Recept Žabí polévka Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V potřebném množství vody vaříme opranou a očištěnou rýži s máslem tak dlouho, až získáme hustou kaši. Místo vody můžeme použít jakékoli polévky.

Mezitím ve slané vodě namáčíme žabí stehýnka (tj. páry žabích stehýnek). Vodu slijeme, dáme vodu novou a dobře 25 minut stehýnka vaříme.

Stehýnka po mírném vychlazení obereme od kostí a část obraného masa v míse dobře utlučeme se žloutky uvařenými natvrdo, přidáme i rýži a v tlučení pokračujeme.

Všechnu směs z mísy dáme do kastrolu, postavíme opět na plotnu, zalijeme potřebným množstvím vývaru nebo vody, přidáme máslo a dobře vše povaříme, dochutíme solí.

Polévku podáváme na talíři, kam před tím vložíme opražený a na kostky nakrájený chleba a část odloženého žabího masíčka. Pro výraznější chuť můžeme přidat pár kapek polévkového koření. Polévku podáváme horkou.

Tato chutná a výživná polévka bývala kdysi v Čechách a na Moravě velmi vyhledávaná.

Zdroj: mé léty nastřádané výstřižky.

Můj názor: přidala bych ještě česnek, o žábách vím, ale nemám odvahu, takže recept není vyzkoušen.

Recept je z kategorií: Historické recepty



Nahlásit recept

  • 13.07.06 vloženo
  • 5406x zobrazeno

Ingredience

  • 6 vaječných žloutků
  • 150 g rýže
  • 30 g másla
  • 1 l vývaru - jakýkoliv
  • 25 párů žabích nožiček
  • sůl
  • 30 g másla
  • 3 krajíce chleba
  • trochu polévkového koření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žabí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Mohu potvrdit, že stehýnka jsou k dostání v Makru, v sobotu jsme je tam viděli.

Jinak si pamatuji, že upravené mají chuť asi jako když jíte rybu s drůbeží dohromady. Výborně je uměli upravit v čínské restauraci v jižních čechách kousek od Tábora… dnes je z ní bohužel herna, restaurace je zrušena, kam se asi poděl onen kuchař, který tak dobře vařil, byla to jedna z našich pravidelných zastávek, když jsme touto oblastí projížděli…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Bali díky, jsem v tomto případě strávník, který to musí dostat na talíři až pod nos. Ou neboj, nikdo zatím nepytlačí a asi nebude..protože tento recept je přidán pro rozšíření obzoru…, že kdysi i u nás to byla oblíbená pochoutka. A kdo pytlačit bude, je to čistě jeho věc…

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Žabí stehýnka si pravidelně vozím z Francie, ale mají je prý i v Makru. Většinou pochází z Indonésie, Filipín, Thajska…
V Singapuru v obchodech měli žabky živé a to mne hned přešla chuť. Při představě , že je musím zabít, vykuchat, očistit a nakrájet sama jsem si žabí stehýnka ráda odpustila. Jinak je to mňamka.
Polévku jsem z nich ale ještě nedělala.

 
Ou
49 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Jestli se nepletu, tak všechny žáby v ČR jsou chránění živočiši… Takže by to byla drahá polívka…

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist