Recept Zimní polévka z řepy a celeru

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zimní polévka z řepy a celeru

Postup

Nasrouhejte nahrubo červenou řepu, na nudličky nakrájejte celer, cibuli můžete na měsíčky nebo na kostičky, jak Vám vyhovuje.
Pokud budete vařit v Papinově hrnci /je to rychlejší/ tek v něm, jinak v obyčejném hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej a přidejte do něj sezam, koriandr a římský kmín.

Nechte hřát, až do chvíle, kdy začne sezam praskat a pak přidejte řepu a celer. Osmažte je, trvá to zpravidla mezi 3 a 5 minutami a pak přidejte cibuli. Smažte asi ještě 2 minuty, až bude všechna zelenina vonět a cibule bude lehce sklovatá. Pak podlejte vodou a nechte vařit. V papiňáku budete mít hotovo za cca 15 min, v hrnci to trvá až 35 min. Zelenina je měkká, ale ne rozvařená, polévka je hutná a hustá, ale řepa nesmí ztratit svou barvu.

Odstavte z ohně, přidejte umeocet a pár kapek shoyu, podle chuti.
Výborné je posypat porce nasekanou kadeřavou petrželí a přikusovat opečený plátek kvalitního chleba, nejlépe žitný kváskový.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.04 vloženo
  • 5377x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40-60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • středně velká červená řepa
  • středně velký celer
  • 2 menší cibule
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžička semen koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • trochu více než 1 l vody
  • umeocet
  • shoyu
  • kadeřavá petržel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.12.16 14:37

Neměla jsem jen tu petrželku, ale jinak je to velmi zajímavá a dobrá kombinace, mile mě tato polévka překvapila a rozhodně si dáme častěji, řepy je stále ještě dost z letošní sklizně :)

Diskuse k receptu Zimní polévka z řepy a celeru

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
cookie123
253 příspěvků 13.03.10 06:07
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Mám teď něco s lymfou, u téhle polívky se mi bude dobče čistit. Nechci, aby zapadla. Díky Petře

 
NewAmant
4 příspěvky 07.04.09 06:53
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Padla zde otázka, co je umeocet. Dle mne to je jeden z nejlepších potravinových doplňků všech dob!!!!!!!!!!!!!! Vzniká při zpracování umeboshi švestiček. Zpracované UMEBOSHI jsou jednou z nejzdravějších a zároveň nejzá:,–(itějších potravin na světě. Většina našich nemocí i potrava mají „kyselou“ povahu. To UME umí v těle PH obracet a to bez vedlejších účinků. Osobně používám, mám vyzkoušeno a všem doporučuji. Zde se dozvíte více:
 http://www.dia-potraviny.cz/ume.html

Jinak SHOYU je taková omáčka ze soji a je opět popsána na stejných stránkách pod:
http://www.dia-potraviny.cz/tamari.html
Je vidět, že PetrPan se vyzná, díky za takové autory a tyhle výborné recepty.

Cchci jenom upozornit, že nejsem nijak spojen se stránkami, na které zde odkazuji, ale jejich popis „ingrediencí“ je fakt jednoduchý a výstižný, takže i jim klobouk dolu.

 
rettiska
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

vynikající polévka.
Mě zaujal umeocet .
A přdala jsemtaké víc koření,jako nové koření a bobkový list.Sojovou omáčku
jsem neměla,ale i tak byla vynikající .
Jak by pravila veliká Magdalena Dobromila
polívčička jeví se ýti znamenitou a proto ji vřele doporučiti mohu.
rettiska

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Umeocet je vyráběn ze švestek umeboshi. Je to zcela přírodní produkt (neobsahuje žádné chemické pří:,–(y ani barviva) stejné kvality jako ocet vinný či jablečný. Chuť je slano-kyselá a příjemně osvěží zejména v letním období. Ume ocet se skvěle hodí do zeleninových salátů, či k dochucení pokrmů. POdporuje trávení a eliminuje únavu. Složení: ume, mořská sůl, shizo. Koupíte bez problémů v kamenných i internetových obchodech se zdravou výživou, ale především s japonskými potravinami.

Shoyu sauce je obyčejná sojová omáčka.

 
kristina123
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

To je jakasi cinska omacka, videla jsem lahvicku s timto nazvem v obchode, ale vic o tom nevim. Rozhodla jsem se ji vynechat. Ted uz jsem s varenim ve fazi, kdy je treba pridat ocet a zminenou omacku, ale obavam se, ze tahle polevka doma velke nadseni nesklidi. Zkusim to zachranit kysanou smetanou. To koreni a sezamova seminka tomu dodala velmi zvlastni, neobvyklou chut. Asi se vratim zpatky k borsci, ci polevce pro chlapy (tady z labuznika), tam je uspech zarucen.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Kristinko, a co je to „shoyu“, to víš? Já ani to nevím! Přesto se to tam vyskytuje 2×- v ingrediencích i v postupu, hm,hm…, nic mě nenapadá. T.

 
kristina123
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Prosim, co je to umeocet?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Rozteky s tofu


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Tatranské kuře Tatranské kuře
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist