Recept Velikonoční mazanec

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Droždí rozdrobíme a smícháme s 1/2 lžíce cukru a 2-3 lžícemi vlažné vody. Přikryjeme a necháme kynout.

Do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, prášek do pečiva, připravený kvásek a vlahý rozpuštěný tuk. Vlažné mléko, ve kterém jsme našlehali žloutky, přiléváme po částech a zapracujeme do těsta.

Těsto zpracujeme vařečkou, potom ho vyklopíme na pomoučený vál a rukama zapracujeme rozinky. Těsto musí být husté, hladké a lesklé. Dáme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 3 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí ho občas převrátíme.

Plech pokryjeme pečicím papírem a dáme na něj vykynuté těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek. Potřeme ho rozšlehaným vejcem, poklademe plátky mandlí. Na vrcholu opatrně nařízneme ostrým nožem symbolický křížek. Necháme znovu kynout, asi 30 minut.

Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Když povrch zaschne a zrůžoví, zmírníme troubu na 180 °C a mazanec přikryjeme pomaštěným alobalem. Pečeme asi 45 minut.

Poznámka:
Mazanec lze připravit i z poloviční dávky surovin.

1 kousek asi 2550 kJ, tj. 610 kcal; 13 g bílkovin, 26 g tuků, 78 g sacharidů.

Čerpáno z Nejlepších receptů (duben/2003).

Recept je z kategorií: Moučníky



Nahlásit recept

  • 02.03.07 vloženo
  • 6836x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 60 g droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 250 g hery
  • 1/4 l mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g rozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 1 vejce na potření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční mazanec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tanec pro dva

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist