Kopřiva – Žahavý zázrak

21.09.10 | autor Pampeliska191

Kopřivy nepálí!

Asi jste již nejednou prokleli kopřivu, o kterou jste se právě spálili. Ale ona za to nemůže.

To co pálí, je koncentrovaná kyselina mravenčí, která je obsažená v chloupcích. Jejich špičky jsou tak ostré, že i při jemném dotyku poraní kůži. Chloupky jsou zároveň tak křehké, že se při tom snadno ulomí. V tom okamžiku vnikne kyselina do rány a způsobí nepříjemné palení a záněty kůže, které naše babičky mírnily přikládáním rozkrojené syrové brambory.

Ovšem šlehání kopřivami není jen dětská zábava. Je to například i velmi stará ruská tradice, díky které se rozproudí krevní oběh, protože žahnutí zvětšuje příliv krve do kůže. Žahání kopřivami se využívalo také při kašli, ochrnutí, svalovém vyčerpání, revmatismu a rovněž pro povzbuzení menstruace.

 

Pro zdraví

Na horečku a plicní potíže se tradičně používá tinktura ze semen kopřiv.

Při zánětu pohrudnice je známým lékem odvar z kopřivového kořene.

Krvácení z ran či nosu pomohou zastavit čerstvé listy nebo kopřivová tinktura.

Ta se používá i na hojení popálenin a opařenin.

Během druhé světové války se kopřivami obkládaly rány, aby chlorofyl v listech urychlil jejich hojení.

Na kožní onemocnění, ale i na výplachy úst jako kloktadlo je vynikající odvar z kopřiv.

Močopudné účinky kopřiv pomáhají čistit ledviny, zmírňují zadržování vody v těle, zánět močového měchýře a močové trubice. Ulevují při dně a dalších artritických stavech. Máte-li podobné potíže, uvařte si čaj z listů.

Kopřiva působí také jako povzbuzující tonikum na zažívací trakt a prospívá při průjmu, nadýmání, vředech a v boji proti parazitům.

 

Pro krásu

Kopřiva působí báječně na vlasy. Nálev se používá na opláchnutí, tinktura se vtírá do vlasů jako stimulující vlasové tonikum. Odvar z kopřivových listů se také osvědčuje na snížení maštění vlasů.

Na suché vlasy naopak kopřivový odvar nepoužívejte, vlasy by se lámaly a byly by křehké.

 

Na co ještě jsou kopřivy?

Z vláknitých kopřivových listů se v minulosti vařilo pivo.

Kopřivy sloužily k výrobě papíru a před rozšířením bavlny a v období nouze se dokonce kopřivové vlákno používalo na provazy, lana, šňůry a sítě. Z kopřivové příze se tkaly látky, které se používaly i na armádní uniformy.

Kytice čerstvých kopřiv zavěšená do místnosti odpuzuje mouchy.

Na venkově se s nasekanými čerstvými kopřivami krmí mladá drůbež a zavadlé kopřivy (kterým opadly pálivé chloupky) se přidávají do krmení prasatům, skotu a koním.

Necháte-li kopřivy vykvasit, získáte výborné hnojivo na rostliny a zároveň účinný prostředek proti mšicím a sviluškám.


Jak a kdy sb
írat a sušit kopřivy?

Listy této vytrvalé byliny se sbírají od července do září v době květu. Jsou-li dobře usušené ve stínu, zachovají si barvu.

Nať se sbírá od dubna do května, v době, kdy jsou mladé kopřivy před květem.

Pozor! V sušených kopřivách nesmějí být lodyhy ani květy.

Z 5 kg čerstvých kopřiv získáte asi 1 kg sušených.

 

Očistné kůry

Kopřiva obsahuje vitamíny C, K, B2, karotén a kyselinu panthotenovou, mnoho minerálů, především draslík, železo a oxid křemičitý.

Na jaře pomáhá kopřiva proti únavě, způsobené nedostatkem vitamínů, posiluje organismus a snižuje hladinu cukru v krvi. Má vliv také na tvorbu červených krvinek, podporuje činnost ledvin, játer a žlučníku, takže čistí tělo od toxických a odpadních látek.

 

Předjarní kopřivová kůra

8 – 10 výhonků kopřiv bez květů (dlouhých asi 10 cm) krátce povaříme v půl litru vody.

Po 10 minutách scedíme, podle chuti osladíme medem a denně popíjíme během jednoho až dvou měsíců. Pokud chceme tuto kůru zopakovat i na podzim, pak v létě kopřivy sestříháme, aby vyrostly nové mladé výhonky.

 

Kůra s kopřivovým sirupem

40 výhonků kopřiv (asi 20 cm dlouhých) svaříme v 1,5 litru vody s jedním chemicky neošetřeným citronem. Přecedíme, přidáme 2,5 kg cukru a uvaříme hustý sirup, do kterého nakonec vmícháme šťávu ze 3 citronů. Ještě horký sirup stočíme do lahví a užíváme 1 měsíc 4 polévkové lžíce denně.

 

Kůra se šťávou z čerstvých kopřiv

Čerstvou kopřivovou šťávu získáme z listů nejlépe pomocí odšťavňovače. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce nejdéle 2 dny, můžeme ji v malých dávkách i zmrazit a před použitím zase rozmrazit.

Čerstvá šťáva bez tepelného zpracování, obsahuje vitamin E a K, může výrazně ovlivnit metabolické funkce organismu, vzhled pokožky i vlasů. Užíváme po 2 týdny třikrát denně 1 polévkovou lžíci rozpuštěnou ve vodě nebo čaji.

Špenát z kopřiv

1 kg kopřivových listů,
2 vejce,
80 g sádla,
1 velká cibule,
50 g hladké mouky,
2 lžíce mléka,
3 stroužky česneku,
sůl

Kopřivy důkladně omyjeme, spaříme vroucí vodou a asi 10 minut povaříme. Pak je scedíme a nasekáme nadrobno nebo umeleme. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přisypeme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Přidáme kopřivový protlak a krátce podusíme. Špenát ochutíme česnekem utřeným se solí, vmícháme do něj vejce a nakonec zjemníme mlékem. Podáváme s vařenými brambory a sázeným vejcem.

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz