Recept Vdolky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku prosijeme a uděláme uprostřed důlek do kterého rozdrobíme kvasnice a dáme špetku cukru.Na kvasnice nalejeme část vlažného mléka které rozmícháme necháme vzejít kvásek.Potom na tento kvásek dáme vajíčko,špetku soli a zbytek mléka. Vypracujeme těsto (nesmí se lepit na mísu ani na vařečku) a dáme kynout na teplé místo. Po nakynutí odkrajujeme pol.lžící kousky těsta z kterého uděláme placičky na prst silné a o průměru 10 cm.Tyto placičky potřem vlažnou vodou a posypeme je mákem, kmínem a solí.Necháme je odpočinout asi 15–20 min. a dáme je péci na suchý plech.Prvních pět minut na 200°aby vyskočili a pak troubu stáhnem na 180°.Po upečení potřeme rozpuštěným máslem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 19.08.04 vloženo
  • 29221x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min s kynutÄ‚

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 42 g kvasnic
  • cca 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • sůl,mák, kmín
  • špetka cukru
  • máslo na omaštění

Doporučená příloha

  • Namazat pomazánkou z rybiček a čaj. Suché s bílou kávou jsou také dobré.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vdolky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Dnes jsem vdolky upekla z půl kila hladké mouky, půl sáčku instantního droždí (5 g), 1 vejce, 30 g cukru, soli a 3 dcl mléka. Vdolky jsem před pečením potřela bílkem rozmíchaným s trochou vody a posypala kmínem a solí (2 kg máku uchovávaného v silnostěnné skleněné dóze skončilo v popelnici, protože se v něm zahnízdili červi). Těsto jsem nechala kynout 30 minut a ještě dalších 15 minut na plechu. Pekla jsem v hodně vyhřáté troubě 25 minut. Výsledek je chutný, jen dám příště do těsta více soli nebo uberu cukr (ten jsem tam dala stejně jen proto, že jsem doufala, že v lednici mám čerstvé kvasnice…)

 
mamula
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Tak vdolky znám jen smažené v oleji na pánvi,tyto musím určitě vyzkoušet, zajímavý recept. A zdravím Český Krumlov, jako dítě jsem tam jezdila na prázdniny k tetě. Mám moc pěkné vzpomínky!

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Maud, „čertovská“ polévka není nic jiného než klasická jihočeská bramboračka s téměř všemi druhy zeleniny, které zahrada dá…takže souhlasím s Tebou…my jsme se těchto vdolků jako děti najedly!!..brávaly jsme si je s sebou i na koupaliště jako svačinu…bývalo nás 6 vnoučat a na oběd padl kolikrát i desetilitrový hrnec výše jmenované polévky a 5 plechů vdolků … :-))

 
Maud
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Já mám vyzkoušený podobný starodávný recept od babičky mého muže z vých. Čech.Vdolky jsou vynikající jako příloha ke klasické české bramboračce nebo houbové polívce.Recept je podobný jen je použita hladká mouka a mohou se i nedietně usmažit v tuku.:-)Já mám ale vyzkoušeno pečení na plechu v troubě.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

děkuji…jsi milý......ale nejsem profesionál…jen se učím…

 
zacatecnik
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky /pro Pendu/

děkuji a obdivuji tvé stránky

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

žádné dobré, ale výborné…a k „čertovské“ polévce přímo vynikající…zdravím jih Čech…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Houbová smaženice

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a...
TOPlist