Papaya, ananas, mango - tropické trio

21.09.10

Tito tropičtí krasavci se ovšem nehodí pouze jako dezert,ale dají se z nich připravit výborná jídla. Jejich chuť výborně kontrastuje například s drůbeží nebo mořskými živočichy. Přinášíme Vám malého průvodce, jak si vybrat nejlepší plody v obchodě i jak s nimi dále naložit, když je donesete domů.

papaya  jak pokrájet a připravit tropické ovoce
Toto ovoce se prodává ve velké škále velikostí a barev. Nejčastěji prodávaná je odrůda Solo, která se pěstuje na Hawaii. Má zelenou nebo nazlátlou slupku a nasládlou vůni.

1. Uřízněte asi 2 cm na každém konci.

2. Nožem na zeleninu nebo velkou škrabkou odstraňte slupku v 2cm pruzích.

3. Rozřízněte papáju napůl nadél a odstraňte semena lžičkou. Plod nyní můžete pokrájet jak Vám recept káže.


ananas  jak pokrájet a připravit tropické ovoce
Zralý plod by měl mít temně zlatohnědou barvu a lehce nasládlou vůni, měl by být rovněž trochu naměkklý na dotek.

Listy zvrchu by měly jít odlomit bez větší námahy. Vyvarujte se plodů, které mají tmavé naplesnivělé skvrny a nebo vypadají dřevnaté.

1. Odkrojte cca 2 cm z každého konce.

2. Postavte si ananas navýšku a na kuchyňské prkýnko. Ostrým nožem odkrajujte slupku o tloušťce zhruba 1 cm. Takto by jste měli odstranit očka z ananasové dužniny

3. Otáčejte ananas a postupně okrájejte všechnu slupku v 2-3 cm pruzích.

4. Rozkrojte plod vertikálně na čtvrtiny, poté z každé čtvrtky vykrojte jádro.

5. Čtvrtky dále rozpulte ješě jednou podél a krájejte na kostičky podle receptu.


mango  jak pokrájet a připravit tropické ovoce
Mango je původem z Indie, ale nyní se pěstuje na mnoha místech světa s teplým klimatem. Poohlédněte se po plodech, které mají žlutou slupku s červeným žíháním. Jsou velmi voňavé a nejlepší k jídlu jsou jakmile je plod měkký na dotek.

1. Plod se poměrně špatně krájí, protože uvnitř ukrývá velkou pecku. Tedy pecku obkrojíme z obou stran. Mango si přidržujte na výšku při krájení.

2. Ostrým nožem odkrojíme plátky vyhýbajíc se pecce.

3. ODržte plátky manga v dlani a nožem pokrájejte dužninu na čtverce. Buďte opatrní a nevyřezávejte si kostičky do masa :)

4. Obraťte plátek manga naruby a kostičky odřízněte od slupky.


... a na závěr jeden tropický receptík:
Ostré tropické Gazpacho

Toto gazpacho kombinuje Španělské a Karibské chutě a je poměrně hutné.
Potřebujeme:
1 hrnek rajčatové šťávy,
1 hrnek ananasové šťávy,
1/2 hrnku nasekaného oloupaného manga,
1/2 hrnku nasekané oloupané papaji,
1/2 hrnku nasekaného čerstvého ananasu,
1/2 hrnku nasekané oloupané okurky bez semínek,
1/4 hrnku nasekané zelené papriky,
1/4 hrnku nasekané červené papriky,
2 lžíce nasekané petrželové natě,
1/4 lžičky soli,
1/2 - 1 lžička ostré omáčky

Všechny tyto přísady nalijte do mixéru a mixujte dokud se všechny ingredience nespojí. Přiklopte a nechte vychladit.

Dodatek: gazpacho je v originále zeleninová polévka, která se podává studená, to jen pro informaci.
Líbil se vám článek?
Váš příspěvek
Inzerce

TOP 3 vyhlášené pizzerie v Praze

včera | Milujete pizzu a chcete si na tomto oblíbeném italském jídle pochutnat tak, až se vám budou dělat obrovské boule za ušima? V tom případě určitě chcete vědět, kde si v Praze můžete zajít na nejvyhlášenější pizzu, která vám zaručeně vyrazí dech. Máme pro vás seznam nejlepších pizzerií, kde si určitě pochutnáte. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz