Recept Výroba jablečného octu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kilogram dobře omytých jablek zbavených stopek a okvětí nastrouháme na hrubém nerezovém struhadle i se slupkami a jadérky. Vložíme je do pětilitrové sklenice, zalijeme studenou vodou ( asi 5 cm pod okraj) přiklopíme talířkem a necháme v teple. Dvakrát denně obsah láhve promícháme.

Zhruba po 10 dnech, přestanou jablka kvasit, takže šťávu můžeme přecedit přes hrubší nerezové síto. Vlijeme ji zpět do vymyté sklenice, přikryjeme a postavíme asi na 3 týdny do chladu. Poté by měla mít šťáva žlutohnědou barvu.
Přecedíme ji přes čistou gázu, nalijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu.

Tento ocet je osvědčenou lidovou medicínou a prostředkem na očistu těla vně i zevnitř, povzbuzuje látkovou výměnu, odplavuje z těla odpadové látky. Jako prevence se doporučuje sklenice vody se dvěma lžĺcemi octa a lžící včelího medu, při akutním nastuzení a chřipce můžete vypít i 5 sklenic během dne.

Voda se lžící octa se používá jako pleťová voda pro osvěžení a patřičné okyselení pleti, vhodná je zejména pro ty, kteří se umývají mýdlem.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce



Nahlásit recept

  • 11.04.02 vloženo
  • 72974x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg omytých jablek
  • studená voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Petulie K. 08.02.13 19:13

Dobrý den,
ocet dělám podle tohoto receptu už druhý rok. Letos jsem nechala zcezený ocet ve sklenicích za oknem až do února, prostě nebyl čas a vyrostla mi v něm kombucha. Chuťově neutrpěl a tento vedlejší produkt nás moc potěšil. Děkuji za recept.

Diskuse k receptu Výroba jablečného octu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Ajwori01
1 příspěvek 13.12.11 22:00

ta nevim kde se stala chyba, ale ocet je hořký a dobrý tak vylít :-(((
:cry:

 
bindzar
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Výroba jablečného octu

piji jablečný ocet dlouhodobě na doporučení znalce čínské medicíny.takže vynikající léčebné účinky poznávám na svém těle.protože ho spotřebovávám hodně,začal jsem si ho vyrábět sám , ale nevím jak se měří % kyseliny , aby doma vyrobený měl 5 - 8 %,vyšší % kyseliny je prý zdraví nebezpečné.pot­řeboval bych proto vědět jakým způsobem mám změřit % kyseliny u doma vyrobeného jab. octa.za odpovědi Vám předem děkuji

 
Machnacanka
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Výroba jablečného octu

Prosím poraďte ako poznám, že jablka prestali kvasiť. Mám to naložené 8 dní a dnes jablká klesli ku dnu. Doteraz sa vždy vrátili pod povrch. V živote som to nerobila a neviem kedy je ten správny okamžik. Aby som niečo nepokazila. V recepte je písané zhruba po 10.dňoch, tak neviem. Díky

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 15.04.02 12:22
Ocet.

Vsechny udaje v ruznych knihach a publikacich o skodlivosti octa plati jen pro bily destilovany ocet a pro vinny ocet, ve kterych je prevladajici substanci kyselina acetonova.
Cisty jablecny ocet, vyrobeny z celych jablek a nezredeny, obsahuje totiz uzitecnou kyselinu maleinovou, ktere je treba pri traveni.
Existuji 3 druhy octu, ktere se bezne pouzivaji: jablecny bily, destilovany ocet a vinny ocet, ktery je casteji jako koreni pouzivan a ktery, stejne jako bily destilovany ocet obsahuje kyselinu acetonovou.
Bily destilovany ocet skodi organismu. Nici rychle cervene krvinky a vede k anemii.(chu­dokrevnosti)
Bily destilovany ocet se svym vysokym obsahem kyseliny acetonove je pouzivan nejcasteji.Ocet, ktery se vyrabi kvasenim vina obsahuje prumerne 3 - 9 % kyseliny acetonove a male mnozstvi kyseliny tartarinove.
Je znamo, ze kyselina acetonova v octe je jednou z pricin tvrdnuti jater (cirhozy), dvanacternikovych a jinych vredu.
Naopak zase obsahuje jablecny ocet jednu uzitecnou kyselinu maleinovou, ktera se v tele spojuje s alkalickymi prvky a mineraliemi, aby vyrobila energii, nebo aby jako glykogem byla uskladnena pro pozdejsi potrebu.Ukazala se neocenitelne hodnotnou, jestlize je lidmi chytre pouzivana.Vzhledem k nedostatku mista, nemuzeme uvest vsechny pozitivni vlastnosti, jako napriklad, ze tato kyselina podporuje srazlivost krevni, ovlivnuje menstruaci, prispiva ke zdravi krevnich cev a k tvorbe cervenych krvinek.
Dalsi velkou prednosti jablecneho octa je jeho neobycejne vysoky obsah drasliku. Draslik je nutny prvek k tvorbe ukladani krevnich rezerv a k dosazeni klidu a telesne harmonie.
Jestlize si jablecny ocet kupujete, davejte pozor, z ceho byl vyroben, abyste si mohli byt jisti, ze byl vyroben z celych jablek, a ne, jak lacine druhy, jen z jaderniku a slupek.
Jestlize pouzivate jablecny ocet s rozumem, pak je v kuchyni nepostradatelny. Jeho antisepticke (protibakterialni) vlastnosti jsou neuveritelne. Mnoha obetem neciste pleti, i nakazliveho charakteru, pomohlo, jestlize si nanaseli ocet primo na kuzi.
Ve Skotsku byla a mozna jeste je rozsirena praxe krecove a vycnivajici zily nechat scvrknout, a to potiranim kuze jablecnym octem po cele delce zily po dobu 1 mesice, rano a vecer, za soucasneho piti 2 - 3 sklenic vody s 2 kavovymi lzickami jablecneho octa denne. A ono to pomohlo.
Silne menstruacni krvaceni, krvacejici hemroidy, krvaceni z nosu, rezne rany apod. se vyborne zhoji, jestlize pijeme denne, i 2 x nebo 3 x denne podle nutnosti sklenici vody se 2 kavovymi lzickami jablecneho octa.
Kdyz neni v zazivacim systemu dostatek kyseliny solne a bilkoviny nemohou byt spravne straveny, coz vede k vysokemu tlaku, muze se behem jidla vypit sklenice vody se 2 nebo 3 kavovymi lzickami jablecneho octa, a tim ovlivnit pokles krevniho tlaku.

Co se tyce zachovani telesne zdatnosti, neukazala se zadna skupina potravin tak ucinnou, jako cerstva syrova zelenina a ovocne stavy. Stejne tak se neukazal ani jedinny prostredek k rychlemu znovunabyti teto rovnovahy tak ucinny jako JABLECNY OCET.

 
glama  25.01.09 03:43
Vynikající!!!!

Tak tohle je recept k nezaplacení!!! Kromě léčebných účinků má jablečný ocet také dietetické účinky a používá se v rámci odtučňovací diety.Prý velmi úspěšně. (Jen přesně nevím jak - bohužel pro mne!)
Moje mamča ho dělá také, doma ho mám pořád a moje dcery používají jen ocet jablečný a vinný. Zjistím od mamky recept a zkusím srovnat. A zkusím najít něco k té dietě. Holky, držte mi palce!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist