Recept Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken

(Hodnoceno 1x) Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken

Úvod

Zereshk alebo dristal je jedno z najoblubenejsich pridavkov do jedal ci ku jedlam a aj ako jedlo v Irane. Na Zereshk Polo je vela receptov a pritom sa vo svojej podstate vsetky podobaju ako vajce vajcu…

Dristal vseobecne
http://cs.wikipedia.org/…C5%A5%C3%A1l

Postup

1. Naporcovane kurca s nasekanou cibulou, solou a ciernym korenim nechame aspon na dve hodiny odlezat. Potom ho bud oprazime v kastrole na lyzicke oleja a podusime do makka alebo dame do maleho pekacika, podlejeme troskou vody, prikryjeme alobalom a upecieme do makka a zlatava. Moze sa pridat namoceny safran a stipka zazvoru… podlievam zaliatym safranom.

2.Prepratu a okapanu ryzu premiesame so solou a 1 PL oleja a dame varit do vriacej vody alebo zalejeme vriacou vodou a uvarime. Irancania zvacsa daju do vriacej vody, kusok povaria, potom zleju a dodusia ju v pare. Troskou vody zaliaty safran davame ku koncu varenia do ryze na chut a farbu.

3. Zereshk/dristal namocime asi pat minut, dobre preplachneme a nechame okapat. V kastroliku roztopime maslo, pridame okapany zereshk, cukor a poprazime asi 5-7 minut, zalejem namocenym safranom, nechame prejst varom a odstavime.

Podavame tak, ze na tac/servirovaciu misu navrsime ryzu, na nu zereshk/dristal a koldokola rozlozime kurca. Ryza sa s dristalom moze premiesat aj pred podavanim. Niekto vrstvi tak, ze na spodok bielu ryzu, potom safranovu, dristal…

U nas k tomu radi biely jogurt.

Dobru chut :)

Zereshk je kysely, kyslejsi ako brusinky a ta jeho kyselost je chutna - velmi chutna podobna snad ribezliam. Trosinku len taky malinky malinkaty ocasek natrpkly je citit, s tou ryzou a kuratom je lahodny a jedly…az prilis…

Recept je z kategorií: Drůbež Hlavní jídlo Kuřecí maso



Nahlásit recept

  • 28.08.11 vloženo
  • 4346x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • kurca naporcovane na osminky cize stehno na pol a prsia na styri kusky
  • 1 velka cibula nasenakna na drobno a jemno
  • cierne korenie mlete podla chuti
  • sol
  • ---
  • 1,5 salky basmati ryze
  • 1 PL oleja
  • stipka safranu
  • ---
  • 1,5 salky zereshk/dristal suseny
  • 2 PL cukor
  • 1-2 PL masla
  • stipka safranu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 28.10.12 10:33

Jolana az teraz sa mi ten dřišťál podaril nahodou kupit , robil som trochu viac komplikovanu verziu s pomarancovou korou a mrkvou a hlavne vela berberisu ,(Javaher Polow) vyborne , perfektne na Vianocny stol , krasne farebne , dekorativne :-)))

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1738 příspěvků 22.08.13 20:07

@jolana Ještě ne… Ale jen proto, že jsem si recept zapomněla tehdy uložit :oops:
Takže díky za vytažení :kytka:

 
jolana
4988 příspěvků 22.08.13 18:12

Casino, odkaz nefunguje..ako ten Lab. vobec este funguje…a ja to tak rada citam… tak si dovolim..

http://www.labuznik.cz/…ino/dristal/

 
jolana
4988 příspěvků 22.08.13 18:04

Casino, uz viem isto iste..ten dristal je odpeckovany.. :mavam:
Bento :mavam:
Zuzko, uz si sa odvazila? :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 28.10.12 13:27

Jolana, naozaj vyborna kombinacia, u nas tiez bola kura s tou ryzou ale sa mi to nezmestilo na misu ;) presne ako hovoris po anglicky je to „jewelled rice“ bol som dost vahavy hlavne s tou pomarancovou korou ale super :palec:

 
jolana
4988 příspěvků 28.10.12 12:06

Bento, vyzera nadherne a isto aj tak chuti.. tak nabuduce aj ja skusim Javaher..kd sa nemyslim znamena Jawaher/klenoty..
V Nemecku u iranca dristalu kopec..a ja som ho vliekla pre ludi z domu :lol:

Zuzko, ak mas dristal, neboj a skus okostovat..je to fantasticka chut a koniec koncov aj velice zdrava :mavam:

 
Zuzka1973
1738 příspěvků 28.10.12 11:14

Páni… tak jsem tak pročetla i diskuzi + casinův odkaz… Taky mne nikdy nenapadlo, že ta potvora, dřišťál, je jedlá 8o
Vypadá to hodně dobře… pokud najdu někdy odvahu - vyzkouším :)
Ale asi dřišťál spíš koupím… nebo se nemám bát oškubat, odsemenit a vrazit do sušičky ten náš? :think: :mrgreen:
Docela mne zaujalo v tom Wiky-odkazu, co všechno se z toho ještě dá udělat… 8o
No jo, no, člověk se pořád má co učit :D :mavam:

 
jolana
4988 příspěvků 29.10.11 00:36

Casino ma plot dristalovy a ze to nie je hocaky plot sme sa docitali v dennicku :lol: .. ale ja som sa dnes docitala ze v davnych dobach a este aj dnes niekde sa stavali domecky tak ze sa kladol pod podlahu dristal, pod povrch husto.. alebo okolo zakladov domu ususeny pekne trnity a ostnaty snad viac ako ostnaty drat ..a ani nebudete verit preco..nenavstevuju a neusadia sa tam potom mysky , hady a ina haved ktora ma tendencie zdielat s clovekom pribytok…hmm..ako si clovek vedel poradit ..

Příspěvek upraven 29.10.11 v 00:45

 
jolana
4988 příspěvků 04.09.11 19:53

Wydro, neviem..skus, iste to bude dobre…rakytnik je super..a kustovnice tiez…ta zas ficala jeden cas tuna a teraz ju nevidno..ahoj :)

 
wydra  04.09.11 13:23

Jolano, pouziju rakytnik nebo kustovnici, co rikas? nevim, zda je tvuj recept jen o „kyselosti“ dristalu, nebo kyselosti cehokoliv . Neznam chut dristalu.
Rakytnikem se zasobuju celkem statecne, miluju z nej caj, kustovnici prodavaji na kazdem rohu.

 
jolana
4988 příspěvků 01.09.11 08:41

..citala ..hehehe…Casino, ten co na obrazku nema pecku..nemam ani potuchy ci to je odpeckovane alebo nie…trhy skoncili takze to sa uz neopytam..vzala som jeden pod okulare a vyzera ze nemal pecku bo nema durku… :mrgreen: ..lacny nebol a drahy tiez nie..cena primerana u nas ako hrozienka a podobne..
PS; namocila a ako tak obkukujem asi to je odpeckovane ..ale setrne, ma to na boku durenku malinku..?!
PS: to kurca nalozene v cibuli a zaprasene ciernym mletym korenim k tej ryzi s dristalem sa naramne hodi..proste chut pepre na jazyku (nie drsna )velice lahodna a k tomu ten kyselej dristal..labuuzo..

Příspěvek upraven 01.09.11 v 08:45

 
casino
4382 příspěvků 01.09.11 00:55

Nám roste dřišťál kolem domu. BLOG
Máme ho kolem plno, ale jsem na tom stejně jako Bento níže :-)
Ten sušený v receptu, je odpeckovaný, nebo se to baští i s pecičkami?
No, pak by byla ještě možnost, že je to kultivar bez pecek, jako např. sultánky bez semínek :think:

 
svato
1396 příspěvků 31.08.11 14:21

V lužných lesoch pri Bratislave dráč rastie vcelku hojne, možno vyskúšam alebo možno skúsim drienky, sú síce menej kyslé, ale väčšie.

 
jolana
4988 příspěvků 29.08.11 12:20

Bento, ja som vedela skrz ze sme smejdili uz davno iransku kuchynu ale prvykrat som to mala moznost kupit…ak najdes niekde-nevahaj!a kup..chutneee…aj do toho ich Koukou ci Kuku to davaju a do vselicoho..ahoj :).. nahradzuju granatovym jablckom ale je to ine a nema to kostky..naozaj sa to podoba nasim ribezliam ale kyselejsie alebo kyslym sipkam mozno este viac..

 
Bento
794 příspěvků 29.08.11 03:50

:palec: Jolana, to som nevedel ze sa da pouzivat na varenie, clovek sa stale uci.
 dik

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist