Recept Velikonoční mazanec

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Droždí rozdrobíme a smícháme s 1/2 lžíce cukru a 2-3 lžícemi vlažné vody. Přikryjeme a necháme kynout.

Do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, prášek do pečiva, připravený kvásek a vlahý rozpuštěný tuk. Vlažné mléko, ve kterém jsme našlehali žloutky, přiléváme po částech a zapracujeme do těsta.

Těsto zpracujeme vařečkou, potom ho vyklopíme na pomoučený vál a rukama zapracujeme rozinky. Těsto musí být husté, hladké a lesklé. Dáme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 3 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí ho občas převrátíme.

Plech pokryjeme pečicím papírem a dáme na něj vykynuté těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek. Potřeme ho rozšlehaným vejcem, poklademe plátky mandlí. Na vrcholu opatrně nařízneme ostrým nožem symbolický křížek. Necháme znovu kynout, asi 30 minut.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Když povrch zaschne a zrůžoví, zmírníme troubu na 180 °C a mazanec přikryjeme pomaštěným alobalem. Pečeme asi 45 minut.

Poznámka:
Mazanec lze připravit i z poloviční dávky surovin.

1 kousek asi 2550 kJ, tj. 610 kcal; 13 g bílkovin, 26 g tuků, 78 g sacharidů.

Čerpáno z Nejlepších receptů (duben/2003).

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 02.03.07 vloženo
  • 6799x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 60 g droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 250 g hery
  • 1/4 l mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g rozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 1 vejce na potření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční mazanec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Štrůdl s hlívou

Inzerce

Domácí vanilková zmrzlina ze Salka

24.06.16 | Jak si připravit doma vynikající zmrzlinu bez toho, aniž bychom potřebovali zmrzlinový stroj? Úplně jednoduše... :) Pouze ze Salka a šlehačky. (číst dále)

Inzerce

Jak se stravovat na dovolené a čemu se raději vyhnout?

dnes | Letní dovolenou má většina lidí spojenou se sluncem, mořem a dobrým jídlem. Ne vždy ale máme to štěstí a narazíme na kvalitní stravu. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom se vyvarovali zažívacím problémům? (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist