Recept Jarní nádivka

aneb Velikonoční nádivka z našeho kraje

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve si uvaříme uzené maso – může být i tučnější v 1 litru vody, kterou necháme zchladnout. Maso nakrájíme na drobné kostičky. Z kvasnic a trochy mléka si připravíme kvásek. Zároveň rozkrájíme rohlíky nebo veku na drubné kousky a namočíme je v mléce. Pak smícháme polévku s namočenými rohlíky a přidáme krupičku, aby trochu nabobtnala. Do této hmoty dáme žloutky, kvásek. Mladé kopřivy nebo můžeme dát i pórek vypereme a nadrobno nakrájíme. Česnek prolisujeme, těsto přiměřeně osolíme – musíme ochutnat. Nakonec přidáme nakrájené uzené maso a sníh z bílků a vše zamícháme. Nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáč, nebo 2 menší. Nádivku je lepší péci nižší. Dáváme hned péci. Podle tohoto receptu se zaručeně podaří. U nás si velikonoční svátky bez tohoto pokrmu nedovedeme představit zrovna tak, jako bez mazance.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 04.02.06 vloženo
  • 4551x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min. bez peĂ„

Ingredience

  • 14 vajec
  • 6 rohlíků nebo 1 veka (starší pečivo)
  • 1 litr uzené polévky
  • 1/2 litru mléka
  • vařené uzené maso - cca 60 dkg
  • 6 dkg droždí
  • l hlavička česneku - i vice
  • sůl
  • 1/2 kg hrubé krupice
  • jarní mladé kopřivy nebo pórek

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní nádivka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka z našeho kraje

Jarko díky. Letos to zkusím v téhle variantě, droždí je zdravé a tak tam kromě těch kopřiv a česneku bude ještě něco zdraví prospěsného :)). Je to energetická rána a rána na žlučník, ale tak dobré… Velikonoce si bez nádivky neumím představit.

 
Jarkaa
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka z našeho kraje

Nádivku dáváme hned péci. Už jsem doplnila původní recept. Když těsto rozdělíme na 2 pekáčky, ten druhý pečeme následně a nic to nevadí.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka z našeho kraje Jarko

Dělám podobnou nádivku již léta, ale nekynutou. Zaujal mě ten kvásek, ale nějak jsem se ztratila v receptu a nevím, jestli to necháváš kynout a v jaké fázi do nádivky ten kvásek přidáváš?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky -...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s...
Mrkvový salát Mrkvový salát
TOPlist