Recept Vdolky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku prosijeme a uděláme uprostřed důlek do kterého rozdrobíme kvasnice a dáme špetku cukru.Na kvasnice nalejeme část vlažného mléka které rozmícháme necháme vzejít kvásek.Potom na tento kvásek dáme vajíčko,špetku soli a zbytek mléka. Vypracujeme těsto (nesmí se lepit na mísu ani na vařečku) a dáme kynout na teplé místo. Po nakynutí odkrajujeme pol.lžící kousky těsta z kterého uděláme placičky na prst silné a o průměru 10 cm.Tyto placičky potřem vlažnou vodou a posypeme je mákem, kmínem a solí.Necháme je odpočinout asi 15–20 min. a dáme je péci na suchý plech.Prvních pět minut na 200°aby vyskočili a pak troubu stáhnem na 180°.Po upečení potřeme rozpuštěným máslem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla



Nahlásit recept

  • 19.08.04 vloženo
  • 29239x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min s kynutÄ‚

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 42 g kvasnic
  • cca 1/2 l mléka
  • 1 vejce
  • sůl,mák, kmín
  • špetka cukru
  • máslo na omaštění

Doporučená příloha

  • Namazat pomazánkou z rybiček a čaj. Suché s bílou kávou jsou také dobré.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vdolky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Dnes jsem vdolky upekla z půl kila hladké mouky, půl sáčku instantního droždí (5 g), 1 vejce, 30 g cukru, soli a 3 dcl mléka. Vdolky jsem před pečením potřela bílkem rozmíchaným s trochou vody a posypala kmínem a solí (2 kg máku uchovávaného v silnostěnné skleněné dóze skončilo v popelnici, protože se v něm zahnízdili červi). Těsto jsem nechala kynout 30 minut a ještě dalších 15 minut na plechu. Pekla jsem v hodně vyhřáté troubě 25 minut. Výsledek je chutný, jen dám příště do těsta více soli nebo uberu cukr (ten jsem tam dala stejně jen proto, že jsem doufala, že v lednici mám čerstvé kvasnice…)

 
mamula
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Tak vdolky znám jen smažené v oleji na pánvi,tyto musím určitě vyzkoušet, zajímavý recept. A zdravím Český Krumlov, jako dítě jsem tam jezdila na prázdniny k tetě. Mám moc pěkné vzpomínky!

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Maud, „čertovská“ polévka není nic jiného než klasická jihočeská bramboračka s téměř všemi druhy zeleniny, které zahrada dá…takže souhlasím s Tebou…my jsme se těchto vdolků jako děti najedly!!..brávaly jsme si je s sebou i na koupaliště jako svačinu…bývalo nás 6 vnoučat a na oběd padl kolikrát i desetilitrový hrnec výše jmenované polévky a 5 plechů vdolků … :-))

 
Maud
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

Já mám vyzkoušený podobný starodávný recept od babičky mého muže z vých. Čech.Vdolky jsou vynikající jako příloha ke klasické české bramboračce nebo houbové polívce.Recept je podobný jen je použita hladká mouka a mohou se i nedietně usmažit v tuku.:-)Já mám ale vyzkoušeno pečení na plechu v troubě.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

děkuji…jsi milý......ale nejsem profesionál…jen se učím…

 
zacatecnik
8 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky /pro Pendu/

děkuji a obdivuji tvé stránky

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vdolky

žádné dobré, ale výborné…a k „čertovské“ polévce přímo vynikající…zdravím jih Čech…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
TOPlist