Mexická kuchyně - část třetí - Zvyklosti v jídle

21.09.10 | autor Pampeliska191

Většina mexičanů ještě jí hlavní jídlo uprostřed dne a po něm následuje siesta. Dokonce ve velkých městech, kde se jídla začínají přizpůsobovat mezinárodnímu vzoru - snídaně, oběd a večeře - se hlavní jídlo ještě jí v poledne.


Desayuno
To je lehké jídlo hned ráno brzy po probuzení. Skládá se obvykle ze šálku kávy a chleba nebo pečiva - možná churos nebo pan dulce (slazený chléb).


Almuerzo
Protože mexičané často začínají pracovat velmi brzy ráno, jsou kolem jedenácté hodiny dopoledne připraveni pojíst něco dost sytého. Almuerzo je spíše snídaně a polední jídlo dohromady, obvykle zahrnuje vaječné jídlo jako huevos rancheros nebo míchaná vajíčka se salsou a sýrem. Podávají se tortilly a vše se zapije kávou.


Comida
Hlavní jídlo dne, které je pohodlným tempem asi do tří hodin odpoledne. Toto jídlo se skládá z několika chodů. Téměř vždy se podává polévka, při níž následuje rýže nebo pokrm z těstovin. Hlavním lákadlem je příhodně pojmenované platilto fuerte – tento výraz znamená "těžké jídlo’. Doprovázejí je tortilly, salát a fazole vařené nebo smažené. Chuť fazolím dodává hliněný hrnec, používaný k jejich vaření. Dalšími přísadami jsou česnek, koriandr, cibule a vývar z chilli, těsně před podáváním se přimíchá smetana nebo sýr. Jídlo uzavíra postre (dezert) a káva po obědě.


Merienda
Tato lehká večeře se často připravuje ze zbytků jídel poslední comidy, která se zabalí do tortilly a vznikne burrrito. Je-li zadáno sytější jídlo, může se podávat dušené maso nebo mole a po jídle následuje cafe con leche nebo horká čokoláda. Merienda se jí obvykle mezi osmou a devátou hodinou večerní.


Cena
Toto složitější jídlo - večeře - se podává jako večerní pohoštění pro hosty nebo při zvláštních příležitostech. Nahrazuje meriendu a skládá se ze dvou nebo tří chodů podávaných kdykoliv mezi osmou hodinou večerní a půlnoci.


Hlavni jidlo
Comida - hlavní jídlo dne - poskytuje dokonalou příležitost pro posezení s rodinou nebo s přáteli. Zde je několik návrhů vhodných pokrmů, které se v této době podávají


Sopa
Sytá polévka by se nehodila, protože potřebujeme úvod k velmi sytému jídlu. Ideální by bylo thalpeno, řídká polévka s kuřetem a avokádem, stejně jako studená kokosová polévka.


Sopa seca
Překlad je "suchá polévka", ve skutečnosti je to rýže nebo pokrm z těstovin, který se podává po obvyklé polévce a před hlavním jídlem. Rýže nebo vermicelli se opečou v malém množství oleje a pak se dusí ve vývaru s cibulí, česnekem, rajskými jablky a jinými druhy zeleniny. Většinu použité tekutiny rýže nebo těstoviny vsáknou a odtud vznikl název.

Rýžová jídla jsou různá – někdy se k základnímu předpisu přidává hrášek, koriandr a chilli se používají k přípravě oblíbené "zelené rýže". Jinou obdobou je žlutá rýže ochucená a obarvená achiotem (anátem), zlatým barvivem vyrobeným z mletých semen květoucího stromu.

Pescado y legumbres
Někdy se před hlavním jídlem podává rybí chod. Typický by byl ceviche - syrová ryba"vařená" působením limetové šťávy. Jinak je možno nabídnout zeleninové jídlo, například bataty, podávané jako salát se zálivkou s chilli a limetou. Plaintainy jsou také oblíbené, a buď ty nebo tykvičky se mohou osmažit spolu se sýrem a zelenými chilli.


Platillo fuerto
Toto "těžké jídlo" je obvykle dušené maso podávané s kukuřičnými tortillami a salátem. Jednou možností jsou masové kuličky v rajské omáčce s chilli; jinou může být vepřové s omáčkou ze zeleného kaktusu. Vhodná by byla také rybářská dušená směs z mušlí, krevet a tresky. Ideálním doplňkem by byl salát z kaktusu nebo s cajotou či čerstvě chutnající salsa z rajas con limon - proužku chilli a limety.


Frijoles
Nevyhnutelnou - a důležitou - součástí hlavního jídla jsou vařené suché fazole. Tradičně tvoří značnou část základní výživy domorodého lidu, takže počet a různost fazolových jídel je nevyčerpatelná. Většina lidí, kteří jsou požádáni, aby jmenovali nějaké mexické jídlo, navrhne smažené fazole, což je často kaše bez chuti ze špatně okořeněných fazolí pinto. Doma si je můžeme připravit daleko chutnější: jemné fazole lahodně ochucené bobkovým listem, česnekem a chilli.

Stejně lahodné jsou fazole v hrnci frijoles de olla - suché fazole pinto, které se vloží do hrnce a velmi pomalu se vaří s vodou a trochou sádla, až se rozplývají v ústech. Tradičně se podávají s guacamole, salsou, kyselou smetanou a rozdrobeným čerstvým sýrem.


Postre y cafe
Po takovém těžkém jídle se dezert často skládá z ovocného talíře nebo z jednoduchého osvěžujícího flanu - podobnému karamelovému krému. Jiný oblíbený dezert je dort z mletých pekanových ořechů a medu. Comida se tradičně končí nápojem z hrubě mleté kávy, oslazeným piloncillem ( typickým mexickým surovým tmavě hnědým třtinovým cukrem), který se míchá skořicovou tyčinkou. Lahodnou alternativu, která má větší říz, je káva s trochou kahluy nebo tequily.


Rychlé občerstvení
Mexičané milují pouliční občerstvení. Ve městech jsou od samého rána stánky, vybavené pařáky, které prodávají tamales – malé balíčky z kukuřičných listenů naplněné kořeněným masem nebo sýrem, takže dělníci pracující na směny mohou dostat sve almuerzo, i když se nemohou dostat domů. Později během dne stánky prodávají kukuřičnou polévku chilli menudo, polévku připravovanou z drštěk. Další stánky otevřou v době oběda ženy, které podávají dělníkům domácí jídlo. Toto jídlo v podstatě nahrazuje domácí stravu: polévka, pokrm z rýže nebo těstovin, dušené maso s tortillami nebo s chlebem a dezerty.

Večer stánky prodávají quesadillas, anchiladas a antojitos (různé drobnosti na zub). U moře prodávají stánkaři krevety na jehle, ceviche (marinované syrové ryby) navlečené na tyčinkách nebo elotes – křehké palice vařené kukuřice namočené ve smetaně a hojně posypané dobře ochuceným drceným sýrem.

(převzato z knihy Mexická kuchyně - Jane Miltonova)


předchozí díly seriálu Mexická kuchyně:
Mexická kuchyně - část první
Mexická kuchyně - část druhá - Suroviny

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz