Recept na možná to nejstarší "Moravské cukroví" a tak trochu historie

21.09.10 | autor babi

.

Ta se skládala z dyňové polévky, pečené kačeny s jablkovými knedlíky a nakonec byly povidlové buchty s kouřící se kávou. Mladík/afro - američan, který nás obsluhoval, nám při krátké konverzaci sdělil, že je Moravan. Jenom jsme s manželem na sebe mrkli a mysleli si to stejné. Ale jak jsme se mýlili.

Byla to naše neznalost o původu ¨Moravské víry¨, která sice vznikla v naší historii, ale je velkou částí nejenom historie USA, ale také jiných zemí na příklad sv. Thomas na Antilských ostrovech, kam moravští misionáři v roce 1732 zavítali. Dnes má víra po celém světě alespoň 360.000,00 následovníků.

Začalo to Janem Husem a o mnoho později rozpadem českobratrské víry díky třicetileté války (1618-1648) jak zajisté všichni dopodrobna znáte. Členové se museli uchýlit do úkrytu, anebo do exilu. Historie je zde bohatá a zapletená, ale krátce řečeno, českobratrští misionáři přišli do Ameriky a tam založili několik kongregací a jednou byla kolonie v Brethlehem v Pensylvánii.

V roce 1753 Moravané zakoupili skoro 99.000,00 akrů v Severní Karolíně a kolonii, kterou tam postavili nazvali Wachau (později Wachovia) podle panství hraběte Nicolaus Ludwig von Zinzendorf, který Českým bratřím po jejich vyhnání z domova nabídnul útočiště na svých pozemcích v Sasku a taktéž se stal mecenášem jejich víry. Moravané později postavili čtyři další usedlosti a jednou bylo městečko se jménem Salem (v hebrejštině slovo znamená mír), které vzniklo v roce 1766. Městečko se ihned stalo střediskem ekonomického vzrůstu s komerčním zaměřením, kde však všechny aspekty života byli řízeny moravskou vírou. Zde moravané evropského původu a afro - američané, muži a ženy vedly své denní životy kolem práce a bohoslužby.

Moravané byli vždycky po všech stránkách nesmírně moderní a pokrokoví. Dva z jejich nesrovnatelných rozdílů od ostatních bylo vzdělání a hudba, kde měly základ v učení Jana Husa. Ženy měly přístup ke vzděláví stejně tak jako muži. Jiný velikán naši historie, Jan Amos Komenský, před více jak 300 lety napsal ¨není důvodu, který by ukázal, že ženy by měly být udržovány od znalosti jazyka a moudrosti, protože jsou taktéž lidé a obrazem boha, tak jako jsme my.....Proč je máme propustit pouze se znalostí ABC a pohnad je proti knihám? Máme strach z jejich všetečnosti? Čím více je představíme duševnímu zaneprázdnění, tím méně času si najdou na všetečnost, která pochází z prázdnoty mysli....¨ Takže v Salemu v roce 1722 byla otevřena škola pro dvě malinká děvčátka, což bylo celý rok před tím, než byla otevřena pro hochy. (Má tato skutečnost něco dělat s upalováním čarodějnic? Asi je to námět pro jiný článek.)

Mírumilovní Moravané exelovali ve všem, ať to byla výroba klobásek, nebo muzika. Jejich přesvědčení vyrozumíme z jejich poetické víry, že bůh se stejně zabývá aspekty života jak ušlechtilými tak skromnými.

Moravané jsou láskyplných názorů a dělí se i o jednoduchou večeři s méně šťastnými, jak je demonstováno na obrázku, kde v tradičních kostýmech se při světle svíčky modlí před večeří. K této večeři je guláš, vdolky z kukuřičné mouky pečené nad ohněm na motyčce, melasa na jejich polití a jablečný mošt, nebo víno na zapití. Do dnešního dne máme možnost se o životě Moravanů přesvědčit v zachovalém, ¨živém muzeu¨, kde ve Starém Salemu je v provozu 51 historických domů, každý s provozem skoro takovým, jako někdy po roce 1753. Je to živé muzeum v pravém slova smyslu.

Lidé zde žijí a provozují svoje řemesla v tradičních dobových kostýmech a udržují nejenom svou víru, ale také tradice, které přežily staletí, tak jako by se vše událo včera. Na obrázcích jsou Vánoční oslavy, kdy během svěžího prosincového večera, bratři a sestry zpívají Ódu na radost.

Kostel Moravské víry s jeho zářící hvězdou s mnoha tenkými hroty ukazujícími směrem do všech stran vesmíru, je založen na uspokojení srdce, kdy se všichni dělí o prostou večeři, hudbu a rozjímání. Během Štědrého večera je kostel napěchován věřícími a dvě mše jsou věnovány dětem. Svíce jsou symbolem narození Ježíška, jako boží odpověď lásky oproti světové temné nenávisti. Jeden z domů nikdo nemůže přehlédnout a může ho jednoduše najít podle krásné vůně pečiva. Je to Winklerova pekárna, kde se pečou historicky vyzkoušené recepty na chléb, jak žitný, tak medový pšeničný perník. Mimo povidlových buchet a Moravského cukrového koláče, je to hlavně světoznámé Moravské cukroví.

Na obrázku je starý mistr pekař, Edvin. P. Hale, který z těsta vykrajuje srdíčka. Za ním je pec, ve které se po celý rok každý den před rozedněním zakládá oheň z dubového a hikorového dřeva (bílý ořech severoamerický) a nechá se rozpálit na 325°C. Když se uhlíky vymetou, tak v klesající teplotě pece se postupně začne péct pečivo podle toho jakou teplotu které potřebuje.

Dalo by se psát moře zajímavých věcí o našich pradávných prarodičích, ale úvod jsem napsala z jednoho důvodu a to je historické proslavené Moravské cukroví.

Recept na Moravské cukroví / perníčky.

1 1/4 hrnku napěchovaného světlehnědého cukru
6 lžic margarínu (jedna lžíce 15g) - používám máslo
6 lžic tuhého rostlinného pokrmového tuku
2 hrnky cukrářské melasy
1 lžice jedlé sody
1/4 hrnku vařící vody
6 a 2/3 hrnku přesité polohrubé mouky
1 lžice pomletých hřebíčků
2 lžice pomletého zázvoru
1 lžice pomleté skořice
V těžkém větším kastrolku smíchat hnědý cukr, margarín, nebo máslo, pokrmový tuk a melasu. Zahřát, až se rozpustí cukr.
Rozpustit jedlou sodu ve vařící vodě a směs zamíchat do směsi melasy. Pozor, vše vybublá nahoru ! (kdykoliv cukroví peču, tak si říkám ¨že by toto mohl být důvod k upalování čarodejnic?¨) Sundat kastrolek s ohně.
Prosít mouku s kořením dohromady a postupně, za stálého míchání přidávat do kastrolku, až se vše dobře spojí. Vyklopit těsto na vál a vytvořit z něj obdélník. Zabalit ho do plastického filmu a uschovat do chladničky.
Druhý den předehřát troubu na 135°C a vyložit plech pomocí pečícího papíru.
Recept říká, že na pomoučeném válu, ale já vál nemoučím, vyválet malý kousek těsta na placičku tak tenkou, jak je v lidských silách a přez kterou člověk může vidět vlastní ruku. Ostatní těsto udržovat zabalené. Z těsta pomocí formičky vykrajovat kolečka, anebo jiné jednoduché tvary, poskládat cukroví na plech asi 3-5cm odsebe. Odřezky těsta se mohou znovu dát dohromady a rozválet.
Péct cukroví přesně po 10min. a nechat ho vychladnout na plechu. Cukroví má být velice tenulinké, poměrně tmavé a velice křupavé, ale křehké. Když se upustí na pracovní desku, zní tak trochu jako porcelán. Nejlépe je uschovat cukroví na kopečkách v plechových krabicích, protože nesmí zvlhnout a změknout.


Na obrázku je stará, omšelá krabička
od cukroví, které jsme si tenkrát koupili a mimo jiných věcí dovezli do Kanady.

Z nějakého důvodu jsem si ji po léta uschovala a od té doby jsem se pídila po receptu na to historické Moravské cukroví, až jsem ho našla a které se stalo naším tradičním vánočním cukrovím.
Líbil se vám článek?
Váš příspěvek
tlustá bába
1211 příspěvků 08.01.13 22:48
Moravské cukroví (a jiné)

Ahoj Babi, tak tohle mě potěšilo. Nemusím být za každou cenu světová a moderní a hodně vzpomínám, jak nám babička vždycky na kraji plotny opekla plátek nudlového těsta, abychom dali pokoj, no lahůdka! Samozřejmě, že jsem to zkoušela na plátu na sporáku - prostě to není ono, chybí tam vůně smolného dřeva a ledacos a taky babička.
Pro potěšení a pro inspiraci doporučuji knihu Lidové pečivo v Čechách a na Moravě, autorek Jarmily Šťastné a Ludmily Prachařové, kterou v r. 1988 vydalo Ústředí lidové umělecké výroby. Já vím, ale možná se najde v nějaké Městské knihovně. Někdy tzv. přebytečné a nevyhledávané knihy prodávají. A tady jsou samé pracné recepty a nemá to barevné obrázky, prostě nemoderní… Ale… teď koukám, že ta kniha stála celých dvacet korun, tak to jsem se plácla přes kapsu! :mavam:

babi
6360 příspěvků 11.12.12 20:58

Koukam, ze zacatek clanku nejak ulitl… No, nejspis jsem vysvetlila, kde Old Salem je a ze jsme si tam prave davali v restauraci veceri, kterou popisuji :)

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz