Recept Venkovská paštika (výborná)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Venkovská paštika (výborná)

Postup

Rozehřát máslo na pánvi, přidat pórek a smažit ho na středním ohni po 10min. Sem tam zamíchat. Přidat česnek a smažit dalších 10min., až je pórek měkký. Dát stranou.

Odstranit z masa blány a tuk a nakrájet jej na kostky. Pomlít maso na strojku na dosti hrubo. Přendat maso do mísy a odstranit jakékoliv bílá vlákna.

Dát stranou 2 plátky slaniny na ozdobu a pomlet, nebo posekat zbytek. Přidat k masu.

Předehřát troubu na 180°C. Vyložit dno a strany 1.5l paštikové nádoby, nebo chlebíčkové formy pečícím papírem.

Přidat pórek, bylinky, koření, sůl a pepř k masu a slanině. Vařečkou, nebo rukama pořádně promíchat.

Napěchovat směs do paštikové nádoby a klepnout s ní o pracovní desku. Uhladit povrch a položit na něj 2 plátky slaniny a za ně napůl zastrčit bobkové listy. Přikrýt a obalit pevně dvojitou alobalovou fólií.

Vložit paštikovou nádobu do kastrolu s vařící vodou tak vysokou, aby sahala doprostřed nádoby. Péct po 1 1/4 hodiny. Je-li zapotřeby, tak přilívat vařící vodu.

Vyjmout nádobu z vody, vylít vodu a vrátit nádobu do kastrolu. Položit na paštiku prkénko a zatížit ho závažím, nebo konzervama. Tekutina bude přetíkat a proto se nechává nádoba v kastrolu. Nechat dobře vychladit, alespoň po 12 hodin před krájením.

P.S.: Recept na tuto TERRINE pochází z Provence a je trochu neobvyklý na paštiku, ale zato výborný a mnohem lehčí.

° směs mletého hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a pepře

Recept je z kategorií: Speciality



Nahlásit recept

  • 16.12.02 vloženo
  • 21688x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 450 g pórku (bílá a světlezelená část) na plátky nakrájeného
  • 1 lžíce másla
  • 2-3 velké stroužky česneku, na jemno posekané
  • 1 kg libového vepřového z nohy, nebo ramínka
  • 150g plátků slaniny
  • 1 1/2 lžičky posekaného, čerstvého tymiánu, nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 3 lístky šalvěje na jemno posekané, nebo 1/2 lžičky usušené
  • 1/4 lžičky ¨Quatre epices¨, koření do paštik °
  • 1/4 lžičky římského kmínu
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 bobkové listy

Doporučená příloha

  • Křupavá bageta, hořčice a malé koprové sladkokyselé okurky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Venkovská paštika (výborná)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
mrtvola
1394 příspěvků 23.07.09 00:15
Re: Venkovská paštika (výborná).

Marie, Babi asi neodpoví, ale podle mých zkušeností s paštikou, to klidně naplň do sklenic, zavíčkuj a dva dny po sobě steriluj varem cca -1 hodinu a budeš mít paštiku, která ti s přehledem pár měsíců vydrží.

 
MarieD
2 příspěvky 22.07.09 22:45
Re: Venkovská paštika (výborná).

Milá Babi, myslíš, že by bylo možné paštiku plnit do skleněných zavařovaček a zavařit místo pečení v troubě? Díky za radu. Marie

 
jolana
4988 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

--maso pomlit a odstranit z neho jakekoliv bila vlakna–
Biele vlakna z mleteho masa sa odstranuju pomocou tenkeho/ uzkeho noza. Zomlete maso dame do vhodnej nadoby a nozom ho krajame akoby sme krajali tortu alebo rezy-akurat zarezy zarezujeme rychlo a viac vedla seba.Podmienkou je tenky uzky noz- na ten sa vlakna krasne nachytaju a neznehodnotia vam vysledny produkt. Samozrejme zakazdym rezom noz skontrolujeme a vlakno odstranime do pripraveneho obruska a pokracujeme.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Hotovo, snedeno, pochvaleno:-) Pastiku jsme si vychutnavali s vynikajicim stribrskym (alias pernareckym) chlebem (k dostani v Plzni a okoli), dijonskou horcici a okurcickami od babicky. Dekuji za recept, Babi.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Bali, to bych byla moc rada:-) O vikendu rozsirujeme kuchyni, tak to pak budu mit i kam dat:-)

 
Bali
1255 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Buraci, do Fr pojedu jeste pred vanocema. Muzu ti nejakou privezt. Neco jako na tech fotkach co jsem ti poslala.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Ted je v troube:-) Vonela krasne jiz pri priprave, uz se tesim na zitrek, az ji ochutname a samozrejme dam vedet, jak chutnala. Byl trochu problem sehnat vhodnou terinu, opet jsem se nastvala nad nabidkou v nasich obchodech, ale na druhou stranu jsem si konecne vzpomnela, co ze jsem si to jeste chtela v lete ve Francii koupit:-) No tak snad priste…

 
toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná). - tomast

Tak tohle mi udělalo radost, zatímco venku prší, vůně paštiky prošla mou hlavou, nádhera… Samozřejmě rád popovídám o paštikách, jejich vůních, a kombinacích s lahodnými víny i její přípravě.

Přeji krásný i když zde pršavý den

 
tomast
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Je to sice již starší recept a já moc nevím jak to tu chodí, ale pokud by někdo chtěl tuhle (mimochodem vynikající - dokonce i manželka která obvykle paštiky nejí ji velmi chválila !) paštiku vyrábět - doporučuji mnohem více soli než půl lžičky na kilo masa. Já jsem dal asi jednu a čtvrt a sneslo by to ještě víc. Pokud se paštika ochutnává, jak dole píše autorka - měla by být dle mého názoru poměrně výrazná - po vychladnutí se chuť zjemní - nešetřete kořením. Pouze doporučuji velice opatrně se skořicí - mimochodem v odkazu níže je ve složení Quatre epices místo skořice zázvor - tak nevím co je správně (v tomto konkrétním případě). Já jsem se rozhodl (i na základě této skušenosti) vyzkoušet většinu paštik od babi - zejména pak mám zálusk na tu zvěřinovou. Jinak velice rád bych si z někým o výrobě paštik/terrin (nejen) popovídal.

 
babi
6360 příspěvků 18.12.04 17:19
Ajti a toustiku...

Doufam ze pastika bude chutnat ;o) Pekny vikend a dobrou chut!

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná) - Babi

Babi, teď jsme ji vytáhli z trouby, neskutečně krásně voní…myslím si, že bude mít skvostnou chuť…
přeji hezké odpoledne Toastík a Ajta

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Ajti, Glamo a Mildo, musím se podívat po Vámi zmíněné literatuře a asi si k tomu čtení připravím nějakou tu paštičku ;o)

Ale k tomu vaření… koření a jeho množství kontroluji usmažením malého kousku připravené paštikové hmoty a po případě dosolím a dochutím kořením podle vlastní chuti.

Pěkný večer přeje,

 
Labužník milda02
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

A jak já miluju Pagnola, filmy Jean od Florety a Manon od pramene a ty, co jsou už citované, mohu mít denně. Cítím přitom uplně tu vůni Provance, kterou jsem před lety měla možnost poznat (levandule, teplo, sucho).
Tuto paštiku jsem už před časem zkoušela, hodně záleží na koření a jeho úměrném množství.
zdravím

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Glamo, Pagnol je hlavně můj oblíbenec… ;-)
Nedávno jsem četla jeho Živou vodu… taky moc hezké, i když to nemá to nádherné kouzlo dětského pohledu na svět jako v „Jak voní tymián“
Toastíkova oblíbená je Agnes z Kunderovy Nesmrtelnosti.

Přeji hezký den :o)

P.S.: Toastík je sice jak posedlý Francií, ale ještě nemá tu správnou francouzskou náturu - nesní mi všechno… :-)))))))))

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Toastíku,já taky Pagnola miluju!!!
Jak voní tymián - a podle knížky dva úžasné filmy - Tatínkova sláva a Maminčin zámek!!!!!
To je nádherné pokoukání a přenádherné počtení!!!
Jen poznámka - ti Francouzi fakt sežerou snad úplně fšecko! :-))

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Babi, děkuji za odkaz na kořeníčko. Ten řezník je velmi přijemný člověk, dokonce mi zapůjčil i nádobu na paštiku, krásnou keramickou, zkrátka klasickou. Asi 7 let žil v Dánsku, též má recepty na paštiky, myslím že má pěkně mlsnou „ústa“. Již se těším na samotnou výrobu a vůni, která se potáhne celou kuchyní, to bude nádhera, hned si vzpomemu na M. Pagnola, na vůni v Provance a na mé oblíbené Arles.
Hezký večer přeje Toastík :o)

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Toustíku, dnes večer pošlu obrázek Pepíčkovi. Zde je recept na domácí přípravu francouzského koření Ty ses tedy do těch paštik dal ;o) Tuto mám osobně velice ráda.

Dobrou chuť a krásné posezení!

 
ajta
590 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Venkovská paštika (výborná).

Babi, tak jsme navštívili řezníka, a zítra si vyzvedneme ingredience, už se těšíme na tu krásnou vůni. Akorát se chci zeptat na to specální kořeníčko, nevím v jakém poměru ho namíchat, je sice v malinkém množství, ale i tak chci mít jasno.

Přeji krásný den a veselé pečení Toastík :o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist