Recept Voňavá krůta s oblohou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Voňavá krůta s oblohou

Postup

Krůtu osolíme zevnitř i zvenčí.
V misce smícháme cca 3 lžíce oleje, tymián, 1 lžíci hrubé mořské soli, šťávu a kůru z poloviny citronu a přiměřeně pepře, necháme chvíli odležet.
Do mísy rozdrobíme veku, přidáme jednu nadrobno nasekanou cibuli, 1 vejce, přibližně 10 dkg anglické slaniny nadrobno nasekané, přidáme voňavý olej, lžičku kari a vše důkladně propracujeme, až získáme hmotu, která drží pohromadě.
Krůtu naplníme hmotou přibližně do poloviny, zbytek hmoty odložíme.
Krůtu docpeme polovinou omytého pomeranče a jedním rozpůleným citronem, přidáme jeden bobkový list a ptáka ze všech stran párátky utěsníme, nakonec mu svážeme nohy.

Do vhodného pekáče nasekáme nahrubo druhou cibuli, na velké kusy nakrájené mrkve, vložíme ptáka, na kterého dáme pár plátků másla, přiklopíme poklicí, pokud máme, nebo přikryjeme Alobalem, a vložíme do pece rozehřáté na 190 st. Ponecháme osudu aspoň na hodinu, pak se na něj teprve podíváme.
Dáme vařit ve třech hrncích zvlášť fazolky, mrkvičky a oloupané brambory nakrájené na přiměřené kousky. Vše uvaříme skoro doměkka, slijeme a necháme napotom.
Jdeme si odpočinout, nalejeme si panáka nebo na co máme chuť - ještě nás čeká spousta práce.
Po hodině zkontrolujeme, jak se vede ptactvu v peci.
Jdeme dále odpočívat, neb finále se blíží a pak už nebude na nějaké lenošení čas.
Po další hodině provedeme opět kontrolu obsahu pece, zkusmo krůtu popíchneme nožíkem, pokud je měkká a vytéká čirá šťáva, odklopíme poklici, oroštujeme pec na 200 st., můžeme pustit grilovací režim a vrátíme ptáka do pece, kde ho necháme, dokud nezíská správnou barvu.
A začneme finišovat.
Připravíme si dvě vhodné nádoby na pečení.
Do jedné vložíme brambory, osolíme hrubou mořskou solí, opepříme, přidáme přiměřeně sádla, nejlépe husího, může být i olej.
Zbytek hmoty, kterou jsme nacpali krůtu, rozdělíme na malé kousky, z nich vytvoříme válečky a každý zabalíme do plátku anglické slaniny, naskládáme do druhé nádoby - v jedné vrstvě.

Zkotrolujeme, zda má krůta správnou barvu, pokud ano, tak místo pekáče s krůtou dáme do pece brambory a válečky.
Krůtu vyjmeme z pekáče, dáme na vhodnou mísu a důkladně přikryjeme Alobalem, aby si odpočinula.
Vyženeme z kuchyně zvědavce a zvířectvo, protože teď začne teprve ten správný fofr - pokud můžeme někoho pověřit prostřením stolu, tak pověříme, pokud nemáme koho, tak to uděláme sami.
Připravíme si pánev a tři vhodné rendlíky.
1.rendlík - sklenička brusinek, šťáva z půlky velkého pomeranče a decinka červeného vína - za občasného míchání vaříme, zredukujeme na konsistenci husté omáčky.
2.rendlík - na trošku másla vhodíme babymrkvičky, přidáme trochu citronové š'távy, osolíme a přidáme lžíci cukru. Ve finále by měly být mrkvičky leské a v rendlíku by neměla být žádná tekutina. Posypeme koprem.
3. rendlík - do pekáče, ve kterém jsme pekli ptáka, přilijeme cca 2 decinky červeného vína, přidáme rybízovou marmeládu, provaříme a přecedíme do tohoto rendlíku, lehce propasírujeme část cibulovo-mrkvového základu ( ne všechno, omáčka by byla moc mrkvová a hustá). Provaříme.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme strouhanku, osmahneme, vhodíme fazolky a trošku rozetřeného česneku a prohřejeme.
Všechny čtyři úkony samozřejmě děláme NAJEDNOU.
V této fázi by měly být brambory v peci dozlatova opečené a válečky by měly mít křupavou kůrku.
Na stůl dáme na vhodných mísách a ve vhodných nádobách:

  • krůtu zbavenou špagátů, párátek, pomeranče, citronu a bobkového listu
  • pečené brambory
  • fazolky
  • mrkvičky
  • slaninové válečky
  • obě omáčky
    A popřejeme strávníkům dobrou chuť, ať si každý urve, co chce.
    Silnější nátury poobědvají s ostatními - já jsem si nalila panáka a zhroutila se do křesla.Po vzpamatování začneme litovat, že nemáme myčku.

Recept je ZJEDNODUŠENÁ verze krůty z prosincového čísla Apetitu.

Recept je z kategorií: Drůbež



Nahlásit recept

  • 02.01.06 vloženo
  • 17810x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • krůta ( nejlépe baby do 3 kil)
  • 1 velký pomeranč
  • 2 citrony
  • tymián, sůl, hrubá mořská sůl, pepř, cukr, bobkový list, kari, kopr
  • anglická slanina
  • cca 10 plátků celozrnné nebo normální veky
  • olej, máslo
  • strouhanka
  • 1 vejce
  • 2 středně velké mrkve
  • 2 cibule
  • česnek
  • sklenička brusinek
  • 2 PL rybízové marmelády
  • červené víno
  • půl sáčku mražených fazolek nebo kapustičky
  • půl sáčku mražených baby mrkviček nebo plátky obyčejné mrkve
  • brambory.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:57

Diskuse k receptu Voňavá krůta s oblohou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
buturenka
311 příspěvků 04.12.09 14:28
Re: Voňavá krůta s oblohou

tp di: honička tp je, ale pak to poho u stolu ..... fakt si tento recept a následná konzumace a pohoda užíváme … :-)

 
di
2387 příspěvků 03.12.09 20:44
Re: Voňavá krůta s oblohou

Hahaha, můj oblíbený recept - opravdu ho mám mezi oblíbenými ;-) Zatím jsem dělala jen zjednodušenou verzi z porcované krůty, i těch příloh jsem dělala míň (slaninové válečky ale jo), ale i tak to byla honička. Never more! ;-)

 
Eja
3607 příspěvků 03.12.09 20:03
Re: Voňavá krůta s oblohou - Butu

Ty jsi poklad rodiny :-). Já do toho letos nejdu…

 
buturenka
311 příspěvků 03.12.09 17:45
Re: Voňavá krůta s oblohou

tak dneska jsem se rozhodla, že opět tuto manu podám domácí divoké zvěři, je to velme, velmi chutné

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou - butu

:-) že je to trošku honička ? :-) Já letos hodlám na Nový rok lenošit a místo téhle krůty udělám jen husu s dvojí nádivkou z posledního Apetitu.

 
buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

bylo to velmi, velmi chutné, ale vařit to budu tak jednou do roka

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou- butu

Hodně úspěchů!!!!

 
buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

je sobota ráno, 22.11.2008 a chystám se udělat tuto krůtu k zítřejšímu obědu, mám baby francouzskou a nasolím ji hned dnes a zítra se do toho pustím, snad to zvládnu, rodině slibuji krůtu asi už patnáct let

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Labužníci, konec roku se blíží - já budu dělat tohle veledílo už potřetí - kdo se přidá ? V Apetitu, který dnes vyšel, je taky recept na krůtu, ten mi ale přijde moc jednoduchý :)) - nadít, upéct a hotovo.....

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

stejně se to nezobrazilo, takže znovu &bezmezerynbspstřed­ník … zkusím, zda už to je vidět ;o)) … zkrátka & hned za to „nbsp“ a hned za to středník ;o)))

 
penda
4751 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Pod recept (postup receptu) vložíš fotky normálně pomocí ostrých závorek a img src a mezi jednotlivými fotkami uděláš buď normálně mezeru mezerníkem nebo vložíš pevnou mezeru: &nbspstředník - nemůžu to napsat normálně, protože by se to zobrazilo jen jako mezera, podle toho, kolik mezer chceš, tak stále opakuješ &nbspstředník&nbspstřed­ník (& - CTRL+ALT+C) … pokud máš víc fotek, bylo by fajn to vložit do tabulky. Když tak mi pošli fotky mailem, anebo je nahraj na server (cca šířka 150-200px), klidně i ty větší náhledové a pošli mi na ně odkazy. Já Ti to vložím do tabulky a html kod pošlu mailem. Ty ho jen okopčíš pod recept a máš to hotové. ;o)

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou - Vladko

Vladko, prosím, jak mám upravit číselné zadání, abych dostala fotky až na konec receptu a vedle sebe ? Naivně jsem se domnívala, že 26. udělám něco jednoduchého, nabízela jsem srnčí jako svíčkovou, ale haranti si bohužel vzpomněli na novoroční krůtu a chtějí ji 26.12. Ale aspoň (snad) nafotím jednotlivé fáze výroby a finální produkt.

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Rosničko, seber odvahu a jdi do toho :) !!Vypadá to přesně tak úžasně jako na těch fotkách. Doporučuji nešetřit na množství nádivky, ty slaninové válečky jsou naprosto skvělé ( řekla bych, že nádivce moc prospělo, že jsem do ní nalila ten ovoněný olej, který tam vlastně nepatří) a dovedu si je představit s tou brusinkovou omáčkou a mrkvičkami klidně bez toho ostatního. Ha - v sobotu čekáme poslední vánoční návštěvu, tak si myslím, že to prubnu a udělám jen válečky s brusinkovou omáčkou, mňam.

Mamut - já nesnáším binec v kuchyni a zmatené pobíhání a hledání surovin, takže si fakt poctivě všechno připravím k ruce a v mezidobí, kdy je něco v hrnci, tak nepotřebné uklidím a špinavé umyji ( při takových kulinářských orgiích pro naši hordu hladovců vždy potlačuji myšlenky, jestli přece jen ta volba suška místo myčky byla dobrý nápad , hehe).

 
rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Ejo,
jsi MACHR! Já se na krůtu zatím pořád zálibně dívám jen na stránky Apetitu a teda řeknu Ti, až na ten finiš bych to asi zvladla. No,tak budu ještě sbírat odvahu…ale nevzdávám to:-))

 
Mamut
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Tiež si už dávno myslím, že od kuchárok by sa plánovaniu a riadeniu mohli učiť všetci projektoví manažéri.

 
Cuso
342 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Eja, si fakticky dobrá. Hlboká poklona. Môžem ísť k tebe za učňa?

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Heja, Ganttův diagram jsem samozřejmě použila, bez něj by to nešlo!!!!!!!!!!­!!!!!

 
heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Ejo,
asi bych si to všechno musela rozepsat do kroků, hodit do MS Projectu, zobrazit návaznosti Ganttovým diagramem, vyhodnotit případné kritické kroky a závěrem toho všeho by bylo zjištění, že rizika jsou příliš velká, takže krůtu raději nekupovat. Prostě jsi kulinářský ďábel.

 
rosaa
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Vypadá to zajímavě, ale asi se k tomu nikdy nevybičuji. Mám tak nějak pocit, že mi chybí ještě jedny ruce.

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Flo, chce to kvalitní logistické zabezpečení, hehe…když jsem spočítala počet hořáků na plotně ( 4), vyhodnotila velikost trouby ( normální Whirpoolka), dospěla jsem k názoru, že podle originálního receptu by to nešlo, protože všechno najednou bych prostě nemohla dodělat ( je tam ještě jedna omáčka a ty tykvičky a cibuličky). Rada Apetitu, co lze udělat předem, mi přišla nesmyslná, protože stejně to musí být najednou všechno horké. Vypadá to jako velká divočina, ale trošku jsem přeháněla - fofr je na začátku a pak těch posledních 20 minut, jinak krůta leží v troubě a kuchař na gauči :):):).

 
Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Ejo, ty asi budeš zakuklený kuchařský génius. Docela ráda bych tě viděla v praxi, nebyla by příště nějaká fotoreportáž nebo internetové video z tvé kuchyně? Sama sebe si ještě tak dokážu představit, jak zmatečně promíchávám kastrůlky a omylem sypu fazolky do brusinkové omáčky…

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Tedy Ejo, já jsem to jenom četla, v hlavě si promítala postup a v závěru se mi z toho zamotaly ruce. Klobouk dolů. Tedy až se proberu z vánočního záběru, hodně se mi uleví, bude vhodná příležitost a nebudu vědět co roupama, tak jim to možná upeču. No, asi si na to nejdřív sestavím horoskop. Pak dám vědět (Merkur by měl být ve čtvrtém dómu?)…:))

 
Eja
3607 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Děkuji za kladné ohlasy, je to fakt mňamka - krůta je skoro přebytečná :), ty válečky se zeleninkami a omáčkami jsou naprosto skvělé. Když jsem vydýchala závěrečný finiš, tak jsem stačila ze stolu ještě ukořistit od každého trochu…bála jsem se, že krůta bude pro 6 lidí malá, ale díky bohaté obloze, která měla úspěch hlavně u ženské části jedlíků, to bylo akorát. Ten konec přípravy je hektický hlavně proto, že musí být hotové všechno najednou, ale klaplo to a výsledek fakt stojí za to. Jako velmi zajímavá inovace se ukázalo použití voňavého oleje, ve kterém se v originále mají opékat tykvičky a cibuličky, na ty už jsem neměla náladu, takže jsem olej použila do nádivky …fazolky byly taky improvizace, podle zákona schválnosti jsem nesehnala kapustičky… Doporučuji, jako slavnostní jídlo to nemá chybu.

 
Ivo
1042 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou - Eji...

…hluboce před Tebou smekám. Až budeš potřebovat, tak Ti vyzradím, kde je převracený komediantský vůz a kde jsou zakopané tři zuby u spáleného mlýna… :-)))

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Voňavá krůta s oblohou

Ejo, klobouk dolů, to jsem si myslela, jak je nerozmazluji jelení kýtou na víně se šípkovou a bramborovými kroketkami… Krásně se to čte a už sliním. Ale jestli se k něčemu podobnému vybičuji, to neslibuji ani pod tlakem novoročních předsevzetí. Krásný nový rok 2006.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Cuketové placky Cuketové placky
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist