Recept Žemlovka se švestkami

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žemlovka se švestkami

Postup

Začínám odpeckováním a pokrájením na proužky švestek.

Plátky veky či starší vánočky máčím v mléce ve kterém jsem rozmíchala vanilkový cukr, rum a žloutky. Těmito plátky pokryji vymazanou formu na zapékání, pokladu pokrájenými švestkami, zasypu cukrem, Grankem a překryji dalšími namočenými plátky v mléce. Vše zalijeme zbytkem mléka, co nám zbylo po namáčení plátků.

Dáme zapéci do předem vyhřáté trouby na 25 až 40 minut. Z bílků ušleháme 10 minut před dopečením tuhý sníh, pokryjeme jím žemlovku a necháme zrůžovět. Troubu vypneme a ještě dalších 5 - 10 minut necháme v troubě. Podáváme teplé.

Zdroj: léty posbírané recepty

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.08.06 vloženo
  • 9470x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 větší chlebíčková veka nebo starší vánočka
  • 500 g švestek
  • 500 ml mléka nebo půl na půl mléko, smetana
  • 2 PL cukru i více
  • 1 vanilkový cukr 20 g
  • 3 PL rumu
  • 4 žloutky
  • ze 4 bílků sníh
  • rozpuštěné máslo na vymazání pekáčku a pokropení veky či vánočky
  • 5 PL Granka - granulované kakao.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 29.07.12 12:50

První švestky už dozrály (nejsou to ty naše, malé, ale jakási odrůda obřích… neznám název), sice z těchto gigantů nejsou moc dobrá povidla, ale sladká jídla nebo kompoty jsou z nich výborné :)
Strom je obalený, takže toto byl takový první počin z bohaté úrody ;)

Granko nekupuji, tak jsem od oka smíchala cukr na posypání švestek s normálním kakaem a také to šlo ;)

Pekla jsem při 150 stupních cca 30 minut (z toho deset minut na konci „zápek“ se sněhem)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Žemlovka se švestkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1898 příspěvků 29.07.12 14:40

To nejsou půlky rohlíků :mrgreen: To jsou rohlíky nakrájené na plátky. Z housky či rohlíku jsou 3 - 4 plátky… ;)
Já to tak krájím místo koleček, protože z koupených rohlíků to někdy je nadlidský úkol :D Z rohlíků z pekárny dělám kolečka. Prostě vždy podle toho, jak to pečivo zrovna vypadá. Starší rohlíky buď kupuju za pakatel v pekárně, nebo mi je nosí ségra, já je beru jako plnohodnotnou surovinu k dalšímu zpracování 8)
Tahle švestková byla výborná, ani jsem to nečekala :palec: Křupavé to bylo, ale to na fotce vidět není :nevim: ;)
„Žemlovku“ z vánočky také znám, ale naposledy jsem ji dělala když byly děti malé, nejlepší byla s jablky nebo meruňkami :kytka:

 
Ačraj
697 příspěvků 29.07.12 13:47
Žemlovka

Abych se přiznala, žemlovku se švestkami jsem ještě nikdy nedělala, překvapují mě ty celé půlky rohlíků, dokola-kolem, žemlovku znám jen s jablky, rohlíky krájím na šikmé plátky a musí být upečené do červena, do křupava, maminka dělávala žemlovku z vánočky, to byla pochoutka. :P

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Nadívaný hovězí jazyk


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Chilli con carne Chilli con carne
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist