Recept Zamatová roláda

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do vyšľahaných bielkov pridáme cukor, až vznikne tuhý sneh.Všľaháme žĺtka a pridáme kakao, rozmiešané so sódou bikarbónou.
Pečieme vo v dobre vyhriatej rúre na vymastenom a múkou posypanom plechu 5 minút.
Vyberieme a nestáčame. Po miernom vychladnutí ju vyklopíme na dosku posypanú práškovým cukrom a odstránime papier.
Vychladnutú natrieme najprv bledou plnkou a potom tmavou a zvinieme.

Plnka
Mlieko, žĺtok a múku uvaríme. Do vychladnutej kaše pridáme maslo a vymiešame. Rozdelíme na dve časti.
Do jednej pridáme 2 pol. lyžice práškového cukru a pol vanilkového cukru. Do druhej polovice pridáme kakao, 5 pol. lyžíc práškového cukru a pol balíčka vanilkového cukru.

Cesto na roládu je veľmi tenké a jemné, preto papier odstraňujeme veľmi opatrne. Roládu krájame nožom namočeným v studenej vode.

Zdroj: Elena Paulenová. Varíme aj bez skúseností.rok 1999

Recept je z kategorií: Rolády



Nahlásit recept

  • 18.08.09 vloženo
  • 4246x zobrazeno

Ingredience

  • Cesto
  • 6 vajec
  • 5 pol.lyžíc kryštáľového cukru
  • pol kávovej lyžičky sódy bikarbony
  • 3 pol. lyžice kakaa
  • pečiaci papier alebotuk a maslo na vymastenie plechu
  • Plnka
  • 2 dl mlieka
  • 1 žĺtok
  • 3 pol. lyžice hrubej múky
  • 250 g masla
  • 7 pol. lyžíc práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 pol. lyžice kakaa

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zamatová roláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
M.Suskova
205 příspěvků 28.11.11 02:17

Je tomu asi 40 roků mě moje teta naučila roládu tak,že jsem si vystřihla noviny na dno plechu na pečení.Na to nalít těsto a po upečení odkrojit od okrajů,ještě horké smotat.Po vychladnutí papír stáhnout a naplnit.Když jsem objevila pečící papír,přestala jsem noviny používat ale postup zůstal.Stalo se,že se mi roláda polámala ale bylo to vyjímečně.

 
jarinav
9 příspěvků 30.08.09 02:36
Re: Zamatová roláda

Veľmi ma teší odozva na recept. Ja som ho ešte nerobila, mám strach, či sa mi podarí. Snáď ma chytí niekedy " slina" a pustm sa do tejto fajnovej rolády. Keď ju kolegyňa niekedy donesie do práce, tak si vravím, že ju musím niekedy vyskúšať.
Nedá sa jej odolať…

 
iva  23.08.09 21:00
Re: Zamatová roláda

rolády peču na papíře a po upečení svinu i s papírem, ten po vychladnutí a rozbalení rolády sloupnu.

 
anickav
2903 příspěvků 22.08.09 04:50
Re: Zamatová roláda

Nie som veľký cukrár, ale roládu zá:,–(ne dávam chladnúť do vlhkej utierky, ako som to videla doma. Iba raz som sa pokúsila zvinúť vychladnutú a výsledok bol žalostný. Neviem, možno bol problém aj vo mne alebo v ceste, ale už to neriskujem…
Túto roládu robieva moja kamarátka, podľa popisu aspoň odhadujem, že je to ona, je veľmi farebne efektná kvôli tým dvom plnkám a samozrejme aj chutná.
Pekný večer!

 
mrtvola
1394 příspěvků 22.08.09 01:36
Re: Zamatová roláda

Ale to je báječnej nápad – to určitě vyzkouším!

 
Labužník jandule02
1023 příspěvků 21.08.09 14:56
Re: Zamatová roláda

Nebo tak, ale zvláště u piškotu raději používám utěrku. Nelámou se pak ani kraje.
Kdysi dávno, ještě jako kuchařské embryo jsem zkoušela roládu. Upekla piškotový plát, nechala pěkně na plechu vystydnout, mezitím si připravila krém, napatlala a..... nepřejte si vidět, jak to dopadlo. Tak jsem se nenechala odradit, vzala srnčí hřbet, vše nakrájele na kostky, po vrstvách prokápnutých rumem upěchovala do formy a zatížila. Druhý den přelila čokoládovou polevou a bylo. Od té doby je tato havarijní varianta dost oblíbená a dělám ji možná častěji než klasickou roládu.

 
mrtvola
1394 příspěvků 21.08.09 04:22
Re: Zamatová roláda - Jandulko,

mám zkušenost, že není potřeba svinovat chladnoucí roládu do vlhké utěrky. Stáčí ji za horka několikrát po sobě svinout a rozvinout. Nevím proč, ale pak už nepopraská.

 
Labužník jandule02
1023 příspěvků 20.08.09 18:29
Re: Zamatová roláda

Už nesvineme, protože se poláme. Musí vychladnout v namočené a vyždímané utěrce, aby s ní šlo dál pracovat – mnohokrát vyzkoušeno.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
TOPlist