Recept Veľmi jemné linecké cesto

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Dlho som hľadala dobrý recept na linecké cesto. Našla som ho v starej kuchárskej knihe zdedenej po manželovej starej mame. Túto kuchársku knihu vydal spolok Domácnosť v Prahe v roku 1921 ako piate vydanie. Recept je mnou dlhoročne odskúšaný.

Postup

Na dosku dáme preosiatu hladkú múku, zmäknuté maslo (alebo Heru), vychladnuté a postrúhané uvarené žĺtka, citrónovú kôru. Veľmi rýchlo vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 1/2 hodiny do chladničky odpočinúť. Potom cesto vyváľame na hrúbku cca 3 mm, pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary (kolieska, hviezdičky …), potrieme rozhabarkovaným žĺtkom, posypeme posekanými orechmi alebo lúpanými mandľami, poukladáme na suchý a studenou vodou vypláknutý plech a do ružova upečieme. Ešte teplé posypeme cukrom, do ktorého sme zamiešali vanilkový cukor.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované



Nahlásit recept

  • 01.03.10 vloženo
  • 4278x zobrazeno

Ingredience

  • 42 dag hladkej múky 00 extra špeciál
  • 28 dag masla (alebo Hery)
  • 10 dag práškového cukru
  • 8 žĺtkov z natvrdo uvarených vajec
  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 vajce na potretie

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Veľmi jemné linecké cesto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
iva  13.03.10 17:07
Re: Veľmi jemné linecké cesto-Ejo

zcela jistě by i toto „Velmi jemné linecké těsto“ šlo protlačit strojkem, proto jsem psala, že je velmi podobné.
Zrovna tak jsem z těsta na pracny vyválela válečky, ty rozkrájela na kolečka, upekla na plechu a obalila v cukru. Chuť byla stejná, jen jsem se nezlobila při vyklápění z formiček a estetický dojem byl mnohem lepší.

 
Eja
3035 příspěvků 13.03.10 14:59
Re: Veľmi jemné linecké cesto _ Bedlo

Asi se vyjadřuji poněkud nesrozumitelně – tak ještě jednou. Nebo jsi Ty přehlédla příspěvek a hlavně odkaz od Ivy.
Tento recept na „Velmi jemné linecké těsto“ obsahuje na 420 g mouky 8 žloutků, tedy skoro 2× více než recept „Žloutkové tyčky strojkové“ ( 400 g mouky a 4 žloutky).
Proto jsem nesouhlasila s Ivou, že jde o stejný recept – tohle jemné linecké ( recept mám také po své babičce) nemá se strojkovým cukrovím nic společného, je to úplně jiné těsto.

 
bedla  12.03.10 20:23
Re: Veľmi jemné linecké cesto-Ejo,

nic ve zlém, ale já v tomto receptu a ani ve svém nemám, že by se proháněl strojkem, proto jsem to napsala. Spočítala jsem gramáže … jen je o pár gramů více cukru, jinak vše klapne jako u tohoto receptu. Nevím, kdo jej takto pojmenoval.
Ve starých Kuchařkách se najdou poklady, proč je nevyzkoušet.

 
Eja
3035 příspěvků 12.03.10 17:32
Re: Veľmi jemné linecké cesto - Ivo

Je tam trochu rozdíl – dvojnásobný počet žloutků v tomto receptu na stejné množství mouky. Já mám také tento recept po své babičce a se strojkovým cukrovím nemá společného fakt skoro nic. Ze záhadných důvodů tohle pečivo nikdy nedělám na vánoce…ale když potřebuji během roku něco sladkého malého a relativně bezpracného.

 
bedla  12.03.10 17:04
Re: Veľmi jemné linecké cesto- ivo, kdeže ...

to je krásná odnož „Karlovarských kroužků“ v různých úpravách … jen si to nikdo neumí přiznat … tento recept vlastním již od 50 let a hlavně nebudu nikoho přesvědčovat … není to vlastně jedno … hlavně, že chutná.

 
iva  12.03.10 16:14
Re: Veľmi jemné linecké cesto

casino – :-))
nedalo mi to a podívala jsem se do sešitku svých receptů a je to tento recept

 
casino
4173 příspěvků 11.03.10 07:06
Re: Veľmi jemné linecké cesto - iva...

…nedalo mi to, před chvílí jsem dopekl (poprve v životě); MÁTE PRAVDU :-)))
Před časem jsem ochutnal na návštěvě… Říkal jsem si: Děvče, nedivím se, proč ta kolečka nemáš slepená marmeládou; máš to tlusté jak laskonky :-( Nahlas jsem řekl: Hmmm, ty jsou :-) Hmmm, jen se sypou :-) Kuchyňka se pochválila: Šak sóó z vařenéch žlótků. Fakt mi chutnalo. Korpusy sice žádná sláva, tvarů víceméně nafouknutých, ale v ústech se jen rozplývaly (skoro jako podařené vanilkové rohlíčky :-)
Teď, po odzkoušení, už vím, že kuchyňka neměla ruce z olšového dřeva, ale že těsto z vařených žloutků holt vyběhne! Mimořádné je ale to, že pečivo je HNED po vychladnutí křehoučké (snad i křehčí) jako bývá klasické linecké až po několika dnech :-)))

 
martin_etzl
281 příspěvků 09.03.10 18:19
Re: Veľmi jemné linecké cesto

Řešení je jednoduché, bílky lze oddělit za syrova a zpracovat třeba na pusinky a žloutky se dají uvařit natvrdo ve sklenici ve vodní lázni.

 
iva  09.03.10 03:15
Re: Veľmi jemné linecké cesto-casino,

nemohu souhlasit.
Těsto s vařenými žloutky (mám velice podobný recept) je odlišné od klasického lineckého. Mohu posoudit, na vánoce dělám cukroví z obou těst a je to prostě chuťově jiné.

 
casino
4173 příspěvků 09.03.10 00:02
Re: Veľmi jemné linecké cesto

Shira313, otázka tak nestála, ale nejlepší je vařené bílky nevytvářet:-))) Je zde řada receptů se syrovými žloutky, resp. vejci; rozdíl v chuti a struktuře korpusu je zanedbatelný. Pominu-li cholesterol, ušetříte 6 vajec, čas a energii :-)

 
iva  08.03.10 23:18
Re: Veľmi jemné linecké cesto

Jemně strouhané vařené bílky přidávám do pomazánek nebo se jimi dají zdobit chuťovky nebo obložené chlebíčky. Jsou chuťově neutrální. Někdy je sním jen tak posolené nebo s kapkou tatarky.

 
Shira313
116 příspěvků 08.03.10 20:46
Re: Veľmi jemné linecké cesto

A máte aj nejaký tip, ako využiť 8 uvarených bielkov?
Keď mi ostanú surové bielka, spravím rôzne druhy pusiniek, ale čo s uvarenými?

Vložit nový komentář
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Mrkvový salát Mrkvový salát
Reveňový koláč Reveňový koláč
Cuketové placky Cuketové placky
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
TOPlist