Recept Vegetariánská štědrovečerní večeře Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Mít doma vegetariána, když je zbytek rodiny masožravý, může být občas problém. Ovšem ve spoustě jídel se může zbytek rodiny přizpůsobit a dokonce si i pochutnat. Na Štědrý večer, ale ve většině rodin zvítězí klasika a proto jsou tyhle recepty počítány pro jednu osobu.

Postup

Polévku připravuji předem, předem si uvařím krupky, houby a uchystám bramborový salát (pro vegetariány bez salámu, ale ten já stejně nikdy nepoužíval, pro vegany se sojanézou nebo jen s olejem a octem)
Na polévku povařím v osolené vodě kořenovou zeleninu vcelku. Vařím cca půl hodiny. Zcedím a do vývaru zavařím nasucho praženou krupici, jíšku, zeleninu julienne. Ochutím muškátovým květem (na tohle množství polévky jen malou špetičku) a bílým pepřem. Když nesu na stůl, přidám zelenou petrželku, lepší je hladkolistá než kudrnka.
Na předkrm vymažu malou zapékací misku olejem, vařené krupky smíchám s houbami (taky předem uvařenými), solí, česnekem a majoránkou a pár kapkami oleje. Uhladím do mističky a na povrchu ještě zakapu olejem. Peču v dobře vyhřáté troubě 10 až 15 minut, pro úsporu času společně, když zapékám šneky pro zbytek rodiny. Šmakoun je čistě proteinový přípravek bez výrazné chuti, vhodný jako náhražka masa pro vegetariány, ne pro vegany. Vzhledově je to plochý hranol bílé barvy, konzistencí podobný bílku vejce uvařeného natvrdo. Dostane se koupit ve většině supermarketů, někdy i ochucený. Plátek rozdělím na tři díly, lehce osolím a opepřím a obalím jako řízek. Zvolna smažím ve vyšší vrstvě oleje dokud obal nezezlátne. Osuším na kuchyňské utěrce a servíruji se šestinou citronu.
Salát dělám pro všechny stejný z brambor, kořenové zeleniny, cibule, hrášku a jablka, zakapávám ho lehce okyselenou vodou z vaření zeleniny (ne moc, jen pár lžic), brambory mírně osolím a opravdu jen trošku okořením bílým pepřem, nechám přes noc uležet a druhý den do něj vmíchám lžičku plnotučné hořčice, pár kapek Worcester sauce a majonézu. Po dlouhém zkoušení jsme se s dcerami dohodli, že Hellmans nám nejvíc chutná.
Potom máme štrůdl, klasický jablkový, muziku, štolu a cukroví.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 08.12.09 vloženo
  • 8444x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • Polévka:
  • 1/2 mrkve
  • 1/3 petržele
  • 1 tenký plátek celeru
  • 1 polévková lžíze kořenové zeleniny nakrájené julienne
  • 1 kávová lžička nasucho opražené krupice (hrubé)
  • 1 kávová lžička jíšky (odeberu od rybí polévky)
  • 1 kávová lžička sekané zelené petrželky (dtto)
  • sůl, bílý peř, muškátový květ, příp. vegeta se solí z bioobchodu
  • 300 ml vody.
  • Teplý předkrm:
  • 3 polévkové lžíce perličkových krupek uvařených v osolené vodě s trochou oleje
  • 1 polévková lžíce jemně usekaných, předem namočených a povařených sušených "modráků" nebo jiných hub
  • 1 polévková lžíce oleje (ne olivový)
  • sůl, majoránka, 1 stroužek česneku.
  • Falešný kapr:
  • 200 g neochuceného Šmakouna rozděleného na tři plátky
  • trojobal (používám ten k balení kapra či řízků, ale šmakouna obalím prvního, aby trojobal nebyl kontaminovaný)
  • sůl, bílý pepř
  • olej na smažení
  • 1/6 citronu.

Doporučená příloha

  • Sváteční nálada, stromeček, jesličky, sníh, koledy a hlavně hodně lásky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vegetariánská štědrovečerní večeře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
Labuznik
 
martin_etzl
280 příspěvků 29.12.09 03:39
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) Cookie,

s překlepy si hlavu nelam. Tak jsem zhlédl dva díly toho pána, na víc nemám sílu, nejen teď, ale myslím že ani v budoucnu. Jeho problém je pokročilý alkoholismus, který už se projevuje i na fyziognomii a krom toho neumí vařit :-(

 
cookie123
253 příspěvků 29.12.09 00:12
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

Mám tam pár překlepů, ale mám zlomenou ruku:))) Už se mi to nechce opravovat

 
cookie123
253 příspěvků 29.12.09 00:10
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) - Martine

Kukni na to, je to na stránkách Novy. Ten člověk má v sobě vždycky aspon promili alkoholu, a nemyslím si to jen já. Pokud máš nepřítele - labužníka, dej mi joho kuchařku, ať trefí šlak:)))
Chtěla jsem recept na níže zmiňované „tortily“ sem v ložit pod názvem Komunistické mexické tortily, aneb Mananova smrt", ale Mananu by trefil šlak. Ale možná to udělám v rámci Silvestra.
Ale představ si, že to může po těch zapadlých vesnicích někde fakt kolovat, jaké „prave mexické tortily“, protože to bylo halt v časopise a soudruzi nelžou:)))))
Je tady např. x receptů na Tiramisu, autentické ingredience obsahuje minimum z těchto receptů, ale všechno se to jmenuje tiramisu něco…tiramisu a la.....:))) Určitě je většina dobrá, ale proč se to proboha musí jmenovat tiramisu a ne třeba „Tvarohový decert“ nebo " Studený tvarohový dort" atd. Italové nám chtějí utrhnout kebule za to jak to mršíme.

 
martin_etzl
280 příspěvků 28.12.09 23:49
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) Jasně, Cookie,

už to chápu. Na televizi moc nekoukám, nanejvýš v noci o službě, ale ani to moc ne, spíš si pustím film z dvd. Slyšel jsem o Pohlreichovi, tak jsem to pak skouknul z netu, ale o Babicovi ne. A ta Maňa no přišlo mi to směšné, to je fakt :-)).

 
cookie123
253 příspěvků 28.12.09 23:38
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) Martine

Babicoviny říkám přiblblým receptům J.Babicy na Nově v sobotu pod večer. Jeho hosté tam zpravidla vaří lépe, než ten „šéfkuchař“ - podívej se na to někdy. Je to docela sranda. Maňa z dědiny není nikdo konkrétní, to jsem si dělala legraci z některých receptů, které jsou defakto úplně jiné, než originál, proto je to „a la“ něco. Za komunistu např v jednom časopise mamka vyčetla recept na Mexické tortilas - což byly smíchané zbylé těstoviny s vajíčkem a sýrem osmažené. Prostě naprosto něco mimo mísu. Tyto recepty jsem měla na mysli. Ne všechny ty výborné koláče, svýčkové a knedlíky našich babiček. Rozumíš?

 
martin_etzl
280 příspěvků 28.12.09 23:09
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) Gabi,

já se přiznám, že ti moc nerozumím. Kdo tu mluví o něčem falešném? Každý přece může být vegetarián a jíst, jak mu vyhovuje. A vy si zas můžete jíst chutná stará postní jídla. Vylučuje se to navzájem? Mně se to nezdá?
Cookie kdo je Mańa henkaj z dědiny? Co jsou babicoviny? Asi se moc neorientuju.
Moje babička například dělala kuřew a la Metternich. Nemyslím, že by bylo falešné. Pravý Metternich se nikdy nejedl. Nebo snad ano? Moje babička to kuře dělala proto, že recept měla od Metternichovy kuchařky.

 
cookie123
253 příspěvků 28.12.09 22:48
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) - buraci, Martine

Ahoj Martine, děkuji za kompletní recept, nejsem vegetarián, ale odlehčuji pravidělně 3 x ročně.
Buraci - co to bylo za diskuzi? Nějak mě minula. Ale mě šmakoun nepohoršuje v žádném případě. On se nesnaží tvářit jako biftek a je zdravý. S tím lilkem je to dobrý nápad.
P.S. Osobně mi hodně vadí většin areceptu a la něco, protože to autorům dala Mańa henkaj z dědiny, jako stoprocentně pravé:))) Prostě takové ty babicoviny. :.))

 
gabi
551 příspěvků 09.12.09 19:25
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

kedysi byval 24. december pôstny den…a preto sa jedla pripravovali za:,–(ne bez masa…a napriek tomu sa tak neuveritelne chutne veci varili, ze clovek zasne nad obycajnostou a pritom skvelou chutou tradicnych vianocnych jedal …a samozrejme vsetko bolo z dostupnych zdrojov…uz tu bola kdesi debata na temu vselijakych „falosnych“ vegetarianskych jedal…nemam ten vyraz rada…vegetarianstvo to nie je len nejedenie masa…

 
buraci
1136 příspěvků 09.12.09 16:56
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

Já bych nedávala toho šmakouna, mám k těmto „umělohmotným“ náhražkám odpor (svato, byla jsem to asi já, kdo proti němu už bojoval jinde:-). Použila bych místo toho smažený lilek, jak někdo už navrhoval jinde v diskusi. Můj oblíbený a mnohokrát vyzkoušený recept je ten od rachada: http://www.souk.cz/?p=91. Jedná se v tomto případě samozřejmě jenom o první část receptu, i když ta druhá také stojí za to:-) Tento lilek je krásně křupavý a poměrně málo nasáklý tukem. Jinak martine, celý tvůj recept je super a myslím, že může pomoci mnoha kuchařům, kteří čelí vegetariánským strávníkům.

 
di
2387 příspěvků 09.12.09 16:18
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG) - Milý Martine

pravděpodobně jste se inspiroval mým dotazem v diskusi „Hledám recept“ - moc Vám děkuju za snahu a pomoc.
Recept na polévku mám hodně podobný, ještě jsem jej nezkoušela, ale určitě to půjde (klasické rybí dělám každý rok aspoň 5-6 litrů), o kubovi už jsem psala jinde a salát děláváme taky bezmasý, jako Vy. Hlavně moc dík za ten tip na šmakouna, z počátku mě vůbec nenapadl.
Takže ještě jednou moc děkuju, je fajn mít ty recepty takhle pohromadě.

 
martin_etzl
280 příspěvků 09.12.09 14:44
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

Všem vám děkuji za přečtení a vlídná slova. Pochvala mě těší a před Vánoci dvojnásob.
Vegetarián se doma narodí ze dne na den, zvlášť mezi dospívajícími dětmi. Většinou je to přejde, ale moje prostřední dcera už je vegtariánka sedm let a zdá se, že onemocnění je doživotní :-). Napřed mě hrozně zaskočilo, že se musím učit něco nového hned potom, co jsem se naučil vařit to základní, ale pak jsem zjistil, že zelenina a luštěniny jsou nekonečný zdroj inspirace.
Pokud je tam něco chuťově špatně, věřím, že zkušená hospodyně si s tím poradí podle zálib svých strávníků. Chutě jsou velmi osobní záležitost. Mně a dcerám to chutná takhle, ale někdy před patnácti lety, když jsem ještě vůbec vařit neuměl, stalo se nám, že jsme měli na Štědrý večer bramborovou kaši s párkem a také nám chutnalo.

 
danabi
13 příspěvků 09.12.09 13:58
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

Z receptu vyžaruje veľmi pekné vianočné naladenie.
Láskyplná starostlivá všeobecná pohoda.
A iste je to skvelé papanie.
Ja síce nie som vegetarián, ale všetko pripravené akože „pre vegetariánov“ mi vždy chutí najviac :)

 
svato
1396 příspěvků 09.12.09 06:16
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

No, neviem, keď sa tu naposledy spomínal šmakoun, bolo z toho všeobecné pobúrenie, mňa osobne nepohoršuje. Podstatne viac ma pohoršuje Hellmans majonéza, zdá sa mi sladká, ako … (každý máme niečo). Tak, či tak, odložím si pre prípad potreby. Polievka sa u nás robí kyslá šošovicová, s údeným a klobásou, ale to už zvládnem, do istej miery mám prax, keď u nás pár rokov trávil Vianoce kamarát z Jordánska.

 
sveva
751 příspěvků 09.12.09 05:47
Re: Vegetariánská štědrovečerní večeře (VEG)

Tak tomu říkám specielní recept! Vegetariánský vánoční koncert. S obdivem jsem si ho pročetla a nakonec jsem si oddechla, nemám v rodině vegetariana. Ale bude v mých oblíbených, jeden nikdy neví.
Moc zdravím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Čerstvý žampionový salát

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Tatranské kuře Tatranské kuře
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist