Recept Zelné závitky

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Máme rádi jídla co se uvaří skoro sama, předpisy nekomplikované a snadné. Přesto někdy po těch složitějších sáhnu, to když výsledek je úměrný vynaložené námaze. Tady je na ukázku jeden, pochází z mé oblíbené knihy od Josepha Wechsberga, „The Cooking of Vienna's Empire“, z části věnované maďarské kuchyni.

Postup

Pokud je zelí moc kyselé propláchněte ho vodou. Pak nechte vodu vykapat a vyžďímejte do sucha.
Ve velkém hrnci dejte vařit tolik osolené vody, aby byla hlávka zelí potopena. Do vařící se vody šoupněte hlávku zeli, přikryjte a 8 minut povařte. Pak ho vyndejte a nechte okapat a hlavně trochu vychladnout, aby se s ním dalo manipulovat. Sloupněte nepolámané listy, pokládejte na papírové ručníky a nechte vychladnout.
V pánvi na sádle osmahněte cibuli do zlatova, přidejte česnek a ještě chvíli smažte.
V míse smíchejte maso, rýži, vejce, osmahnutou cibulku s česnekem, sůl, pepř, majoránku a papriku.
Položte list řapíkem k sobě, vnitřní stranou nahoru, na něj šištičku ze dvou lžic směsi, přehněte zprava, zleva a pak směrem od sebe sbalte, aby to jaksi drželo pohromadě a nevyhřezlo do stran.
Na dno hrnce rozložte zelí, zbylé drobné a plámané listy z hlávky pokrájené na nudličky, na to naskládejte závitky. Zalijte směsí vody s protlakem a zvolna jednu hodinu povařte. Pak závitky vyndejte a naskládejte na mísu.
V kastrolku udělejte zlatou jíšku, tu rozvařte se zakysanou smetanou a nakonec vmíchejte do zelí, jak se vařilo se závitky, a ještě nechte přejít varem 5 - 10 minut.
Pak navrstvěte na závitky, zalijte omáčkou co zbyla v hrnci a podávejte.

Kdysi byly k mání maďarské konzervy s názvem „Golubce“, za pouhých 5,50 Kčs. Nebylo to takhle dobré ale dalo to mnohem méně práce. Ach jo, kdeže jsou ty časy mládí

Recept je z kategorií: Vepřové maso



Nahlásit recept

  • 21.06.06 vloženo
  • 13228x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg kyselého zelí, ať už ze sudu nebo sterilovaného
  • 1 veliká hlávka zelí
  • 2 PL sádla
  • 1 hrnek jemně nakrájené cibule
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1/2 kg mletého libového vepřového
  • 3/4 hrnku uvařené rýže
  • 2 vejce, rozšlehaná
  • 2 PL sladké papriky
  • špetka majoránky
  • lžička soli
  • pepř
  • 1 hrnek vody rozmíchané s 1 hrnkem rajského protlaku
  • Na omáčku:
  • 3 PL másla
  • 2 PL mouky
  • 1 hrnek zakysané smetany (sourcream)

Doporučená příloha

  • Maďaři to jedí s chlebem, my taky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelné závitky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
dag
532 příspěvků 19.05.15 17:15

Do tohoto báječného jídla nedávám jíšku, zdá se mně, že tím jídlo ztěžkne, ale tak zvanou záklechtku, v zakysané smetaně rozmíchanou lžíci mouky.

 
KVB
75 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Drobku, tenhle recept tu už jednou máš pod názvem Toltott Kaposzta

 
jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Skvělé jídlo pro PH, jen pro toho, kdo ho má jako já o obsahu 3,5 l doporučuji snížit dávky asi o 25%, jinak je to po okraj. ( I tak toho bude hora). Jinak jsem přidal česnek a dal pár kuliček nového koření i pepře jako do rajské. A víc pasírovaných rajčat a vody, aby byla šťávička, vymačkané zelí moc vody nepustí. Všem se dělaly boule za ušima, díky Drobku a pusť zas brzy nějaký recept z mocnářství, oni ti naši předci nebyli vůbec hloupí !

 
esmeralda
4805 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Drobku, po této lahodné krmi se můžu přímo umlátit.

Naučili mě to moji dobří známí: paní a pánko Velkomožných.
Některé věci dělám trochu jinak. Z hlavy zelí mi silný muž (když ho mám po ruce) musí napřed vykrojit košťál. Celou hlavu dám pak vařit a listy zelí (jelikož je už nic nedrží pohromadě) se samy odlupují. Když nemám po ruce silného muže, použiji Čínské zelí. Jednotlivé listy spařím asi jednu nebo dvě minuty.
Rýži dávám do masové směsi syrovou, ona se uvaří.
Další trik je balení závitků: šištičku směsi položím na list, a zespodu začnu balit tak do třetiny, pak přehnu pravou stranu (asi proto že jsem pravačka), dobalím až do konce a tu levou nedokončenou stranu vsunu ukazováčkem levé ruky dovnitř. Má to výhodu že se to při vaření nerozbaluje.
Zelí a závitky totiž vrstvím.

…a ještě pro majitele pomalého hrnce: Jídlo pro pomalý hrnec jako stvořené.

…a ještě pro příznivce milrovlnky: Cibuli a česnek samozřejmě osmažím v mikrovlnce.

…a ještě na konec: Drobku, nedávno jsem se dívala na pořad o vaření.
Dva vlasatí Britové (Hairy Bikers) jezdí po světě na motocyklu a vaří. A když jeli přes Rumunsko, tak tam vařili krmi takřka identickou.

A jen tak na okraj, paní Velkomožná má také kořeny někde v Rumunsku.

 
lydia
1221 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Mně to připomíná Sarmu. Dělala ji jedna moc dobrá známá, původem z Chorvatska. Jedno jak se tomu říká, je to velmi dobré.
Drobku, za císaře pána vařily kuchařky z Čech, Moravy, Slovenska, Maďarska… :-)

 
marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

No Drobku, tos mi něco připomněl. Golubce v konzervě, pribinku ve flašce a pomerančovou kůru v oranžové cukrové polevě. To už si asi nezopákneme…
Ale zas jsme neměli Labužníka.

 
Drobek  25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Ja si myslím, že zařazení do maďarské kuchyně je špatně, ono se tohle vaří vlastně všude kolem, jen v Čechách jsme si zelné závitky zjednodušili a vaříme je jako plněnou papriku s rajskou omáčkou.
Jak Joseph Wechsberger píše, jejich kuchařka Marie byla z Moravy a kdoví kde k tomuhle receptu přišla, možná právě v Maďarsku a z toho povstal tenhle omyl.
Každopádně to spojení závitků dělaných na kyselém zelí, k tomu rajská omáčka smíchaná se zakysanou smetanou tomu dává jedinečnou chuť - hergot já mám hlad jen na to myslím. Když chci někoho uctít „neznámou a exotickou“ dobrotou vařím tohle. Američani (jo, tady bydlím) si ukusujou uši a Češi taky, nikdy předtím to nejedli.

 
standule
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Moje babička byla také z Ukrajiny a golubce dělávala zkoušela jsem je několikrát, ale nikdy nejsou takové jako od ní, vyzkouším ty Vaše třeba přijdu na t o jsem dělala špatně díky za recept

 
helena-302
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Moje babička byla volyňská Češka a vařila taky výborné golubce, nejraději z kysaných hlávek zelí, které si sama nakládala. Já jsem je sama nikdy nedělala, ale můj bratr je dělá vždycky na vánoce.

 
anci
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Můj ukrajinský děda golubce vařil - mňam. Zatím jsem nenašla odvahu to po něm zopakovat…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Zelné závitky.

Drobku, to je velká dobrota, jen můj soused Arpád používá kroupy, které dává i mezi jednotlivé závitky a vaří to v zavařovacím hrnci, jaký má odbyt. S tím protlakem a kysanou smetanou určitě vyzkouším, děkuji za recept.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist