Recept Žabí polévka Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V potřebném množství vody vaříme opranou a očištěnou rýži s máslem tak dlouho, až získáme hustou kaši. Místo vody můžeme použít jakékoli polévky.

Mezitím ve slané vodě namáčíme žabí stehýnka (tj. páry žabích stehýnek). Vodu slijeme, dáme vodu novou a dobře 25 minut stehýnka vaříme.

Stehýnka po mírném vychlazení obereme od kostí a část obraného masa v míse dobře utlučeme se žloutky uvařenými natvrdo, přidáme i rýži a v tlučení pokračujeme.

Všechnu směs z mísy dáme do kastrolu, postavíme opět na plotnu, zalijeme potřebným množstvím vývaru nebo vody, přidáme máslo a dobře vše povaříme, dochutíme solí.

Polévku podáváme na talíři, kam před tím vložíme opražený a na kostky nakrájený chleba a část odloženého žabího masíčka. Pro výraznější chuť můžeme přidat pár kapek polévkového koření. Polévku podáváme horkou.

Tato chutná a výživná polévka bývala kdysi v Čechách a na Moravě velmi vyhledávaná.

Zdroj: mé léty nastřádané výstřižky.

Můj názor: přidala bych ještě česnek, o žábách vím, ale nemám odvahu, takže recept není vyzkoušen.

Recept je z kategorií: Historické recepty



Nahlásit recept

  • 13.07.06 vloženo
  • 5506x zobrazeno

Ingredience

  • 6 vaječných žloutků
  • 150 g rýže
  • 30 g másla
  • 1 l vývaru - jakýkoliv
  • 25 párů žabích nožiček
  • sůl
  • 30 g másla
  • 3 krajíce chleba
  • trochu polévkového koření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žabí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Labužník housenka02
609 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Mohu potvrdit, že stehýnka jsou k dostání v Makru, v sobotu jsme je tam viděli.

Jinak si pamatuji, že upravené mají chuť asi jako když jíte rybu s drůbeží dohromady. Výborně je uměli upravit v čínské restauraci v jižních čechách kousek od Tábora… dnes je z ní bohužel herna, restaurace je zrušena, kam se asi poděl onen kuchař, který tak dobře vařil, byla to jedna z našich pravidelných zastávek, když jsme touto oblastí projížděli…

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Bali díky, jsem v tomto případě strávník, který to musí dostat na talíři až pod nos. Ou neboj, nikdo zatím nepytlačí a asi nebude..protože tento recept je přidán pro rozšíření obzoru…, že kdysi i u nás to byla oblíbená pochoutka. A kdo pytlačit bude, je to čistě jeho věc…

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Žabí stehýnka si pravidelně vozím z Francie, ale mají je prý i v Makru. Většinou pochází z Indonésie, Filipín, Thajska…
V Singapuru v obchodech měli žabky živé a to mne hned přešla chuť. Při představě , že je musím zabít, vykuchat, očistit a nakrájet sama jsem si žabí stehýnka ráda odpustila. Jinak je to mňamka.
Polévku jsem z nich ale ještě nedělala.

 
Ou
49 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žabí polévka (PRA)

Jestli se nepletu, tak všechny žáby v ČR jsou chránění živočiši… Takže by to byla drahá polívka…

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Reveňový koláč Reveňový koláč
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist