Recept Veľmi jemné linecké cesto

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Dlho som hľadala dobrý recept na linecké cesto. Našla som ho v starej kuchárskej knihe zdedenej po manželovej starej mame. Túto kuchársku knihu vydal spolok Domácnosť v Prahe v roku 1921 ako piate vydanie. Recept je mnou dlhoročne odskúšaný.

Postup

Na dosku dáme preosiatu hladkú múku, zmäknuté maslo (alebo Heru), vychladnuté a postrúhané uvarené žĺtka, citrónovú kôru. Veľmi rýchlo vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 1/2 hodiny do chladničky odpočinúť. Potom cesto vyváľame na hrúbku cca 3 mm, pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary (kolieska, hviezdičky …), potrieme rozhabarkovaným žĺtkom, posypeme posekanými orechmi alebo lúpanými mandľami, poukladáme na suchý a studenou vodou vypláknutý plech a do ružova upečieme. Ešte teplé posypeme cukrom, do ktorého sme zamiešali vanilkový cukor.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované



Nahlásit recept

  • 01.03.10 vloženo
  • 4437x zobrazeno

Ingredience

  • 42 dag hladkej múky 00 extra špeciál
  • 28 dag masla (alebo Hery)
  • 10 dag práškového cukru
  • 8 žĺtkov z natvrdo uvarených vajec
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajce na potretie

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Veľmi jemné linecké cesto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
iva  13.03.10 17:07
Re: Veľmi jemné linecké cesto-Ejo

zcela jistě by i toto „Velmi jemné linecké těsto“ šlo protlačit strojkem, proto jsem psala, že je velmi podobné.
Zrovna tak jsem z těsta na pracny vyválela válečky, ty rozkrájela na kolečka, upekla na plechu a obalila v cukru. Chuť byla stejná, jen jsem se nezlobila při vyklápění z formiček a estetický dojem byl mnohem lepší.

 
Eja
3037 příspěvků 13.03.10 14:59
Re: Veľmi jemné linecké cesto _ Bedlo

Asi se vyjadřuji poněkud nesrozumitelně – tak ještě jednou. Nebo jsi Ty přehlédla příspěvek a hlavně odkaz od Ivy.
Tento recept na „Velmi jemné linecké těsto“ obsahuje na 420 g mouky 8 žloutků, tedy skoro 2× více než recept „Žloutkové tyčky strojkové“ ( 400 g mouky a 4 žloutky).
Proto jsem nesouhlasila s Ivou, že jde o stejný recept – tohle jemné linecké ( recept mám také po své babičce) nemá se strojkovým cukrovím nic společného, je to úplně jiné těsto.

 
bedla  12.03.10 20:23
Re: Veľmi jemné linecké cesto-Ejo,

nic ve zlém, ale já v tomto receptu a ani ve svém nemám, že by se proháněl strojkem, proto jsem to napsala. Spočítala jsem gramáže … jen je o pár gramů více cukru, jinak vše klapne jako u tohoto receptu. Nevím, kdo jej takto pojmenoval.
Ve starých Kuchařkách se najdou poklady, proč je nevyzkoušet.

 
Eja
3037 příspěvků 12.03.10 17:32
Re: Veľmi jemné linecké cesto - Ivo

Je tam trochu rozdíl – dvojnásobný počet žloutků v tomto receptu na stejné množství mouky. Já mám také tento recept po své babičce a se strojkovým cukrovím nemá společného fakt skoro nic. Ze záhadných důvodů tohle pečivo nikdy nedělám na vánoce…ale když potřebuji během roku něco sladkého malého a relativně bezpracného.

 
bedla  12.03.10 17:04
Re: Veľmi jemné linecké cesto- ivo, kdeže ...

to je krásná odnož „Karlovarských kroužků“ v různých úpravách … jen si to nikdo neumí přiznat … tento recept vlastním již od 50 let a hlavně nebudu nikoho přesvědčovat … není to vlastně jedno … hlavně, že chutná.

 
iva  12.03.10 16:14
Re: Veľmi jemné linecké cesto

casino – :-))
nedalo mi to a podívala jsem se do sešitku svých receptů a je to tento recept

 
casino
4209 příspěvků 11.03.10 07:06
Re: Veľmi jemné linecké cesto - iva...

…nedalo mi to, před chvílí jsem dopekl (poprve v životě); MÁTE PRAVDU :-)))
Před časem jsem ochutnal na návštěvě… Říkal jsem si: Děvče, nedivím se, proč ta kolečka nemáš slepená marmeládou; máš to tlusté jak laskonky :-( Nahlas jsem řekl: Hmmm, ty jsou :-) Hmmm, jen se sypou :-) Kuchyňka se pochválila: Šak sóó z vařenéch žlótků. Fakt mi chutnalo. Korpusy sice žádná sláva, tvarů víceméně nafouknutých, ale v ústech se jen rozplývaly (skoro jako podařené vanilkové rohlíčky :-)
Teď, po odzkoušení, už vím, že kuchyňka neměla ruce z olšového dřeva, ale že těsto z vařených žloutků holt vyběhne! Mimořádné je ale to, že pečivo je HNED po vychladnutí křehoučké (snad i křehčí) jako bývá klasické linecké až po několika dnech :-)))

 
martin_etzl
281 příspěvků 09.03.10 18:19
Re: Veľmi jemné linecké cesto

Řešení je jednoduché, bílky lze oddělit za syrova a zpracovat třeba na pusinky a žloutky se dají uvařit natvrdo ve sklenici ve vodní lázni.

 
iva  09.03.10 03:15
Re: Veľmi jemné linecké cesto-casino,

nemohu souhlasit.
Těsto s vařenými žloutky (mám velice podobný recept) je odlišné od klasického lineckého. Mohu posoudit, na vánoce dělám cukroví z obou těst a je to prostě chuťově jiné.

 
casino
4209 příspěvků 09.03.10 00:02
Re: Veľmi jemné linecké cesto

Shira313, otázka tak nestála, ale nejlepší je vařené bílky nevytvářet:-))) Je zde řada receptů se syrovými žloutky, resp. vejci; rozdíl v chuti a struktuře korpusu je zanedbatelný. Pominu-li cholesterol, ušetříte 6 vajec, čas a energii :-)

 
iva  08.03.10 23:18
Re: Veľmi jemné linecké cesto

Jemně strouhané vařené bílky přidávám do pomazánek nebo se jimi dají zdobit chuťovky nebo obložené chlebíčky. Jsou chuťově neutrální. Někdy je sním jen tak posolené nebo s kapkou tatarky.

 
Shira313
116 příspěvků 08.03.10 20:46
Re: Veľmi jemné linecké cesto

A máte aj nejaký tip, ako využiť 8 uvarených bielkov?
Keď mi ostanú surové bielka, spravím rôzne druhy pusiniek, ale čo s uvarenými?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá...
TOPlist