Recept Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici a hlavne ku plnene

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Muku preosejeme, osolime, pridame cukor, prasok do peciva, vanilku, susene mlieko a premiesame.
Pridame nakysnute drozdie ktore sme v troche tepleho mlieka so stipkou cukru nechali, pridame vajicka a miesime postupnym pridavanim tepleho mlieka ( nesmie byt horuce ! ).. postupne pridavame roztopene vlazne maslo a olej a nakoniec hrozienka. Zamiesime nie velmi tuhe cesto ktore nechame prikryte na teplom mieste vykysnut.
Vykysnute rozdelime na dva diely z ktorych bud upletieme vianocku – to sa u nas nerobi casto–alebo obe cesta zlahka vyvalkame na obdlznik na tych dva cm silne a kazdy jemne a lahko zatocime do rolady.
Dame do primeranej formy bud obdlznikove hladke formy podobne ako na biskupsky chlebicek alebo ak nemame tak formy ako na bochnik ..potrebujeme formy s vyssimi okrajmi..teda podla formy cesto aj vyvalkame a tvarujeme .
V primeranej forme nechame znovu dobre podkysnut, potrieme mliekom alebo vyslahanym zltkom a upecieme do zlatava.
Na vychode sa to vola Kolac biely a pripravuje sa na vsetky prilezitosti .. ku sviatkom, na svatbu, na kar, na hostiny a to preto, lebo pri vsetkych tychto prilezitostiach sa vari fantasticka plnena kapusta a pripravuje studene misa a kolac ku kapuste a sunke je jednoducho neodmyslitelny…
Vychodniarska vianocka :)
Dobru chut!

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 03.12.06 vloženo
  • 11458x zobrazeno

Ingredience

  • Rozpis na 2 velke kolace :
  • 1,25 kg muky
  • 2 vajcia
  • 2 cajove lyzicky soli
  • drozdie
  • mlieko podla potreby
  • 120 gr prachoveho cukru
  • 120 gr masla
  • 120 gr suseneho mlieka
  • 1 prasok do peciva
  • 1 balicek vanilkovy cukor
  • 2 PL lyzice oleja
  • hrozienka

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici a hlavne ku plnene

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
4672 příspěvků 19.04.11 09:31

Ester, polohrubu s hladkou. Aj ked ja mam tuna len hladku a robim z nej a je to v pohode. Priprav z takej aku rada pouzivas a na aku ti je ruka zvykla. Len s tekutinami nakladaj po troske, lebo zalezi od muky aka je… kolac a cesto by malo byt vlacne ako na buchty..a pozor, recept je na dva naoazaj velke kolace! Ten recept hodne koluje/koloval aj na slov.mimibazar,daka sikulka ho prevzala, takze odskusany nielen Zemplinom ale aj do sirsieho povedomia sa dostal a musim povedat ze ho tam dievcata maju jeden krajsi ako druhy.
Nech sa dari ak sa podujmes a dobru chut :)

 
EsterH
47 příspěvků 19.04.11 09:00

Milé dámy,
koláč vyzerá fantasticky. Poradíte mi akú múku ste použili? Ďakujem.

 
babi
6282 příspěvků 19.04.11 00:19

:-D zaslouzena :-D

 
jolana
4672 příspěvků 18.04.11 23:00

samochvala :lol:

 
jolana
4672 příspěvků 29.12.06 23:12
Re: Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici

Borievka, velmi dakujem a som rada, ze vam chutilo a ze bol krasny aj na pohlad. Dakujem. Ani si nevies predstavit aku radost si mi urobila…aj ja som na teba myslela ( hlavne aby sa ti podaril tak ako si zelas ). Ja som piekla dva velke a jeden taky maly a tiez boli nadherne a chutne – ten malinky bol najchutnejsi potvora. Zelam Ti aby sa zdarili aj na Novy rok a po cely rok krasne dni, vela stastia, zdravia a vsetkeho vsetuckeho co si zelas…

 
borievka
53 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zemplinsky BIELY KOLAC - Jolanka

Vo víre posviatočných dní som nestíhala sa skôr ozvať,chcem sa ti pochváliť s úspechom aký zožal koláč u nás v rodine.Na Štedrý deň hneď ráno som ho zamiesila pridala som aj sušené mlieko(to asi spôsobilo peknú žltú farbu koláča),prášok do pečiva,len som nedala vanilkový cukor.Koláč bol krásny a chutný ozdoba sviatočného stola a pri tom som si spomínala aj na teba.Koláč idem piecť aj na Silvestra musí byť aj na Nový rok.
Prajem Tebe aj rodinke všetko dobré do Nového roku hlavne veľa zdravia.

 
borievka
53 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici

Rada si potykám aj keď na diaľku,už sa teším na Vianoce a koláč skúsim ho podľa tvojho postupu a dám vedieť ako to dopadlo.Koláč pečiem aj na Silvestra a Nový rok.Pozdravujem zo Slovenska, asi veľmi ďaleko ako som zistila z tvojich príspevkov.

 
jolana
4672 příspěvků 03.12.06 19:41
Re: Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici

Borievka… tak to mas napisane pol na pol ( vykanie a tykanie ) diplomaticke – nie je to tak tak zhurta … : o))

 
jolana
4672 příspěvků 03.12.06 18:56
Re: Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici

Mila borievka, ( vsetci si tu tykame , tak sa vopred ospravedlnujem a dovolim si tykat ) mas uplnu pravdu . Pecie sa aj na strednom slovensku a asi v:,–(e sa vola jednoducho Kolac. Tento recept je nas rodinny a preto som ho nazvala zemplinsky. Ked je tam pr. do peciva pomoze to tak, ze sa uz nemusi premiesit a susene mlieko mu da vlacnost a jemnost ( ak chcete skuste, naozaj je to poznat ). Ostava aj dlhsie akosi cerstvejsi a neobschyna. Som strasne rada, ze ste sa ozvala a ze je tu niekto, kto si so mnou pripomenie atmosferu pecenia kolacov ktoru milujem , lebo aj u nas sa pecie pre rodinu a pre drahych a srdcu blizkych . Dakujem si velmi mila a zelam pekny vecer a krasne kolace… :))

 
borievka
53 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zemplinsky BIELY KOLAC - na vianoce, velku noc, ku kapustnici

Jolanka,neviem odkiaľ pochádzate ale aj u nás na strednom Slovensku sa tento koláč pečie.Manželova stará mama bola vychýrená pekárka týchto koláčov pri väčších sviatkoch a na svadby piekla z 12 kg múky v peci na drevo do ktorej vošlo 12 plechov, celá dedina si ich u nej dávala piecť.Naučila ho piecť aj mňa a na sviatky nesmie chýbať len my nedávame prášok do pečiva ani sušené mlieko a cesto sa pri kysnutí 2 krát premiesi aby sa lepšie prevzdušnilo povrch sa pred pečením potrie maslom.Tak ako píšete aj u nás sa koláč podáva aj ku údenému,keď sa zvýši a trochu uschne obalím ho vo vajíčku a vypražím.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Karbanátky Karbanátky
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
TOPlist