Recept Vepřové s bramborem "pod pokličkou" (Tchu-tou kchou-žou)

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové s bramborem

Úvod

Upravený recept z Tajemství čínské kuchyně od J. Urbanové

Postup

Maso omyjeme a vložíme do vroucí vody na 45 minut povařit. Pak vyjmeme, dáme okapat a položíme na misku, kde celý kousek rovnoměrně potřeme polovinou sójové omáčky. Aby pronikla i dovnitř, hluboko maso propícháme vidličkou.
Zatímco se maso marinuje, oloupeme brambory, nakrájíme je na tenké plátky velikosti asi 5×2 cm, ne silnější než půl centimetru. Rozpálíme na pánvi olej a brambory na něm osmahneme do žluta. Vyndáme je a uložíme k teplu. Maso, které se nejméně půl hodiny marinovalo, nakrájíme na velmi tenké plátky, jako plátky brambor.

V horké vodě rozpustíme bujon, přidáme zbytek sójové omáčky, šaosingského vína, cukr, sůl, jemně pokrájené chilli a škrobovou moučku. Cibuli a česnek rozsekáme nadrobno a přimícháme do zálivu. Připravíme si kameninovou misku nebo pekáček s poklicí. Růžičkové kapustičky omyjeme očistíme a naskládáme na dno misky, poklademe plátky masa, pak narovnáme brambory a navrch dáme opět maso. Zalijeme připraveným zálivem, přiklopíme pokličkou a v nírně vyhřáté troubě na 170°C pečeme dvě až dvě a půl hodiny.
Na stůl podáváme v nádobě, ve které se pokrm pekl.

Recept je z kategorií: Pečené a zapečené vepřové plátky



Nahlásit recept

  • 13.03.11 vloženo
  • 11928x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hod + vaření a marinování

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 400g brambor
  • 300g vepřového bůčku nebo tučnější plece
  • 200g růžičkové kapusty
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíce škrobové moučky
  • 50 ml šaosingského vína
  • 50 ml sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 chilli papričky
  • půl kostky hovězího bujonu
  • 3 dl vody

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové s bramborem "pod pokličkou" (Tchu-tou kchou-žou)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
danda  14.05.11 00:05

Františko, uvařené maso klidně marinuj, čím déle, tím lépe :-) nech si chutnat. D.

 
Frantiska
889 příspěvků 13.05.11 11:26

nevadi kdyz maso nalozim dnes a varit budu az tak zitra odpoledne?

 
jolana
4736 příspěvků 13.05.11 10:22

Dando, toho ucim ja..a potom z vdaky ak ma -tak neda ..cinan kupi oovela viac…obchod je obchod ..ale rano volal ze ma rebierka..aspon daco..zdravim :)

 
danda  13.05.11 09:54

Jol, řezníkovi vem recept, aby viděl na co potřebuješ maso, třeba bude ochotnější :-)

A já jen přeju, aby vám chutnalo jako nám chutnal http://www.labuznik.com/…ettet-dzadz/ :-) Mějte se hezky :-)

 
jolana
4736 příspěvků 12.05.11 23:41

Dando, vino uz mam… u nas vyjde za 8 euro..teraz uz len kupit maso, plecko sa mi nepacilo, bocik mi slubil–tak som zvedava bo ten masiar je slubotechna ( a sidi ) a nechava tieto lahodky cinanom pod pultom som sa dozvedela .....vzala som kare a kupila aj klobasky chorizo..ked preziju :mrgreen: tak bude aj Kapama..
Pekny vikend :)

http://www.labuznik.com/…nska-kapama/

 
gaburiatko
733 příspěvků 11.04.11 08:45

Babi, Danda ospravedlnujem sa za zamenu mien :) Stava sa :)
Danda, vdaka za ten link na ryzove vino. Zasa som si rozsirila obzory :)

 
jaga13
399 příspěvků 09.04.11 23:23

Dando máš mně na svědomí, přišli jsme z kina, vidím tvou otázku, jdu testovat knedlíček 11hodin po uvaření, není tvrdý, není oschlý, je výborný i se studenou dandí omáčkou, mám se co držet, abych nezbaštila další…jenom jsem je po uvaření dala na hluboký talíř a jiným přiklopila, není třeba omastit, stačí olej kterým byly potřené pláty před rolováním…jestli je uděláš, myslím, že tvůj syn se bude ptát jestli zbylo, ještě dřív než jindy :-)

 
jolana
4736 příspěvků 09.04.11 23:03

Dando, este som nezohnala :(…k tym knedlickom bola tato cina a chutila, velmi..:)

http://www.labuznik.com/…ure-naostro/

Pekny vecer :)

PS: a zajtra bude tohle..:-)
http://www.labuznik.com/…-ottocarino/

Příspěvek upraven 09.04.11 v 23:05

 
Bento
783 příspěvků 09.04.11 22:10

:lol: :lol: :lol: Danda, mylis sa , klasicky po slovensky je este dat mrazenu zeleninu a maso na kusky a dusit , a dusit pod pokryvkou…to su este pozostatky sociku.Uz sa nad tym ani nezamyslam , len v slovniku by mali zmenit meno tej ozajstnej ciny .
Inac „prava“ cina stir fry sa dost tazko doma robi , lebo standartny plynovy sporak nema vykon a na elektrike sa spravit neda.
My robime vonku v atriu na BBQ ktore ma aj „turbo“ horak.

Příspěvek upraven 09.04.11 v 22:12

 
danda  09.04.11 20:23

Alis, dobře jsi udělala :-), začala jsem prodávat čínská a thajská dochucovadla a zjišťuji, že lidé vůbec nevědí co je co, jak používat atd., většinou každý vaří klasickou čínu po česku kam nahrne maso, zeleninu a zalije to sojovkou od Vitany :-), můžu říct, že mě to ponejprv docela šokovalo, teď se snažím dělat osvětu, tisknu recepty a vařím na ochutnávku, jsem zvědavá jak dlouho mě to bude bavit? :-P

jago a jolano, jsem moc ráda, že jste se pustily do čínského experimentování a zrovna do jídla, které se naší české číně vůbec nepodobá :-) a jsem ráda, že chutnalo, protože nám chutná moc, syn se v půlce jídla ptá – ještě zbylo? – a pak vyjídá z hrnce :-)

A taky se musím přiznat, že na všechny čínské knedlíky koukám už spoustu let, ale ještě jsem je nikdy nedělala, ale teď jste mě namlsaly s receptem od jolany, takže se překonám a vyzkouším :-)

Jago, jaké jsou, když vychladnou, neztvrdnou?

 
Alis
2550 příspěvků 09.04.11 16:08

Naposledy (asi před měsícem) jsem koupila Shao-xing 750 ml za 95,– Kč v Praze na Vinohradech :-)

Nevím, jak vložit fotku ke komentáři, proto ji vkládám k receptu. Pokud mě to někdo naučí ke kometáři, popřípadě, budeš-li Dando chtít, u receptu smaž :-)

 
jaga13
399 příspěvků 09.04.11 15:50

připravila jsem v tajine, bez originál vína :-( podlila jsem troškou portského, bylo to výtečné, jako přílohu ještě tyto Jolaniny knedlíčky http://www.labuznik.com/…-labuznikov/#…, přidáno do rodinného zlatého fondu, Dando dík :palec:

 
danda  24.03.11 13:06

Jolano, včera jsem koupila pytel brambor, 25kg, podívej, k obědu pro tři stačí jeden :-) poslala bych ti, kdyby to šlo, jsou chuťově na 1* :-)

 
esmeralda
4773 příspěvků 24.03.11 00:38

Dando, před lety se sem dováželo švestkové víno odněkud z Asie. Bylo moc dobré.
Budu se muset podívat zda je ještě k mání. Ale to nebude u Asijců, ale ve speciálních obchodech s alkoholem.

Víno paní účetní vyráběla maje maminka. Konečný výsledek by se dal přirovnat ke sladkému vermutu (Cinzano Bianco a pod.).
I já jsem se poučila že tento typ se musí pít s mírou. :twisted:

 
babi
6337 příspěvků 24.03.11 00:18

Dandi, neni to lehke u nas posledni dobou koupit bucek, nebo vubec kousek tucnejsiho masa. Budu muset k reznikovi na druhy konec mesta :mrgreen:

Příspěvek upraven 25.03.11 v 16:39

 
babi
6337 příspěvků 23.03.11 23:56

a jeste zde je recept http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…

 
danda  23.03.11 23:50

Esme, to jsme ochutnávali jen pro Jolanu :-),saké mi nechutná, ale nepila jsem nikdy to vzácné a drahé, možná je to tím, čínské rýžové používám do vaření a švestkové dostáváme jako prezent v čínské restauraci, to mi docela chutná s liči :-)

Vlastně ano, jednou mi chutnalo rýžové víno – ještě kdysi dávno účetní z Raj(e) si doma nakládala rýži do demižonů a nechala kvasit, mívala jich v panelákovém bytě i šest :-) a vychlazené s citronem, to bylo lahodné, ale druhý den … :-), byl to čas malin nezralých :-)

 
babi
6337 příspěvků 23.03.11 23:48

wydricko a dandi, dekuji za nazev podle ktereho vino mohu vyhledat. Sice nejaka cinska vina znam, ale znam hlavne japonska :-) Take jsem dlouha leta sbirala sake ‚lahve‘(pisi v uvozovkach, protoze nektre jsou ze dreva)…nektere jsou nadherne, takrka umelecka dila 8-)

Příspěvek upraven 25.03.11 v 16:36

 
esmeralda
4773 příspěvků 23.03.11 23:32

绍兴酒 or 紹興酒

Běžně je tu k dostání v obchodech zaměřených na asijské vaření, nebo v asijských sekcích supermarketů. Jelikož tu ale máme (co se alkoholu týká) stále velice přísné zákony, je toto víno „vylepšeno“ solí čímž se stává nepitelné.

Dando, co se týče alkoholu mám chuti stále ještě evropské nebo spíše australské.
Ani rýžové víno ani Saké pro mě moc nedělá.
Ale člověk by měl asi ochutnat všechno…aspoň jednou. :roll:

 
danda  23.03.11 23:26

Babi, nemáš recept na toto – Okonomiyaki?

 
di
2298 příspěvků 23.03.11 23:11

wydro: je to tohle: http://www.susi.cz/?… – dřív se to dalo běžně koupit v Tescu apod., v oddělení mezinárodních potravin, stálo to cca 80 Kč (na tom e-shopu to mají dražší).
S tím názvem vína je to problém. Dřív se v češtině používal (plus mínus) fonetický přepis čínštiny, takže podle starších kuchařek se to píše šao-sin příp. šao-sing. Bohužel teď, jak jsme světoví, se pro čínštinu používá přepis zv. pinjin, takže ty názvy z toho občas vylezou opravdu podivuhodné. Netýká se to jen jídla, ale i měst; kolikrát se cestovatel až doma dozví, kde to vlastně byl (město zná pod původním přepisem z cestopisů, tam tomu ale říkali jinak). Hezký ilustrativní článek je zde: http://www.lidovky.cz/…n_noviny.asp?…

Příspěvek upraven 23.03.11 v 23:12

 
danda  23.03.11 23:10

A taky Shào xī ń čínštinou tradiční, anebo rýžové víno = Mǐjiǔ = 米酒, to mi řekl Zdendův překladač, je cvok překládá věci :-)

Di, já se nezlobím nikdy, ale když jo, tak se třese zem, jsem Býk :-)
To víno by mne taky zajímalo, kde se dá koupit a obsah lahve. Ráda bych ho ochutnala, protože jsem se s takovou cenou zatím nesetkala. Používám kolem 200Kč + -, ale díky tomu, že stačí malý panák, tak vydrží dlouho, tedy, když zrovna nevařím Bentovo kuře :-)

Jol :-)

 
wydra  23.03.11 22:52

Shao xing (sing) se to babi pise, ale hlavne, ja ty znaky do latinky neumim prevest :-)
Tohle vino co kupujeme rozhodne neni do 100,– (takove neznam), ma 14% a je to jen ryze a voda. A horke se v malych kaliscich podava k piti.

http://homecookingrocks.com/…g-rice-wine/

Příspěvek upraven 23.03.11 v 22:56

 
jolana
4736 příspěvků 23.03.11 22:51

Dando, teda okrem toho ze som sa chechtala zo srdca :)– ti musim zlozit poklonu a tiez zo srdca …takto daco opisat a navyse vino..vsetka cest..este aj ostatni sa pridali a ja len pozeram na vase znalosti..ja o alkohole viem nic (aj o azijskej kuchyni v podstate)a vsetok alkohol mi chuti rovnako, to znaci ze nechuti.. len pivo je horke..ja som len bola zvedava ako moze chutit ked je nezamenitelne.. Dakujem..;)..ja ho snad aj pohladam a kupim aby ten recept bol ako ma byt, dakde isto bude..pekny vecer :)

 
babi
6337 příspěvků 23.03.11 22:30

Tak a ted Vas ma jolana na svedomi :lol: :twisted: ono to je asi jako u jinych vin, proto maji uprostred stolu kyblik :lol: a tak jako u vin, i u ryzovych zajiste zalezi na vyrobci atd. Ja bych se jenom zaptala jak se pise to „šaosingské víno“? Muzes odpovedet zitra :lol:

 
di
2298 příspěvků 23.03.11 22:26

Dando, jestli se nebudete zlobit – můžu se přidat? Víno Šao sing znám jen to obyčejné, na vaření, cca do stovky láhev. První dojem: Porto + Maggi (druhý a další dojem jsou dost podobné). Pít se to nedá, v jídle je to ale opravdu nenahraditelné. Ty dražší značky (od dvou set výš) ale určitě chutnají jinak a možná se i pít dají. ;-)

 
wydra  23.03.11 22:24

Bez dovoleni pridavam dousku – Ohřáté na 38°C se podává jako nápoj.
Jinak bych lip chut toho vina nepopsala, dando :potlesk:
Rozhodne je natolik nezamenitelna, jako vune a chut cernych vajec!

 
danda  23.03.11 22:05

Jolano, tys mi dala :-), specifikovat chuť?, tak tady sedíme, máme tři lahve a čucháme, ucucáváme a přemýšlíme jak ti to napsat :-)

Barva: kdyby byl jantar chuť, tak je to čínské víno :-)
Vůně: ta je na první dojem divná, kyselá, rýžová, kvasnicová, alkoholová, sladká a to všechno se po chvíli spojí do plné bohaté sladkokyselé až zemité …těžko popsatelné :-)
Chuť: zcela odpovídá vůni: na začátku až hanebně kvasnicová, alkoholová, mírně nakyslá, která se mění na plnou, bohatou s příjemně sladkým podtónem a zemitostí, nebo jak to nazvat? s chutí po dlouhém zrání … chutná jako čína sama :-) Čínské jídlo podle mne nejde uvařit bez, jde nahradit sherry, vermutem…kdysi jsme dávali Ještědské se sojovkou, když jsme ukořistili pravou nebo obyčejnou Tesavelu :-) ale je to jen náhražka, která se v chuti projeví :-)

Babi, mirin používám spíš na ryby, saké je podle mne sladší, snad bych přidala kapku rýžového octa, ale já vařím divotvorně :-), podle ochutnávání :-)

Uf, možná jsem se teď společensky znemožnila :-P , ale jinak popsat neumím :-) a ke všemu po tom stálém ochutnávání, už nevím nic :-) Jdu na utopence :-)

PS: Zdenek křiví pusu, už nechce, ale vynesl verdikt – nejlepší je švestkové, pak Choya saké a šaosing už néééé, brrrr :-)

 
babi
6337 příspěvků 23.03.11 19:59

dandi, myslis, ze muzu pouzit mirin vino, nebo sake? To mam vzdycky doma tak jako ruzickovou kapustu takrka porad, jsem zvadava jestli se mi vubec kdy preji. Jenom kus toho bucku a jsem u startu :-D

Příspěvek upraven 23.03.11 v 20:44

 
jolana
4736 příspěvků 23.03.11 19:36

Dando,aku ma chut to vino ked je nenahraditelne?..ja ten recept asi zajtra zpotvorim a bude to..dam to do plena na odhlasovanie..ale ani vino mi tak nerobi problem ako zemiaky…u nas su tak nanic zemiaky ze to snad ani zemiaky nie su , len sa tak tvaria.. .. :mrgreen:

 
danda  23.03.11 19:06

Babi :-), ale jinak můžeš udělat ještě z poloviční dávky, pro mne jsou na tom nejlepší ty kapustičky, i když se pečou poměrně dlouho, tak nejsou rozbředlé a s tou omáčkou nemají chybu :-)
Gaburiatku jsem odpověděla, protože bylo jasné, že se spletla :-), pocta pro mne :-)

Miloši, před tebou se neutají skoro nic :lol:

 
babi
6337 příspěvků 23.03.11 18:45

dandi, to je krasny recept a jenom tri porce, takze nemusim jist mesic :-) A navic, takovato pocta pro me :-D Dekuji Ti…

 
gmp
1559 příspěvků 19.03.11 19:55

Teda Dandi, fčíl si se proflákla.kdo mohl tušt, že seš „babi“ :mrgreen:

 
danda  14.03.11 19:36

gabu :-) http://translate.google.cz/translate?… dá se koupit v supermarketech nebo u asijských prodejců, z mé zkušenosti je nenahraditelné, i když se přidává jen malinké množství :-)

 
gaburiatko
733 příspěvků 14.03.11 19:10

Babi, prosim Ta, co je to šaosingské víno ?
Inak zasa si pridala krasne receptiky :) Uz sa musim pustit do experimentovania :)

Vložit nový komentář
Inzerce

Naporcovaný manžel, jídlo jako pračlověk a další knihy pro podzimní šeď

dnes | Vychutnejte si letošní podzim - přes stránky elektronické knihy nepřiberete ani deko. Přinášíme pět tipů toho nejlepší čtení do vaší čtečky. A začínáme rovnou jedním románem, kde si hrdinka pochutnává na dost zvláštní ingredienci... (číst dále)

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí...
TOPlist