Recept Velikonoční nádivka

aneb Jarní velikonoční nádivka (hlavička)

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velikonoční nádivka

Úvod

Jarní nádivka je klasickým českým velikonočním pokrmem. Připravuje se z čerstvých voňavých bylinek – plných vůně, chutí, zdraví a síly.

Postup

Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, opatrně promícháme a necháme nasáknout. Vepřové maso uvaříme (asi 1–1,5 hodiny) s 10ti kuličkami pepře a s česnekem.

Odděleně uvaříme i uzené. Po vychladnutí obou mas je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou nebo vepřovým vývarem.

Kostičky veky, maso, cibuli i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme do požadovaného tvaru.

Na povrch ještě naklademe kousky másla a upečeme v předehřáté troubě (200°C) dozlatova.

Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku nebo na spaření kopřiv.

Recept je z kategorií: Chuťovky Maso Směsi mas



Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 10.03.04 vloženo
  • 189252x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g vepřové plece
  • 250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
  • 5 vajec
  • 1 chlebíčková veka
  • 1/4 l mléka
  • svazek petrželky
  • čerstvé kopřivy a další jarní bylinky (pažitka, cibulová nať atd.)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • Jarní salát, vařené brambory, šťouchané brambory

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 16.04.12 22:23

Místo kopřiv jsem dala čerstvý špenát, nádivka je výborná :-)

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 06.04.12 14:03

Nápad s „šiškou“ se mi moc líbí!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Mlsny_Honzik 05.04.12 21:40

Výborná inspirace, skvělá chuť, zvlášť při použití mladých a voňavých kopřiv.

Diskuse k receptu Velikonoční nádivka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Jollykoch
1 příspěvek 15.04.14 17:11
Recept bych nazvala: Nejlepsi velikonocni nadivka Vaseho zivota!

Vcera upekla zkusebni verzi pred Velikonoci. Je perfektni. Pouzila jsem uzeny bucek 300g a 500 g veprove kyty, varila v papinaku, kazde maso zvlast, cca.30 minut. Pridala medvedi cesnek, pazitku, petrzelku a koprivy. Klasickou bagetu- chlebickova veka se tu neda koupit- jsem macela ve smesi mleka, vyvaru a zloutku+ koreni. Upekla jsem v hranate forme, 40 minut pri 160 stupnich, pak zvysila teplotu na 200 aby se mi opekla i zvrchu. Mnam- chutnala vsem. Dekuji za recept. Urcite budu pect znovu! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
Eja
3036 příspěvků 12.04.14 13:04
Testovací verze

300 g uvařeného uzeného ocásku, 300g uvařeného vepřového plecka,6 rohlíků – vlhčeno uzeným vývarem, 8 vajec – sníh + žloutky v troše mléka, 3 hrsti polníčku, hrst medvědího česneku, hrstička pažitky, sůl, pepř, špetka muškátového květu, hrstička plátků mandlí, klasický postup ( sníh až nakonec lehce vmíchat). Pár plátků másla v polovině pečení. V bábovkové formě.
:mavam:

 
K8
3 příspěvky 28.03.13 14:35
Wow

Teda to vypadá nádherně, budu muset zítra vyzkoušet :)

 
wydra  07.04.12 20:23

anthemis pekla jsem bez pekacku, aby byla opecena cela, udelala jsem sisku jako sekanou, lehce prikryla alobalem a pekla cca 30min horkovzduchem pri 160°C. I pod alobalem se krasne opekla, pichla spejli jestli je hotova a jeste bez alobalu chvili dotahla do krupave kurcicky. Je to ale moznostech trouby. At se ti podari, u nas uz neni ani kousek ze dvou sisek ! :lol:

 
anthemis
30 příspěvků 07.04.12 16:36
Už je v troubě, ale...

…jako ne zrovna kuchař-profesionál bych uvítal, kdyby bylo uvedeno – alespoň přibližně – jak dlouho se má péct a jestli ten pekáček má být přikrytý, nebo ne, případně jestli třeba nechat ze začátku přikryté a sundat jen ke konci…díky :).

 
Anitta
521 příspěvků 06.04.12 22:11

Zebulon, jestli je rukola to same jako arugula :D , tu ja radsi cerstvou, asi zustanu u kale, nebo lupeni z cervene repy apod, ale dik :mavam:

 
zébulon  06.04.12 21:36

Anitto, a co treba rukola? Taky koprivy nemam a vymyslim nahradu.

 
Anitta
521 příspěvků 06.04.12 21:31

spenat zase my moc nemusime :mrgreen: , premyslimm o lupeni jako kale atd…
:D

 
wydra  06.04.12 20:50

Asi bych volila spenat, je neutralni jako koprivy. Ja bych petrzelku dat nemohla, chlapi by to nejedli. Uz i ten prcek dela drzky :P

 
Eja
3036 příspěvků 06.04.12 19:00

Anitto, nevadí -směs lupení to nahradí, většinou dávám polníček, špenátové listy, pažitku, petrželku.

 
Anitta
521 příspěvků 06.04.12 17:35

No jo, ale kdyz u nas nerostou koprivy..... :think:

 
wydra  06.04.12 14:02

Inspirovala mě nádivka, že není pečená v pekáčku, ale navolno. Tak jsem letos obměnila. Kopřiv bylo hodně, uzené koleno to jistilo, vejce od pravých slepic z Kozojed . Zásadně nedávám cibuli a maso jenom uzené. Másla hodně. I letos je výborná!

 
Slunicko8
1 příspěvek 31.03.10 17:37
Re: Velikonoční nádivka

Nádivka výborná, slavila úspěch :) Děkuju Buntere :) Rohlíky jsem namočila do vývaru z masa, které jsem vařila s česnekem a bobkáčem, a zamíchala tam i ty žloutky. Bohužel nebyly tento rok kopřivy, nahradila jsem je listovým špenátkem a petželkou kudrnkou.

 
Honza58
2 příspěvky 14.03.09 13:07
Re: Velikonoční nádivka

ano, tenhle recept vypadá dobře. Další nasekané jarní bylinky: Popenec, bez něj se kvalitní nádivka uvařit nedá. Je lépe použít tři druhy masa. A všechny suroviny kvalitní. Je správně, že je zde použita chlebíčková veka. Rohlíky z hypermaketu můžete namáčet jak chcete, pořád budou hnusný. Jen pozor na konzistenci. Správná nádivka musí být mankavá!!!

 
georgehradec
307 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka

Tak letošní velikonoce byly s nádivkou podle Buntera, jen namáčel jsem housku do vývaru. Bylo to dobrý!

 
Podskalacka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka

Bunter, dala jsem své hlavičce podle tvého receptu klasický pekáčový placatý tvar, přesto byla ohodnocena známkou výbornou (ač manžel původně remcal, že žádné kopřivy jíst nebude, a tudíž je ani nepůjde shánět).

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka

koukám, že na ty nádivky je spoustu rozličných receptů, ale určitě jsou všechny hrozně dobré…u nás doma se tohle nikdy nepřipravovalo, myslím, že zavedu nové tradice… u Pendovců

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky...
TOPlist