Recept Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken

(Hodnoceno 1x) Íránská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken

Úvod

Zereshk alebo dristal je jedno z najoblubenejsich pridavkov do jedal ci ku jedlam a aj ako jedlo v Irane. Na Zereshk Polo je vela receptov a pritom sa vo svojej podstate vsetky podobaju ako vajce vajcu…

Dristal vseobecne
http://cs.wikipedia.org/…C5%A5%C3%A1l

Postup

1. Naporcovane kurca s nasekanou cibulou, solou a ciernym korenim nechame aspon na dve hodiny odlezat. Potom ho bud oprazime v kastrole na lyzicke oleja a podusime do makka alebo dame do maleho pekacika, podlejeme troskou vody, prikryjeme alobalom a upecieme do makka a zlatava. Moze sa pridat namoceny safran a stipka zazvoru… podlievam zaliatym safranom.

2.Prepratu a okapanu ryzu premiesame so solou a 1 PL oleja a dame varit do vriacej vody alebo zalejeme vriacou vodou a uvarime. Irancania zvacsa daju do vriacej vody, kusok povaria, potom zleju a dodusia ju v pare. Troskou vody zaliaty safran davame ku koncu varenia do ryze na chut a farbu.

3. Zereshk/dristal namocime asi pat minut, dobre preplachneme a nechame okapat. V kastroliku roztopime maslo, pridame okapany zereshk, cukor a poprazime asi 5-7 minut, zalejem namocenym safranom, nechame prejst varom a odstavime.

Podavame tak, ze na tac/servirovaciu misu navrsime ryzu, na nu zereshk/dristal a koldokola rozlozime kurca. Ryza sa s dristalom moze premiesat aj pred podavanim. Niekto vrstvi tak, ze na spodok bielu ryzu, potom safranovu, dristal…

U nas k tomu radi biely jogurt.

Dobru chut :)

Zereshk je kysely, kyslejsi ako brusinky a ta jeho kyselost je chutna - velmi chutna podobna snad ribezliam. Trosinku len taky malinky malinkaty ocasek natrpkly je citit, s tou ryzou a kuratom je lahodny a jedly…az prilis…

Recept je z kategorií: Drůbež Hlavní jídlo Kuřecí maso



Nahlásit recept

  • 28.08.11 vloženo
  • 4407x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • kurca naporcovane na osminky cize stehno na pol a prsia na styri kusky
  • 1 velka cibula nasenakna na drobno a jemno
  • cierne korenie mlete podla chuti
  • sol
  • ---
  • 1,5 salky basmati ryze
  • 1 PL oleja
  • stipka safranu
  • ---
  • 1,5 salky zereshk/dristal suseny
  • 2 PL cukor
  • 1-2 PL masla
  • stipka safranu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 28.10.12 10:33

Jolana az teraz sa mi ten dřišťál podaril nahodou kupit , robil som trochu viac komplikovanu verziu s pomarancovou korou a mrkvou a hlavne vela berberisu ,(Javaher Polow) vyborne , perfektne na Vianocny stol , krasne farebne , dekorativne :-)))

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře s dřišťálem - Zereshk Polo Chicken

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Zuzka1973
1745 příspěvků 22.08.13 20:07

@jolana Ještě ne… Ale jen proto, že jsem si recept zapomněla tehdy uložit :oops:
Takže díky za vytažení :kytka:

 
jolana
4988 příspěvků 22.08.13 18:12

Casino, odkaz nefunguje..ako ten Lab. vobec este funguje…a ja to tak rada citam… tak si dovolim..

http://www.labuznik.cz/…ino/dristal/

 
jolana
4988 příspěvků 22.08.13 18:04

Casino, uz viem isto iste..ten dristal je odpeckovany.. :mavam:
Bento :mavam:
Zuzko, uz si sa odvazila? :mavam:

 
Bento
794 příspěvků 28.10.12 13:27

Jolana, naozaj vyborna kombinacia, u nas tiez bola kura s tou ryzou ale sa mi to nezmestilo na misu ;) presne ako hovoris po anglicky je to „jewelled rice“ bol som dost vahavy hlavne s tou pomarancovou korou ale super :palec:

 
jolana
4988 příspěvků 28.10.12 12:06

Bento, vyzera nadherne a isto aj tak chuti.. tak nabuduce aj ja skusim Javaher..kd sa nemyslim znamena Jawaher/klenoty..
V Nemecku u iranca dristalu kopec..a ja som ho vliekla pre ludi z domu :lol:

Zuzko, ak mas dristal, neboj a skus okostovat..je to fantasticka chut a koniec koncov aj velice zdrava :mavam:

 
Zuzka1973
1745 příspěvků 28.10.12 11:14

Páni… tak jsem tak pročetla i diskuzi + casinův odkaz… Taky mne nikdy nenapadlo, že ta potvora, dřišťál, je jedlá 8o
Vypadá to hodně dobře… pokud najdu někdy odvahu - vyzkouším :)
Ale asi dřišťál spíš koupím… nebo se nemám bát oškubat, odsemenit a vrazit do sušičky ten náš? :think: :mrgreen:
Docela mne zaujalo v tom Wiky-odkazu, co všechno se z toho ještě dá udělat… 8o
No jo, no, člověk se pořád má co učit :D :mavam:

 
jolana
4988 příspěvků 29.10.11 00:36

Casino ma plot dristalovy a ze to nie je hocaky plot sme sa docitali v dennicku :lol: .. ale ja som sa dnes docitala ze v davnych dobach a este aj dnes niekde sa stavali domecky tak ze sa kladol pod podlahu dristal, pod povrch husto.. alebo okolo zakladov domu ususeny pekne trnity a ostnaty snad viac ako ostnaty drat ..a ani nebudete verit preco..nenavstevuju a neusadia sa tam potom mysky , hady a ina haved ktora ma tendencie zdielat s clovekom pribytok…hmm..ako si clovek vedel poradit ..

Příspěvek upraven 29.10.11 v 00:45

 
jolana
4988 příspěvků 04.09.11 19:53

Wydro, neviem..skus, iste to bude dobre…rakytnik je super..a kustovnice tiez…ta zas ficala jeden cas tuna a teraz ju nevidno..ahoj :)

 
wydra  04.09.11 13:23

Jolano, pouziju rakytnik nebo kustovnici, co rikas? nevim, zda je tvuj recept jen o „kyselosti“ dristalu, nebo kyselosti cehokoliv . Neznam chut dristalu.
Rakytnikem se zasobuju celkem statecne, miluju z nej caj, kustovnici prodavaji na kazdem rohu.

 
jolana
4988 příspěvků 01.09.11 08:41

..citala ..hehehe…Casino, ten co na obrazku nema pecku..nemam ani potuchy ci to je odpeckovane alebo nie…trhy skoncili takze to sa uz neopytam..vzala som jeden pod okulare a vyzera ze nemal pecku bo nema durku… :mrgreen: ..lacny nebol a drahy tiez nie..cena primerana u nas ako hrozienka a podobne..
PS; namocila a ako tak obkukujem asi to je odpeckovane ..ale setrne, ma to na boku durenku malinku..?!
PS: to kurca nalozene v cibuli a zaprasene ciernym mletym korenim k tej ryzi s dristalem sa naramne hodi..proste chut pepre na jazyku (nie drsna )velice lahodna a k tomu ten kyselej dristal..labuuzo..

Příspěvek upraven 01.09.11 v 08:45

 
casino
4386 příspěvků 01.09.11 00:55

Nám roste dřišťál kolem domu. BLOG
Máme ho kolem plno, ale jsem na tom stejně jako Bento níže :-)
Ten sušený v receptu, je odpeckovaný, nebo se to baští i s pecičkami?
No, pak by byla ještě možnost, že je to kultivar bez pecek, jako např. sultánky bez semínek :think:

 
svato
1396 příspěvků 31.08.11 14:21

V lužných lesoch pri Bratislave dráč rastie vcelku hojne, možno vyskúšam alebo možno skúsim drienky, sú síce menej kyslé, ale väčšie.

 
jolana
4988 příspěvků 29.08.11 12:20

Bento, ja som vedela skrz ze sme smejdili uz davno iransku kuchynu ale prvykrat som to mala moznost kupit…ak najdes niekde-nevahaj!a kup..chutneee…aj do toho ich Koukou ci Kuku to davaju a do vselicoho..ahoj :).. nahradzuju granatovym jablckom ale je to ine a nema to kostky..naozaj sa to podoba nasim ribezliam ale kyselejsie alebo kyslym sipkam mozno este viac..

 
Bento
794 příspěvků 29.08.11 03:50

:palec: Jolana, to som nevedel ze sa da pouzivat na varenie, clovek sa stale uci.
 dik

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Cibulačka Cibulačka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist