Vepřové maso

20.09.10

Vepřové maso by mělo být hladké a tuhé a téměř nebo úplně bez chrupavek. Mladá zvířata mají maso světle růžové, maso starších je o něco tmavší. Maso starých zvířat poznáme podle tmavé barvy a hrubé zrnité struktury. Tuk na povrchu by měl být čistě bílý a pevný, uvnitř je maso mramorované drobnými skvrnkami tuku.



 

 

1 krkovice MD                             8 panenka MS                          15 mleté maso         

2 kotleta z krkovice MDS              9 řízek z kýty S                        16 žebírko M             
3 játra SG                                   10 ledvinka SG                         17 vykostěné ramínko S
4 pečeně z kostí MD                     11 porcovaný bůček s kostí MDS                                    

5 řízek z kýty SG                         12 roláda z kolena MD                                                  

6 kotleta z pečeně MSG                13 dvojitá kotleta bez kosti MSG

7 řízek z ramínka SG                    14 kostky DS


Doporučená kuchyňská úprava: 
 M minutky, D dušení, pečení, S smažení, pečení, grilování, G guláše a ragú

 

Vepřové se většinou prodává už vykostěné a zarolované, ale někdy jsou k dostání i kousky s kostí, které mají o něco výraznější chuť. Pokud si chcete dát maso vykostit u řezníka, je lepší objednat tuto službu v dostatečném časovém předstihu.

 


Bachor podle paní sládkové

 

2 kg vepřové kýty,

200 g párků,

500 g kysaného bílého zelí,

100 g slaniny bez kůže,

sádlo,

hladká mouka,

1 cibule,

2 vejce,

3 lžíce rajského protlaku,

1 lžíce hořčice,

pepř,

mletá paprika,

sůl,

½ litru piva.

 

Z vepřové kýty nakrájíme slabší plátky o váze 200 g, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a poklademe párkem, kysaným zelím, na kostičky nakrájenou slaninou a kolečkem uvařeného vejce. Maso stáhneme do tvaru měšce a zavážeme provázkem. Takto připravený měšec opečeme zprudka po obou stranách dočervena, zasypeme červenou paprikou a zalijeme pivem. Přikryjeme pokličkou a v troubě dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, přidáme rajský protlak a hořčici, zalijeme pivem a provaříme. Potom přecedíme na připravené maso, zjemníme hrnečkem kysané smetany a necháme pod pokličkou u tepla rozležet. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Tip: Měšce při podávání ovažte sýrovými korbáčky.
Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz