Papaya, ananas, mango - tropické trio

21.09.10 | autor pepicek

Tito tropičtí krasavci se ovšem nehodí pouze jako dezert,ale dají se z nich připravit výborná jídla. Jejich chuť výborně kontrastuje například s drůbeží nebo mořskými živočichy. Přinášíme Vám malého průvodce, jak si vybrat nejlepší plody v obchodě i jak s nimi dále naložit, když je donesete domů.

papaya  jak pokrájet a připravit tropické ovoce
Toto ovoce se prodává ve velké škále velikostí a barev. Nejčastěji prodávaná je odrůda Solo, která se pěstuje na Hawaii. Má zelenou nebo nazlátlou slupku a nasládlou vůni.

1. Uřízněte asi 2 cm na každém konci.

2. Nožem na zeleninu nebo velkou škrabkou odstraňte slupku v 2cm pruzích.

3. Rozřízněte papáju napůl nadél a odstraňte semena lžičkou. Plod nyní můžete pokrájet jak Vám recept káže.


ananas  jak pokrájet a připravit tropické ovoce
Zralý plod by měl mít temně zlatohnědou barvu a lehce nasládlou vůni, měl by být rovněž trochu naměkklý na dotek.

Listy zvrchu by měly jít odlomit bez větší námahy. Vyvarujte se plodů, které mají tmavé naplesnivělé skvrny a nebo vypadají dřevnaté.

1. Odkrojte cca 2 cm z každého konce.

2. Postavte si ananas navýšku a na kuchyňské prkýnko. Ostrým nožem odkrajujte slupku o tloušťce zhruba 1 cm. Takto by jste měli odstranit očka z ananasové dužniny

3. Otáčejte ananas a postupně okrájejte všechnu slupku v 2-3 cm pruzích.

4. Rozkrojte plod vertikálně na čtvrtiny, poté z každé čtvrtky vykrojte jádro.

5. Čtvrtky dále rozpulte ješě jednou podél a krájejte na kostičky podle receptu.


mango  jak pokrájet a připravit tropické ovoce
Mango je původem z Indie, ale nyní se pěstuje na mnoha místech světa s teplým klimatem. Poohlédněte se po plodech, které mají žlutou slupku s červeným žíháním. Jsou velmi voňavé a nejlepší k jídlu jsou jakmile je plod měkký na dotek.

1. Plod se poměrně špatně krájí, protože uvnitř ukrývá velkou pecku. Tedy pecku obkrojíme z obou stran. Mango si přidržujte na výšku při krájení.

2. Ostrým nožem odkrojíme plátky vyhýbajíc se pecce.

3. ODržte plátky manga v dlani a nožem pokrájejte dužninu na čtverce. Buďte opatrní a nevyřezávejte si kostičky do masa :)

4. Obraťte plátek manga naruby a kostičky odřízněte od slupky.


... a na závěr jeden tropický receptík:
Ostré tropické Gazpacho

Toto gazpacho kombinuje Španělské a Karibské chutě a je poměrně hutné.
Potřebujeme:
1 hrnek rajčatové šťávy,
1 hrnek ananasové šťávy,
1/2 hrnku nasekaného oloupaného manga,
1/2 hrnku nasekané oloupané papaji,
1/2 hrnku nasekaného čerstvého ananasu,
1/2 hrnku nasekané oloupané okurky bez semínek,
1/4 hrnku nasekané zelené papriky,
1/4 hrnku nasekané červené papriky,
2 lžíce nasekané petrželové natě,
1/4 lžičky soli,
1/2 - 1 lžička ostré omáčky

Všechny tyto přísady nalijte do mixéru a mixujte dokud se všechny ingredience nespojí. Přiklopte a nechte vychladit.

Dodatek: gazpacho je v originále zeleninová polévka, která se podává studená, to jen pro informaci.
Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz