Recept Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo

Postup

Přesít mouku do mísy, uprostřed udělat důlek, a nalít do něj rozmíchané kvasnice se lžičkou cukru a 4 lžícemi mléka. Zamíchat dovnitř trochu mouky. Přikrýt utěrkou a položit na teplé místo.

Když malá koule uprostřed začne bublat, přidat zbytek cukru, sůl, máslo, vejce, asi polovinu zbylého mléka a vše smíchat dohromady. Vypracovat v těsto, přidávajíc postupně zbytek mléka, až na 1 lžíci. Těsto má být hladké a poměrně tuhé. Přikrýt utěrkou a nechat těsto vykynout, až se zdvojnásobí v objemu (asi 30min).

Položit těsto na vál a opět jej vypracovat. Vyválet ho na dlouhý obdélník asi 5mm tlustý. Potřít 2/3 těsta máslem (máslo musí mít konzistenci těsta, jinak se rozpustí do těsta), přeložit těsto jako dopis do obálky natřikrátna prvně 1/3 bez másla a potom ty máslové a znovu těsto vyválet. Stejně pokračovat 3 - 4X.

Vytvarovat různé pečivo, poskládat ho na plechy a ještě ho nechat 15-20min. nakynout. Potřít těsto bílkem a upéct ho v horké (asi 190-200°C) troubě asi 30min. (záleží na velikosti pečiva) do zlatohněda.

.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­.............­..........

Příklady dánského pečiva:
1. ¨Spandauer¨
Jak ukazuje obrázek, vyválet těsto na plát a nakrájet ho na čtverečky. Ty naplnit nádivkou (na příklad vanilkový krém, zavařenina atd.). Nahoru položit mandli, nebo kousek ořechu. Někdy jsou ¨Spandauer¨ také polité čokoládovou polevou.

2. ¨Hanekamme¨- kohoutí hřebeny.
Připravují se s marcipánem a jablečnou kaší. Nakonec se moučník polije jednoduchou cukrovou polevou a posype krystalovým cukrem.

3. ¨Wienerhorn¨
Jsou podobné francouzkým loupáčkům, ale obsahují více másla a jsou plněny marcipánem, nebo ořechy.

A ještě je zde ukázka ¨¨Borgmesterstang¨, pletýnka plněná marcipánem, upletená z 50cm dlouhých pruhů a nakonec vejcem potřená a posypaná lupínky mandlí.

P.S. ¨Wienerhorn¨ jsou úplně neznámé ve Vídeňských kavárnách. Dánské pečivo je světoznámé, ale malé upozornění. Ne každé pečivo takto pojmenované je pravým listovým pečivem s původem z Copenhagenu. Povídá se, že v roce 1860 bylo těsto vyvinuto vídeňským pocestným pekařem, kterého si dánové najali po odstranění výučních listů a kdy byla nouze o lidi provozující různá řemesla.

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.11.03 vloženo
  • 8500x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g plohrubé mouky
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 40 g krystalového cukru
  • 250 ml teplého mléka
  • špetka soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce, trochu našlehané
  • 250 g studeného másla, nakrájeného na tenké plátky
  • bílek na potření vytvarovaného pečiva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wienerbrodsdej - obrázky opraveny

díky Babi :)

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo.

Ahoj Babi!
To jsem ráda že jsi zpět na labužníkovi, už jsem si říkala co se děje že se dlouho neozýváš. Díky za rady já to tedy ještě jednou zkusím a pak dám vědět. Je to skutečně taková dobrota, že za pár nepovedených exporimentů to stojí. Zdravím

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Obrázky k receptu...

se zatoulaly pod recept ¨Věnec svaté Lucie¨. Děkuji Ti za připomínku, musím požádat Pepíčka o nápravu (asi to byla moje chyba!).

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 03.02.04 22:58
Obrazky

Babi, kde je najdu? Nebo to bude pozdeji?

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ahoj Lindo...

Tak jsem ráda, že seš nazpět na stránkách Labužníka ;o) Scházela jsi! Lindo, myslela jsem, že si tykáme…

Víš, já nemám s dánskou moukou osobní zkušenost. Poslala jsem dnes e-mail svému synovi do Švédska, aby mně napsal přesné jméno mouky, kterou on a jeho žena používají. Ještě neodpověděl, ale předpokládám, že to bude asi o weekendu. Tento recept je upraven pro severoamerické čtenáře a proto ta polohrubá mouka, ze které se zde peče více méně všechno (dokonce se jmenuje ¨all purpose¨= více účelová/univer­zální/neboli na všechno). Chce to nejspíš recept vyzkoušet, možná z poloviční dávky, s použitím dostupné mouky.
Moře pěkných pozdravů do Dánska!

 
Labužník lindas02
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo.

Dobry den Babi, opet jsem zpet na Labuzníku, jenze tentokrát jsem musela k jménu Linda pridat s, jinak me zlobila registrace. No nevadí.
Mám na Vás dotaz, jakoupak mouku pouzít kdyz není polohrubá? Recept vypadá moc mnamky, slo by pouzít tu dánskou univerzální hladkou mouku?
 Díky

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo.

Salgo, mrzí mě, že se Ti moc nedařilo s těstem. Nevím jakou mouku používáš, ale to by mohl být první zádrhel. Jestli že však těsto pěkně vykynulo, pak dalším problémem může být máslo, které musí být poměrně tuhé, asi stějně jako těsto samotné, jinak neoddělí pláty těsta odsebe, ale vsákne se do něj. S tím překládáním je to takto. Recept je tak, jak jsem jej udala nahoře, ale mně vždycky zůstane nějaké máslo a tak překládám tak dlouho, až ho mám celé upotřebené. Musím se Ti přiznat, že se mně těsto napoprvé také nepovedlo ;-)
Pěkný pozdrav!

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Milá Babi

Teprve teď jsem se dostala k vyzkoušení tohoto receptu a jsem strašně smutná, bylo to sice dost dobré, ale těsto se mi vůbec nenalístkovalo, chutnalo a vypadalo jak kynuté těsto. Nevíš čím by to mohlo být? Mohla být chyba v tom že jsem to rozvalovala skutečně důkladně a máslo zapracovala příliš do těsta? A stačí skutečně 4× nebo 5× opakovat to překládání? Pokud máš s receptem vlastní zkušenost prosím poraď. Děkuji

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Babi

Díky. Mam na Tebe ještě jednu prosbu, našla jsem si Tvuj recept na švédské masové koule. Z restaurace je znám se smetanovou omáčkou. Nevíš náhodou jak na ni? Mám slabost pro skandinávskou kuchyni a Tvoje recepty mi dělají moc vekou radost.

Všechno nej v novém roce Tobě a hodně krásných receptů nám všem!

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo.

Jse ráda, žes recept našla, ale obrázky k němu se zatoulaly pod recept ¨Věnec svaté Lucie¨, tak se na ně podívej, budeš-li chtít. Kam se však zatoulaly obrázky k Lucii nevím, ale asi je znovu nafotím a pošlu Pepíčkovi ;o)

Pěkný nový rok 2004!

 
salgo
146 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wienerbrodsdej - těsto na dánské pečivo.

Diky za recept, ani se mi nechce verit ze je to tak dlouho co jsem tu nebyla. Jak jen to pujde hned ho vyzkousim a napisu, ale uz ted je mi jasne, ze to bude to prave testo. Chutna totiz jako listkove, ale pritom neni tak drobive jako to co znam. Nejlepsi je s marcipanovou naplni.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist