Recept Vylepšená tatarská omáčka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na jemném struhadle nastrouháme nejprve cibuli (na dvě okurky připadá cca 1/2 čajové lžičky jemně postrouhané cibule), pak okurky. Přidáme cca 1/4 čajové lžičky hořčice, špetku soli, špetku čerstvě mletého pepře, 2 vrchovaté lžíce majolky a důkladně zamícháme. Na konec přidáme cca 1 lžíci kečupu, díky němuž dostane omáčka jemně nasládlou a navinulou chuť a příjemnou barvu - kečup je možné nahradit pár kapkami citronové šťávy.

Všechny ingredience doporučuji zpočátku dát v menším množství a přidávat podle chuti každého.

Recept je z kategorií: Majonézy



Nahlásit recept

  • 14.04.04 vloženo
  • 16139x zobrazeno

Ingredience

  • majolka (nejvíce se mi osvědčila majolenka light od Helmans)
  • 2 kyselé okurky středně velké
  • 1 cibule
  • plnotučná hořčice
  • sůl
  • pepř
  • kečup

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vylepšená tatarská omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Plané rostliny v kuchyni

Správně Petromil(ko), proč sekat trávu na zahrádce, když ji můžeme spásti sami(y)? Také mám ráda „Plané rostliny v kuchyni“, tak se ostatně jmenuje i kuchařka, co mám doma.....můžu se podělit o recepty, jestli bude zájem..ale bez fotek jednotlivých planých bylinek by to nebylo ono..

 
petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Teď na jaře dělám bylinkovou-majonéza,zakysaná smetana,nasekaná vařená vejce,nakrájené bylinky např. šťovík,pažitka,pe­trželka,řeřicha,sed­mikráska a jiné,pepř,sůl,ci­tronová šťáva.Do majonézových omáček se dá použít spoustu ingrediencí.Dá se použít také alkohol-ráda používám červené víno,brendy nebo whisky.

 
habana  25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Koukám, že jsem se ocitl téměř na 100 % mezi labužnicemi. Tedy doporučuji, aby jste shlédly můj recept na „Salsa rusa“, má to něco trochu společného a je to lahoda.
Zdraví vás labužník

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Milá Claudio, děkuji za další skvělé omáčkové typy..Paparaplíčka omáčka Cumberl..blajbla, nebo jak se jmenuje, se mi taky líbí. Milá Pendo: nevím, zda nejsem ničitel nebo barbar, ale velmi ráda si zjednodušuji recepty z hůře nebo draze dostupných ingrediencí - nikdy to většinou nevadilo..

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

nemyslím si, že by jsme všechno zničili … možnám, že ta „česká“ obměna vznikla jako mnoho dalších přizpůsobení cizích receptů v naší kuchyni, a to z obtížnějšího přístupu k některým ingrediencím … dobře nenazývejme níže popsanou omáčku cumberland, ale třeba a la cumberland, dobrá je také :)) … na brusinky mám fakt chuť … hihi :)

 
Claudia
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Milá Kari, brusinková omáčka je vážně skvělá hlavně k různým sýrovým pokrmům, vyzkoušela jsem i místo brusinek použít džem z pomerače a také je to moc dobré.

Výborná je i kombinace smaženého hermelínu s teplou jahodovou omáčkou - ta se dělá jen povařením kompotovaných jahod i se šťávou s trochou vody (aby omáčka nebyla moc „silná“), zahustí se škrobem a přidá se kapka vína, příp. cukr podle chuti…

Ale jestli máš ráda brusinky, vyzkoušej je do smetanové omáčky s vínem - výborné na minutky.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

ano, paraplíčko, to je omáčka, která se podává pouze ke zvěřině a necezená…její správné ingredience by měly být portské víno, rozpuštěný rybízový rosol, zázvor, cayenský pepř, hořčice mustard (čili anglická), osmažená šalotka, kůra a šťáva z pomerančů a citronů…ale většinou se dělá z brusinkového kompotu, rybízového džemu, worchestru, červeného vína, kečupu a obyčejné hořčice..atd…pro­tože češi jsou barbaři a vše dokážou zničit…i to jídlo.. :-))

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
... jiná skvělá omáčka

Asi to sem nepatří, ale když jsme u těch omáček, neodpustím si nezmínit se o cumberlandské omáčce - tu zbožňuji, nemá sice nic společného s majonézou, ale je to velká dobrota. Dělá ji můj tchán k rostbífu … na Labužníku jsem sice našla recept, ale já ho znám přece jen trochu jinak … tak jsem ho také vložila - ať si každý vybere podle své chuti :))

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

chïchi..stejně člověk nakonec udělá omáčku, z toho co doma najde..Aspoň já…Claudio, ta brusinková, to musí být žůžo, miluju brusinky..

 
Claudia
103 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Jak vidím, všelijaké omáčky jsou námětem na hodně dlouhé diskuse a také věčnou inspirací, protože možností je opravdu nepočítaně. Výborná je i strouhaná niva s bílým jogurtem, případně i troškou majolky, ochucená bylinkami (u nás doma hlavně tolik oblíbenou pažitkou), prolisovaným česnekem a pepřem - na vařené nebo pečené brambory je to dokonalá mňamka.

Ještě přikládám jeden recept na sladkou verzi omáčky - s brusinkami:
1 díl majolky, 1 díl bílého jogurtu, brusinky nebo brusinkový kompot (množství dle chuti), troška pažitky, lžička bílého vína a trocha čerstvě mletého pepře.

 
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Ve Francii i sporadicky zde se nechá koupit tuba,kde je majolka i kečup v jednom.Všichni jistě znáte ty zubní pasty,kdy se vytlačuje barevný hádek.U tohoto produktu je majonéza uprostřed a kečup jí zvenku 4X obkresluje.Vypadá to krásně a je to i velmi chutné…s tatarskou omáčkou to má málo společného,ale jen jsem se zmínil pro inspiraci..

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Díky Pendo za receptík na trempskou tatarku, vypadá zajímavě. Až budu na trempu smažit pomfrity, tak si ji k tomu udělám, ale vidím to spíš na doma, díky!

DALŠÍ RECEPT - JABLKOVÁ OMÁČKA MAJONÉZOVÁ
Dnes jsem nalezla ve staré sešitové kuchařce ještě jeden zajímavý recept: 2 oloupaná jablka se udusí doměkka v trošce bílého vína, pak se za horka prolisují, nechají vychladnout a vmíchají i se šťávou do majonézy. Dochutí se solí, citr.šťávou, cukrem, strouhnaným křenem, pepřem, worchestrem. Nechá se odležet. Musí to být taky moc dobré.

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

zkoušela jsem snad všechny způsoby, co tu, holky, popisujete, dokonce i bez majolky, jen z jogurtu nebo zakysané smetany..a je to taky dobré…mám i receptík na trampskou tatarku, kterou by možná přivítala Kari:
Do 1/4 l teplého mléka dáme 1 větší tavený sýr, zahříváme a mícháme, dokud se nerozpustí. Potom přidáme jemně pokrájenou cibuli a 1-2 sterilované okurky a dochutíme hořčicí, kečupem, pepřem a osolíme.

Anebo tatarka jen z kečupu: Do asi 6 lžic kečupu přidáme lžíci oleje, jemně nastrouhanou nebo nakrájenou menší cibuli, 2 stroužky rozetřeného česneku, špetku cukru, pepř a osolíme. Vše dobře promícháme a můžeme koštovat…:-))

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Já jsem začala majolku nastavovat jogurtem nebo rozšlehanou lučinou, případně ricottou (cca 1:1) a zdá se mi to jemnější a ne tak tučné. A jako pří:,–(y jsem zkoušela kombinace různých bylinek, případně nastrouhanou nivu a česnek, jindy křen, když moc pospíchám, tak nějakou namíchanou směs na salátový dresink (Kotányi apod.). A zjistila jsem, že tahle studená omáčka je moc dobrá k lehce povařené brokolici (vařím v páře v mikrovlnce 8 min.), bramborům pečeným i se slupkou v troubě, k masu. Výborná je i k vajíčkům natvrdo. Pochopitelně někdy dávám i pří:,–(y jako do klasické tatarky. Výborné je i s nasekanými kapary. Když je nejhůř, tak nasekám „šnytlík“ (tj. spisovně pažitku) a je to taky prima.

 
Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Tatarskou omáčku mám moc ráda a dělám ji v různých obměnách … a tak se také ráda podělím se svou oblíbenou - do majonézy přimíchám najemno nasekanou cibuli, hořčici a worcestrovou omáčku (někdy přidám i kečup), lehce přisolím … ocet ani citronovou šťávu pak již nedávám. Pokud je tatarka příliš hustá, ředím ji mlékem - je pak jemnější.

 
Tresinka
156 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tatarská omáčka

Ahojky :-) já tak též dělám dobrou tatarskou omáčku z majolky, já zase nedávám hořčici, kečup ani bílé víno. Ale trochu láku z okurek, majonézu, sůl, cibuli, kys. okurku, možno přidat i steril. červenou papriku pro barevnost :))

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšená tatarská omáčka

Milá Claudia, aj ja často vylepšujem, resp. sama si robím tatársku omáčku, a tak ponúkam obmenu:
majolka (normálna) a kyslá hustá smotana v pomere 1:1, cibuľa a uhorky tak ako v tvojom recepte, tiež soľ a čierne korenie podľa chuti. Ale - pridám asi 2 polievkové lyžice bieleho vína, na hrot noža práškového cukru a také isté množstvo karí korenia. Už nedávam ani horčicu, ani citrón, jedine vtedy, ak by víno bolo málo kyslé.
Zdravím

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist