejně nádherné dorty, koláče i čokoládové bonbóny nabízejí její konkurence v každé uličce nebo samozřejmě především Demel.

Firma Demel-synové si do vitríny dokonce umístila marcipánového mocnáře a marcipánovou císařskou korunu, jak se na císařské město sluší. Dort Esterházy je složený z několika vrstev oříškového těsta, spojených lahodným krémem a politých cukrovou polevou s čokoládovým zdobením.

Z Vídně pochopitelně je nemožné odjet bez ochutnávky Sacher-dortu.


Geniální kuchtík

V roce 1832 pracoval ve Vídni šestnáctiletý kuchařský elév Franz Sacher. Dal se najmout do služeb kancléře Metternicha a samozřejmě toužil nějak zaujmout. Protože kancléř často pořádal noblesní večírky pro vídeňskou smetánku a své evropské partnery, nebyl to takový problém, jen vymyslet, co přesně by to mělo být.

Franz si lámal hlavu a pak vytvořil dort přelitý tlustou vrstvou čokolády a plněný meruňkovou marmeládou. Epochální vynález, srovnatelný snad jen s objevem plísně na camembertu nebo systému zrání šampaňského.

Franz vyhrál na celé čáře a jeho syn už založil na Philharmonikerstrasse honosný hotel Sacher. To bylo roku 1876 a dnes hotel patří k Vídni třeba jako lipicáni. Nebo jako obří kolo v Prátru. Hotel má pět hvězdiček a za sebou soudní spor a právo na označení Sacher Torte.

Na Francově objevu se totiž chtěl přihřát každý, a navíc prý neuctiví dědicové prodali recept na začátku minulého století konkurentům od Demela.


Právní spory jsou vám ovšem zcela jedno, když si odnášíte exkluzivní dřevěnou krabičku s nápisem Sacher-torte.

Jíst totiž sachr na veřejnosti samozřejmě můžete, ale v intimitě hotelového pokoje dostává jeho konzumace mnohem hlubší rozměr. Už ta čokoládová pečeť! A co teprve, když dort nakrojíte, vrchní vrstva čokolády se přelomí a odhalí, jak je tlustá. Marmeláda je pochopitelně meruňková a jediným možným doplňkem, který návod k dortu doporučuje, je neslazená šlehačka.

Pokud po dortu prahnete, nemusíte jezdit do Vídně. Na www.sacher.com si jej můžete objednat v jakékoli velikosti. Levný ovšem není..

Špacírováním po Vídni toho lze hodně vidět. Všechny budovy mají opravdu císařskou velikost.

Chrám svatého Štěpána se ani nevejde do fotoaparátu, ať běháte po náměstí, jak chcete, vždycky kus věžičky na obrázku chybí.

Hrad Hofburg v centru města i desítky kostelů a muzeí. Kolem se v kočárech vozí turisté z celého světa a když jsou unaveni, zajdou si do kavárny. Tentokrát třeba právě k Demelovi.


Mlsná Sissi

Tam ostatně chodila už císařovna Sissi. Historie cukrárny je ještě starší než dějiny Sacher-dortu. V roce 1786 dorazil do Vídně cukrářský pomocník Ludwig Dehne a otevřel si cukrárnu vedle nového dvorního divadla císaře Josefa II. Prodával zmrzlinu, sorbety a mandlové mléko, bonbóny a různé pečivo.

Brzy začalo být mezi kavalíry v módě obdarovávat vídeňské krasavice sladkůstkami od Dehneho, a dokonce si u něj dávat dostaveníčka. Sláva doběhla až ke dvoru. Dehne se stal císařským dodavatelem a mlsná Sissi si objednávala fialkový sorbet. Syn starého pana Dehneho pak v roce 1857 prodal cukrárnu svému partnerovi – Christophu Demelovi.

O pár let později dostala definitivní jméno Císařsko-královská-cukrarna Ch. Demels Sohne.

Dnes ji najdete v historickém paláci na Kohlmarktu, pochopitelně blízko císařského paláce Hofburg.

Okoukněte marcipánového mocnáře, nahlédněte dovnitř, oslepnete čokoládovou nádherou a objednejte si pro začátek kávu.
Pak můžete sejít do cukrářského muzea dole ve sklepení a nakonec si v okouzlení odnesete čokoládové pralinky v luxusních krabičkách. Nebo aspoň jednu jedinou.





Co ještě mlsala Sissi? prý Kaisserschmarrn trhanec.

Moc ho ale nesnědla, protože si zřejmě hlídala figuru a některé dny prý nepozřela skoro nic. A tak přestože se na její počest toto jídlo jmenovalo Kaisserschmarren-císařovnin trhanec - bylo nakonec přejmenováno na "císařův."

Jak se dělá?

Na pánvi rozehřejte máslo a nalijte na ní řídkou směs mouky, mléka, vaječných žloutků, rozinek, cukru a soli. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do hmoty, když začíná tuhnout. Potom nemíchejte a počkejte, až se vytvoří asi dva centimetry vysoká omeleta. Když se začne připékat, roztrhejte ji vidličkou na kousky a každý zvlášť obraťte. Pak dejte na talíř, posypte práškovým cukrem a pokapejte ovocnou marmeládou nebo sirupem.

Upečte si sachr

Přesný rozpis je samozřejmě tajný, ale tady je aspoň přibližný:

Budete potřebovat 6 dkg másla, 12 dkg moučkového cukru, 6 žloutků, trochu vanilky a citronové kůry.

Do těsta dále přidejte 6 dkg nastrouhané čokolády na vaření, 6 dkg umletých neloupaných mandlí, 6 dkg hrubé mouky a sníh ze 6 bílků. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Po upečení překrojte napolovic, potřete meruňkovou (nebo rybízovou) zavařeninou a zase slepte.

Na polevu svařte 20 dkg cukru se čtvrtlitrem vody a zároveň si nad párou rozpusťte půl deka másla s 12 dkg čokolády. Tuto směs pak vmíchejte do vody s cukrem a výslednou polevou dort polijte "od hlavy až k patě".


Jak do Vídně?
Jet m
ůžete autem, letadlem, autobusem i vlakem. Nejlevnější bude asi automobil a rozumné je přespat ještě na českém území, například v Mikulově. Odtud je to do Vídně slabá hodinka. Auto necháte na okraji města a do centra se velmi pohodlně dostanete tramvají.

Z Prahy do Vídně jezdí 3x denně přímý vlak Eurocity. Levnější je ale autobus, zvláště "výletní" linky, s nimiž kupříkladu z Prahy dojedete do Vídně a zpá
tky za 350 korun.

Pokud si koupíte Vídeňskou kartu za 16,90 eur můžete po dobu 72 hodin projezdit město metrem, autobusy nebo tramvajemi a získat slevu ve více než 170 turistických objektech, v kavárnách a restauracích. Koupíte ji v hotelích, v předprodeji dopravních podniků a v kancelářích Tourist-info.
Líbil se vám článek?
Váš příspěvek
Sylvie
2302 příspěvků 17.11.10 18:27
Hezké

Krásné počteníčko. Díky!!

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz