Recept Zapékané brambory

aneb Mlsné zapékané brambory

(Hodnoceno 2x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapékané brambory

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na centimetrová kolečka. Ty uvaříme v osolené vodě. Mezitím na sádle uškvaříme kousek slaniny.
Připravené brambory scedíme, opepříme, okořeníme (nějakým grilovacím kořením a kmínem) a dáme na pánev se slaninou. Opékáme z obou stran až brambory zezlátnou.
Pórek, cibuli, klobásku a rajče nakrájíme na půlcentimetrová kolečka, rajčata pak ještě na polovinu.
Rozšleháme vejce, sůl, pepř, hořčici a přidáme nahrubo strouhaný sýr.
Do tukem vymazané malé zapékací misky vložíme všechny suroviny a zalijeme je vaječno-sýrovou směsí. Suroviny do misky můžete nějak navrstvit. Já je raději promíchám. Člověk pak neví, na co natrefí :-)
Misku dáme do předehřáté trouby (200°) a pečeme až směs dostane krásnou barvu (bacha aby se vrch nespálil, cibule má úžasnou tendenci hnědnout:-))

Jestli najdete nějakou surovinu nebo koření, ketré této směsi pomohou, tak sem s ní, inovacím se nebráním! ;-)

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 07.01.08 vloženo
  • 57658x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 rajče
  • kus pórku (10 cm)
  • eidam 30% (dle chuti, cca 150 g)
  • 2 vejce (i méně, dle množství použitých surovin)
  • 1 pikantní klobáska (používám maďarské domácí)
  • kousek slaniny
  • sádlo
  • 2 KL hořčice
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • koření na brambory dle chuti (třeba grilovací, skvělé je "Chilli a šípek")

Doporučená příloha

  • snad ještě hořčice… nevim nevim

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Isabellka 26.04.12 14:14

Brambory jsou mnamka, jen jsem si je trochu upravila. Misto sadla olivovy olej, bez rajcat a se zakysanou smetanou a hodne pazitky. Jinak vazne mnamka.

Odkaz na uvaření

georgehradec 15.09.11 19:10

Dobré a doporučuji!

Diskuse k receptu Zapékané brambory

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Isabellka
1 příspěvek 26.04.12 14:17

jsou mnamka,jen jsem si je trochu upravila.misto sadla olivovy olej,bez rajcat a se zakysanou smetanou a hodne pazitky.jinak vazne mnamka :)

 
georgehradec
344 příspěvků 15.09.11 19:10

Dobré a doporučuji!

 
taddy1
1 příspěvek 19.08.11 14:56

Používám skoro stejné ingredience, jen do brambor dám tak 3 nahrubo nastrouhaná vajíčka natvrdo, vynechávám sýr, do zálivky použiji smetanu sladkou nebo kysanou - podle toho, jaká je v lednici, už bez vajíčka a vylepšuji to hrubě krájeným čerstvým libečkem a petrželovou natí. Dodají tomu výbornou chuť. Zkuste to, nic tím nezkazíte. Dobrou chuť.

Příspěvek upraven 19.08.11 v 15:10

 
Labužník EvaM03
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Bono, moc moc děkuji za krásný koment. O tom by podle mě vaření mělo být, o vzpomínkách, zážitcích … Díky tobě jsem si zavzpomínala na svoji babičku a její knedlíky na páře s jahodama a čaj s cukrem a citronem, který nikdo na světě neumí udělat tak, jako ona - i když to byl jen obyčejný čaj, obyčejný cukr a obyčejný citron, od ní to bylo prostě jiné, od ní to bylo prostě od babičky:-) Já děkuji za vzpomínku.

 
Labužník EvaM03
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Milá Shiro313, taky mě už napadlo, že se jedná o podivnou verzi Francouzských zapékaných brambor, ale mám pocit, že Francouzi by můj recept možná ocenili, leda kdyby k tomu mohli přikusovat bagetu nebo nějaké to žabí stehýnko:-) Jinak mi to francouzské moc nepřipadá… tedy až na tu hořčici. Byla jsem v Dijonu a občas mi připadalo, že hořčici by tam nejraději dávali i do kafe :-)))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Něco podobného dělávala moje babička, když potřebovala spotřebovat přebytky z ledničky. Ovšem zvláštní na tom bylo, že ačkoli suroviny i jejich poměr byl pokaždé jiný, chutnalo to tak nějak stejně. Přesto na to ráda vzpomínám.
Evo, dík za tu vzpomínku. B.

 
Shira313
117 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Tieto zemiaky doma voláme neviem prečo „Francúzske prekladané“. Myslím, že Francúzom by nič nehovorili, ale ktovie :o))

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist