Recept Jarní nádivka

aneb Velikonoční nádivka z našeho kraje

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve si uvaříme uzené maso – může být i tučnější v 1 litru vody, kterou necháme zchladnout. Maso nakrájíme na drobné kostičky. Z kvasnic a trochy mléka si připravíme kvásek. Zároveň rozkrájíme rohlíky nebo veku na drubné kousky a namočíme je v mléce. Pak smícháme polévku s namočenými rohlíky a přidáme krupičku, aby trochu nabobtnala. Do této hmoty dáme žloutky, kvásek. Mladé kopřivy nebo můžeme dát i pórek vypereme a nadrobno nakrájíme. Česnek prolisujeme, těsto přiměřeně osolíme – musíme ochutnat. Nakonec přidáme nakrájené uzené maso a sníh z bílků a vše zamícháme. Nalijeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný pekáč, nebo 2 menší. Nádivku je lepší péci nižší. Dáváme hned péci. Podle tohoto receptu se zaručeně podaří. U nás si velikonoční svátky bez tohoto pokrmu nedovedeme představit zrovna tak, jako bez mazance.

Recept je z kategorií: Slané pečivo



Nahlásit recept

  • 04.02.06 vloženo
  • 4661x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min. bez peĂ„

Ingredience

  • 14 vajec
  • 6 rohlíků nebo 1 veka (starší pečivo)
  • 1 litr uzené polévky
  • 1/2 litru mléka
  • vařené uzené maso - cca 60 dkg
  • 6 dkg droždí
  • l hlavička česneku - i vice
  • sůl
  • 1/2 kg hrubé krupice
  • jarní mladé kopřivy nebo pórek

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jarní nádivka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka z našeho kraje

Jarko díky. Letos to zkusím v téhle variantě, droždí je zdravé a tak tam kromě těch kopřiv a česneku bude ještě něco zdraví prospěsného :)). Je to energetická rána a rána na žlučník, ale tak dobré… Velikonoce si bez nádivky neumím představit.

 
Jarkaa
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka z našeho kraje

Nádivku dáváme hned péci. Už jsem doplnila původní recept. Když těsto rozdělíme na 2 pekáčky, ten druhý pečeme následně a nic to nevadí.

 
marmelada
1648 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka z našeho kraje Jarko

Dělám podobnou nádivku již léta, ale nekynutou. Zaujal mě ten kvásek, ale nějak jsem se ztratila v receptu a nevím, jestli to necháváš kynout a v jaké fázi do nádivky ten kvásek přidáváš?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Dýňové zelí

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Štika na smetaně Štika na smetaně
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
TOPlist