Těstoviny

21.09.10


Těstoviny jsou synonymem pro italskou kuchyni stejně tak jako je rýže symbolem pro celou Asii, forma občerstvení zvaná švédský stůl zase pro severské státy a Rusko (tam se to ovšem nazývá zakuska a když už jsme u švédského stolu nebude na škodu historicky podložit jeho název.

V dobách, kdy se lidstvo přemísťovalo z místa na místo buď svépomocí nebo pomocí tažných zvířat, bylo velmi obtížné, zejména v horských oblastech nebo tam, kde se musela překonávat velká vzdálenost, stanovit pevný začátek hostiny a proto se připravovaly studené chody, aby dříve příchozí hosté netrpěli hlady) vraťme se však k našim těstovinám. Žádná země se s nimi neztotožňuje tak jako Itálie.

 


Trocha historie

Totálního vítězství dosáhly těstoviny společně s pizzou po druhé světové válce. Rozšířily se po celé Evropě a do Ameriky. Válka má i své klady, i když to zní paradoxně. Kromě urychleného technického pokroku i rozšiřování používaných jídel na dobitých územích. Kdyby jste se v roce 1938 zeptali náhodně jdoucího člověka na Václavském náměstí co je to pizza nebo pasta, měl by určitě problémy.

Pizza se například rozšířila právě až po druhé světové válce, kdy Američané osvobozovali Itálii, ochutnali zdejší specialitu a po svém si ji upravili. Proto dnes nazýváme bohatě ozdobenou pizzu s velkým korpusem, jako americkou. Ale my chceme mluvit o těstovinách. Ty jsou základem italské kuchyně a proslavily ji na celém světě, stejně jako již zmiňovaná pizza, nebo zeleninová polévka minestrone.

 

Kdybych psal tento článek, (jako, že píšu) a byl vojenským historikem (jako, že nejsem) a chtěl použít přirovnání s válkou (jako že chci), srovnal bych těstoviny s tankem T34. Může jich být hodně během krátké chvíle, jsou nesmírně variabilní a dají se lehce modernizovat, tedy vylepšovat.

 



Zdravá výživa

Těstoviny jsou vhodné i pro toho, kdo se rozhodl držet dietu. Mají totiž tu skvělou vlastnost, že obsahují minimum tuku a jsou lehce stravitelné. A tady pozor! Tohle se tvrdí i o zeleninových salátech, ale……, těstoviny se na rozdíl od různé zeleniny dlouze asimilují – tedy pocit hladu přichází  později, než u všemožných salátů, po kterých sice máte dobrý pocit, že jste udělali něco pro tělo, ale máte po nich záhy hlad.

 



Dělení těstovin

Základní rozdělení těstovin bude podle použitých surovin. Věrni italské kuchyni je budeme nazývat pasta. Pasta secca jsou průmyslové těstoviny zhotovené jen z mouky, vody a soli. Někteří naši odborníci na zdravou výživu je nazývají italskými těstovinami, ale tak tomu není, českými těstovinami totiž označují těsto s vejci, ale i těmi italská kuchyně oplývá. V italské kuchyni se tedy rozlišují Pasta secca a a pasta all´Uovo (těstoviny s vejcem). Původně se pod pojmem pasta all´Uovo označovaly těstoviny vyráběné doma, ale i takto označená Pasta se dnes produkuje průmyslově, takže po domácku vyráběné těstoviny nesou označení pasta fatta a cassa.

 

Další dělení zmiňovaných past je už podle jednotlivých pokrmů, Pasta ascuitta se nazývají všechny těstovinové pokrmy, které se podávají s omáčkou nebo jen s rozpuštěným máslem a nastrouhaným sýrem. K nim patří i plněné těstovinové pokrmy al forno, jako jsou známé Lasagne.

 

Pasta in brodo jsou těstoviny určené jako ozdoba do různých polévek, mají podobou písmenek, hvězdiček a dalších tvarů. Ale nejčastěji se na nejrozšířenější pasta asciutta, využívají tyto podoby těstovin : spaghetti, tenké kulaté těstoviny, tagliatelle, svazkové těstoviny, taglirini, capellini, velmi tenké svazkové těstoviny capellini d‘ angelo, nejjemnější druh svazkových těstovin (pozor, neplést se s portugalskými andělskými vlasy), Lasagne, široké tenké těstovinové plátky s různým okrajem, často obarvené špenátem nebo rajským protlakem, penne, které jsou o něco tenčí než rigatonni a jsou to vlastně větší maccarone krájené šikmo. (vzpomeňte si na penne carbonara se slaninou nebo penne fruti di mare s mořským ovocem).

 

V samotném rozlišení těstovin se nevyzná ani sám Ital, jsou různorodé stejně tak jak je různorodý italský kraj. Ale asi nejznámějšími italskými těstovinami jsou ravioli. Ty vznikly při zužitkování přebytků lodní kuchyně a mají tedy svůj původ v Janově a Benátkách. Dnes už nejsme odkázání jen na přebytky a tak jsou náplně všemožné. Od hrášku po fazole či drůbeží maso. V každém případě jsou těstoviny vhodnou přílohou k čemukoliv.

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz