Recept Vepřové koleno s vůní středomoří

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejdříve si připravíme jednu cibuli, kterou přepůlíme, 4 stroužky česneku, 1 ks feferonky, nové koření, řapíkatý celer, mrkev, bouquet garni. Do velkého hrnce dáme vodu, přidáme připravené suroviny, nejdříve však zeleninový bujon, který pečlivě rozmícháme. Pak vložíme koleno, které jsme očistili a omyli. Voda by měla sahat těsně nad koleno. Vaříme cca 2 hodiny, opravdu do úplného změknutí masa, maso má opadávat od kostí.

Mezitím si vezmeme 2 červené cibule, pokrájíme na osminky a rozebereme po vrstvách, 2 stroužky česneku nařežeme na nudličky, 1 feferonku nakrájíme na proužky.

Do menší pánve si dáme trocha olivového oleje a připravenou zeleninu opečeme, cibuli dáme jako první, opékáme ji déle, pak přidáme ostatní a za stálého míchání pokračujeme cca 3 minuty.Těsně před koncem přidáme trochu soli a ½ lžičky kari koření. Dáme stranou.

Do sklenky či hrníčku si připravíme směs na potírání kolena, které potom budeme ještě chvilku péci i grilovat. Nejdříve olivový olej, do kterého přidáme ½ KL feferonové pasty, ½ KL kari koření, malý stroužek česneku rozetřený, vše pořádně rozmícháme.

Koleno opatrně vyndáme a zkontrolujeme, jestli je vše v pořádku. Připravíme si velký pekáč, do kterého na dno rozprostřeme opečenou zeleninu. Koleno ze spodní strany podélně nařízneme a vložíme snítku rozmarýnu a vložíme zbytek stroužků česneku, celé koleno osolíme, položíme na opečenou zeleninu do pekáče, přidáme ještě ½ l červeného vína a dáme péci na 180 °C. Pečeme takto ještě cca ½ hodiny, hlídáme víno na dně a občas promícháme, mělo by se zredukovat na krásný sos.

Po cca půl hodině potřeme koleno směsí kterou jsme si připravili do sklenky či hrníčku, a lehce vtlačíme hrubou mořskou sůl, dáme pod gril a teď už jen potíráme a pokračujeme do krásného zezlátnutí a zkřehnutí kůže.

Recept je z kategorií: Vepřové maso



Nahlásit recept

  • 15.10.06 vloženo
  • 4955x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3½ hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 zadní vepřové koleno
  • 10 stroužků česneku
  • 3 větší červené cibule
  • 6 ks nového koření
  • 2 čerstvé feferonky zbavené semínek
  • 1 kostka zeleninového bujonu značky Würzl
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 větší mrkve - přepůlené
  • 1 KL madráského kari koření
  • olivový olej
  • bouquet garni
  • 1 snítka rozmarýnu
  • asi ½ l červeného vína, nejlépe Carmenére z Chile
  • ½ KL feferonové pasty nejlépe maďarské
  • sůl hrubá mořská
  • sůl mořská
  • *1 KL = 1 kávová lžička*

Doporučená příloha

  • chléb francouzského typu, nejlépe venkovský

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové koleno s vůní středomoří

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

No, to je dost, zes to pochvalila:-)))) Ale potvrzuji, ze kolinko bylo opet bezkonkurencni. Take doporucuji pect jedno koleno na dve osoby.

 
pavla.kyticka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

Ahoj Touste,
jsem zatim v Labuzniku novacek a ucim se vyhledat skvele recepty. Ted uz vim, ze na tebe se muzu spolehnout. Tohle kolinko je vazne uzasny. Pekla jsem hned 3 najednou pro zname. Zbylo jen par kosti na obliznuti :) Diky.

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří - buraci

Jsem velice rád, že se recepis vyvedl a hlavně chunal! Děkuji za vyzkoušení receptu.

Přeji krásný večer :o)

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

… bylo uzasne. Pochybovacum doporucuji zadnou ingredienci nevynechat a milovnikum cibule doporucuji klidne dat vic cibule, u nas byla po ni byla velika poptavka. Koleno je mozno klidne predlozit i tem, kteri tvrdi, ze koleno neji a nikdy by nejedli a ze kolena podivne zapachaji atd. Tohle koleno voni a chutna a my si ho brzy zopakujeme:-) Toaste, dekuji za recept a preji pekny den:-)

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří. - buraci

Jsem velice rád, že sis vybrala tento voňavý pokrm, přeji hodně zdaru při jeho
realizaci a doufám, že bude všem chutnat.

Přeji krásný den :o)

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

Stredomori je uzasna vonava oblast, ktera byla vzdy otevrena celemu svetu, takze kari i chilske vino zde muze najit uplatneni. Timto kolenem potesim v sobotu navstevu i nasi rodinu.

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří. - ifko

Protože to chilské víno Carmenére má svůj charakter, a madráské kari koření také, ale komplexní vůně celého kolena připomíná středomoří. Dlouho jsem bydlel na jihu Francie a tu vůni si vybavuji velmi dobře, byla natolik oslňující.

Přeji krásný den :o)

 
ifka
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

Vůně středomoří s madráským kořením a CHILSKÝM!! vínem? Něják ten svět zmenšujeme, zdá se. Proč ne italské nebo francouzské víno?

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

někdy příště......... :-)

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří. - Bali

Bylo dříve snědeno, vůně byla natolik neodolatelná, že koleno zmizelo neskutečně rychle, tak snad příště!

Krásný večer přeji

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové koleno s vůní středomoří.

hmmmmm, už se těším!!! Fotečka by nebyla?

Vložit nový komentář
Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

26.06.16 | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist