Recept Žloutkové věnečky

aneb Můj recept na žloutkové věnečky

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žloutkové věnečky

Úvod

V cukrárnách bývají věnečky většinou z dříve upečených korpusů, tvrdé a bez chuti. Zkuste připravit z poloviční dávky lahodné a nadýchané, plněné krémem nebo jen šlehačkou.

Postup

Do hrnce dáme vařit vodu, sůl, tuk. Před varem přisypeme mouku a pilně mícháme nejprve k varu, potom „odpalujeme“ těsto (začne se „připalovat“ ke dnu hrnce) nejméně 3–4 minuty. Sejmeme z ohně a mícháme. Do zchládlého těsta, až se nelepí na vařečku a okraje hrnce, přidáme postupně vejce. Těsto by mělo být bez hrudek.

Propracovaným těstem naplníme cukrářský sáček. A na plech potřený tukem nebo vyložený pečícím papírem vykreslíme těsto do tvaru věnečků, banánků nebo větrníků. Tvary na plechu postříkáme studenou vodou a vložíme je do hodně vyhřáté trouby (220°C). Asi po 5 minutách příkon tepla zmírníme a věnečky dopečeme dozlatova - přibližně 30-40 minut.

Při pečení není vhodné troubu otevírat, věnečky by se nám mohly srazit.

Vanilkový krém:
Dáme vařit 3/4 litru vody, kterou si rozdělíme na dvě části. Do jedné části vlažné vody rozkvedláme (třeba vidličkou) pudinkové prášky.
Do druhé části vody dáme 3 lžíce krystalového cukru a jeden vanilkový cukr a přivedeme ji do varu.

Pak do vařící vody s cukrem vlijeme rozkvedlané pudinkové prášky a mícháme asi tak 3 minuty. Uvařený hustý pudink odstavíme z plotny, ale stále ho mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup.

Do vychladlého pudinku přidáme asi 2 štamprlátka rumu a promícháme.
Do předem dobře utřeného másla pomalu po lžičkách přidáváme vychladlý pudink. Krém vymícháme dohladka a plníme jednu část rozkrojených vychladlých věnečků. 

Druhou částí věneček lehce přiklopíme. Hotové můžeme posypat jenom cukrem, nebo polít polevou.

Z těsta se dají dělat věnečky, větrníky i banánky. Můžou se plnit také ovocnou šlehačkou, pařížskou šlehačkou apod. Toto je dost velká dávka – stačí z poloviční dávky.

Recept je z kategorií: Moučníky Zákusky


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 06.11.03 vloženo
  • 157647x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 500 ml vody
  • 200 g tuku (smetol)
  • 170 g hladké mouky
  • 170 g hrubé mouky
  • trochu soli
  • 10 vajec

Vanilkový krém do věnečků:

  • 2 sáčky mléčného vanilkového pudinku
  • 1 máslo
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 malé štamprlky rumu nebo rumové trestě

Poleva:

  • šťáva z 1 citronu nebo 2 - 3 lžíce rumu
  • 6 - 8 lžic moučkového cukru

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.11.15 17:34

Zbytek věnečků jsem naplnila pomazánkou z nivy, zakysané smetany, čerstvého smetanového sýra, hrušky, pepře, citronové šťávy.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 12.11.15 17:22

Zjistila jsem, že odpalované těsto není taková brnkačka :-), podle receptu na věnečky, které jsem kdysi v pohodě pekla, se mi nevedlo. Těsto vyskočilo, ale po vyndání z trouby po chvíli spadlo a byly z něj palačinky :-), snědli jsme to s meruňkovou marmeládou a čerstvé to nebylo špatné :-)
Ale já chtěla Gateau Saint Honoré, tak jsem zkusila recept podle babca123 v komentářích a je výborné.
Místo Creme Patissiere jsem ušlehala 200ml šlehačky s 200ml pudinku, 50g cukru, vanilkou a 50ml pomerančového likéru podle Jamese Martina. Chutná výborně :-)

Pojmenovaný je podle Honoria, patrona pekařů a cukrářů, který žil v 7.stol. ve Francii.

Hodnotit musím plným počtem, protože těsto na věnečky je dobré, jen asi u mne zasáhla vyšší moc nebo levé ruce :-)

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

viktorka11 28.08.15 22:42

Vynikající!

Odkaz na uvaření

jarkahas 22.03.15 17:57

Výborné

Odkaz na uvaření

Smise 24.01.14 12:44

Bezvadný recept, já je dělala včera z poloviční dávky a jsou prostě dokonalé. Na náplň jsem si uvařila domácí puding, já ty práškové nemůžu (s pudingem nemají nic společného ). Prostě báječný recept, díky za něj :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Žloutkové věnečky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
janicka1987
1 příspěvek 01.02.17 11:56

Hned jdu vyzkoušet! :potlesk:

 
Michal001
4 příspěvky 01.02.17 09:30

Mňam…

 
jolana
5057 příspěvků 05.01.16 14:59

…ku Veneckum neco taky do ouska (na) Mlsani..

https://www.youtube.com/watch?…

:mrgreen: :mavam:
 
daduuja
1101 příspěvků 17.11.15 16:10

@Eja :P máš čas, tak zítra zkusím něco rychlejšího, třeba se chytneš :-)

 
Eja
3666 příspěvků 17.11.15 15:44

@daduuja pokušitelko :kytka: :mavam:

 
daduuja
1101 příspěvků 17.11.15 15:07

@Eja pusť se do toho :-), listové těsto můžeš připravit dřív a zamrazit nebo koupit dobré hotové, krém můžeš udělat dva dny předem, v lednici vydrží, den předem stačí odpálit těsto, upéct korpus a profiterolky, naplnit je a omočit v karamelu, který uděláš než se všechno upeče a zkompletovat celý dort, odleželý a vychlazený bude moc dobrý, za hodinu máš hotovo, bez mytí nádobí :-) :mavam:

Příspěvek upraven 17.11.15 v 15:10

 
Eja
3666 příspěvků 16.11.15 14:11

@daduuja Dando, přespříští víkend čekám první adventní návštěvu…ráda bych se vytáhla…milují sladké…ufffff… nevíííím…

 
daduuja
1101 příspěvků 16.11.15 14:04

Často se dočtete, že je dort těžký na přípravu, ale není. Listové těsto může být v mrazáku a pak stačí udělat jen odpalované, to je chvilka. Je možná pracnější na čas a možná napoprvé se nezvládne Creme Patissiere, ale jinak ho upeče pokročilejší pekařka v pohodě :-)

@Eja na tvém odkazu se mi právě zdá, že krém není tak nadýchaný jak by měl být. Pokud není špička na zdobení, která dělá takovou sukýnku? je lepší lžící namočenou v horké vodě vykrajovat krém a na korpus klást bochánky.

Ten můj duplikát je jen z odpalovaného těsta, spodní šnek se musí stříkat s malými mezerami, aby mělo těsto kam se při pečení roztáhnout a nevyboulilo se. Krém, lehoučký a ne moc sladký ze šlehačky a vanilkového pudinku s chutí a vůní pomeranče po likéru.
Zdobený kaki. Dobrý byl :-) :mavam:

 
birkana
1646 příspěvků 16.11.15 10:25

Já jsem zase našla v kuchařce D. Peukertové Moučníky dříve, dnes i na zítra na str. 115 Koláč Saint-Honoré - dva druhy těsta + krém :mavam:

 
Eja
3666 příspěvků 16.11.15 09:59

@daduuja
tak jsem hledala, zda se někdo do Saint Honoré pustil v našich končinách a našla
Tak do toho se pouštět nebudu.

 
daduuja
1101 příspěvků 13.11.15 20:50

@Eja odkaz jsem dala, pravý Saint Honoré by si zasloužil samostatný recept, divné, že ho tu nemá babi nebo jsem ho jen nenašla, třeba ho někdo vloží, upeče a vyfotí, stojí zato :-)

@birkana když tady je asi milion sýrových náplní, pomazánek, dipů a od té doby, co pod receptem nejsou suroviny, jako to bývalo kdysi a hned se vědělo, co tam asi je a taky od koho recept je, se mi nechce strávit půl dne otvíráním a zavíráním receptů, většinou stejných.
Dělám třeba niva smíchat se smetanou, přidat avokádo, zelené jalapeno, jarní cibulku, poprášit paprikou, podobný tu mám s vejci http://www.labuznik.cz/…vou-a-vejci/, nebo plátky dobré slaniny nakrájet na 2cm kousky, opéct do křupava, nechat odsát tuk, smetanový sýr smíchat se strouhaným čedarem, lžičkou worcesteru, malinko křenu, lžíce majonézy, trochu zakysané smetany, sůl, pepř, vyšlehat a přidat kousky slaniny a zelenou cibulku… hodí se i chipsům nebo k večeři :-) :mavam:

 
birkana
1646 příspěvků 13.11.15 15:24

@daduuja, prosím, máš-li zajímavý recept na sýrovou náplň, sem s ním :srdce: Já občas dělám jakousi slanou parodii na eclairy - s nivovou nebo hermelínovou (šunkovo-křenovou) pěnou. Většinou jako „alternativu“ ke slanému vydání kremrolí. Obal odlišný, náplň stejná :oops:

 
Eja
3666 příspěvků 13.11.15 14:24

@daduuja a nedala bys to jako samostatný recept - s odvoláním na zdroj?
A ty věnečky se sýrovou náplní… :mavam:

 
daduuja
1101 příspěvků 13.11.15 10:37

@Eja znám ho dlouho, ale vždycky mě odradila složitost dvou těst i náplní a karamel…, tenhle je zjednodušená verze podle Jamese Martina http://www.bbc.co.uk/…_honor_39706 a je moc dobrý, když už konečně se mi povedlo odpalované těsto :-)
Občas mě popadne mánie něčeho, teď budeme jíst odpalované těsto, Eclair ve stracciatellové náplni mne láká a věnečky se sýrovou náplní :-)

 
Eja
3666 příspěvků 13.11.15 09:59
Dando

Tvůj se mi líbí víc než Marthy nebo odkud jsi čerpala
:mavam:

 
viktorka11
194 příspěvků 28.08.15 22:39

Jsou vynikající! Dělala jsem z poloviční dávky a mám cca 100 malých věnečků. Místo míchání mouk jsem dala polohrubou a paráda :) doporučuji!

 
Gucky
11 příspěvků 08.11.13 13:01
Niekto Ti ukradol obrázky k venčekom

Niekto Ti asi ukradol obrázky z tohoto receptu. Natrafil som naň už na dvoch miestach a nikde si nebola uvedená, ako autor:
Tu je jeden web: http://www.frekvence1.cz/…ky-224.shtml
A tu je druhý: http://www.annife11.estranky.cz/…venecky.html

 
danda  05.06.12 19:38

Odpalované mám ráda a asi stejný recept +-, někdy místo vody mléko, máslo nebo sádlo, někdy polohrubou mouku, ale i 60ks je porce i pro sousedy :-), jen nedávám prášek do pečiva, zdá se mi zbytečný. Vajíčka podle velikosti 5-6, to se vidí při míchání :-)
Z odpalovaného věnečky nebo nočky i smažím jako koblihy.

Babčo, zkusím, ráda, kluci je mají rádi, sousedi taky, nejlepší jsou ten samý den :-)

 
babca123
7 příspěvků 05.06.12 17:51

babča123
pro dandu:můj recept na asi 60ks věnečků
30dkg vody
15dkg slunečnicového oleje
25dkg hl.mouky špetku soli
5vajec a s posledním vajíčkem dám na špičku nože prá.do pečiva
jinak postup stejný,mám je od svého švagra a to je podle okolí vynikající cukrář.zkuste :potlesk:

 
danda  04.06.12 20:57

Tady je mouka půl na půl a byly super, hodně záleží na kvalitě těsta, počtu vajec a teplotě v troubě. Jen doporučuju dělat z poloviční dávky, pokud jsou jen pro tříčlennou rodinu :-)

 
babca123
7 příspěvků 04.06.12 19:46

věnečky babca123
místo hrubé mouky dávám hladkou a věnečky jsou pak jemnější

 
casino
4445 příspěvků 16.04.12 23:18
danda

…nikdo nám nebude věřit, že za tu první větu jsem vás neuplatil krabicí MAKRONEK :)
DĚKUJI ZA PŘIVÍTÁNÍ

 
danda  16.04.12 22:39

casino, ještěže tě tu máme :-), však tu bylo mrtvo a neveselo :P , nojono, věnečky měly průměr 6cm, venkovní průměr :-)

Kropím, kropím docela hodně, na plechu malé kaluže, do rozpálené trouby, udělá se pára, jak od parní lokomotivy, skoro taková, peču chvíli 5-8 minut, možmá 10 :-), pak zvolním teplotu a dopeču, musí být vyskočené.
Odpalované těsto mám všeobecně ráda, dělám i knedlíčky do polévky, ve vodě rozvařím droždí a do klokotající sypu krupici, asi někdy neprobíhá bouřlivý var, to jsem taky nikdy moc nesledovala, někdy přisypu když jsou jen bublinky ode dna, trpělivost není mojí silnou stránkou, … nebo odpálím a s vejci přidám šunku, bylinky, něco, výborná zavářka :-)

 
casino
4445 příspěvků 16.04.12 22:22

jolana, co je to „vevierka“? Totéž co veverička, nebo drevokocúr? :mrgreen:

Já peču přes 220°C, nekropím, a na 175°C asi 20´. Záleží na velikosti, ale většinou je nemám tak pěkné jako zde na foto…
Vyzkoušíme, uvidíme…

danda, vy jste kouzelnice… :)
„Měla jsem jich skoro 150 s vnějším obvodem asi 6cm.“
Takže jste začala s věnečky a vylíhly se bingne…
To vypadá jako příprava na Profiterol či snad dokonce na Croquenbouche :) :think:
No, nechám pozadí přioděno a nebudu psát nic o nahé královně…, překlepnout se může i nevědec… :)
Srandičky, srandičky… :mrgreen:
*************­************************­**********
…já přidávám mouku až do BOUŘLIVĚ vroucí vody s tukem.
Děláte to jinak?

 
jolana
5057 příspěvků 16.04.12 21:06

Krasne su ale..ponukla by som sa rada :)..aj ja mam termostat, ktory by mal riadit sam.. ale sporak mam italsky xper a rura je tak dobre izolovana, ze ten termostat je tam skoro na nic ak sa vypeka ci ak sa pecie viac ako jeden plech…ako ponorka.. :mrgreen: ale nemenila by som, je to kvalitny sporak a navyse sa dobre udrzuje..ono da sa povedat ze kazdy si na ten svoj " stroj" casom zvykne a uz to potom ide automaticky bez toho aby dako zvlast venoval pozornost casu a aj teplote..zdravim :hug: :mavam:
PS: sa mi zda ze Casino nam TO asi neprezradi PROC :mrgreen:

 
danda  16.04.12 17:57

Jolano, já to mám taky tak, jediné co je dobré je ten termostat, ale stejně bůhví kolik °C tam je?, nejsem vědec, neměřím, prostě peču jak to vidím, jak to mám odzkoušené, taky někdy vyndám dřív a pak dopíkám, jenže u věnečků to moc dobře nejde, snad pro začátečníky - jeden vyndat, rozkrojit …, ale 30 minut je asi akorát.

S tím pozváním, kdybych to bývala byla věděla :zed: , z tohodle množství jsem je dělala v životě poprvé a bylo to neutuchající :-). takže mám na dlouho dobu pauzu, i když jsem odpoledne myslela, že ze 1/4 bych mohla a zkusit to stopnout …, ale jdu upíct Černou ovečku od Lýdie, raději :-)

 
jolana
5057 příspěvků 16.04.12 17:42

150 a si nas ani nepozvala?! :mrgreen: :P

Dando, plynak…a cas nemeriam..pouzivam vsetkych pat zmyslov.. krom jedneho teda..pri vencekoch sa neda plne vyuzit ..ale potom aj ten dostane zadost :mrgreen:

A ja venceky pecem s pr.do peciva ..to su jedine co sa mi daria :lol:

 
danda  16.04.12 16:56

Hele, vy dva :-), na době pečení trvám, peču na horkovzduch, předehřeju na 200-220°C, věnečky stříkám na plech s pečícím papírem, potom pocákám vodou, pustím vodu a dvakrát nechám natéct do dlaně, a plech šoupnu do trouby, po 5 minutách snížím teplotu na 175°C +- a dopékám půl hodiny, v troubě při přiotevřených dvířkách nechám zchladnout a pak rozříznu.
Věnečky jsou měkké, uvnitř nelepivé, ale nevysušené.
Měla jsem jich skoro 150 s vnějším obvodem asi 6cm.

Ta horní hranice 40 minut je asi hodně, ale doufám, že nikdo z labužníků nebude pálit, protože to tak je v receptu.
Je jasné, že každý musí vyzkoušet a ne se striktně držet udaných hodnot, o tom tu byla několikrát debata.

Jak dlouho a nakolik °C pečete vy?

 
jolana
5057 příspěvků 16.04.12 15:30

..ja taky… ten cas peceni ?! ha?! ..to som zvedava jak vevierka :mrgreen:

 
casino
4445 příspěvků 16.04.12 08:56

Hmmm… …takže nepekla! ;)
No, bych se divilo, kdyby kuchtík vašeho formátu se v tomto případě držel receptu… :mavam:
Stačí přečíst…

 
danda  15.04.12 23:21

Ano, vložila, u fotky se zobrazuje autor, stačí přečíst …

Zajímá mne, co je na receptu špatného podle casina, že si musí mnout bradu :think:

 
casino
4445 příspěvků 15.04.12 22:36
danda

…no dobře, teď už vím, že obrázek jste vložila Vy :palec:
Pokud se nejedná pouze o ilustrační foto, pak tedy, pekla jste toto (jak v receptu uvedeno) :think:

 
danda  15.04.12 21:37

Casino, ta fotka tam je právě proto, abys nechodil s nahým zadkem ;)

A tvůj diskuzní příspěvek nic neřeší, nic neobjasňuje, tak proč tam vůbec je?

 
casino
4445 příspěvků 15.04.12 15:35

No, nebýt tady v postupu zakomponována ta povedená fotečka, tak vsadím gatě, že autorka odpalované nepekla a podle tohoto postupu už vůůůbec neééé ;)

 
Ita
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Můj recept na žloutkové věnečky

Mám podobný recept po mamince, jen místo vody používala mléko. Plnila žlozkovým krémem (uvařit kaši z mléka a hr. mouky, pomalu zašlehat cukr a žloutky, postupně zamíchat do našlehaného másla). Zkusím tento bez mléka.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Cuketové placky Cuketové placky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist