Recept Velikonoční nádivka

aneb Jarní velikonoční nádivka (hlavička)

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velikonoční nádivka

Úvod

Jarní nádivka je klasickým českým velikonočním pokrmem. Připravuje se z čerstvých voňavých bylinek – plných vůně, chutí, zdraví a síly.

Postup

Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, opatrně promícháme a necháme nasáknout. Vepřové maso uvaříme (asi 1–1,5 hodiny) s 10ti kuličkami pepře a s česnekem.

Odděleně uvaříme i uzené. Po vychladnutí obou mas je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou nebo vepřovým vývarem.

Kostičky veky, maso, cibuli i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme do požadovaného tvaru.

Na povrch ještě naklademe kousky másla a upečeme v předehřáté troubě (200°C) dozlatova.

Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku nebo na spaření kopřiv.

Recept je z kategorií: Chuťovky Maso Směsi mas



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 10.03.04 vloženo
  • 187499x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g vepřové plece
  • 250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
  • 5 vajec
  • 1 chlebíčková veka
  • 1/4 l mléka
  • svazek petrželky
  • čerstvé kopřivy a další jarní bylinky (pažitka, cibulová nať atd.)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • Jarní salát, vařené brambory, šťouchané brambory

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 16.04.12 22:23

Místo kopřiv jsem dala čerstvý špenát, nádivka je výborná :-)

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 06.04.12 14:03

Nápad s „šiškou“ se mi moc líbí!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Mlsny_Honzik 05.04.12 21:40

Výborná inspirace, skvělá chuť, zvlášť při použití mladých a voňavých kopřiv.

Diskuse k receptu Velikonoční nádivka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Jollykoch
1 příspěvek 15.04.14 17:11
Recept bych nazvala: Nejlepsi velikonocni nadivka Vaseho zivota!

Vcera upekla zkusebni verzi pred Velikonoci. Je perfektni. Pouzila jsem uzeny bucek 300g a 500 g veprove kyty, varila v papinaku, kazde maso zvlast, cca.30 minut. Pridala medvedi cesnek, pazitku, petrzelku a koprivy. Klasickou bagetu- chlebickova veka se tu neda koupit- jsem macela ve smesi mleka, vyvaru a zloutku+ koreni. Upekla jsem v hranate forme, 40 minut pri 160 stupnich, pak zvysila teplotu na 200 aby se mi opekla i zvrchu. Mnam- chutnala vsem. Dekuji za recept. Urcite budu pect znovu! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
Eja
3035 příspěvků 12.04.14 13:04
Testovací verze

300 g uvařeného uzeného ocásku, 300g uvařeného vepřového plecka,6 rohlíků – vlhčeno uzeným vývarem, 8 vajec – sníh + žloutky v troše mléka, 3 hrsti polníčku, hrst medvědího česneku, hrstička pažitky, sůl, pepř, špetka muškátového květu, hrstička plátků mandlí, klasický postup ( sníh až nakonec lehce vmíchat). Pár plátků másla v polovině pečení. V bábovkové formě.
:mavam:

 
K8
3 příspěvky 28.03.13 14:35
Wow

Teda to vypadá nádherně, budu muset zítra vyzkoušet :)

 
wydra  07.04.12 20:23

anthemis pekla jsem bez pekacku, aby byla opecena cela, udelala jsem sisku jako sekanou, lehce prikryla alobalem a pekla cca 30min horkovzduchem pri 160°C. I pod alobalem se krasne opekla, pichla spejli jestli je hotova a jeste bez alobalu chvili dotahla do krupave kurcicky. Je to ale moznostech trouby. At se ti podari, u nas uz neni ani kousek ze dvou sisek ! :lol:

 
anthemis
30 příspěvků 07.04.12 16:36
Už je v troubě, ale...

…jako ne zrovna kuchař-profesionál bych uvítal, kdyby bylo uvedeno – alespoň přibližně – jak dlouho se má péct a jestli ten pekáček má být přikrytý, nebo ne, případně jestli třeba nechat ze začátku přikryté a sundat jen ke konci…díky :).

 
Anitta
521 příspěvků 06.04.12 22:11

Zebulon, jestli je rukola to same jako arugula :D , tu ja radsi cerstvou, asi zustanu u kale, nebo lupeni z cervene repy apod, ale dik :mavam:

 
zébulon  06.04.12 21:36

Anitto, a co treba rukola? Taky koprivy nemam a vymyslim nahradu.

 
Anitta
521 příspěvků 06.04.12 21:31

spenat zase my moc nemusime :mrgreen: , premyslimm o lupeni jako kale atd…
:D

 
wydra  06.04.12 20:50

Asi bych volila spenat, je neutralni jako koprivy. Ja bych petrzelku dat nemohla, chlapi by to nejedli. Uz i ten prcek dela drzky :P

 
Eja
3035 příspěvků 06.04.12 19:00

Anitto, nevadí -směs lupení to nahradí, většinou dávám polníček, špenátové listy, pažitku, petrželku.

 
Anitta
521 příspěvků 06.04.12 17:35

No jo, ale kdyz u nas nerostou koprivy..... :think:

 
wydra  06.04.12 14:02

Inspirovala mě nádivka, že není pečená v pekáčku, ale navolno. Tak jsem letos obměnila. Kopřiv bylo hodně, uzené koleno to jistilo, vejce od pravých slepic z Kozojed . Zásadně nedávám cibuli a maso jenom uzené. Másla hodně. I letos je výborná!

 
Slunicko8
1 příspěvek 31.03.10 17:37
Re: Velikonoční nádivka

Nádivka výborná, slavila úspěch :) Děkuju Buntere :) Rohlíky jsem namočila do vývaru z masa, které jsem vařila s česnekem a bobkáčem, a zamíchala tam i ty žloutky. Bohužel nebyly tento rok kopřivy, nahradila jsem je listovým špenátkem a petželkou kudrnkou.

 
Honza58
2 příspěvky 14.03.09 13:07
Re: Velikonoční nádivka

ano, tenhle recept vypadá dobře. Další nasekané jarní bylinky: Popenec, bez něj se kvalitní nádivka uvařit nedá. Je lépe použít tři druhy masa. A všechny suroviny kvalitní. Je správně, že je zde použita chlebíčková veka. Rohlíky z hypermaketu můžete namáčet jak chcete, pořád budou hnusný. Jen pozor na konzistenci. Správná nádivka musí být mankavá!!!

 
georgehradec
304 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka

Tak letošní velikonoce byly s nádivkou podle Buntera, jen namáčel jsem housku do vývaru. Bylo to dobrý!

 
Podskalacka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka

Bunter, dala jsem své hlavičce podle tvého receptu klasický pekáčový placatý tvar, přesto byla ohodnocena známkou výbornou (ač manžel původně remcal, že žádné kopřivy jíst nebude, a tudíž je ani nepůjde shánět).

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka

koukám, že na ty nádivky je spoustu rozličných receptů, ale určitě jsou všechny hrozně dobré…u nás doma se tohle nikdy nepřipravovalo, myslím, že zavedu nové tradice… u Pendovců

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
TOPlist