Příprava masa

21.09.10

Pro inspiraci každý druh masa doprovází recept z Pivních kuchařek od Jiřího Marholda a Libuše Vlachové,…abych pánům vynahradila to posvícení bez piva ;-), …plus jeden originální recept na velikonočního beránka…

 

Maso sice obsahuje tuk, ale více než z poloviny se jedná o tuk nenasycený. Ostatně, kdo chce, může viditelně tučné části před upečením nebo po něm odříznout. Navíc se i sami chovatelé začínají zaměřovat na produkci méně tučného hovězího, vepřového i jehněčího a v obchodech jsou k dostání už okrájené balíčkové kousky, libovější mleté maso a podobně.

 

Jak správně nakupovat

 

Hovězí maso by mělo být na dotek tuhé. Barva se různí od světlé až po sytě tmavočervenou podle toho, jak dlouho je maso naporcované. Dáváme si pozor pouze na nezvykle tmavé a suché maso – to zřejmě leží v obchodě už příliš dlouho. Hovězí by mělo být lehce mramorované smetanově zbarvenými proužky tuku. Chrupavčité pouzdro mezi svalem a vnější vrstvou tuku je známkou toho, že maso pochází ze staršího zvířete.

Řada lidí hovězí odmítá kvůli obavám z tzv. nemoci šílených krav. Podle ministerstva zdravotnictví byla učiněna opatření, která by měla veškeré riziko přenosu eliminovat. Konečné rozhodnutí, zda hovězí jíst nebo nejíst, musí učinit každý z nás.

 

 

1 hrudí MS                    6 loupaná plec DG                     11 jemně mleté S         

2 roštěnec MS               7 dvojitá roštěná S                    12 hrubě mleté S          
3 přední bez kosti MD     8 roštěná MS                            13 řezy ze svíčkové MS 
4 květová špička MD      9 sekaný plátek ze svíčkové DS 14 zadní z kýty DM       

5 falešná svíčková MDS  10 kostky na dušení MG                                                

 

Doporučená kuchyňská úprava:  M minutky, D dušení, pečení, S smažení, pečení, grilování, G guláše a ragú

 

 

Hovězí se hodí pro všechny druhy kuchyňské úpravy. U dobrého řezníka pravděpodobně najdete všechno, co potřebujete. Štítky v samoobsluhách označují názvem pouze některé druhy masa, u jiných se dozvíte jen to, že se jedná o „hovězí na vaření, guláš nebo ragú“. Pro tyto účely vám ovšem stejně dobře poslouží kližka.

 

 


Guláš mlsného sládka

 

1 kg hovězí kližky,

sádlo,

150 g špeku bez kůže,

1 kg cibule,

paprika mletá sladká,

5 lžic rajského protlaku,

sůl,

pepř,

kmín drcený,

majoránka,

10 stroužků česneku,

nastrouhaná chlebová kůrka podle potřeby,

čerstvé houby,

1 litr piva.

 

Hovězí kližku nakrájíme na stejnoměrné kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme. V kastrole rozpálíme sádlo a cibuli na něm osmahneme dohněda. Přisypeme mletou papriku, přidáme nakrájené maso a po všech stranách je opečeme. Pak podle chuti osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, rajský protlak, podlijeme naběračkou vody a pod poklicí dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, do šťávy přilijeme pivo a zahustíme nastrouhaným chlebem. Omáčku dobře povaříme. Nakonec přidáme majoránku, utřená česnek se solí a omáčku přecedíme na maso, ke kterému jsme přidali houby, podušené na rozpuštěném špeku. Guláš promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme u tepla zvolna provařit. Podáváme s bramborovými, houskovými nebo chlupatými knedlíky a maso zdobíme na kolečka nakrájenou cibulí a nasekaným libečkem.

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz