TAPAS, rozkošná španělská kuchařská tradice!

21.09.10 | autor babi

Nikdo však nepřivedl tuto tradici k tak vytříbeným malým soustům, která jsou víc jako jenom předkrm, ale kolem nich se točí celá španělská láska ke společenskému životu a celkově životnimu stylu. Večeře se jí velice pozdě, hlavně během letních měsíců a proto Španělé jsou věrní před obědem a před večeří svému rituálnímu ¨tapeo¨, což znamená si vyjít ven a posedět, pohovořit, popít a zašprýmovat nad tapas. Neznamená to však sedět v jednom baru, ale společně s kolegy a přáteli se procházet od baru k baru, které se specializují na Tapas. Některé bary jsou známé nepřehledným sortimentem a jiné zase třebas pouze jedním druhen Tapas, které je jejich specialitou. Někteří se specializují na mořské plody a jiní na tradičních pokrmech dlouze připravovaných. I prosté bary mají jednoduché Tapas, jako jsou solené mandle, olivy, bramborová omeleta a třeba konzervovaný tuňák. S kvalitou Tapas jde kvalita nápojů. Fino, to nejsušší a nejlehčí Sherry, nebo ¨Vino joven¨, mladé víno i ¨Sidra¨, vinný mošt a nejposledněji i pivo.

Pravý původ tapas je dodnes předmětem různých debat. Byl to král Alfonzo X z Kastilie, kdo objevil původní Tapas? Nakonec tento vládce, který vládl Seville, Córdoba,a Jaén byl ve Třináctém století nabádán svými lékaři snížit příjem kalorií. Jeho osobní kuchař mu začal připravovat malinká chutná sousta, která prý chutnala tak výborně, že mohla být předchůdcem Tapas.

Avšak lidé z Andaluzie se tomuto smějí. Je evidentní, že La Tapa vzniklo v teplých krajích jižního slunečného Španělska. Nakonec jižané vždycky milovali jídlo s posezením v přírodě, společně se skleničkou sherry...., nebo dvěmi. Ovšem ta lahodná vůně sladkého nápoje přivolávala hejna nepříjemného hmyzu a majitelé barů, aby ochránili štíhlé skleničky s sherry před prachem a hmyzem, přikrývali je přímo chlebem, nebo talířky se šunkou, klobáskou, kousky ryb, nebo sýrem. Slovo Tapa doslova znamená poklop. Navíc zákazníci uspokojili svůj hlad slanými sousty a tak dostali chuť na další nápoj. Brzy nato Tapas samotné se staly atrakcí a bary mezi sebou soutěžily o nejlepší a nejkvalitnější druhy chutných soust k nabídce, jak dokazuje výběr v Cádiz, Córdoba, Seville, Barcelona, Saragossa, nebo Toledo, však Andaluzie je stále považována jako ta nejlepší. Je stále zvykem a tradicí zdarma pohostit hosta jedním malým Tapas při každé objednávce sherry, vina, nebo piva. A nezáleží kolik se vypilo, nikdy se nepodává stejné Tapas podruhé. Nakonec, rozmanitost Tapas je ...no skoro...bez hranic.

Také je možné, že La Tapa vzniklo pod maurskou influencí .V jejich Severoafrických domovech, zvláště u arabských Beduínů, je nejenom zvykem, ale také známkou pohostinství podávat množství malých nádob s různými vytříbenými pokrmy.

Tapas tradice se rozšířila po celém Španělsku a nyní i ta nejmenší vesnice si našla nějaký ten specielní recept, při kterém se místní občané scházejí. Někdy je to opulentní sbírka těch nejzajímavějších soust, nebo jenom miska lokálních oliv.

Tapas jsou zařazeny do dvou hlavních skupin. Studené, nebo teplé. Ty studené jde velice jednoduše rozpoznat, protože jsou vystaveny pod sklem pultů, kde jsou různé chuťovky a studené pokrmy. Je dobré se projít barem a všimnout si různých vysících šunek a klobásek, protože ty jsou taktéž částí nabídky. Navíc jejich kvalita je známkou kvality všech tapas v tom daném baru.

Horké pokrmy jsou vesměs napsané na tabulích, nebo v jídelních lístcích. Výborné malé pokrmy jsou podáváný v malých hnědých kameninivých miských ¨kazuelites¨, grilované maso ¨pinchos¨(na jehle), ¨costillas¨(řízek), nebo kotleta se podávají na chlebě. Ryby a dary moře se grilují na ohništi ¨la plancha¨.

Kamkoliv a kdekoliv ve Španělsku je nejlépe zajít do baru na výborné Tapas kolem 12 v poledne a v sedum večer tam, kde opakovaně navštěvují domácí lidé.

Dole vidíte malou část typických Tapas, které se podávají v Tapas barech a v Restauracích. Některé jsou ryze španělské, některé jsou vypůjčené recepty od sousedních zemí a některé jsou místní speciality. Každý tapas se může sám o sobě zdát jako maličké jídlo, ale po pozření několika, člověk se cítí jako po velkém obědě, nebo večeři.


 
Anchoas

 
Aceitunas

 
Atún

 
Gambas



Anchoas - nakládané ančovičky, specialita z Costa Brava. Také čerstvě marinované, nebo smažené v oleji s černými olivami.

Aceitunas - černé, nebo zelené olivy různých velikostí. Zelené v bylinkové marinádě jsou nadívané ančovičkovou pastou, mandlemi, nebo červenou paprikou.


Atún - Španělská specialita, konzervovaný tuňák, který se používá v různých
salátech.

Gambas - Garnáty, ochucené česnekem, potřené olejem a upečené a la plancha na železné desce grilu.

 
Albondigas

 
Almejas

 
Atún fresco

 
Bacalao

Albóndidas - Masové kuličky s různými, někdy kořeněnými omáčkami.

Almejas
- škeble jedlá, často marinovaná v bílém víně s česnekem a petrželkou. 

Atún fresco con judias en escabeche
- čerstvý tuňák a fazole v marinádě.

Bacalao
- Solená a sušená treska, použitá jako náplň, nebo různě připravená, jako je populární pokrm Pil Pil s česnekovou pastou.


 
Barberechos

 
Boquerones

 
Bunuelos

 
Calamares


Barberechos - čerstvé škeble jedlé s česnekem a petrželkou, v bylinkové, rajské, sherry, nebo jiné omáčce.

Boquerones - Ančovičky, které jsou zvláště chutné smažené v oleji.

Bunuelos - malé balíčky z odpalovaného těsta, plněné zaleninou, sýrem, klobáskama, nebo šunkou a smažené v oleji.

Calamares rellenos - jejich těla v podobě vaků jsou často nadívané sekaným masem, šunkou, nebo houbami.


 
Champinones

 
Cigallas

 
Conejo

 
Croquetas



Champinones - a la plancha, smažené, nebo pečené na železné desce rožně, podávané často jako salát.

Cigallas - Langusty potřené olejem a smažené, nebo pečené a la plancha na železné desce rožně.

Conejo - králík dušený v kameninovém kastrolku, nebo pečený a la plancha.

Croquetas - připravené z mouky a strouhanky s přidáním zeleniny, ryby, masa, vajec, nebo sýra.


 
Dátilas del mar

 
Ensalada

 
Ensalada Salmon

 
Esqueixada



Dátilas de mar - Napařované mořské datle, které jsou delikatesou.

Ensalada mixta - Míšený salát z hlávkového salátu, rajčat, oliv a tuňáka.


Ensalada del salmón marinada - Marinovaný losos chutně naaranžovaný na širokém výběru různých listových a hlávkových salátů.

Esqueixada - Salát z Katalánské sušené solené tresky s čerstvou paprikou, rajčaty a cibulí.


 
Jamón

 
Mejillones

 
Navajas

 
Pa amb tomáquet


Jamón - Šunka, která se často jí syrová, se podává se zeleninou, rybou, nebo jiným masem.

Mejillones - Slávky se podávají připravené na rozličné způsoby, nebo se jí studené nakládané.

Navajas - Břitvová mušle, která je populární konzervovaná, nebo i čerstvá grilovaná do té doby, než se otevře a potom pokapaná citronem.

Pa amb tomáquet - Katalánská specialita, potřený chléb olivovým olejem, česnekem a otoustovaný, který se potře zralým rajčetem.


 
Chippirones

 
Pescados

 
Pimientos

 
Tortilla


Chipirones - Malé kalmary rabas, kousky kalmarů pulpitos, malé chobotničky calamares, smažené kroužky kalmarů, tak jako garnáty, slávky a jiné plody moře.

Pescados fritos - Smažená ryba, zvláště chutná v portském víně z Andalůzie a Galicie
s česnekem a zaleninou.

Pimientos - Papriky, nejvíce chutné, jednoduše ogrilované s česnekem a nadívané sušenou solenou treskou.

Tortilla - Omelety ale specielně tortilla espanola s brambory.



Sepsáno a přeloženo z různých knih a doplněno zážitky z vlastních zkušeností.

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz