Recept Žemlová jelítka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žemlová jelítka

Postup

Na výrobu žemlových jelítek se používá tučných vepřových laloků, masa z hlav, škvarků i se sádlem, krájených žemlí, vepřové krve a polévky, koření.

Vařené tučné vepřové maso z laloků nakrájíme na 0,5cm kostičky. Ostatní masné suroviny a škvarky umeleme na strojku na maso.
Den před domácí porážkou nakrájíme žemle nebo neslazenou buchtu na 1cm kostičky. Nakrájené kostičky rozložíme na pekáč a necháme do příštího dne proschnout.

Po vyškvaření vnitřního sádla vyjmeme škvarky, část škvařeného sádla odlijeme a na zbývajícím sádle osmažíme nakrájené kostičky žemlí. Po lehkém osmažení kostičky rozložíme do ploché mísy, aby vychladly.
Po vychladnutí nalijeme na kostičky část přecezené vepřové krve, promícháme a necháme krví pěkně prosáknout. Pak přidáme krájené a mleté suroviny a tučnou polévku. Prejt ihned osolíme a okořeníme.
Při míchání žemlových jelítek dbáme na to, abychom nerozmačkali krájené suroviny. Zamíchaný prejt plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých střev. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky.

Po zavaření snížíme teplotu na 90C. Při této teplotě jelítka dováříme 10 až 30 minut podle síly střev. Pak zkoušíme, zda jsou dostatečně provařená, a to tak, že nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejlí. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky.

Zbude-li po naplnění všech střev jelítkový prejt, lze jej stejně jako jaternicový prejt opéci a zkonzervovat. Doporučuje se však spotřebovat jej co nejdříve.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 8234x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 40 % tučného vepřového masa
  • 10 % ostatního masa z hlavy
  • 5 % škvarků s vyškvařeným střevním sádlem
  • 20 % tvrdých žemlí
  • 15 % vepřové krve
  • 10 % polévky.
  • Koření na 10 kg žemlových jelítek:
  • 15g mletého pepře
  • 4g strouhaného zázvoru
  • 5g mletého nového koření
  • 15g mletého kmínu
  • 4g majoránky
  • 2g mletého hřebíčku
  • 200 g smažené cibulky a 150 g soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žemlová jelítka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist