Recept Zapékané brambory

aneb Mlsné zapékané brambory

(Hodnoceno 2x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapékané brambory

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na centimetrová kolečka. Ty uvaříme v osolené vodě. Mezitím na sádle uškvaříme kousek slaniny.
Připravené brambory scedíme, opepříme, okořeníme (nějakým grilovacím kořením a kmínem) a dáme na pánev se slaninou. Opékáme z obou stran až brambory zezlátnou.
Pórek, cibuli, klobásku a rajče nakrájíme na půlcentimetrová kolečka, rajčata pak ještě na polovinu.
Rozšleháme vejce, sůl, pepř, hořčici a přidáme nahrubo strouhaný sýr.
Do tukem vymazané malé zapékací misky vložíme všechny suroviny a zalijeme je vaječno-sýrovou směsí. Suroviny do misky můžete nějak navrstvit. Já je raději promíchám. Člověk pak neví, na co natrefí :-)
Misku dáme do předehřáté trouby (200°) a pečeme až směs dostane krásnou barvu (bacha aby se vrch nespálil, cibule má úžasnou tendenci hnědnout:-))

Jestli najdete nějakou surovinu nebo koření, ketré této směsi pomohou, tak sem s ní, inovacím se nebráním! ;-)

Recept je z kategorií: Bramborová jídla



Nahlásit recept

  • 07.01.08 vloženo
  • 44698x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 3 větší brambory
  • 1 větší cibule
  • 1 rajče
  • kus pórku (10 cm)
  • eidam 30% (dle chuti, cca 150 g)
  • 2 vejce (i méně, dle množství použitých surovin)
  • 1 pikantní klobáska (používám maďarské domácí)
  • kousek slaniny
  • sádlo
  • 2 KL hořčice
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • koření na brambory dle chuti (třeba grilovací, skvělé je "Chilli a šípek")

Doporučená příloha

  • snad ještě hořčice… nevim nevim

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Isabellka 26.04.12 14:14

Brambory jsou mnamka, jen jsem si je trochu upravila. Misto sadla olivovy olej, bez rajcat a se zakysanou smetanou a hodne pazitky. Jinak vazne mnamka.

Odkaz na uvaření

georgehradec 15.09.11 19:10

Dobré a doporučuji!

Diskuse k receptu Zapékané brambory

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Isabellka
1 příspěvek 26.04.12 14:17

jsou mnamka,jen jsem si je trochu upravila.misto sadla olivovy olej,bez rajcat a se zakysanou smetanou a hodne pazitky.jinak vazne mnamka :)

 
georgehradec
307 příspěvků 15.09.11 19:10

Dobré a doporučuji!

 
taddy1
1 příspěvek 19.08.11 14:56

Používám skoro stejné ingredience, jen do brambor dám tak 3 nahrubo nastrouhaná vajíčka natvrdo, vynechávám sýr, do zálivky použiji smetanu sladkou nebo kysanou – podle toho, jaká je v lednici, už bez vajíčka a vylepšuji to hrubě krájeným čerstvým libečkem a petrželovou natí. Dodají tomu výbornou chuť. Zkuste to, nic tím nezkazíte. Dobrou chuť.

Příspěvek upraven 19.08.11 v 15:10

 
Labužník EvaM03
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Bono, moc moc děkuji za krásný koment. O tom by podle mě vaření mělo být, o vzpomínkách, zážitcích … Díky tobě jsem si zavzpomínala na svoji babičku a její knedlíky na páře s jahodama a čaj s cukrem a citronem, který nikdo na světě neumí udělat tak, jako ona – i když to byl jen obyčejný čaj, obyčejný cukr a obyčejný citron, od ní to bylo prostě jiné, od ní to bylo prostě od babičky:-) Já děkuji za vzpomínku.

 
Labužník EvaM03
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Milá Shiro313, taky mě už napadlo, že se jedná o podivnou verzi Francouzských zapékaných brambor, ale mám pocit, že Francouzi by můj recept možná ocenili, leda kdyby k tomu mohli přikusovat bagetu nebo nějaké to žabí stehýnko:-) Jinak mi to francouzské moc nepřipadá… tedy až na tu hořčici. Byla jsem v Dijonu a občas mi připadalo, že hořčici by tam nejraději dávali i do kafe :-)))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Něco podobného dělávala moje babička, když potřebovala spotřebovat přebytky z ledničky. Ovšem zvláštní na tom bylo, že ačkoli suroviny i jejich poměr byl pokaždé jiný, chutnalo to tak nějak stejně. Přesto na to ráda vzpomínám.
Evo, dík za tu vzpomínku. B.

 
Shira313
116 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mlsné zapékané brambory

Tieto zemiaky doma voláme neviem prečo „Francúzske prekladané“. Myslím, že Francúzom by nič nehovorili, ale ktovie :o))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí perníkové koření

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Květáková polévka Květáková polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
TOPlist