Recept Zapékaná zelenina po provensálsku - tian provençal

(Hodnoceno 8x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapékaná zelenina po provensálsku - tian provençal

Úvod

Tian je oblíbený jihofrancouzský pokrm ze zapékané zeleniny. Pátrala jsem, povzbuzena svevou, co to ten tian znamená a zjistila, že to kdysi byla oblíbená kuchyňská hliněná nádoba - mísa, která sloužila na všechno (viz obrázek, který jsem našla na webu). Na vaření, pečení, mytí nádobí, zeleniny, šneků, možná i dětí :- ).

Záměrně neuvádím množství surovin, záleží na tom, kolik vás bude, jak velkou máte zapékací nádobu atp.

Postup

Troubu předehřejeme na 220°C.

Rýži smícháme v míse s nasekanými bylinkami, osolíme, opepříme, přidáme šalotku nebo cibuli, nakrájenou na drobno, trochu drceného česneku a olivového oleje a dobře promícháme. Směs dáme do zapékací mísy vymazané olivovým olejem ve vrstvě asi 5 cm vysoké.
Lilek, cuketu a rajčata omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka (pokud je lilek moc tlustý, rozpůlíme ho po délce a nakrájíme na půlkolečka). Kolečka zeleniny klademe na rýži - střídavě vždy jedna řádka rajčata, jedna řádka cuketa, jedna řádka lilek, dobře je namačkáme na sebe, až naplníme celou zapékací mísu. Povrch posypeme nasekaným česnekem (množství podle toho, jak máte rádi česnek), sušeným oregánem, větvičkami tymiánu, všechno trochu nastrkáme mezi plátky zeleniny, pokapeme silně olivovým olejem a pečeme 45 min.

Tian je variabilní jídlo, můžete vynechat rýži a péct jen zeleninu, můžete vynechat i některý druh zeleniny (rajčata by měla zůstat vždy), můžete jednotlivé vrstvy prokládat různými sýry (dobré jsou ty kozí a ovčí, ale i mozzarella), ančovičkami (to je překvapivě dobré), pikantním salámem nebo klobáskou, přidat na vrch černé olivy, fantazii se meze nekladou. Jíst se dá teplý, vlažný, studený, dobře se hodí i k rybám a masu jako příloha.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.05.11 vloženo
  • 28729x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 45 min

Ingredience

  • lilek
  • cuketa
  • rajčata
  • vařená nebo dušená rýže
  • šalotka nebo mladá cibule
  • zelené bylinky podle chuti (petrželka, pažitka, bazalka, tymiánové lístky, estragon, kerblík)
  • sušené oregáno
  • česnek
  • sůl, pepř, olivový olej

Doporučená příloha

  • Teplý letní večer a vychlazené růžové víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.09.15 15:54

Lilky mám letos sice bohaté na úrodu, ale legračně malé :)
Ovšem na chuť to vliv nemá a ve spojení s dalšími výpěstky ze zahrádky jsem mohla konečně vyzkoušet i tento recept a a schutí dávám plný počet hvězdiček, jelikož určitě nebyl naposledy - zmizela celá zapékací mísa :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 21.01.15 18:23

Výborné.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

leilah 16.01.15 12:35

geniálně jednoduché, pekla jsem už několikrát, většinou bez rýže, zato vždy s něčím navíc a vždy nám chutná…

Odkaz na uvaření

labuzn1k 08.01.15 00:27

Udělal jsem drobné úpravy, ale jinak asi nejlepší jídlo, které jsem za poslední dobu jedl!!

Odkaz na uvaření

DanaJ 08.12.14 16:53

Vynikající. Dělala jsem taky v Remosce. Bylo to výborné z vařeného bulguru. Vařená rýže se mi rozblencla, ale brala jsem zbytek z mrazáku.

Odkaz na uvaření

Ala_V 02.06.14 12:31

Dělala jsem v remosce necelou hodinu. Líbí se mi variabilita a možnost likvidace zbytků z lednice. Díky za recept i povídání.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

hepy 04.05.13 16:51

Vynikající

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Anitta 17.02.12 22:08

Dnes bylo k obedu, bez ryze, pouze zelenina s bylinkama, cesnekem, korenim a olivovym olejem. Upeceno uz nekolikrat, moc moc dobre. Na ryzi se zelenina asi lepe sklada, ale to je fuk, ja to radeji takhle :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 29.05.11 15:45

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Zapékaná zelenina po provensálsku - tian provençal

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
1913 příspěvků 07.09.15 19:05

@jolana Díky moc - tyhle mi utekly, přitom vypadají super :palec: :kytka:
Tak mám jasno, budou naložené dvoje: jedny tyto - od tebe a pak ještě jedny odsud, od wydry :mavam:
Je jich letos vážně pěkná úroda, takže každý receptík na zpracování vítán s otevřenou náručí :kytka:

 
jolana
5057 příspěvků 07.09.15 18:39

Zuzko, z malych baklazanov mozes nalozit kvasene baklazany/Mag­dus..uvidis aka lahoda a neboj sa toho..nie je to zadna veda… :mavam:
 http://www.labuznik.cz/…zany-magdus/#…

:mavam:
 
Zuzka1973
1913 příspěvků 07.09.15 16:18

@Eja Ony jsou jen jako větší rajčata :D
A je pravda, že chuťově jsou výborné - to běhání kolem nich se vyplatí, od té doby, co jsem ochutnala naše vlastní, už mi ty kupované přijdou mdlé :)
Bude to opravdu tak, jako s cuketami…
Teď se chystám několik lilků naložit, receptů jsem tu našla několik, každý vypadá moc dobře, tak ještě probíhá vášnivé hlasování, který z nich to pro letošní rok vyhraje :D
:mavam:

 
Eja
3681 příspěvků 07.09.15 15:59

Zuzko, ty malé lilky jsou krásné…A stejně jako u cuketek mi přijdou vždycky chuťově lepší… :mavam:

 
hippolyta
389 příspěvků 17.01.15 20:41

Diky vsem za duveru. To, ze vam chutnalo, je jen zasluhou vasi a receptu, ktery neni z me hlavy : -). Zdravi zebulon z undergroundu!

 
Eja
3681 příspěvků 04.05.13 19:44

Zébu, chybíš mi tu. Rýže a rajčata bych viděla jako základ, hodne okořeněné česnekem a bylinami, ćuketku k tomu. Lilek podle mne lze vynechat. Trocha porku a macaté papričky lze zas přidat. Ale všechno je to o tom kořeněném základu.

 
zébulon  18.02.12 18:30

Mas ho krasny, Anitto. Bez ryze se nekdy hodi vic!

 
Anitta
521 příspěvků 17.02.12 22:08

Dnes bylo k obedu, bez ryze, pouze zelenina s bylinkama, cesnekem, korenim a olivovym olejem. Upeceno uz nekolikrat, moc moc dobre. Na ryzi se zelenina asi lepe sklada, ale to je fuk, ja to radeji takhle :-)

 
dag
536 příspěvků 29.05.11 18:07

To je moc pěkný recept zébulonko, děkuji .

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist