Recept Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska

Postup

Vypracovat velice tuhé hladké těsto (mouku postupně pařidávat), zabalit ho do vlhké (dobře vyždímané) utěrky a nechat těsto proležet asi 6 hodin. Těsto musí být bez bublin a musí držet tvar. Když se do něj udělá prstem důlek tak ten zůstane nezměněný.

Potom z těsta tvarovat věnečky, batole, žabky, ryby, sluníčko, kohoutka, čápa, holubičku, ježka, koníka atd. S velku trpělivostí si člověk může vyrobit celý Betlém. Dírky na provlečení nitky pro zavěšení na stromeček se připraví před upečením. Na ozdobu použít koření a tvarovat pomocí nožíku, pinzety atd. Je dobré mít po ruce trochu mouky a misku s vodou.

Potřít žloutkem, aby pečivo dostalo pěknou zlatavou barvu a lesk.

Péct ve velice mírné troubě, spíše sušit (jinak by popraskalo).

P.S. Toto pečivo je pouze na ozdobu.

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 08.12.03 vloženo
  • 17749x zobrazeno

Ingredience

  • 500g hladké mouky (najít tu, co má nejvíce lepku)
  • 2 dl vlažné vody (může se do ní přidat malá trocha bílého octa)
  • žloutek na potření

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6323 příspěvků 06.11.11 22:08

Martinko…to je ono :palec: :potlesk: Jsi koumalka a navic s umeleckym citem. Krasne ozdoby, velice krasne…presne jak maji byt! Dekuji Ti mockrat za obrazky a za vybornou radu pro ty, co maji v umyslu zkouset. U nas se ozdoby delaly kdyz byla decka mala, coz uz snad ani neni pravdou :lol: Jak jolana, tak danda mi mluvi z duse 8-)

 
danda  03.11.11 22:39

I já obdivuju :potlesk: , trpělivost, představivost, smysl pro detail a je z toho tato krása :-)
Martinko, budete mít krásný vánoční strom :-)

 
jolana
4718 příspěvků 03.11.11 21:06

Martinko, ja len kukam 8-o ..si si dala zalezat..pekneee :potlesk: :palec:

 
Martinka26
3 příspěvky 02.11.11 09:54

Tak holky,já jsem od hladké mouky přešla k polohrubé a můžu říct,že konzistence je mnohem lepší.. Těsto zpracovávám pouze půl hodiny,poměr je stejný(1/2kg plo.mouky,2dcl vody,jen pak lehce přidám mouku na tužší těsto)Jsem s ním spokojená nad míru a víc než s moukou hladkou..

Příspěvek upraven 02.11.11 v 12:49

 
babi
6323 příspěvků 14.02.11 19:46

Mamlas, to jsem rada, ze na me nepribehnes 8-o S pecenim take muze byt zadrhel, ono se to totiz dlouze susi, jenom aby to pozdeji neplesnivelo. Moc Ti dekuji za dobrou naturu, vazim si toho…

 
Mamlas
2 příspěvky 14.02.11 15:42

Není třeba se omlouvat, neboť to byla moje chyba. Odhadla jste to správně – smíchal jsem všechno najednou. Já sice věděl, že se má přidávat postupně, ale říkal jsem si, že to nemůže být takový problém, že půl kila mouky přece hravě přeperu. Takže místo těsta jsem měl mísu drobenky, ale nakonec se přece povedlo. Nu což – každý nějak začíná a příště už se budu držet rady zkušenějších.

 
babi
6323 příspěvků 13.02.11 23:04

Mamlas, to je mi nesmirne lito. Je to normalni testo tohoto druhu a pracuje. Mam vsak tuseni co se stalo ve tvem pripade. Pri priprave jakehokoliv testa mouku postupne a podle potrebi pridavame. Nektera mouka je vlhci a potrebuje se ji vi, nektera je sucha a potrebuje se ji min. Je vzdycky dobre pridavat, protoze ubirat z testa uz nejde. Mozna, ze tys vsechno hned nazacatku dal dohromady a neslo to uhnist. Presto vsak pridam poznamku do receptu a tobe se moc omlouvam…

 
Mamlas
2 příspěvky 10.02.11 09:06

Včera jsem si zkusil tohle těsto. Já ho prosil, přemlouval, nadával mu a pořád nebylo podle mých představ. Snad až po dvou hodinách (s přestávkou – jinak bych pošel) jsem ho uznal za hotové a dal proležet. Po této zkušenosti bych asi vyloučil možnost zpracování v běžném robotu a na chlebopekárnu radši rovnou zapomeňte. Jedině pokud máte přístup k hnětači na 400V – dřív byl v každé školní kuchyni.
Těch receptů jsem prošel víc a teorii, narozdíl od praxe, zvládám výborně – některé autorky doporučují mouku T650, některé přidat trochu žitné.

 
babi
6323 příspěvků 07.11.10 22:00

romano, momentalne jsem v Kanade a mouky zde mame rozdilne od tech co jsou v CR. Podle meho by vsak kvalitni hladka mouka mela pracovat. Az budete priste nakupovat, tak si porovnejte obsah bilkovin/lepku na baleni. Pokud mi pamet slouzi, kvalitni mouka byla znacky PENAM. Doufam ze se zadari!

 
romana89  07.11.10 20:22

A jakou mouku doporučujete?

 
babi
6323 příspěvků 07.11.10 19:56

romano, mouky jsi mela akorat, mozna trochu moc vody s octem (zda-li jsi pouzivala). Ona se totiz take mouka lisi obsahem vlhkosti ze vzduchu diky baleni, ale i pri jeji vyrobe. Proto je dobre tekutinu pridavat po castech a mezi tim vzdy propracovat. Mouka, co ma snad nejvetsi % lepku (bilkovinu obilovin = gluten) je nejspis obycejna, 00 nebo typ 550, to si muzes zjistit. Podle meho nazoru jsi figurky nesusila, ale mela trochu teplejsi troubu. To testo se totiz nepece aby bylo upecene, jenom se z nej musi pomalinku vysusit voda, aby testo neplesnivelo a dlouho vydrzelo. Mam ozdoby stare nekolik let. Na prvni pokus sis vedla moc dobre! Ty figurky na obrazku jsou z knihy o lidovem umeni…

Příspěvek upraven 07.11.10 v 20:00

 
romana89  07.11.10 17:54

Dobrý den, dnes jsem se pokoušela o výrobky z vizovického těsta. Docela mi to šlo, až nato, že po vložení do trouby se mi vypařily detaily (tečky, čárky, háčky, vlnky). Těsto zkrátka trošičku „nakynulo“. Řekla bych, že jsem měla dát do těsta víc mouky. I když bylo tuhé, ale asi mělo být ještě tužší. Váš názor?
Díky za odpověď

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska - omluva

Omlouvám se za překlep.....stuž­ka…well, ono jich tam je víc ;o)

Pěkný večer všem,

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

Katko, záleží na obsahu lepku v mouce. Ale když buseš sledovat recept, těsto se musí podařit ;o) Recept jsem přidala proto, že i když sena něm nic nedá jíst, tak se s ním alespoň obohatí dekorace domova.

marmeládko, není pravou. Nedívej se na obrázek, ten jsem přidala z knihy lidových uměleckých řemesel. Ale udělej si třebas kroužky na ubrousky. Z dlouhých válečků upleť copánky, ty zatoč do kolečka. Na spoj z placatého proužku těsta udělej jako mašli, nebo tam po upečení uvaž opravdovou úzkou ztužku. Tyto věnečky se mohou pověsit i na stromek ;o)

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

Tak tohle je pro mne jedině na koukání, na to bych potřebovala novou levou (nebo pravou) mozkovou hemisféru. Ruce mi totiž nikdy neudělají to, co jim mozek říká. Podobně to mám i s perníčky, ale letos jsem se rozhodla zdobit je podle článku Babi, takže tímto ještě jednou děkuji za tip. – vánoce jsou zachráněny!!!!

 
Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

Moc mě těší, že tento recept je na Labužníku (ani bych ho tu nehledala). Každý rok se pokoušíme s dcerkou o nějaké ty výtvory a pokaždé se s těstem špatně pracuje. Přesné poměry mouky a vody jsem nikdy neznala a tak nám těsto odmítalo držet tvar. Třeba se letos vyvede.

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

petro, těsto je poměrně tuhé, takže nevím, jak silný motor ve svém robotu máš ;o) Odpověď tedy zní… řekla bych že nedá.

Zdraví,

 
babi
6323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

petro, těsto je poměrně tuhé, takže nevím, jak silný motor ve svém robotu máš ;o) Odpověď tedy zní… řekla bych že nedá.

Zdraví,

 
petra1
86 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

myslíte si, že se dá zadělat v robotu ?

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční pečivo z Valašska.

odposlechnuté doplnění: podle rodiny Lutoňských z Vizovic se na 1 kg hladké mouky přidají 2 dl vody a 3 lžíce octa. Do důlku v mouce se přilévá voda, nikdy nepracujeme opačným postupem. Zaděláváme dlouho a pracně, až je z těsta hladká, tvárná hmota. Hnětení trvá nejméně 1 hodinu. Odpočíváme-li při hnětení, vždy přikryjeme těsto mokrou utěrkou. V ní a igelitovém sáčku necháme před tvarováním těsto odpočinout nejméně 12 hodin na chladném místě, nejlépe v chladničce. Těsto zpracováváme po kouscích a vždy ještě dobře prohněteme. Pracujeme z válečků a kuliček, podle fantazie a potřeby splétáme, nařezáváme a nastřihujeme. Hotové tvary opatrně na plechu potřeme rozšlehaným žloutkem pomocí malířského vlasového štětce. V troubě sušíme pozvolna, až figurky dosáhnou příslušnou barvu.

 
pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vizovické vánoční i velikonoční ... přidán obrázek

díky Babi :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Květáková polévka Květáková polévka
TOPlist