Recept Zázvorový čaj

aneb Zázvorový čaj s citrónem a medem

(Hodnoceno 2x) Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zázvorový čaj

Postup

Na struhadle nahrubo nastrouháme kořen zázvoru – asi na 2–3 čajové lžičky – podle požadované síly chuti. Zázvor přesypeme do litrové konvice či džbánku a zalijeme vařící vodou. Necháme asi 5 minut louhovat a poté přidáme šťávu z poloviny citrónu (když je citrón malý, můžeme i celý). Poté přes sítko scedíme do hrnečků a dle chuti přidáme do mírně vychladlého čaje med.

Na co si dát pozor: nepředávkujte zázvor, čaj na jazyku chutná jemně, ale v útrobách silně prohřívá. Když kupujete zázvor, podívejte se důkladně na všechny záhyby – jestli někde není plíseň (světlá nebo zelená). Med nepřidávejte do vařícího čaje, protože všechny jeho drahocenné živiny se pak ničí. Nechejte čaj trochu zchládnout.

Pozor! Nepijte čaj i s kousky zázvoru – jeho šťáva prohřívá, ale kousky se vyznačují takovou silou, že mohou popálit žaludeční stěnu. Čaj prohřeje celý organismus, má jemně povzbuzující účinky, mnoho zdraví prospěšných látek a pročišťuje organismus. Povzbuzuje chuť k jídlu.

Recept je z kategorií: Příprava čaje Vánoční nápoje



Nahlásit recept

  • 07.08.05 vloženo
  • 250413x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Ingredience

  • kousek kořene čerstvého zázvoru
  • citrón
  • lžička medu
  • voda

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Arachis 15.02.14 10:57

Dobrý den, tento recept je spíše na chuť, ale kdo ví, tak zázvor léčí i nachlazení a to dokonce rychleji než náš česnek. Např. já jsem jednou za rok nachlazený, týden. A co piji? Šalvějový čaj, do kterého přidám po vychladnutí lžíci medu, 3 lžíce nastrouhaného zázvoru a pár kapek citrónu. To vše si buď udělám do 2 litrové láhve a piji celý den a nebo si dělám po částech. Nekupujte ale zázvor takový zvrásnělý, starý, je v něm strašně málo šťávy. Odpověď na dotaz: Zázvor roste v polích podobných rýži, je to tedy hlízovitá rostlina, tvořící hlízky, určitě oškrábat jako brambor, pupenů se nebát, pokud jsou již zelené, okrát. Vůně je citronová, ale chuť je dosti ostrá, indická.

Odkaz na uvaření

Ivulita 27.11.13 19:22

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se zázvor upravuje? Je třeba oškrábat slupku nebo se nechává? Děkuji, nemám s tím zatím zkušenosti.

Odkaz na uvaření

Lyduska 01.02.13 20:52

Zázvorový čaj je fantastický. Chutí veľmi dobre aj bez citrónu, len s medom.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.12.12 18:32

Miluju tenhle čaj… hřejivá chuť zázvoru prolnutá s citronem a medem…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Zázvorový čaj

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
alena45
573 příspěvků 25.02.11 08:51

teraz v zime ho robievam návštevám namiesto letného mojita. A tento čaj z čerstvého zázvoru zalievam spolu so sušenou mätou. Precedím, med nemusím, dávam hnedý cukor a citron. :-?

 
Lara1981
7 příspěvků 24.02.11 12:58

Super vyprošťovák při chřipce a nachlazení :palec:

 
wydra  21.01.11 04:34

F A N T A S T I C K Ý !!!!!!!!! :-P
presne podle receptu, na kolecka citron do toho, vyborne piti horke i studene .

 
wydra  21.01.11 02:11

Arbisek, ten tvuj caj voni uz od pohledu na pismenka. Varim uz dnes, uzasny recept :potlesk:

 
Arbisek
2 příspěvky 21.01.11 01:00

Všude šířím tento recept na zázvorový čaj, protože mi moc chutná: 5–6 plátků zázvoru asi na 1 litr vařící vody, přidám půl kávové lžičky mleté skořice, 10–15 zrnek kardamomu a nechám louhovat a zchladit. Pak přidám podle chuti med a citronovou šťávu. Skvělé zimní pití. :-D :lol: :-)

 
Arbisek
2 příspěvky 21.01.11 00:56

Vylepšený zázvorový čaj

 
dona
1 příspěvek 09.03.09 00:43
Re: Zázvorový čaj s citrónem a medem

Jak dlouho můžu pít zazvorový čaj, aby nebyl zdraví škodlivý?

 
Baborka
18 příspěvků 25.01.09 03:43
Děkuji za typ

Chytla jsem strašnou chřipku a tento čaj je jako životabudič, moc, moc dobré a účinné, ještě jednou děkuji.

 
Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zázvorový čaj s citrónem a medem

Bluesko,
včera jsem tento čajík zkusila. Moc mi chutnal, i když maličko pálí. Ale ta vůně a chuť je úžasná. A jedno je jisté, zaručeně povzbuzuje chuť k jídlu.

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Zázvorový čaj s citrónem a medem

Čerstvý zázvor je chuťově výrazný, ráda ho používám do asijských jídel a zeleninových směsí, ale občas i do polévky, jeho chuť je báječná. A čaj na tenhle způsob mi poradila jedna „bába kořenářka“ na vyčištění těla – během dne vypít (+ samozřejmě ještě jiné tekutiny) cca 1 litr – mám si ho prý uvařit do termosky, aby byl vždy teplý. Tak Bluesko, díky. :-)))))

 
esmeralda
4773 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zázvorový čaj s citrónem a medem

Rony, pro lidi kteří mají problémy se zažívacím traktem asi bude agresívní kde co.
Skoro celá Asie jí zázvor po tunách a bez problémů.
Mimochodem: kandovaný zázvor se doporučuje lidem kteří trpí nevolností při cestování.

 
rony.b
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Zázvorový čaj s citrónem a medem - pro xgoni

Čerstvý zázvor je opravdu poměrně dost agresivní, hlavně pro ty z Vás, kdo máte problémy se zažívacím traktem. K japonskému suši se nakládaný zázvor sice podává, ale i v te japonske restauraci nas na možné obtíže upozorňovali :-)

 
xgoni
63 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zázvorový čaj s citrónem a medem

Príde mi to ako prehnaná opatrnosť – kúsky zázvoru vraj môžu popáliť žalúdočnú stenu… hm, tak to by sa potom zázvor nekonzumoval priamo v jedle a zdravie by ohrozovalo nielen japonské suši či orientálne dobroty z kandizovaného zázvoru, ale aj kopec čínskych jedál, kam sa hojne pridáva. :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Chléb s celerem Chléb s celerem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle...
TOPlist