Jak psát recepty

21.09.10 | autor pepicek

Než začnete psát recept, podívejte se, zda již takový recept na Labužníku není. To je častý nešvar především u nováčků. Za tímto účelem byl přidán do zadávacího formuláře odkaz "kontrola", který Vám otevře okno vyhledávače už rovnou se zadaným názvem receptu. Veřte, že není horší práce než odstraňovat duplicity a navíc vy i já investujete čas do zbytečné práce.ukázka, jak vyfotit borůvky velmi zblízka, podkladem byl bílý karton


Název receptu

měl by být výstižný, máte na to 60 znaků, ale nepište tam kraviny.

• Začínejte velkým písmenem.
• Nedělejte před prvním znakem mezeru.
• Nedělejte v názvu receptu úvozovky.
• nepoužívejte žádné "fancy" znaky ... vyvarujte se
věcí jako @#$%^&*


Navíc používáme několik doplňkových značek u receptů uvedených v závorkách, jsou to tyto:

(PRA)  - Prastarý recept - většinou ze sešitů našich babiček nebo M.D Rettigové
(Dia) - diabetický
(R) - rychlý recept - doba přípravy do 30 minut
(D) - dětské recepty
(Veg) - vegetariánská krmě,

ve vyhledávači pak můžete zadat danou zkratku (i se závorkami) a vyjedou Vám pouze tyto recepty. Velmi pohodlné. Račte si vyzkoušet výše, všechny uvedené ukázky jsou prolinkované s vyhledávačem ...


Kategorie
vždy zařaďte Váš recept do patřičné kategorie. Většina kategorií je již dnes rozvětvena na detailní podskupiny. Pokud si myslíte, že je recept vzhledem k ingrediencím třeba zařadit do více kategorií, pro ten účel použijte alternativní kategorii.

Pokud není recept zařazen do kategorie, neobjeví se v seznamu receptů
. J
ediné místo, kde jej pak najdete je výpis receptů po stovkách a ve Vámi napsaných receptech.


Ingredience
Jednotlivé ingredience pište pod sebe, nikoliv vedle sebe. Na konci každé (kromě poslední) ingredience udělejte čárku.

Snažte se vyvarovat zkratek, pište názvy pěkně celé.

Jednotky uvádějte za množstvím oddělené mezerou, tedy 200 g nikoliv 200g.

Kuchyňské míry jsou hrnek nebo šálek, kávová lžička nebo zkratka KL, polévková lžíce nebo PL.

Závorky jsou tohle
"(" a tohle ")", nikoliv "/" jak jste zvyklí ze starých remingtonek
.


Postup receptu
Nebojte se rozepsat. Větší bloky textu pro lepší čitelnost oddělujte dvěma Entery (nový odstavec).

Čárku ve větě následuje mezera. To samé se týká tečky na konci věty, tedy
přidáme kvasnice, sůl, mouku ... nikoliv přidáme kvasnice,sůl,mouku ... a už vůbec ne přidáme kvasnice ,sůl , mouku

Recept si po sobě přečtěte, od toho je v psaní receptu funkce "náhled receptu".
Pamatujte, že nová věta začíná velkým písmenem. Doplňte chybějící písmena (někdy i celá slova) a opravte hrubky. Nezapomeňte si zkontrolovat i název receptu.příklad fotografie na bílém talíři, nehodící se bylo posléze vymazáno ve Photoshopu


Obrázky
Pro zachování konzistence obsahu přidávám obrázky já - pepicek

Obrázky ve formátu .jpg, ať už skenované nebo z digitálního fotoaparátu (někdy je jednodušší obrázek z knihy nebo časopisu vyfotit než cpát pracně do skeneru) posílejte na adresu pepicek@labuznik.com.

Při zasilání obrázků mějte na paměti, že název souboru obrázku nesmí obsahovat diakritiku, tedy žádné háčky a čárky v názvu souboru.

Nejlépe je, když v názvu souboru uvedete číslo receptu, je to tak nejpřehlednější. Posíláte-li více obrázků k jednomu receptu, přidávejte na konec čísla receptu písmena a-z.

Příklad:
Obrázky k receptu Jánské talířky ... číslo receptu je 14228

- první obrázek bude mít název souboru 14228.jpg
- doplňkový obrázek bude mít název souboru 14228a.jpg



K emailu můžete připojit více obrázků. Velikost výsledného emailu by neměla překročit 2MB i s přílohami (obrázky) ... to je limit většiny poštovních serverů. Náš server je schopen přijmout jednotlivý email do velikosti 10MB. Pokud máte obrázků více, rozdělte je na nekolik emailů.

Pokud jste obrázky pojmenovali podle výše uvedeného schématu, pak v těle zprávy nemusíte psát už vůbec nic, maximálně "Nazdar pepíčku, tady máš obrázky k receptům ... Pampeliska"


Velikost obrázků a úpravy:
obrázky z digitálu posílejte v originální velikosti bez úprav. Pokud by byl obrázek příliš velký, zmenšete jej na šířku 800 bodů při rozlišení 72 dpi (nejlépe v Photoshopu). Pokud nevíte o čem je řeč, nechte je jak jsou.

Pokud obrázek skenujete, pak skenujte na rozlišení 300 dpi, aby výsledná šířka obrázku byla cca 800 bodů. Nepoužívejte barevné korekce.



Tipy pro fotografování vašich kuchařských dílek

Foťte vždy za denního světla bez blesku, fotky za tmy focené s bleskem jsou tmavé a špatně se s nimi pracuje.

můžete si s tím i pohrát a vyfotit celý postup až po finální výtvor (který během focení pochopitelně vychladne)Používejte jednobarevný podklad - ubrus, kus balícího papíru, apod.

Pokud máte barevné nádobí, snažte se volit nekontrastní podklad.

Udělejte více fotografií v různých úhlech, ve finále se může stát, že některé fotky budou rozmazané, tak abyste se k focení nemuseli vracet (většinou je již stejně pozdě, protože dílo je již skrmeno).

Hrajte si s perspektivou, posunujte úhel, vyfoťte jídlo z vrchu i z boku.

Nebojte se detailů, foťte z blízka i když se objekt nevejde celý do hledáčku. Některé digitální fotoaparáty mají možnost ručního ostření. Nastavte si nejmenší možnou vzdálenost, zaostřete na nejbližší okraj pokrmu a dosáhnete zajímavého efektu, kdy předek pokrmu je ostrý a dále do zadu mizí v mlze (je rozostřen).

Dávejte pozor na prasátka ... příliš blízko oknu můžete mít především lesklé povrchy přesvíceny slunečním světlem. Ideální k focení je místo, které není vystaveno přímým slunečním paprskům.



Tipy pro přefocování obrázků z knih a časopisů

Fotoaparát držte kolmo k focenému předmětu, jinak dochází k deformaci perspektivy. Nejlépe je položit si předmět na židli, abyste viděli dobře do hledáčku.

Snažte se mít focenou stránku rovnou (placatou), jinak se na ní přesvítí místa, kde je stránka ohnutá. Já používám různá závaží, abych stránku vyrovnal.

Pokud fotíte za intenzivního světla a máte zkušenosti s digitální fotografií, pak si nastavte vlastní bílou podle bílého listu papíru položeného na focený předmět.



Diakritika
Pokud nemáte na klávesnici háčky a čárky nezoufejte, buďto si ji nainstalujte, návod je uveden zde  a pokud na ni beztak nejste zvyklí, tak já po vás háčky a čárky doplním. Už jsem tak učinil na několika tisících receptů a tak mě jich pár set navíc nezabije ;
-)


A to je asi tak všechno, pokud mě ještě něco napadne, tak tento text doplním. Pokud napadne něco Vás, ptejte se pod článkem.

Takže nezbývá než poděkovat za všechny recepty, které jste již napsali a těším se na další ...  ;-)

pepicek

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek
karel09
20 příspěvků 30.10.11 06:51
Diakritika

Jen malá pomůcka k odstavci diakritika… http://nlp.fi.muni.cz/cz_accent/

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz