Recept Velikonoční obrázky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku prosijeme do mísy, přidáme v části vlažného mléka rozmíchané a krátce odpočinuté droždí, rozehřátý tuk, vejce, pískový a vanilinový cukr a rum, vypracujeme vláčné těsto a necháme ho v teple vykynout.

Z dobře vykynutého těsta čádt oddělíme a ze zbytku vyválíme plát 4-5 mm silný, rádýlkem nebo nožem z něj vykrájíme obdélníky rozmanité velikosti, jejichž okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

Z části odloženého těsta vyválíme tenké válečky, které po dvou spleteme a položíme na okraj vykrájených obdélníků tak, aby tvořily rámečky obrázků. Obrázky přeneseme na tukem vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Ze zbylého těsta vykrájíme menšími formičkami libovolné tvary s velikonočním motivem - kuřátka, zajíčky, beránky, vajíčka apod., a klademe je na plochu obdélníčků. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.

Vychladlé obrázky dozdobíme polevou, barevným máčkem, strouhaným kokosem, lentilkami, želé bonbony apod.

Čerpáno z mimořádného vydání časopisu Praktická žena - Velikonoce (1/2001).

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 08.03.07 vloženo
  • 6736x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • asi 2 dl mléka
  • 80 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 80 g pískového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 2 PL rumu
  • sůl
  • vejce na potření;
  • *Na ozdobení:*
  • bílá a tmavá čokoládová poleva
  • barevný máček
  • strouhaný kokos
  • lentilky
  • želé bonbony apod.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční obrázky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jau
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

Dík, tempery jsem zkusila a jde to :-)) Lakuju lakem na vlasy :-) Aspoň to nesmrdí…

 
pavla.kyticka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

Klidne ty tempery vyzkousejte. My malujeme az upecene vyrobky. Potom je lakuju lakem na nehty, protoze nevim kde ma manzel normalni bezbarvy lak.
Pokud to chcete nekam povesit, tak nezapomente udelat dirky predem, ja pouzivam brcka na piti. Dobre se to pak navlika.

 
jau
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

Aha, to mě nenapadlo. Jenže ty tempery jsou tak nějak víc při ruce, má je každý žák…No, na kousku těsta to zkusím a ono to nějak dopadne;o))

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

jau, a co normálně přidat do těsta potravinářskou barvu? Jinak to slané těsto na nejedlé figurky taky znám, kdysi jsme z něho i modelovali s Davčou zvířátka do školy. ;o)

 
jau
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

Jo, jo, na slané těsto se chystám s pubošema hned po neděli. Nevíš, jestli by se dalo barvit předem, třeba temperou?

 
pavla.kyticka
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

Jau,
to je moc pekny napad. Vyzkousime to.
Pro ty, kdo nechteji sve vyrobky snist mam recept na slane testo:
2 hrnky hladke mouky, 1 hrnek soli, 1 hrnek vody
Pecte velice pomalu, aby to nepopraskalo.
Bajecne se z neho modeluje. I ma 3 leta dcera je nadsena. Vloni jsme vykrajovali kyticky( s dirkami na zaveseni), barvili je vodovkami a povesili na vetvicky ve vaze.
Neni to sice k jidlu, ale radost z toho maji vsechny deti.

 
jau
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční obrázky

Vloni jsem takhle pekla zahrádku na školní výstavu: plot ze 4 dílů, kytky a ptáčky na špejlích. Pak naaranžované se zeleným lýkem to vypadalo moc hezky :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist