Cibule Tropea a cholesterol

18.03.10

Pro labužníky na cestách - Itálie



Před několika lety jsem nastoupila v Neapoli do vlaku směr jih. V Itálii je velmi snadné dát se do řeči se spolucestujícími. V kupé cestoval starší pán a po prvních zdvořilostních pozdravech se rozpovídal. Povídal on …povídala jsem já… a jak to tak chodí nakonec jsme naťukli i zdravotní problémy. Když vyslovil slovo cholesterol tak jsem zbystřila a zajímalo mne, jakže ten cholestrol léčí on. Lékař mu předepsal dietu – a to znám. Co mne překvapilo byl důraz na konzumaci cibule Tropea. Syrové! Ten milý pán se přiznal, že ji dával všude možně, do salátů a různých pokrmů. Nakonec vyklopil, že ji dokonce chroustal jako jablko. A cholesterol klesal a klesal.

Mám tuto cibuli ráda a co bych neudělala pro mé cévy. Ale chroustat ji jako jablko jsem nedokázala. Ale poctivě jsem ji přidávala syrovou hlavně do salátů, ty se v létě připravují dennodenně. A snad by se hladina cholesterolu zlepšila, ale to bych nesměla hřešit jinými dobrotami, které si nedokážu v létě u moře odepřít.

Cibule Tropea je opravdu velmi dobrá a zdravá. Pěstuje se podél tyrhenského pobřeží Kalábrie, kde jsou pro ni ideální klimatické podmínky a vhodné složení půdy. Původ odrůdy je snad až z doby asyrobabylonské. Plinius Starší (ten co zahynul, když chtěl pozorovat z blízka výbuch Vesuvu a zkázu Pompejí) popisuje její blahodárné účinky. Původně se úroda expedovala z města Tropea a podle něj se ustálil název. Dnes ji exportují do světa všude tam, kde jsou její vyznavači.

Cibule se prodává mladá (cipollotti), narůžovělé barvy a může se zpracovat i nať. Cibule určené ke skladování jsou po sběru ponechané týden na poli, aby na hlíně dozrály a vysušila se slupka a nať. Potom je šikovné ženské ruce třídí podle velikosti (dnes na to mají stroje) a splétají nať do copů. V této oblasti Kalábrie je můžete vidět zavěšené všude na balkonech a v podloubí domů.

Tvar cibule Tropea je buď kulatý nebo oválný-podlouhlý s tmavě červenofialovou slupkou, která silně barví. Její sladkost je způsobená přítomností cukrů (glukóza, fruktóza, sacharóza). Obsahuje vitamíny C a E, železo, jód, selén, zinek, hořčík, draslík, antioxidační látky atd. Nedávno se dokonce prokázala přítomnost látky, která je jedním z komponentů Viagry. Je dokázán antisklerotický účinek, působí na ledvinové kameny, je diuretická, pomáhá při střevních zánětech a dalších potížích – seznam by byl dlouhý.

Odrůda je označená Evropskou komunitou jako územně chráněná.

Pokud budete mít příležitost koupit ji, zkontrolujte zda se jedná opravdu o odrůdu Tropea, to víte obchodníci chytračí a snaží se někdy prodat obyčejnou červenou cibuli. Nakrájenou ji neproplachujte, jak se dělá často s cibulí, aby se snížila čpavost.

A co poradit labužníkům? Syrová je nejlepší. Salát z fazolí, s tuňákem, rajčata s mozzarellou no prostě na všechno. Zkuste na každou slávku (tepelně zpracovanou) kápnout dobrý olivový olej, položit kousíček mozzarelly a kousek cibule Tropea. Je dobrý dort ze slaného křehkého těsta a místo marmelády – cibule! Velmi oblíbená je frittata s vejci nebo hustá polévka – zuppa s opečeným bílým chlebem. Prodává se dokonce marmeláda sladká i slaná na bruschettu nebo k vařenému masu.

Během návštěvy jedné vyhlášené restaurace nad jezerem Maggiore na severu Itálie nám mezi předkrmy nabídli cibuli Tropea na způsob salátu, všichni se rozplývali a majitel musel donést nášup. Dlouho jsem ho lámala, aby mi dal recept. Všichni ho přemlouvali, že nemám restauraci a že nehrozí konkurence. Při odchodu mi strčil do kapsy malý lístek s receptem. V Česku někdy koupím obyčejnou červenou cibuli a připravím ji podle receptu. Přirozeně ingredience přizpůsobím množství a nemusí to být do puntíku. Není to Tropea, ale jako příloha třeba k vepřovému kolenu nebo tlačence ……



Přidávám recept tak jak jsem ho dostala:

3 kg červené cibule Tropea, 1 lt bílého vinného octa, 250 ml vody, 200 ml olivového oleje extravergine, 250 gr cukru, 6 hřebíčků, 6 zrnek pepře.

Vše (kromě cibule) povařit 5 minut, zalét tímto nálevem nakrájené cibule. Přikrýt a nechat uležet 12 hodin. Skladovat v lednici ve skle s uzávěrem, spotřebovat do 5 dnů.

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz