Recept Žemlovka se švestkami

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žemlovka se švestkami

Postup

Začínám odpeckováním a pokrájením na proužky švestek.

Plátky veky či starší vánočky máčím v mléce ve kterém jsem rozmíchala vanilkový cukr, rum a žloutky. Těmito plátky pokryji vymazanou formu na zapékání, pokladu pokrájenými švestkami, zasypu cukrem, Grankem a překryji dalšími namočenými plátky v mléce. Vše zalijeme zbytkem mléka, co nám zbylo po namáčení plátků.

Dáme zapéci do předem vyhřáté trouby na 25 až 40 minut. Z bílků ušleháme 10 minut před dopečením tuhý sníh, pokryjeme jím žemlovku a necháme zrůžovět. Troubu vypneme a ještě dalších 5 – 10 minut necháme v troubě. Podáváme teplé.

Zdroj: léty posbírané recepty

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy



Nahlásit recept

  • 31.08.06 vloženo
  • 5710x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 větší chlebíčková veka nebo starší vánočka
  • 500 g švestek
  • 500 ml mléka nebo půl na půl mléko, smetana
  • 2 PL cukru i více
  • 1 vanilkový cukr 20 g
  • 3 PL rumu
  • 4 žloutky
  • ze 4 bílků sníh
  • rozpuštěné máslo na vymazání pekáčku a pokropení veky či vánočky
  • 5 PL Granka - granulované kakao.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 29.07.12 12:50

První švestky už dozrály (nejsou to ty naše, malé, ale jakási odrůda obřích… neznám název), sice z těchto gigantů nejsou moc dobrá povidla, ale sladká jídla nebo kompoty jsou z nich výborné :)
Strom je obalený, takže toto byl takový první počin z bohaté úrody ;)

Granko nekupuji, tak jsem od oka smíchala cukr na posypání švestek s normálním kakaem a také to šlo ;)

Pekla jsem při 150 stupních cca 30 minut (z toho deset minut na konci „zápek“ se sněhem)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Žemlovka se švestkami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
1170 příspěvků 29.07.12 14:40

To nejsou půlky rohlíků :mrgreen: To jsou rohlíky nakrájené na plátky. Z housky či rohlíku jsou 3 – 4 plátky… ;)
Já to tak krájím místo koleček, protože z koupených rohlíků to někdy je nadlidský úkol :D Z rohlíků z pekárny dělám kolečka. Prostě vždy podle toho, jak to pečivo zrovna vypadá. Starší rohlíky buď kupuju za pakatel v pekárně, nebo mi je nosí ségra, já je beru jako plnohodnotnou surovinu k dalšímu zpracování 8)
Tahle švestková byla výborná, ani jsem to nečekala :palec: Křupavé to bylo, ale to na fotce vidět není :nevim: ;)
„Žemlovku“ z vánočky také znám, ale naposledy jsem ji dělala když byly děti malé, nejlepší byla s jablky nebo meruňkami :kytka:

 
Ačraj
697 příspěvků 29.07.12 13:47
Žemlovka

Abych se přiznala, žemlovku se švestkami jsem ještě nikdy nedělala, překvapují mě ty celé půlky rohlíků, dokola-kolem, žemlovku znám jen s jablky, rohlíky krájím na šikmé plátky a musí být upečené do červena, do křupava, maminka dělávala žemlovku z vánočky, to byla pochoutka. :P

Vložit nový komentář
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s...
TOPlist