Recept Výroba jablečného octu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu.
Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Tento ocet je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř, povzbuzuje látkovou výměnu, odplavuje z těla odpadové látky. Jako prevence se doporučuje sklenice vody se dvěma lžĺcemi octa a lžící včelího medu, při akutním nastuzení a chřipce můžete vypít i 5 sklenic během dne.

Voda se lžící octa se používá jako pleťová voda pro osvěžení a patřičné okyselení pleti, vhodná je zejména pro ty, kteří se umývají mýdlem.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 11.04.02 vloženo
  • 69642x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg omytých jablek
  • studená voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Petulie K. 08.02.13 19:13

Dobrý den,
ocet dělám podle tohoto receptu už druhý rok. Letos jsem nechala zcezený ocet ve sklenicích za oknem až do února, prostě nebyl čas a vyrostla mi v něm kombucha. Chuťově neutrpěl a tento vedlejší produkt nás moc potěšil. Děkuji za recept.

Diskuse k receptu Výroba jablečného octu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ajwori01
1 příspěvek 13.12.11 22:00

ta nevim kde se stala chyba, ale ocet je hořký a dobrý tak vylít :-(((
:cry:

 
bindzar
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Výroba jablečného octu

piji jablečný ocet dlouhodobě na doporučení znalce čínské medicíny.takže vynikající léčebné účinky poznávám na svém těle.protože ho spotřebovávám hodně,začal jsem si ho vyrábět sám , ale nevím jak se měří % kyseliny , aby doma vyrobený měl 5 - 8 %,vyšší % kyseliny je prý zdraví nebezpečné.pot­řeboval bych proto vědět jakým způsobem mám změřit % kyseliny u doma vyrobeného jab. octa.za odpovědi Vám předem děkuji

 
Machnacanka
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Výroba jablečného octu

Prosím poraďte ako poznám, že jablka prestali kvasiť. Mám to naložené 8 dní a dnes jablká klesli ku dnu. Doteraz sa vždy vrátili pod povrch. V živote som to nerobila a neviem kedy je ten správny okamžik. Aby som niečo nepokazila. V recepte je písané zhruba po 10.dňoch, tak neviem. Díky

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 15.04.02 12:22
Ocet.

Vsechny udaje v ruznych knihach a publikacich o skodlivosti octa plati jen pro bily destilovany ocet a pro vinny ocet, ve kterych je prevladajici substanci kyselina acetonova.
Cisty jablecny ocet, vyrobeny z celych jablek a nezredeny, obsahuje totiz uzitecnou kyselinu maleinovou, ktere je treba pri traveni.
Existuji 3 druhy octu, ktere se bezne pouzivaji: jablecny bily, destilovany ocet a vinny ocet, ktery je casteji jako koreni pouzivan a ktery, stejne jako bily destilovany ocet obsahuje kyselinu acetonovou.
Bily destilovany ocet skodi organismu. Nici rychle cervene krvinky a vede k anemii.(chu­dokrevnosti)
Bily destilovany ocet se svym vysokym obsahem kyseliny acetonove je pouzivan nejcasteji.Ocet, ktery se vyrabi kvasenim vina obsahuje prumerne 3 - 9 % kyseliny acetonove a male mnozstvi kyseliny tartarinove.
Je znamo, ze kyselina acetonova v octe je jednou z pricin tvrdnuti jater (cirhozy), dvanacternikovych a jinych vredu.
Naopak zase obsahuje jablecny ocet jednu uzitecnou kyselinu maleinovou, ktera se v tele spojuje s alkalickymi prvky a mineraliemi, aby vyrobila energii, nebo aby jako glykogem byla uskladnena pro pozdejsi potrebu.Ukazala se neocenitelne hodnotnou, jestlize je lidmi chytre pouzivana.Vzhledem k nedostatku mista, nemuzeme uvest vsechny pozitivni vlastnosti, jako napriklad, ze tato kyselina podporuje srazlivost krevni, ovlivnuje menstruaci, prispiva ke zdravi krevnich cev a k tvorbe cervenych krvinek.
Dalsi velkou prednosti jablecneho octa je jeho neobycejne vysoky obsah drasliku. Draslik je nutny prvek k tvorbe ukladani krevnich rezerv a k dosazeni klidu a telesne harmonie.
Jestlize si jablecny ocet kupujete, davejte pozor, z ceho byl vyroben, abyste si mohli byt jisti, ze byl vyroben z celych jablek, a ne, jak lacine druhy, jen z jaderniku a slupek.
Jestlize pouzivate jablecny ocet s rozumem, pak je v kuchyni nepostradatelny. Jeho antisepticke (protibakterialni) vlastnosti jsou neuveritelne. Mnoha obetem neciste pleti, i nakazliveho charakteru, pomohlo, jestlize si nanaseli ocet primo na kuzi.
Ve Skotsku byla a mozna jeste je rozsirena praxe krecove a vycnivajici zily nechat scvrknout, a to potiranim kuze jablecnym octem po cele delce zily po dobu 1 mesice, rano a vecer, za soucasneho piti 2 - 3 sklenic vody s 2 kavovymi lzickami jablecneho octa denne. A ono to pomohlo.
Silne menstruacni krvaceni, krvacejici hemroidy, krvaceni z nosu, rezne rany apod. se vyborne zhoji, jestlize pijeme denne, i 2 x nebo 3 x denne podle nutnosti sklenici vody se 2 kavovymi lzickami jablecneho octa.
Kdyz neni v zazivacim systemu dostatek kyseliny solne a bilkoviny nemohou byt spravne straveny, coz vede k vysokemu tlaku, muze se behem jidla vypit sklenice vody se 2 nebo 3 kavovymi lzickami jablecneho octa, a tim ovlivnit pokles krevniho tlaku.

Co se tyce zachovani telesne zdatnosti, neukazala se zadna skupina potravin tak ucinnou, jako cerstva syrova zelenina a ovocne stavy. Stejne tak se neukazal ani jedinny prostredek k rychlemu znovunabyti teto rovnovahy tak ucinny jako JABLECNY OCET.

 
glama  25.01.09 03:43
Vynikající!!!!

Tak tohle je recept k nezaplacení!!! Kromě léčebných účinků má jablečný ocet také dietetické účinky a používá se v rámci odtučňovací diety.Prý velmi úspěšně. (Jen přesně nevím jak - bohužel pro mne!)
Moje mamča ho dělá také, doma ho mám pořád a moje dcery používají jen ocet jablečný a vinný. Zjistím od mamky recept a zkusím srovnat. A zkusím najít něco k té dietě. Holky, držte mi palce!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

včera | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuře na medu Kuře na medu
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Karbanátky Karbanátky
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist