Recept Vinná klobása pečená ve šlehačce

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vinná klobása při pečení praská a je někdy i vysušená. Tomu předejdeme, dáme-li do pekáčku klobásu a zalijeme šlehačkou tak, aby byla celá ponořená. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, až se objeví tuk ze šlehačky. Klobása bude křehká a šťavnatá.
Podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality



Nahlásit recept

  • 19.10.07 vloženo
  • 10465x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20min.

Ingredience

  • 600g bílé vinné klobásy
  • 1 kelímek šlehačky

Doporučená příloha

  • pivečko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vinná klobása pečená ve šlehačce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Šmoulina
1 příspěvek 11.11.10 10:08

Mě při smažení také praskali a tak jsem je zkusila vymačkat ze střívka a z hmoty uplácat šišky a obalit v trojobalu.Sice jsem se bála,že mi vytečou,ale dopadlo to dobře a vůbec nepopraskali ani se nerozpadli.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce. - Teo

Teo, možná zkusit je trochu vymáčknout, ať nejsou tak natlakované.
Pěkné odpoledne Ti přeje
 Sylvie

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.- Jandule:-)

já je nepropichovala, jen jsem je volně stočila, nechala vyndané z lednice, aby se vzpamatovaly…a stejně lup, lup:-)) Ale možná, kdyby se píchly, tak ten přetlak výjde těmi malými dírkami a pak to nepraskne…:-)) Tak příště další pokus a dám vědět, jak to dopadlo…:-)

 
Labužník jandule02
1054 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

To propichování bych moc nezkoušela, stačí málo a jemné střívko se roztrhne.
Samozřejmě záleží na výrobci.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Tak tohle je opravdu nějaké přenášení myšlenek.:-) Od minulé diskuze jsem se až včera večer dostala ke klobáskám. Dodržela jsem všechna pravidla hry:-)) a ty potvory se mi asi pomstily, popraskaly úplně všude! Už jsem chtěla tuhle diskuzi začít hledat, že to písnu a Sylvie to vytáhla dřív.:-)…Nicméně klobásky byly vynikající i popraskané, vinné a to víno z nich bylo opravdu cítit. Tak jsem se smířila s tím, že někdy prasknou a někdy ne. Šlehačku na vaření nepoužívám, tak tenhle recept bohužel nevyzkouším, ale dobrý být může. To jóó:-))

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Jo o šťávu (šlehačka spojená se šťávou z kolobásky) jsme se poprali. Dočista.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Včera na večeři vyzkoušeno a byla báječná. Já uzeniny moc nemusím, ale tentokrát jsem si sama přidala. Výborné.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Bali … právě proto si je po nějaké odmlce začínáme opět vyrábět. Syn a muž jsou mojí oporou, bez nich bych to nezvládla. U maminky jsme je po promíchání robotem ještě prodělávaly v lodně a ochutnávaly a ochutnávaly. Ať se všem daří, nic to není.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.-Bedlo

ano, to je to nejdulezitejsi!

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Děvčata, není zač. Ať se podaří, a hlavně dobrý zdroj nákupu.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Tak jsem na tom úplně stejně jako Tea…také jsem je vždy vyndala z ledničky, rychle stočila, propíchla špejlí a šup s nimi na horkou pánev… Teď už je mi jasné, že takhle prostě musely prasknout…:-) Bedli, díky za rady!! B.

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Aby to nebylo zle pochopeno - oprava :
Musí se opravdu dělat ne moc zprudka a ne moc dlouho :)

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce - Teo

propichovat je opravdu nemusíš. Já jsem to dělávala kdysi, protože jsem to někde viděla, nebo mi to bylo porazeno , právě kvůli praskání. Ale několikráte jsem na to zapomněla a nebyl v tom žádný rozdíl :), tak už se s tím neobtěžuji. Ale ani slabou jehlou párkrát propíchnuté klobásy nejsou vysušené. Musí se opravdu dělat ne moc zprudka a dlouho. Já je ne moc pevně stočím do kolečka a upevním do kříže špejlí, které seříznu konce do špičky.Taky záleží na tom, jaké klobásky respektive od koho je koupíš. Někdy jsou krásně šťavnaté, jindy o něco tužší atd.
Božínku, já jsem na ně dostala takovou chuť, že hned jak je uvidím, tak je udělám :) My jim doma říkáme „hadi“.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Bedli, díky za rady, myslím, že důvod praskání, alespoň u mne, je odhalen. Já je totiž vyndám z lednice a okamžitě smažím, jen aby nebyly dlouho v teple. Někdy i z mrazáku a sotva rozmrznou, tak šup s nima do oleje. Prostě jim nedám šanci se trošku aklimatizovat:-)..Propichovat je tedy nebudu, rozmluveno:-))Hezký den.T.

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Klobásky vinné či smetanové nepopraskají když:

1. před úpravou je necháme alespoň 1/2 hodinky v teplém prostředí kuchyně,
2. když jsou od výrobce příliš nabity, stačí dlaní stisknout a přebytečnou klobásovou hmotu odejmout,
3. musí se volně stáčet do kotoučků,
4. obalit v hladké či polohrubé mouce, jen lehkým přiložením,
5. vkládám do vřelého tuku na pánvičce, okamžitě ztlumím … u nás klobásky nepraskají … nikdy střívko nepropichovat.
a když toto vše zklame … na sítě klobásy přelít vřelou vodou … pak 100% nepraskají.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Děkuji Libušce a ostatním za nápady. Tuto klobásku máme rádi, ale někteří píšou, je po upečení vysušená. Teď snad bude dokonalá.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Dříve mi klobásky také praskaly a vytékaly, ale v poslední době se umoudřily. Peču je přímo na pánvičce v trošce oleje (tak 2 lžičky) a při nižší teplotě. Jen trochu povylezou z konců. Aby moc neprskalo, co vyteče, přikrývám je drátěným sítkem (nesnáším umaštěný sporák). Musí se to víc hlídat.

 
DanaJ
1133 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Starý známý recept. Máme ho tady už od Vali: Vinná klobása s nastavovanou kaší a je vynikající.
Jinak vinnou klobásu propichovat nedoporučuji, není pak už tolik šťavnatá a je to stejné, jako když praskne. Já se naučila opékat bez praskání. Vede se to tak, že nakrájím klobásu na 8-20cm dlouhé buřtíky (dlouhé na okraj pánve a krátké do středu) a peču jen tak (žádný obal). ..nejlepší je s kmínovým chlebem a pívečkem.;-) ..hned mám na ní chuť.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Bali, chce to opravdu jen mírně vyhřátou troubu, jak píše Libuška, poprvé jsem pekla tak nějak normálně při 200°C, klobása praskala, šlehačka se zdrcla a vypadalo to dost nevzhledně, to by se, myslím, zrovna Tvému manželovi asi moc nelíbilo..:-) Ale při pozvolném pečení to funguje výborně. Pa B.

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

klobáska ve šlehačce se mi líbí. Můj manžel vinnou klobásu nikdy nejedl. Přitom víno dává do mnoha pokrmů :-))
Tak toto určitě vyzkouším ;-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

já někdy použiju jen náplň, kterou balím do listového těsta (myslím, že jsem sem recept dávala). Je to také moc dobré…
Jinak při klasickém pečení mi ten střed také vylézá nahoru, asi je stáčím moc napevno…:-(

 
jarraja
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

My máme rádi klobásky obalené v trojobalu. Jsou šťavnaté a nepraskají. Stočit se musí jen lehce a pak střed nevylézá. Je to rychlovka a moc dobrá.

 
tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

To je ale nápad, propíchat je! Klobásky jsou pro mne vždy sázka do loterie, mouka nepomohla, jen se připálila:-) Někdy se osmaží krásně do zlatova, neprasknou a někdy se nechtějí osmažit a ještě vytečou. Ale mají tendenci se nafukovat - také Vám vylezou ty středy ven, když jsou pevněji zamotané?:-) Asi má ta náplň málo prostoru.....ale jen aby potom nevytekly úplně:-)) Já to zkusím.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Tasmo, to propíchání jehlou příště zkusím, díky za tip. Stejně tak i obalení v hladké mouce, to mě také nikdy nenapadlo… Také mám tyhle klobásy moc ráda. Pa B.

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Asi mě mají vinné klobásy rády, stejně jako já je, a proto se mi asi ještě nestalo,že by popraskaly. Dělám je ale na pánvičce jen obalené v hladké mouce. Možná není na škodu je před úpravou propíchat jehlou.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vinná klobása pečená ve šlehačce.

Podobný (možná identický) recept sem již před lety dala Vali. Zkoušela jsem ho, je to moc dobré, ale klobása mi stejně porupala… Asi jsem něco udělala špatně…:-(

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smetanový koláč s revení

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Štika na smetaně Štika na smetaně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist