Recept Vylepšená tatarská omáčka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na jemném struhadle nastrouháme nejprve cibuli (na dvě okurky připadá cca 1/2 čajové lžičky jemně postrouhané cibule), pak okurky. Přidáme cca 1/4 čajové lžičky hořčice, špetku soli, špetku čerstvě mletého pepře, 2 vrchovaté lžíce majolky a důkladně zamícháme. Na konec přidáme cca 1 lžíci kečupu, díky němuž dostane omáčka jemně nasládlou a navinulou chuť a příjemnou barvu - kečup je možné nahradit pár kapkami citronové šťávy.

Všechny ingredience doporučuji zpočátku dát v menším množství a přidávat podle chuti každého.

Recept je z kategorií: Majonézy



Nahlásit recept

  • 14.04.04 vloženo
  • 15947x zobrazeno

Ingredience

  • majolka (nejvíce se mi osvědčila majolenka light od Helmans)
  • 2 kyselé okurky středně velké
  • 1 cibule
  • plnotučná hořčice
  • sůl
  • pepř
  • kečup

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vylepšená tatarská omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Plané rostliny v kuchyni

Správně Petromil(ko), proč sekat trávu na zahrádce, když ji můžeme spásti sami(y)? Také mám ráda „Plané rostliny v kuchyni“, tak se ostatně jmenuje i kuchařka, co mám doma.....můžu se podělit o recepty, jestli bude zájem..ale bez fotek jednotlivých planých bylinek by to nebylo ono..

 
petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Teď na jaře dělám bylinkovou-majonéza,zakysaná smetana,nasekaná vařená vejce,nakrájené bylinky např. šťovík,pažitka,pe­trželka,řeřicha,sed­mikráska a jiné,pepř,sůl,ci­tronová šťáva.Do majonézových omáček se dá použít spoustu ingrediencí.Dá se použít také alkohol-ráda používám červené víno,brendy nebo whisky.

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Koukám, že jsem se ocitl téměř na 100 % mezi labužnicemi. Tedy doporučuji, aby jste shlédly můj recept na „Salsa rusa“, má to něco trochu společného a je to lahoda.
Zdraví vás labužník

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Milá Claudio, děkuji za další skvělé omáčkové typy..Paparaplíčka omáčka Cumberl..blajbla, nebo jak se jmenuje, se mi taky líbí. Milá Pendo: nevím, zda nejsem ničitel nebo barbar, ale velmi ráda si zjednodušuji recepty z hůře nebo draze dostupných ingrediencí - nikdy to většinou nevadilo..

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

nemyslím si, že by jsme všechno zničili … možnám, že ta „česká“ obměna vznikla jako mnoho dalších přizpůsobení cizích receptů v naší kuchyni, a to z obtížnějšího přístupu k některým ingrediencím … dobře nenazývejme níže popsanou omáčku cumberland, ale třeba a la cumberland, dobrá je také :)) … na brusinky mám fakt chuť … hihi :)

 
Claudia
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Milá Kari, brusinková omáčka je vážně skvělá hlavně k různým sýrovým pokrmům, vyzkoušela jsem i místo brusinek použít džem z pomerače a také je to moc dobré.

Výborná je i kombinace smaženého hermelínu s teplou jahodovou omáčkou - ta se dělá jen povařením kompotovaných jahod i se šťávou s trochou vody (aby omáčka nebyla moc „silná“), zahustí se škrobem a přidá se kapka vína, příp. cukr podle chuti…

Ale jestli máš ráda brusinky, vyzkoušej je do smetanové omáčky s vínem - výborné na minutky.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

ano, paraplíčko, to je omáčka, která se podává pouze ke zvěřině a necezená…její správné ingredience by měly být portské víno, rozpuštěný rybízový rosol, zázvor, cayenský pepř, hořčice mustard (čili anglická), osmažená šalotka, kůra a šťáva z pomerančů a citronů…ale většinou se dělá z brusinkového kompotu, rybízového džemu, worchestru, červeného vína, kečupu a obyčejné hořčice..atd…pro­tože češi jsou barbaři a vše dokážou zničit…i to jídlo.. :-))

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
... jiná skvělá omáčka

Asi to sem nepatří, ale když jsme u těch omáček, neodpustím si nezmínit se o cumberlandské omáčce - tu zbožňuji, nemá sice nic společného s majonézou, ale je to velká dobrota. Dělá ji můj tchán k rostbífu … na Labužníku jsem sice našla recept, ale já ho znám přece jen trochu jinak … tak jsem ho také vložila - ať si každý vybere podle své chuti :))

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

chïchi..stejně člověk nakonec udělá omáčku, z toho co doma najde..Aspoň já…Claudio, ta brusinková, to musí být žůžo, miluju brusinky..

 
Claudia
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Jak vidím, všelijaké omáčky jsou námětem na hodně dlouhé diskuse a také věčnou inspirací, protože možností je opravdu nepočítaně. Výborná je i strouhaná niva s bílým jogurtem, případně i troškou majolky, ochucená bylinkami (u nás doma hlavně tolik oblíbenou pažitkou), prolisovaným česnekem a pepřem - na vařené nebo pečené brambory je to dokonalá mňamka.

Ještě přikládám jeden recept na sladkou verzi omáčky - s brusinkami:
1 díl majolky, 1 díl bílého jogurtu, brusinky nebo brusinkový kompot (množství dle chuti), troška pažitky, lžička bílého vína a trocha čerstvě mletého pepře.

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Ve Francii i sporadicky zde se nechá koupit tuba,kde je majolka i kečup v jednom.Všichni jistě znáte ty zubní pasty,kdy se vytlačuje barevný hádek.U tohoto produktu je majonéza uprostřed a kečup jí zvenku 4X obkresluje.Vypadá to krásně a je to i velmi chutné…s tatarskou omáčkou to má málo společného,ale jen jsem se zmínil pro inspiraci..

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Díky Pendo za receptík na trempskou tatarku, vypadá zajímavě. Až budu na trempu smažit pomfrity, tak si ji k tomu udělám, ale vidím to spíš na doma, díky!

DALŠÍ RECEPT - JABLKOVÁ OMÁČKA MAJONÉZOVÁ
Dnes jsem nalezla ve staré sešitové kuchařce ještě jeden zajímavý recept: 2 oloupaná jablka se udusí doměkka v trošce bílého vína, pak se za horka prolisují, nechají vychladnout a vmíchají i se šťávou do majonézy. Dochutí se solí, citr.šťávou, cukrem, strouhnaným křenem, pepřem, worchestrem. Nechá se odležet. Musí to být taky moc dobré.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

zkoušela jsem snad všechny způsoby, co tu, holky, popisujete, dokonce i bez majolky, jen z jogurtu nebo zakysané smetany..a je to taky dobré…mám i receptík na trampskou tatarku, kterou by možná přivítala Kari:
Do 1/4 l teplého mléka dáme 1 větší tavený sýr, zahříváme a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom přidáme jemně pokrájenou cibuli a 1-2 sterilované okurky a dochutíme hořčicí, kečupem, pepřem a osolíme.

Anebo tatarka jen z kečupu: Do asi 6 lžic kečupu přidáme lžíci oleje, jemně nastrouhanou nebo nakrájenou menší cibuli, 2 stroužky rozetřeného česneku, špetku cukru, pepř a osolíme. Vše dobře promícháme a můžeme koštovat…:-))

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Já jsem začala majolku nastavovat jogurtem nebo rozšlehanou lučinou, případně ricottou (cca 1:1) a zdá se mi to jemnější a ne tak tučné. A jako pří:,–(y jsem zkoušela kombinace různých bylinek, případně nastrouhanou nivu a česnek, jindy křen, když moc pospíchám, tak nějakou namíchanou směs na salátový dresink (Kotányi apod.). A zjistila jsem, že tahle studená omáčka je moc dobrá k lehce povařené brokolici (vařím v páře v mikrovlnce 8 min.), bramborům pečeným i se slupkou v troubě, k masu. Výborná je i k vajíčkům natvrdo. Pochopitelně někdy dávám i pří:,–(y jako do klasické tatarky. Výborné je i s nasekanými kapary. Když je nejhůř, tak nasekám „šnytlík“ (tj. spisovně pažitku) a je to taky prima.

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Tatarskou omáčku mám moc ráda a dělám ji v různých obměnách … a tak se také ráda podělím se svou oblíbenou - do majonézy přimíchám najemno nasekanou cibuli, hořčici a worcestrovou omáčku (někdy přidám i kečup), lehce přisolím … ocet ani citronovou šťávu pak již nedávám. Pokud je tatarka příliš hustá, ředím ji mlékem - je pak jemnější.

 
Tresinka
156 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tatarská omáčka

Ahojky :-) já tak též dělám dobrou tatarskou omáčku z majolky, já zase nedávám hořčici, kečup ani bílé víno. Ale trochu láku z okurek, majonézu, sůl, cibuli, kys. okurku, možno přidat i steril. červenou papriku pro barevnost :))

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Milá Claudia, aj ja často vylepšujem, resp. sama si robím tatársku omáčku, a tak ponúkam obmenu:
majolka (normálna) a kyslá hustá smotana v pomere 1:1, cibuľa a uhorky tak ako v tvojom recepte, tiež soľ a čierne korenie podľa chuti. Ale - pridám asi 2 polievkové lyžice bieleho vína, na hrot noža práškového cukru a také isté množstvo karí korenia. Už nedávam ani horčicu, ani citrón, jedine vtedy, ak by víno bolo málo kyslé.
Zdravím

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Guláš z masáků

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Reveňový koláč Reveňový koláč
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist