Jak připravit tostones krok za krokem…

21.09.10

A protože jsem našla kubánské receptury z roku 1984, ve kterých se mluví taktéž o banánech, a habana mne upozornil na tu skutečnost, že jsou to ony banány zelené, neboli „plátanos de cocinar“ či „plantains“…začala jsem se o tuto surovinu a recepty z ní více zajímat…


Zeleninové banány

Plody banánovníku rajského, známé jako plantejny nebo také zeleninové banány, jsou za syrova těžko stravitelné a nepříjemně trpké, protože obsahují hodně taninu. Při kuchyňské úpravě hořkost mizí.

Plantejny obsahují více škrobu než ovocné banány, protože se jedí před dosažením úplné zralosti. Podle některých výzkumů existuje souvislost mezi nízkým výskytem rakoviny a žaludku nebo tlustého střeva a stravou s vysokým podílem nestravitelného škrobu. V současné době se této otázce věnuje další výzkum, který má za úkol zjistit, jestli je škrob stejně důležitý pro prevenci rakoviny střeva jako vláknina.


Příprava tostones

Celý recept naleznete na tomto odkazu a zde si můžete prohlédnout variantu postupu přípravy krok za krokem:

 
1. Do slupky banánu uděláme dva dlouhé hluboké zářezy..

 
2. Pomocí nože nadzvedneme slupku a sloupneme ji.

 
3. Poté odstraníme veškeré zbytky slupky, které na banánu zbyly.


4. Banány rozkrájíme na špalíčky asi 2,5 cm vysoké.

 
5. Osmažíme je v oleji do nazlátlé barvy (asi 3 minuty z každé strany).


6. Poté banány rozmáčkneme pomocí nástroje („Tostonera“), hrnečku nebo ruky.


7. Banány poté dosmažíme v oleji do hnědozlaté barvy, asi 2 minuty z každé strany.

 
8. Připravíme si mojo podle níže uvedeného předpisu..


13. Od přebytečného oleje okapané banány přelijeme zálivkou a podáváme horké.


Mojo

½ šálku olivového oleje

4 stroužky česneku

1 lžíce citrónové šťávy, čerstvě vymačkané

 

Olej nalijeme do misky. Utřeme česnek a přidáme jej do oleje. Přilijeme citrónovou šťávu a ručním ponorným mixérem umixujeme do hladka. (Tuto směs lze i na několik dní zmrazit a použít později.)

 

Arañitas

3 – 4 zeleninové banány

koření podle chuti (česnek, sůl, mletý pepř, mleté oregano)

 

Oloupeme banány výše uvedeným způsobem. Nastrouháme je podobně jako brambory na bramboráky (buď na struhadle nebo na kuchyňském robotu, pokud možno na stejně dlouhé plátky). Důkladně okořeníme. Děláme malé hromádky (podobně jako při přípravě malých bramboráčků), které smažíme v rozpáleném oleji. (Nebuďte rozčilení, pokud vás hromádky neposlouchají a vypadají jako „brabčí hnízdo“...je to přirozený efekt). Smažíme do zlaté barvy, pak vyjmeme a necháme na ubrousku odkapat od přebytečného oleje. Užíváme je jako přílohu (chuťově mohou nahradit oblíbené hranolky) nebo jako samostatný předkrm.

 

Poznámka:

Užívat opatrně, neboť po ochutnání se stávají návykovou drogou. Lze jej též připravovat z hlíz manihotu obecného (maniok, kasava).



 

Mofongo

3 – 4 zeleninové banány, oloupané a nakrájené na půlpalcové kousky (cca 1,3 cm)

2 lžíce umletého česneku

1 lžíce olivového oleje

4 plátky anglické slaniny (nebo křupavé vepřové kůžičky)

fritovací olej

koření podle chuti

 

Plátky slaniny rychle opečeme tak, aby pustily tuk. Přidáme česnek a olivový olej a asi 5 minut opékáme. Mezitím si osmažíme špalíčky banánů do chřupava podle shora uvedeného návodu (v námi oblíbeném fritovacím oleji). Poté je vyjmeme, rozmáčkneme, necháme okapat a spolu se slaninou a kořenící směsí je vložíme do hmoždíře a opatrně rozdrtíme, musí vzniknout hustá směs. Takto upravené banány použijeme jako přílohu (podávají se v zakulaceném tvaru jako knedlíky).

Nebo:

uprostřed „knedlíků“ uděláme důlek a vyplníme ho nějakou chutnou nádivkou: mezi oblíbené patří krevety (Mofongo Relleno de Camarones), humří maso (Mofongo Relleno de Langosta) a dušené kuře (Mofongo Relleno de Pollo). Fantazii a experimentování se meze nekladou.

 

Poznámka:

Mofongo je jedním z nejoblíbenějších jídel připravených z „plátanos de cocinar“ na ostrově Puerto Rico.

Sopa de Plátano Verde (polévka z plantejnů) (4 – 6 osob)

4 zeleninové banány nakrájené na kolečka

3 lžíce olivového oleje

2 malé cibule rozkrojené na poloviny

4 stroužky česneku jemně rozsekané

4 šálky kuřecího vývaru osolené a opepřené podle chuti

3 bobkové listy

1 šálek smetany

chipsy ze zelených banánů na ozdobu

 

V kastrolu rozehřejeme olej a prudce na něm opečeme cibuli a drobně rozsekaný česnek. Přidáme banány nakrájené na kolečka a osmažíme je do zlatohnědé barvy za občasného míchání. Přidáme osolený a opepřený kuřecí vývar, bobkový list a přivedeme k varu. Snížíme plamen a mírně vaříme, až jsou banány měkké. Poté postupně přidáváme uvařenou směs do mixéru a mixujeme, až je směs krémová a hladká. Rozmixovanou směs dáme zpět do kastrolu a přilijeme smetanu nebo plnotučné mléko. Přivedeme do mírného varu a vaříme asi 8 minut. Poté ochutíme a podáváme s banánovými chipsy.

 


 

Chifle

zeleninové banány

fritovací olej

sůl, pepř podle chuti

 

Chifle jsou chipsy ze zeleninových banánů, kterým se obecně říká banánové chipsy. Ale jde o nesprávný název, protože banánovými chipsy označujeme sladkou variantu plantejnů, kdežto chifle jsou jejich slanou verzí.

 

Zeleninové banány oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme ve fritovacím oleji. Jakmile zprůhlední, jsou hotové. Osolíme a opepříme podle vlastní chuti.

 

Poznámka:

Jak správně postupovat při loupání plantejnů:

 
1. Před oloupáním banánu si navlhčíme ruce a potřeme si je solí, aby nám šťáva, vytékající ze slupky, nezalepila ruce.

 
2. Odřízneme konce (asi 1.5 cm) banánu.

 
3. Použijeme ostrý nůž, kterým uděláme podélné řezy na protějších stranách banánu.


4. Zatímco levou rukou držíme pevně banán, pravou rukou uchopíme nůž, jehož špičku vsuneme pod slupku a sloupneme ji směrem odshora dolů.

 
5. Oloupané banány namočíme do slané vody


6. Než je použijeme, necháme je okapat na papírovém ubrousku.


Odkazy na webu na další pokrmy, připravené ze zeleninových banánů:

Plantejny po prvé

Plantejny po druhé

Plantejny po třetí

 


Objasnění pojmů
:

Plátanos = banány (všeobecně)

Plátanos de cocinar = banány na vaření

 

Čerpáno z netu, zpracováno Pendou, opraveno a doplněno habanou……….J))

Líbil se vám článek?
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz