Recept Vatikánský chléb

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pondělí - přidej 2,5 dcl cukru a řádně zamíchej

Úterý - přidej 2,5 dcl mléka a řádně zamíchej

Středa - přidej 2,5 dcl polohrubé mouky a řádně zamíchej

Čtvrtek - 3× řádně zamíchej

Pátek - přidej 2,5 dcl cukru, 2,5 dcl mouky, 2,5 dcl mléka a řádně zamíchej

Sobota - těsto rozděl na čtyři díly, tři díly daruj těm, které máš rád, jeden si ponech.

Neděle - do svého dílu přidej 2,5 dcl polohrubé mouky, 1,5 lžičky prášku do pečiva, 1,5 - 2 dcl oleje, 10 dkg hrozinek, 5 dkg sekané hořké čokolády, hrst posekaných ořechů, vanilkový cukr, 2 lžičky vody, 3 celá vejce, trochu skořice a kakao.

Pečeme v bábovkové formě nebo na plechu na 150 - 170 stupňů.

Vatikánský chléb " TARGET = _new

se peče jen jednou za život a přináší štěstí tomu, do ho peče celé rodině.



Nahlásit recept

  • 27.02.07 vloženo
  • 21212x zobrazeno

Čas přípravy

  • viz. recept

Ingredience

  • Byla jsem obdarována jedním dílem těsta, tak se chci podělit o tento zvláštní recept :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vatikánský chléb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Dostala jsem dnes bezva počteníčko - Magická kuchařka. Přečte se jedním dechem, okamžitě zaujme. Vydaná byla už v roce 2002, možná ji někdo z Vás má též a dá mi za pravdu. ;o) A v ní je trochu jiný recept na posvátný chléb:

Od někoho dostanete těsto (nebo si ho můžete udělat, jak psáno dále, a začít ten kruh sami). Těsto necháte v pokojové těplotě na jednom místě, zakryté utěrkou 5 dní. Jednou denně ho zamícháte dřevěnou vařečkou. Pátého dne k němu přidáte 3 dl vlažného mléka, polohrubé mouky, krupicového cukru a necháte stát dalších 5 dní. Desátý den přidáte totéž ještě jednou, důkladně promícháte a rozdělíte na 4 díly. Jeden si necháte a tři dáte třem různým lidem.

Do svého dílu živého těsta přidáte 3 vejce, 2 dl polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, vanilkový cukr, 1/4 sklenky oleje, hrst strouhaných oříšků, hrst rozinek a upečete na vymazaném plechu …

Chuť je docela dobrá, starý kvásek jí dodává jemně nakyslý nádech. Důleité je ovšem duševní rozpoložení, v jakém toto pečivo jíte. To se ostatně týká všech obřadních jídel. ;o)

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Takže Ivo a labužníci.
Mám rád jasno, a proto jsem nebyl línej a jal se míchat.
Darované množství jsem neznal, tak jsem se tím nezabýval, nakonec, mañana.
Do misky jsem dal 0,25 l cukru a přidal 0,25 l mléka, to jsme u druhého dne.
Objem byl kupodivu stále 0,25 l.
Přidal jsem mouku (0,25 l za třetí den), a za pátý den jsem přidal cukr, mléko, mouku (vše po 0,25 l), a objem mi naskočil na 0,75 l celkem.
Od druhého dne se tedy objem zvýšil o 200% (z 0,25 l se zvýšil o 0,5 l), to jsme u šestého dne, kdy máme dělit a rozdávat, jenže jsem toho měl nějak méně, než jsem měl mít. Aha! Já nic nedostal! Tak jsem si musel zjistit, kolik těsta jsem vlastně dostal, a to už bylo jednoduché. Vycházím z toho, že tolik, kolik jsem dostal, zase dám každému ze tří dalších přátel.
Sestavil jsem jednoduchou rovnici o jedné neznámé:
x+0,25+0,5=4×
ze které mi vyšlo, že jsem dostal 0,25 litru těsta, a rovněž tolik bych každému dal.
Jenže já jsem si nenechal nic, ani jsem nikomu nic nedal a všechno jsem vyhodil.
Bohužel z toho nemám videoklip, neměl jsem kameramana.

 
DanaJ
1133 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Jé, tak to já se v tom povrtám taky. :-)3
K tomu problému s neobdarováním a pak pečení vlastně čtyčnásobného štěstí, bych to vyřešila hned na začátku, kdy bych dostala těsto. Páč už se z něj dá píct, vzala bych ingredience viz neděle a upekla rovnou chleba.;-)
Mno a boj o množství těsta mezi Ivem a Mananou: Upozornila bych na misku, jejíž boky se velice rozšiřují a tím pádem se přidané množství nezvedne tolik hladinu, jako stejné množství nalité rovnou na dno.
Jo a to setkání Labužníků je týdenní, aby jste odzkoušeli, co to dělá, když se co po dnu přidá.;-)
Pěkné pečení se záhadnými miskami přeje DanaJ.:-))

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Krááásná diskuse :-) Všem děkuji a ač se to zdá někomu divné, mohu potvrdit, že vše ve skutečnosti probíhalo tak, jak je v odkazu od Iva, moje mísa vypadal stejně.
Blamamka - i to se mi málem stalo :-) Tedy to, upéci buchtu z celého množství, protože „přátelé“ najednou nemají čas a nepečou :-) No, tak budeš mít toho štěstí 3× více!
 P.

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Maňáno...

…a protože se považuji za chlapa čestného, tak děkuji za Tvůj postoj, ale bohužel, zase Ti musím odporovat, neb se obávám, že na nějakém dalším setkání Labužníků budeme opět spíše měřit schopnost našich břich pojmout co nejvíce piva a jiných podobných kratochvílných laskomin a že na zkoumání schopnosti těsta absorbovat nějaké suroviny mnoho času nezbude…hihi…ale nevadí, třeba to za nás vyřeší naší následovníci a jiní dobrovolníci…my už tu jsme přece především proto, abychom zejména sklízeli plody :-)))

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Ivo, beru,

můžem to pak na nějakém setkání Labužníků vyzkoušet a udělat z toho záznam do nějakého deníčku.

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Maňáno...

…poměrně mě to už unavuje, ale jsem rád, že to můžeme pořešit spolu. Pojďme se, prosím, shodnout na pár věcech:

1. pokusme se nepodezírat tu paní ze snahy o nějaký podvod nebo něco podobného - nebudou-li náhodou obsahy misek v některém okamžiku o správném objemu, může to být z všelijakých důvodů (dost často z těch, které uvedu níže)

2. pokusme se dohodnout na tom, že když smícháme-li 1 litr vody (nebo raději mléka (ať se do toho nezamotáme ještě více)) s 1 litrem cukru, tak nám nevzniknou 2 litry směsi (totéž platí o mouce) - tyto materiály do sebe tekutinu absorbují (dochází k nasycení) - proto také dochází k těm efektům, že po přidání nějaké ingredience je objem v misce relativně vyšší, ale po zapravení suroviny do těsta se tento zmenší

3. 6.den 3/4 toho, co v misce máme, rozdáme a teprve pak přidáváme onen poslední půllitr surovin

Nerad bych zde rozpoutával nějakou urputnost, současně se domnívám, že smysl celé té věci je v něčem jiném, než o co se tu přeme......berme to s úsměvem :-)

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Tasmo,

máš plnou pravdu, toho jsem si nějak nevšiml.
Ale i tak nám ubylo jen 0,5 litru a zbývá nám zvětšení objemu o 1 litr, a když se dívám na tu misku šestého dne, tak je stejně plná jako byla druhý den, to ten litr ale v sobě ještě neměla.
Musím konstatovat, že závěr mé minulé poznámky tak stále platí.

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb-Manano,

nejspíš to bude tím, že šestý den těsto rozdělíš na čtyři díly o rozdělíš se o něj se třemi přáteli :)

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Ivo,

vezměme to tedy per partes, jak by řekl Viditelný Macek, tedy po částech:
podívej se na osmý obrázek, to je 2. den po přidání mléka, miska je skoro plná.
Pak se 3. den přidá 2,5 dcl mouky, pak ještě 2,5 dcl cukru, 2,5 dcl mléka, 2,5 dcl mouky, (to už je 1 l - slovy: jeden litr surovin navíc, miska je ale stále stejně plná), až se 7. den přidá 2,5 dcl mouky, 3 vejce, 1,5 dcl oleje, rozinky a hrst ořechů, dle mne se 7. den tedy přidá minimálně 0,5 litru surovin.
Obsah misky by se nám měl zvětšit celkem o 1,5 litru, ale celého zamíchaného obsahu se do pekáče vylévá zas jen původní, nezvětšený obsah misky.
Buď je čarodějná miska, nebo je čaroděj kuchař, nebo ty nevidíš, co vidíme my ostatní.
Nemám nic k postupu, ale jen k tvé poznámce, abys mne mohl lépe pochopit.

 
blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Dovolte abych taky popsala své zkušenosti s tímto pečivem. Ve všem souhlasím s geginou. Také jsem byla obdarována těstem, aniž bych stačila odporovat. Věnovala jsem tomu každý den jenom chvilečku, když jsem se vrátila domů z odpolední směny. Až teprve předposlední den mě málem přišlo naproti. Ale ouha. Když přišlo na rozdělování tak byla sobota a přátelé žádní. Bylo mě těsta líto a tak jsem udělala chléb ze všeho. Samozřejmě jsem musela přidat všeho víc. Ale byl výborný. Všem moc chutnal do doby než se dozvěděli, že je" putovní."

 
Tasma
416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - jau,

já si počkám, až si mě těsto na chleba najde samo :) Záměrně ho dělat asi nebudu, když se má péci jenom jednou za život a přinést štěstí mně, či mým blízkým. Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř a až bude nejhůř, tak třeba opravdu splní svůj účel a přinese něco dobrého. Jen jestli si v té těžké chvilce, kdy ho budu potřebovat , najde do mé kuchyně cestu :)

 
jau
445 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Omluva!! Omylem jsem to odklikla…Tedy pátý den přidat 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka a 1 hrnek mouky. Opět po 4 dny 1× denně zamícháme. Desátý den opakujeme den pátý. Pak rozdělíme těsto na třetiny, dvěma třetinami podarujeme 2 přátele, ze svojí třetiny upečeme těsto přidáním 2/3 hrnku oleje, 3 vajec, 2 hrnků mouky, 1 hrnku cukru podle chuti ( já jsem už nedávala, zdálo se mi to sladké ažaž ), 2 KL skořice, 1 a 1/2 KL sody a hrnku nastrouhaných jablek nebo mrkve nebo místo toho rozinky, ořechy, čokoláda atd.

 
jau
445 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - ještě já :-)

Pokud by někdo chtěl, aby řetězec začal u něho, našla jsem na receptech.cz recept na základní těsto: 2 hrnky vlažné vody, 2 hrnky hladké mouky, 1 PL kvasnic, 2 KL cukru - smíchat a nechat vykynout. Pak udržovat v chladnu. Po 4 dny 1× denně zamíchat. Pátý den přidat

 
jau
445 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Pardon, v receptu jsou 3/4 těsta, ale já podle receptu dělila těsto na třetiny. Pekla jsem na normálním hlubokém plechu. Jak vidno, lidová tvořivost dokáže divy i s postupem výroby. Kam se hrabe K. J. Erben se svojí sbírkou lidové slovesnosti:-))

 
jau
445 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

No, já nehodlám polemizovat, jak je to nafoceno, ale ujišťuji vás, že těsto zvětší svůj objem docela slušně. Jak jinak byste potom mohli věnovat 2/3 těsta přátelům a ještě upéct buchtu:-)) Jinak já jsem dostala těsto rovnou s upozorněním, že má být v ledničce ve větší míse, aby mělo prostor. Glama dostala těsto asi od někoho, kdo s pečením nemá velké zkušenosti. Buchta to není špatná, má sama o sobě příchuť, která se velmi těžko popisuje…a hodně záleží na tom, jak si ji dochutíte:-))

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Ivčo, ten první obrázek je o lití těsta do mísy, nikoli o obsahu těsta v něm a musím se smát, jak opravdu „atypické“ obrázky jsi vybral, abys nám s Maňánou dokázal opak - víš, já to tak důkladně nezkoumala, obrázek po obrázku a neměřila, zda je na jednom víc či méně, ale celkový dojem ze všech obrázků byl ten, že mi těsto připadalo všude ve stejné úrovni mísy.

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Vladko, jestli mě někdo přesvědčí o tom, že mezi těmito obrázky není v objemu těsta rozdílu:

 
gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Já jsem byla také obdarována pekla jsem. Těsto jsem měla uložené v lednici v misce. Vůbec neutíkalo a hlavně mi nepřijde, že by s ním bylo hodně práce. Každý den jsem tomu věnovala ani ne 5 minut. Přidala jsem nakonec ořechy, hrozinky, hrudky čokolády, nějaké sušené ovoce a ve finále z toho vznikla úžasná buchta. Dělala jsem ji v srnčím hřbetu. Mé děti i muž ji snědli hned na posezení. Na nikoho jiného už nezbylo…Uznávám, že jsou jiné a lepší, ale proč to nezkusit, že?

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Ivo

Já tomu, Ivo, rozumím. Štěstí, o které se podělíš s milými lidmi, myslíš na ně, když mícháš těsto a ty pak symbolicky to štěstí posíláš od domu k domu dál a dál. Já tomu Ivo rozumím, chápu to, tato symbolika je mi milá, ale.....
Když já nějak na ta letadla nejsem…
A tohle je stejný princip.
Je jedno co tímto způsobem rozšiřuješ. Mailem chodí kvanta dopisů "pošli svým přátelům. 5,6,7 nebo 10 atp.
Je to hezká myšlenka, ano, ale …
Ke kávě si ám raději něco jiného, co si sama s láskou upeču, nebo na co mě někdo s láskou pozve.
Nehodnotím myšlénku, fakt jenom tu buchtu.
A ty znám lepší! :-)))))))

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Na těch fotkách, Ivčo, totiž ta miska vypadá stále stejně plná - tak to určitě myslel i Maňána ;o))

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Maňáno...

…obávám se, že jsem Tě nepochopil…

 
Manana
1516 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Ivo,

je to opravdu zajímavé, jen mi není jasné, že když se tam každý den přidává dost surovin, je těsta stále stejné množství. Asi to bude to vatikánské tajemství.

 
Ivo
1031 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - Glami...

…Tvůj popis událostí je sice vtipný, ale Vatikánský chléb je tak trochu o něčem jiném…

Tady TARGET = _new je poměrně podrobně zdokumentovaná jeho příprava (méně už pak popsaná ona symbolika).

 
Papaja  25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb - glamo

No já to sem dala (a nevím, proč se to nezobrazilo), protože mám pocit, že něco takového tady ještě není. Je to takový lepší perník…
A máš pravdu, že je to dost skákání kolem. Měla jsem to v lednici, venku opravdu utíkalo…I ty díly, které jsem vezla na rozdání, mi utekly ze sklenice se závěrem :-(((
Asi bych měla radu pro všechny ty, co budou obdarováni jedním dílem: Začněte od neděle - tedy zpracujte pouze ten svůj díl :-)
 P.

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Vatikánský chléb

Už jsem dostala 2×…
Nikdy jsem neupekla.
Bylo mi řečeno, že těsto má stát při pokojové teplotě. třeba v kuchyni na lince.
Tak stálo…
A 3. den lítaly v kuchyni octomilky. Neboť těsto kyslo.
A tak letělo…
Letos jsem dostala opět. Přinesla domů, nechala stát v chladné verandě.
Ráno manžel načapal těsto při pokusu o útěk z nádoby. A tak letělo znovu… :-)))))))
Kdysi jsem už ochutnala tuhle buchtu hotovou a tak mohu zodpovědně říci:
Za tu námahu to nestojí! řípadné dárce tedy odmítnu rezolutně předem.
Znám mnoho mnohem jednodušších a hlavně mnohem chutnějších buchet.
 Sorry.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Holandská omáčka

Inzerce

Vůni grilovaného masa se nic nevyrovná. Sezóna je tady

23.05.16 | Prodlužující se večery lákají k venkovním oslavám. Ty si většina z nás nedokáže představit bez grilování. Potraviny tak získají nezaměnitelnou chuť, zvláště pokud sáhnete po správných ingrediencích. V obchodech Albert si zákazníci vždy vyberou z pestré nabídky kvalitního masa, zeleniny i koření. (číst dále)

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Reveňový koláč Reveňový koláč
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist